Fröccs

Csak egyvalami királyabb, mint a Pokémon Go

Július 18. 19:52
Mégpedig a Chardonnay Go. Dena Blizzard találmánya sokkal királyabb, hiszen nem Pokémonokat kell keresgélni, hanem egy-egy pohár bort. Hát nem vidám?
 

Ezek az élelmiszerek fogyaszthatók a szavatossági idő lejárta után

Július 18. 15:46
A Nosalty összeszedett egy rakás olyan ételt, amely még a szavatossági idő után is nyugodtan fogyasztható egy bizonyos ideig, mert a szavatossági idő csak egy megközelítőleges irányadó, és leginkább a kereskedők számára fontos, hiszen e határidő lejárta után már nem forgalmazhatják az adott terméket - írják.
 
A hús- és tejtermékek a legérzékenyebb élelmiszerek, a csomagolásukon feltüntetett dátumon túl azonban még néhány napig ezeket is bátran fogyaszthatjuk. A lazac és a friss felvágott úgy 1-2 napig fogyasztható a szavatossági időt követően, a tej, tejföl és humusz pedig akár 4-6 nappal a lejárat után is a rendelkezésünkre áll - tájékoztatnak.
 
A krémsajt, a szárazabb sajtok, a vaj mind-mind olyan készítmény, hogy a szavatossági határidő lejárta után egy hétig biztonsággal fogyaszthatók. A tojás szintén ebbe a kategóriába tartozik.
 
A majonéz az érvényességi periódus után még egy hónapig használható fel biztonságosan. A margarin és a nutella még 1-2, az olajbogyó 2-4 hónapig is megőrzi frissességét, a lekvárokat pedig a határidőt követő fél-1 évben is elmajszolhatjuk. 
 
Mustárt és ketchupot a csomagoláson jelzett dátum után még egy évig, a szójaszószt pedig akár 2-3 évig is fogyaszthatjuk a lejárás után - írja a Nosalty.

Estére összekapta magát az időjárás Badacsonyban is

Július 18. 09:49
Vasárnap kihajóztunk, hogy megnézzük:
 

Elvonult a vihar #balaton #badacsony #balatonibor

Boraszportal.hu (@boraszportal_bormagazin) által közzétett videó,

 
Szerencsére most úgy tűnik, hogy a következő napokban visszatér a nyár, hiszen hétfőn nap közben napközben már sok napsütésre lehet számítani, gomolyfelhőkkel. Keleten még lehet zápor, a csúcshőmérséklet 26 fok körül alakul.
 
Kedden már ragyogóan napos idő valószínű, élénk marad a légmozgás. Reggel 15, délután 26 fok körüli értékeket mérhetünk - írja a Köpönyeg.hu.
 
Szerdán sokat süt majd a nap, mérséklődik a szél, és kellemes nyári idő alakul ki 26 fokos maximummal.
 
Csütörtökön szép napos, egyre melegebb idő várható: 25 és 30 fok közé erősödik a nappali felmelegedés. Eső nem lesz.
 
Pénteken pedig már szikrázó napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg az égen, melyekből azonban csak néhol fordul elő hűsítő zápor, zivatar, 30 fok körüli strandidő ígérkezik.

A legtutibb sajtszósz hűvös estékre

Július 17. 17:49
Már közel a jó idő, valószínűleg ez az utolsó hideg esténk a közeljövőben. Jól esik ilyenkor bármilyen forró finomság, ami segít átmelegedni. Pláne a változatosan felhasználható sajtszósz, ami jól megy tésztákkal, szendvicsekkel és persze nachos-szal is. A legszuperebb pedig az benne, hogy csak 3 alapanyag kell hozzá: cheddar sajt, tej és kukoricakeményítő.
 
Kóstoljunk hozzá cidert vagy finoman fás chardonnay-t.
 

Itt a Budapest sör!

Július 17. 14:05
A mintegy hatvan kis sörfőzde, több tucat gerillafőző és importőrök sokasága mellett újabb mára gondoskodik róla, hogy a magyar sörivók torka száraz ne maradjon - írja a hvg.hu.
 
A Budapest Sör mostantól hat helyen kapható csapolva, az üveges változat is rögvest bekerült a CBA és Tesco kínálatába is. A 0,33-as palackos sör 250-270 forint körüli áron szerezhető be, ami a hasonló kézműves termékek között egyáltalán nem mondható drágának. A recept alapján a Pécsi Sörfőzdében bérben főzött sör, ha a lefőzött mennyiséget és a nagyüzemi körülményeket vesszük figyelembe, semmiképpen nem nevezhető kézművesnek.
 
