Fröccs

Elkényezteti a turistákat Eger

Június 09. 14:11
Tematikus történelmi, gasztronómiai, kulturális fesztiválokkal és zenei programokkal várja a látogatókat június elejétől augusztus végéig Eger városa.
 
Ebben az évben egy új programmal, az utcazenészek versenyével veszi kezdetét az események sora, de számos már jól ismert programot is újra megrendeznek, például a múzeumok éjszakáját az egri várban - ismertette a kínálatot Habis László, a város polgármestere a nyári rendezvényeket bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.
 
Az utcazenészek versenyének június 12. és 16. között a belváros megújult utcái, terei és vendéglátóhelyei adnak otthont. Az öt nap alatt a járókelők úgynevezett "like-érmékkel" értékelhetik a város 18 pontján muzsikáló utcazenész formációk produkcióit, akik között ismert előadók is felbukkannak.
 
A sort június 20-án a múzeumok éjszakája folytatja. Ebben az évben az országos rendezvénysorozat vidéki fő helyszíne a Dobó István Vármúzeum, ahol a látogatókat 16. századi egri vitézek és muzeológusok is várják. Az esten fegyverbemutatókkal, életképekkel kívánják bemutatni Eger és Magyarország ezer éves történelmét, de zenés és táncos programok, gazdag gasztronómiai kínálat is várja a vendégeket a felújított és nemrég Nemzeti emlékhellyé avatott egri várban.
 
Az Agria nyári játékok szabadtéri színháza idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. A Líceum udvarán június 20. és augusztus 8. között színházi produkciókkal, táncelőadásokkal készülnek a szervezők, augusztus 7-én és 8-án pedig ismét bemutatják az Egri csillagok című musicalt.
 
Kelet-Közép-Európa legrégebbi folkzenei fesztiváljának, az idén 36 éves Kaláka fesztiválnak június 25. és 28. között negyedik alaklommal ad otthont Eger városa. A várban fellép többek között a Csík zenekar, a Besh-O-Drom, a Balkán Fanatik, a Vodku, az Etnofon Zenei Társulás, a Romengo, a Vujicsics együttes és a M.É.Z. is. A belváros terein ingyenes filmes, irodalmi és zenei programokat szerveznek.
 
Az Országos Bárzenész Találkozó ingyenes szabadtéri koncerteket kínál a belvárosban a kis Dobó téren, az Érsekkertben, a Bartalkovics Béla Közösségi Házban és az Uránia moziban, valamint az Agria Park bevásárló központ parkjában július 6. és 10. között. A bárok hangulatát idén mások mellett Bangó Margit, Rácz Kati és Szulák Andrea idézi meg.
 
A XIX. Egri Bikavér Ünnep a város legnagyobb borgasztronómiai rendezvényén a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak a bor, a gasztronómia és a kultúra hármas összhangjára július 9. és 12. között.
 
A város 1552-es ostromát, de leginkább az egri védők dicsőségét idézi fel augusztus 14. és 16. között a Végvári vigasságok történelmi fesztivál, amelyen az ostrom története mellett a kor kulturális életét, gasztronómiáját és mindennapjait is megismerhetik a résztvevők.
 
A programok sorát augusztus 21. és 23. között a Szépasszonyok fesztiválja zárja, amelyen a szépasszony-völgyi pincék, éttermek, szállodák adnak otthont az asszonyi sorsot bemutató szórakoztató előadásoknak, koncerteknek és táncprodukcióknak.
 
Rázsi Boton alpolgármestere elmondta, hogy a városnépszerűsítő kampányaik között idén is elindítják a Jumurdzsák blogot, ahol egy ismert közéleti személyiség osztja meg az olvasókkal saját, személyes történeteit Egerről. Aki kitalálja, hogy idén ki rejtőzött a török janicsár álarca mögé, ajándékot nyerhet. Ezen túl meghirdetik a Kovács Kati Egri Dalversenyt is, amelyre általános és középiskolás diákokból álló alkalmi, vagy állandó kórusok jelentkezését várják.
 
Habis László elmondta, hogy a versennyel a Kossuth- és Liszt-díjas énekesnő pályafutásának 50. évfordulója előtt kívánnak tisztelegni. A verseny döntőjét október 27-én rendezik Kovács Kati, a város díszpolgára vendégszereplésével.
(MTI)

Szerkesztőt keres a Vinoport

Június 09. 11:28
A Vinoport online bormagazin számára főállású szerkesztő munkatársat keres a Trinety Media Kft. Amennyiben precíz, elemző és kitartó vagy, kiválóan írsz, rendelkezel újságírói végzettséggel,  fanatikusan vonzódsz a borok és párlatok világához, és szeretnél két éven belül a hazai borszakma egyik véleményvezére lenni, jelentkezz!
 
