Fröccs

Egy kvázi autentikus balatoni blend

Június 08. 12:13
A Folly Arborétum és Borászat Boróka küvéjének új évjárata megérezett. A Művelt Alkoholista „egy kvázi autentikus balatoni blendnek" nevezte az olaszrizlingből, szürkebarátból és musca ottonelből álló házasítást. „Fiatalos, neutrális aromatika minimális muskotályos színezettel. Nem vicc, tényleg van egy borókás, gines jellege.” - írja A Művelt Alkoholista.

Ilyenek ezek a „szuper toszkánok”

Június 08. 09:55
A Borrajongó oldalán egy három tagból álló „szuper toszkán” sor kóstolójegyzetét találjuk. A cikk szerzője Bécsben jutott hozzá az exkluzív tételekhez. „Mindhárom bor nagyon fiatal még, a kóstolás során is érezhető volt, hogy még felfelé visz az útjuk.” - írja blogbejegyzésében furmintfan.
 
Marchesi Antinori Tignanello 2012
Összetett illatában főleg piros bogyós gyümölcsök dominálnak, de a cseresznye, málna, szamóca mellett feltűnnek édesfűszeres, virágos és erdei gyümölcsös jegyek is. Sűrű és koncentrált, a tannin azonban még nem találta meg a helyét a borban, fiatalosan húz és tapad, más kivetnivalót azonban aligha találni a borban.
 
Mazzei Castello di Fonterutoli Siepi 2011
Illatában először savanykás-fanyar gyümölcsös jegyek jönnek elő, majd erdei gyümölcsös lekvárja, illetve ugyanezek aszaltas formában is felbukkannak, egyre jobban kitárulkozó fűszerességgel.
 
Gaja Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta 2010
A Barabaresco-királyként emlegetett Gaja-család Piemont mellett a 90-es években Toszkánában is elkezdett borászkodni.
 
A teljes cikket itt olvashatod tovább.

Kicsi, sárga, a legtöbb fajta és mennyiségű vitamint tartalmazza. Mi az?

Június 08. 07:20
A homoktövis erősíti az immunrendszert, falvonoidokban, vitaminokban gazdag és megelőzhető vele a daganatos megbetegedés, mindezek mellett még finom is. Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a homoktövis cserje, amely eredetileg egy a Himalája lejtőin termett, azonban ma már hazánkban is vannak, akik szapíroítják az értékes növényt.
 
Rendek Lászlónéval Kecskemét melletti ökotanyáján a hetek múlva kezdődő szüret előtt beszélgetett a Kossuth Rádió stábja arról, hol és milyen szapíorítóanyagot érdemes beszerezni. További részeleteket a Hirado.hu oldalán olvashatsz.

Nem csak a csokoládénak van hangulatjavító hatása

Június 07. 19:29
Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense tanácsait érdemes megfogadni. Sokszor csak a csokoládé jut az emberek eszébe, ha hangulatjavító ételekre gondolnak, pedig más élelmiszereket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van - írja a honlapján a Semmelweis Egyetem.
 
Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat:
  • Húsok, tej, tojás és szója, amelyek mellé cink tartalmú élelmiszereket kell fogyasztani.
  • Cukor és a keményítőben gazdag ételek: tészta, barnarizs, burgonya, kenyér. Ezekhez B6 vitamin tartalmú élelmiszerek szükségesek, hogy valóban hasznosuljanak, mint a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék.

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is :
  • A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti.
  • A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók.
  • A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul.
  • A kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki.

„Nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni”

Június 07. 12:53
A 2015-ös év Borászok Barátjával készített interjút A Művelt Alkoholista. Alkonyi László a Borbarátok magazin egykori főszerkesztője, jelenleg a tokaji Kaláka Pincét viszi a vállán. Az interjúból néhány részlet:
 
Számomra mindig fontos volt az ember, a sallangmentes, jóra törekvő ember, aki az egyéni érdek mellett közösségét is építeni tudja, akarja. Azt hiszem, hogy ebben az összefüggésben születnek a nagy borok – nem pusztán üzleti alapon.
 
Tokaj mindennel rendelkezik, amivel egy nagy borvidék rendelkezhet, és amiért mi, magyarok a magunkénak mondhatjuk. Így aztán, amolyan sorskérdés lett Tokaj jövője. Kezdetben a magyar borról gondoltam, később már csak Tokajról, amikor úgy fogalmaztam meg Magyarország helyzetét: ha ebből sikert csinálunk, az ország is sikeres lesz. Ha ebből sem tudunk sikert faragni, akkor semmiből sem leszünk képesek.
 
Tíz-tizenöt évvel ezelőtt már úgy éreztem, hogy nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni. Még akkor is ez volt a legfontosabb, ha meggyőződésem, hogy borminősítési szempontjaink, módszereink külföldi összehasonlításban is rendkívül magas színvonalon álltak.

Természet, csend és gasztrnómiai kalandok, ezt mind megtalálod a Káli-medencében

Június 07. 10:08
Az utóbbi időben sok cikk megjelent a Káli-medencéről, de mindig felfedezhetünk ezekben valami újat. A Life.hu a következő úticélokat javasolja.
 
