Fröccs

Elegáns sauvignon blanc a Balatonról

Május 17. 11:23
Szabó Gyula pincészete, a Káli Kövek a Balaton északi partján terül el, ahol csak fehér szőlőfajtákból készített borokat kóstolhatunk. Az olasz- és rajnai rizling mellett a sauvignon blanc-nal találkozhatunk a Káli Kövek palackjaiban. A 2015-ös sauvignon blanc, amelynek eleganciáját fényezi a Borrajongó.blog.hu szerzője:
 
A volume legalább két szinttel a megszokott alá van tekerve, ami nem tompaságot, sokkal inkább több eleganciát jelent. A korty rendezett és tartalmas, a fanyar gyümölcsösséget érzetileg enyhe édesség kerekíti, éretlenségnek ugyanakkor természetesen nyoma sincsen. Helyette van viszont annál több gyümölcs és erőteljes, de nem romboló sav. Hosszú, nincs híján lendületnek sem, de van annyira visszafogott, hogy ne szálljunk ki két pohár után.

Hazánk uralja a globális hízott libamáj piacot

Május 17. 09:38
Kulturális és nemzetgazdasági érdek a magyar libamájtermékek megőrzése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára május 13-án az Orosháza-Gyopárosfürdőn rendezett libamájfesztiválon, amelyről a szaktárca közleményben tájékoztatott.
 
Bognár Lajos kiemelte: a hízott libamáj tradicionális magyar termék, ezért az Európai Parlament döntése szerint előállítása a jogszabályi feltételek betartása mellett engedélyezett.
 
Ismertette: a libamáj az ország kiemelkedő exportcikke, a globális hízottlibamáj-termelés mintegy 80 százaléka Magyarországról származik. Az évente mintegy 1500 tonna exportra kerülő mennyiség csaknem 8 milliárd forint árbevételt eredményez.
 
A helyettes államtitkár szerint az ágazat hosszú távú, biztonságos növekedése csak a magyar kereslet növelésével együtt garantált. Ehhez hozzájárulhatnak azok a rendezvényeknek, amelyek népszerűsítik a libamájat és a belőle készített ételeket, így az Orosházi Libamájfesztivál is.
 
A magyar mezőgazdaság és élelmiszer-gazdaság termékeinek piacra jutását a hungarikumtörvény, a Magyar Élelmiszerkönyv különleges minőségű és kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelvei, valamint a Hagyományok-Ízek-Régiók Program közösségimarketing-eszközei segítik - ismertette a minisztérium közleménye.
 
(MTI)

1788-as borpárlatra lehet majd licitálni

Május 16. 19:57
1788-as borpárlatot bocsát aukcióra a legendás Tour d'Argent étterem, amely 434 éves, 1582-ben kezdte meg a működését, és azt terjeszti magáról, hogy náluk használtak először villát.
 
 
A vendéglő elárverez néhány értékes főzőberendezést, az ezüst-, üveg- és porcelán kollekcióik tetemes részét, illetve a borospincéjükből akár az 1850-es évekig is visszadatálható italokat is. A szintén „kalapács alá kerülő”, 1788-as Grande Fine Clos du Griffier Cognac a várakozások szerint minimum 23 ezer dollárért (kb. 6 350 000 forintért) fog gazdára találni - olvasható az Élelmiszer.hu-n.
 

20 ezren voltak a Sirha Budapesten

Május 16. 14:47
A Sirha Budapest  nemzetközi élelmiszeripari szakkiállítás több mint 20 ezer szakmai látogatót és 400 kiállítót vonzott 19 országból a Hungexpo budapesti vásárközpontba - közölte a szervező Hungexpo Zrt. az MTI-vel pénteken.
 
A május 9. és 11. között zajlott kiállítás látogatóinak 24 százaléka az étterem és vendéglátóiparból, 16 százaléka az  élelmiszeriparból, 15 százaléka a sütő-, illetve cukrásziparból, 14 százaléka a kereskedelemből, 10 százaléka a szállodaiparból és 8 százaléka a szolgáltatóiparból érkezett. 
 
A rendezvényen négyszáz kiállító mutatta be termékeit és szolgáltatásait az élelmiszerektől és italoktól kezdve a terítékeken, dekorációkon és higiéniai termékeken át a hotelek, éttermek és csomagolóipari cégek kínálatáig.
 
A szakmai kiállítás ideje alatt a látogatóknak lehetőségük nyílt hazai termékek kóstolására is a külön erre kialakított területen. 
 
Május 10-11-én a kiállítás látta vendégül a Bocuse d'Or európai döntőjét, amelyet Széll Tamás és csapata nyert. A magyar csapatot a norvégok és a svédek követték, mellettük Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn. 
 
A pékipar szintén előtérbe került a Sirha Budapesten, a Kreatív Pékfórumon bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, interaktív előadások várták a látogatókat a technológiai újdonságokról, kreatív alapanyagokról, továbbképzési lehetőségekről.
 
A konferenciateremben kerekasztal-beszélgetések zajlottak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének szakembereivel olyan témákban, mint a gasztronómiai trendek, a Michelin csillag hasznossága vagy az étlapkészítés. A közétkeztetés kérdése is része volt a konferenciaprogramnak az Élelmezésvezetők Napján.
(MTI)

Pörköltölő Fesztivál lesz Békéscsabán

Május 16. 12:02
Házipálinka-kóstoló és Pörköltölő Fesztivált rendeznek szeptember 16. és 18. között Békéscsabán. Az új rendezvény a békési megyeszékhely programkínálatát színesíti, a szervezők reményei szerint a közeljövőben felnőhet a Kolbász-, valamint a Sör- és Csülökfesztivál mellé.
 