A Budapest Sört forgalmazó Urban Beersnél az idei premiert kétéves előkészítő munka előzte meg. Ebbe beletartozott a névhasználati jog megszerzése is. A névválasztás mindenképpen szerencsésnek tűnik, hiszen a Budapest név eleinte mindenképpen a hátán viszi a márkát, melynek a most piacra dobott söre csak első darabja a leendő szortimentnek. Ha ez sikeres lesz, további sörtípusokat is gyártatni fog a cég.
 

Már majdnem hungarikum a tiszai halászlé is

Július 17. 10:46
A Hungarikum Bizottság által meghatározott nemzeti értéktárba került a tiszai halászlé - jelentette be a földművelésügyi miniszter szombaton, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaderzsen, a  község önkormányzata és a Derzsi Szabadidős Egyesület által szervezett VIII. Kárásznapon.
 
Fazekas Sándor elmondta: a tiszai halászlé egyedülálló, védendő érték, amely a magyar életérzés, identitás részét képezi. Hozzátette: bízik abban, hogy a tiszai halászlé hamarosan a hungarikumok sorába is emelkedhet és még inkább gyarapítja azon ételek sorát, amelyek sok érdeklődőt, turistát vonzanak a Tisza-tóhoz és környékére.
(MTI)

7300 hektár osztrák szőlőt tett tönkre a vihar

Július 17. 06:38
Ítéletidő tombolt Ausztria több tartományában is. Kidőlt fák és áradások akadályozták a közlekedést, mintegy 7300 hektárnyi területet rongált meg a vihar.
 
Ausztriában mintegy 7300 hektárnyi zöldség-, a gyümölcs- és a szőlőtermő területet rongált meg a vihar a weizi (Bezirk Weiz), a Graz-környéki (Bezirk Graz-Umgebung) és a Hartberg-fürstenfeldi járásban (Bezirk Hartberg-Fürstenfeld). 
(MTI)

Másfél milliárdért fejlesztenek a Juhász testvérek

Július 16. 19:52
Másfél milliárd forintból borászati központot épít Egerszalókon a Juhász Testvérek Pincészet, amelynek alapkövét pénteken helyezték el.
 
A központban létesül egy hiper reduktív, azaz oxidációmentes technológia, egy laboratórium, egy elektropneumatikus töltősor és egy nagy teljesítményű címkéző sor. A központ irodaházában vendéglátásra is alkalmas bemutatótermet alakítanak ki, és lesz egy 3000 négyzetméteres, modern raktárépület is.
 
A várhatóan két év alatt elkészülő, összesen 3400 négyzetméteres központban 25 új munkahely is létesül.
 
Juhász Attila ügyvezető igazgató az ünnepségen arról beszélt, hogy cégük számára fontos a fejlődés, ám az nem mehet a minőség kárára. A leendő borászati központ is a versenyképesség javítását, a világszínvonalú minőség megőrzését és a fejlődési potenciál kiaknázását szolgálja, összhangban a borvidék érdekeivel.
 
Nyitrai Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője emlékeztetett: a térség meghatározó ágazata a borászat, nagyon sok család él itt a szőlőből és a borból.
 
Az idén húsz éves, 100 százalékban magyar tulajdonú Juhász Testvérek Pincészet az Egri Borvidék egyik legjelentősebb borászati vállalkozása. A társaság tájékoztatása szerint 2015-ben kétmillió palack bort értékesítettek, 90 százalékban a hazai piacon, a többit Kínában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Csehországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában és Franciaországban. Tavalyi nettó árbevételük másfél milliárd forint, adózás utáni eredményük 105 millió forint volt.
 
Közlésük szerint a cég árbevétele az elmúlt öt évben összesen 400 százalékkal növekedett. Hosszú távú céljuk, hogy minden borukat palackban értékesítsék. Idén 2,5 millió palackkal számolnak.
 
Ma már 100 hektár saját területük mellett 200 hektárról, családi gazdaságoktól vásárolják fel a szőlőt. Az elmúlt esztendőben 26 ezer mázsa szőlőt dolgoztak fel és 18 ezer hektoliter bort készítettek. Jelenlegi tárolókapacitásuk több mint 30 ezer hektoliter, ebből 7500 hektoliter, azaz közel ezer darab tölgyfahordó, ez az egri borvidék egyik legnagyobb tölgyfahordós érlelő kapacitása.
(MTI)