Amit látni kell:
  • Kékkút: A falunak mindössze 80 lakosa van, a mesebeli zsúpfedeles műemlék ház a 18. századba kalauzol minket vissza.
  • Kőtenger: Ez a természeti jelenség valójában az egykori Pannon-tenger üledéke, amelyet hajdani vulkanikus tevékenység nyomán feltörő kovasavak és hévízforrások cementáltak.
  • Hegyestű: Monoszló település határában emelkedik a 337 méter magas Hegyestű.
  • Salföldi séta: Salföld mesebeli falucska, takaros, stílusos házakkal, nyaralókkal, homlokzatukon népi motívumokkal, míves kéményekkel és virágos kertekkel.A falu egyik végében Magyarországon egykor elterjedt háziállatokat – szürke marha, racka juh, bivaly – bemutató majorság található.
Amit ki kell próbálni:
  • Geotúra
  • Lovas kirándulás
  • Sajtkészítés a Levendula Portán
Ahol kóstolni kell:
  • Kővirág
  • Istvándy pincészet
  • Miakő
  • Békebeli paicozás:A legjobb reggelizőhely a környéken a káptalantóti faluszélen található Liliomkert piac, ahova mindenképpen üres hassal kell érkezni, mert a friss kecskesajtoktól a gőzölgő kolbászokig széles a kínálat

Egy egészséges ital a meleg napokra

Június 07. 07:14
A nyári hőségben az egyik legjobb hűsítő ital a smoothie, ráadásul tele van vitaminnal. Ez a frissítő „koktélt” a turmix és a tiszta gyümölcslé között helyezhetjük el. Igaz turmixgépben készítik, de általában tej nélkül (bár már sok helyen joghurtos és tejes változatát is megtalálhatjuk). Otthon a legegyszerűbb összeállítani a szezonális alapanyagokból: használhatunk gyümölcsöket, zöld leveleket, zöldségeket, fűszereket, attól függ hogyan szeretjük.
 
Minden alapanyagot bele kell tenni egy pohárba, körülbelül 2 percig turmixolni és már ihatjuk is. A legtöbb munka a hozzávalók előkészítése, így ha sietünk is hamar elkészíthetjük. Itt az eperszezon, kár lenne kihagyni az epres smoothiet.
 
Egy egészséges ital a meleg napokra
Forrás: Pinterest.com

Egyszerű, tisztességes bor a közértből

Június 06. 20:05
A mátrai Ludányi András 2013-as tramini tételét kóstolta a Borrajongó: „Illatos, jóízű, a savai néha elég markánsak, de a félszáraz kategóriányi maradékcukor finoman kerekíti a kortyot. (...) Fajtajelleget nem igazán mutatott, ha vakon kóstoltam volna, akkor nem okozott volna meglepetést, ha egy újvilági sauvignon blanc vagy akár egy nyakas bor lett volna, de ebben az árkategóriában ez inkább erény, mintsem szemrehányás. Attól függetlenül, hogy egyre több kiváló termelő munkája által a Mátrát már nem csak az illatos fehérek lelőhelyének szokás tekinteni, attól még jogos elvárás az ilyen borok léte is a borvidékről. Eléri a 4 pontot, ennyiért szívesen innám újra. (1000 Ft körül volt a CBA-ban)

„Sikerre mindenkinek szüksége van”

Június 06. 17:44
Tornai Tamás meghatározó személyiség a magyar borászatban, nemcsak a somlói Tornai Pincészet ügyvezetője, hanem a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának is az elnöke.  
 
Apám több szempontból is úttörő borász volt. Ő volt az első a Somló hegyen, aki szalagszerű kordontámrendszerrel telepítette újra szőlőjét. Emellett több újítás is fűződik a nevéhez, a nyolcvanas évek első felében ő volt az első termelő, akinek a borát saját névvel, címkézett termékként lehetett kapni Magyarországon.(...) A legfontosabb, amit megtanultam tőle, hogy tanulni nem csak az iskolapadban lehet. Nem úgy nevelt, hogy leültünk és jó tanácsokat osztott, nála a személyes példamutatás volt a legfontosabb. Én magam is azt tartom a leghatékonyabbnak – nemcsak családon belül, hanem a kollégáimmal is –, ha olyan értékeket tud az ember felmutatni, amelyek az közösség számára elfogadhatók, ilyen esetben még talán követni is fogják.
 
Bármennyire nagyzolónak tűnik, szeretnék hozzájárulni a vidék gyarapodásához, ugyanis meggyőződésem, hogy a vidék támogatására égetően szükség van. Ha a vidék sorvad, a városokba vándorolnak az emberek, annak nagyon nagy társadalmi költségei vannak. Az az elv vezérel, hogy a vidékieket vidéken kell tartani. Természetesen nem erőszakkal, hanem érdekeltséggel, úgy, hogy jövedelem termelődjön.
 
Örülök, ha tudok időt szakítani arra, hogy a saját kis külön területemen dolgozzak, mert ha az ember a saját kezével kapál meg egy szőlőt, annak rögtön látja az eredményét. Vezetőként az ember munkájának következményével csak nagyon hosszú idő után, esetleg évek, évtizedek elteltével szembesülhet. Sikerre mindenkinek szüksége van, és bár ez apró sikerélmény, de mégis öröm, ha valamit sikerül jól elvégezni.” Tornai Tamás az Élemiszer magazinnak adott interjút. A teljes cikket itt olvashatod el.