Fülöp Zoltán, a fesztivál ötletgazdája elmondta: nagyon sokan főznek jó házipálinkákat, amelyeket a nagyközönség soha nem ismerhet meg. Egy barátjával tavaly nyáron kezdtek azon gondolkozni, hogyan lehetne ezen változtatni.
 
„A gordiuszi csomót úgy tudtuk átvágni, hogy kiderítettük, ha a házipálinkákat adóraktár igénybevételével zárjeggyel látjuk el, akkor ugyanúgy viselkednek, mint a kereskedelmi főzdék termékei, vagyis kóstolhatóvá és eladhatóvá válnak” - mondta.
 
A fesztivál szervezői ezért várják a házipálinkát otthon főző vagy bérfőzető gazdák jelentkezését, akiknek az italát egy érzékszervi előszűrést és laboratóriumi vizsgálatot követően felvásárolják. A pálinkákat a termelők arcképével vagy egy fantázianévvel ellátott címkével látják el, így azokat a fesztiválra kilátogatók megkóstolhatják és ha akarják, meg is vásárolhatják.
 
Fabulya Attila okleveles pálinkabíró, a Csabai Pálinka Klub elnöke a fesztivál legfontosabb céljának a házipálinkák minőségének a javítását, valamint a fogyasztói szokások befolyásolását nevezte. Tavaly 20 millió liter házipálinkát főztek, a bér- vagy magánfőzött pálinkák hetven százaléka azonban hibás - magyarázta. A pálinkafőzés gyakorlatának kifehérítését és a minőség javítását tartja a fesztivál legfontosabb hozadékának Szántó Zsolt, a békéscsabai polgármesteri hivatal kabinetfőnöke és Herczeg Tamás önkormányzati képviselő is.
 
Fülöp Zoltán elmondta: a pálinkakóstolás mellett pörköltfőzést is szerveznek, mindhárom nap tematikus lesz. Az elsőn sertés, a másodikon marha, a harmadikon csirkepörköltöt készíthetnek a jelentkező csapatok, baráti társaságok.
 
Emellett a szervezők kísérő rendezvényként gyümölcskertészeti kiállítást és vásárt, valamint a gyümölcstermesztés és a házipálinka-főzés témájában szakmai konferenciát is szerveznek. A három nap kínálatát koncertek és kulturális események is tarkítják majd, a fellépők körét a szervezők a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.
(MTI)

Kóstolom: mobilapp készült a balatoni borokhoz

Május 16. 09:16
A Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászainak szombati balatonfüredi borkóstolóján debütált a Kóstolom nevű alkalmazás - közölte a szoftvert fejlesztő cég kommunikációs vezetője.
 
Hanyecz Imre elmondta, hogy a tavaly nyáron alakult Rizling Generáció Egyesület által rendezendő szombati balatonfüredi rendezvényen mintegy húsz borász - a Rizling Generáció mellett a Csopaki Kódex és a Balatoni KÖR egyesület tagjai - több mint száz termékét lehetett megkóstolni. Ott mutatták be a Kóstolom nevű új applikációt, melynek segítségével résztvevők részletes információkat kaphatnak a környék borairól.
 
A Rizling Generáció Egyesület tavaly augusztusban a Balatoni Borheteken a borvidék huszonöt pincészetének összefogásával alakult meg. Az egyesület küldetésének tekinti a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék, illetve a Balaton-felvidék tradicionális és különleges borainak népszerűsítését, továbbá a térség idegenforgalmi vonzerejének növelését.
(MTI)

Lottón nyert balatoni üdülő

Május 15. 18:54
Az 1960-as évek elején a Balatoni Intézőbizottság kezdeményezésére társas weekend telepek jöttek létre, ezzel segítve, hogy az üdülésre vágyók kényelmesen és kellemesen töltsék szabadidejüket a tónál. Az első ilyen üdülőtelep Balatonalmádiban épült fel 5 millió forintból. 44 lakóegységből állt, melyek lottó tárgynyeremény-sorsoláson találtak gazdára - írja az Onlinebalaton.hu.

Feltehetően határtalan örömet jelenthetett azoknak, akik akár egyetlen lottó áráért saját kis balatoni nyaralóhoz juthattak. 
 
Lottón nyert balatoni üdülő
Forrás: Onlinebalaton.hu

Csak jogi nyiltkozattal eheted meg ezt a hamburgert

Május 15. 14:49
A Perth-i Johnny's Burger az Ördög Bosszúja fantázianevű hamburgere olyan csipős, hogy el sem tudod képzelni. A paprikák csípősségét mérő Scoville-skálán 3,5 milliós értéket ér el a burger. Ez mit is jelent pontosan? A könnygáz hatóanyaga  2-5,3 milliós értékű, míg a megcsípősebb magyar paprika csupán 1500-2500. 
 
A  Capital Bay News alapján a szósz két szupererős chillifajtától lesz igazán gyilkos, a Carolina Reapertől és a hibrid Bhut Jolokiától. 25 dollárba (nagyjából hatezer forintba) kerül, de aki meg tudja enni, annak nem kell kifizetnie. Mondjuk ez eddig a nagyjából 300 jelentkezőből egynek sikerült, de a leírás alapján neki utána volt más baja is, mint 25 dolláron rágódni - írja az Index.hu
 
Az Ördög Bosszúja burger megrendelésekor nyilatkozatot kell tenni, hogy a próbálkozó nem szenved szívbajban, gyomorbántalmkban vagy hasonlókban, vagy ha igen, akkor az az ő baja lesz.