Feladat:
 
  • A Vinoport - bormagazin igényesen online bormagazin szerkesztői feladatainak ellátása
  • hírszerkesztési feladatok ellátása
  • programajánló rovat frissítése
  • önálló tematikus cikkek írása, interjúk készítése
  • nemzetközi boros tartalmak szemlézése, cikkek fordítása
  • borleírások készítése
  • hírlevelek szerkesztése
  • kapcsolódó Facebook oldalak menedzselése
  • a portál tematikus tartalmának biztosítása és továbbfejlesztése
  • a portálhoz tartozó prémium boros rendezvény portfolió támogatása szakmai tartalommal
  • külső, alkalmi bortudósító személyek toborzása, munkájuk koordinálása
 
Elvárások:
 
  • felsőfokú végzettség
  • újságírói végzettség
  • újságírói gyakorlat, kiváló íráskészség és helyesírás, választékos fogalmazás 
  • online szerkesztői munkakörben szerzett minimum 2 éves tapasztalat
  • bor iránti fanatikus elkötelezettség, attitűd
  • Word, Excel felhasználói szintű ismerete
  • Adobe Photoshop (vagy más képszerkesztő szoftver) felhasználói szintű ismerete
  • pontosság, gyorsaság, rugalmasság, önálló gondolkodás 
  • angol nyelv középfokú ismerete
  • rendszeres bejárás, szerkesztőségi munka (nem otthoni munkavégzés)
 
Előnyt jelent:
 
  • szakirányú végzettség
  • fényképezési és videókamera kezelési tudás
  • WSET felsőfok vagy WSET diploma kurzus végzettség
 
Kínálunk:
 
  • elismert státusz a borok és párlatok világában a hazai piacon
  • folyamatos szakmai fejlődési lehetőség kóstolókon és rendezvényeken (borok, pezsgők, párlatok)
  • intézményesített képzésekben való részvétel lehetősége
  • munka, biztos munkahely, kellemes légkör, jó csapat
  • fiatal, sikeres, dinamikus közösség
  • fix fizetés + bónusz
 
Munkavégzés helye:
 
  • Budapest, VI. kerület (Nyugati pályaudvarhoz közel)
 
Munkaidő: 
 
  • Hétfő - péntek 9.00 – 17.30
 
Jelentkezési határidő:
 
  • 2015. június 30.
 
Jelentkezés módja:  
 
Fényképes, szakmai önéletrajzzal a következő e-mail címen: info@trinetymedia.hu

Ezek a legjobb budapesti sörözök a britek szerint

Június 09. 11:20
Budapest Európa egyik legjobb partyvárosa, ahol a sör kevesebb, mit 1-1,5 fontba kerül - írja a The Guardian a HVG.hu értesülései szerint. A brit lap összegyűjtötte a legjobb sörbárokat Budapesten, amelyekbe mindenképpen érdemes ellátogatni:
 
  • Élesztőház
  • Léhűtő
  • Jónás
  • Csak a jó sör
  • Kandalló
  • Legenda sörfőzde
  • Rizmájer Sörház
  • Hopfanatic
  • Neked csak Dezső!
  • Csupor

Pozitívumok és kritikák a Főzdefesztről

Június 09. 09:39
Június első hétvégéjén örülhettek a sörrajongók, ugyanis a Városligetet elözönlötték a kézműves söröket készítő főzdék valamint a street food ételek. A Főzdefeszt idén is népszerű volt, sokan kilátogattak. Gazda Albert a Cink.hu oldalon pozitívumokat és kritikákat sorolt fel a rendezvénnyel kapcsolatban, de szigorúan építő jelleggel.
 
A pohár: „Félliteres izét kaptunk ezer forintért – lentebb lesz látható –, olyat, amilyenbe a Spatent csapolták 1987-ben a hajdúszoboszlói fürdőben. ”
 
„Eléggé bosszantott, hogy a standok egy részén nemhogy egy, két decit sem szívesen csapoltak – három volt a minimum –, és ennél is jobban, hogy sokan büntették azokat, akik kevesebbet kértek több helyett. ”
 
„A harmadik: nem túl rokonszenves száz forintokat kérni a vizelésért egy olyan rendezvényen, aminek fő profilja a vizeltetés.”
 
„Kifejezetten jó amúgy három dolog volt. Az egyik a street food. (...)A másik, hogy minden hasonló típusú buli örök rákfenéjével ellentétben a Főzdefesztet messzire elkerülik az ostoba-felesleges koncertek és más falunapias hangoskodások. A harmadik és a legfontosabb a helyszín.”
 
A teljes cikket itt olvashatod el.

Miért lettek hirtelen ötször egészségesebbek a zöldségek, gyümölcsök?

Június 09. 06:32
A zöldésgek és a gyümölcsök a rengeteg vitamin mellett más anyagokat is tartalmaznak, amelyek pozitív hatásal vannak az emberi szervezetre. Ilyenek például a polifenolok. Ezek olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetően meghatározzák.
 
Spanyolországban végzett kutatások szerint az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták. Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma - írja a Webbeteg.hu.
 
A polifenolok legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben vannak jelen, közvetlenül a héj alatt találhatók, így érdemes nem meghámozni őket. Továbba azt javasolják a cikkben, hogy amennyiben lehetőségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben.
 
Az egészségünkre rendkívül kedvezően ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szőlőben található meg a legnagyobb mennyiségben.
 
A teljes cikket a Webbeteg.hu oldalán tudod elolvasni.

Melyik ország vásárolta tavaly a legtöbb magyar bort?

Június 08. 20:23
A magyarországi bortermelés tavaly 2,7 millió hektoliter volt, amelyből 770 ezer hektoliter bort értékesítettek a külföldi piacokon - mondta el Czerván Görgy, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a kéknyelű virágzásával egybekötött szakmai rendezvényen szombaton Badacsonyban.
 
A 770 ezer hektoliternyi bort mitegy 85 millió euróért értékesítették.
A borexport célországai:
  • Németország 150 ezer hektoliter
  • Egyesült Királyság 50 ezer hektoliter
  • Lengyelország 25 ezer hektoliter
Czerván György kiemelte Kínát is, ahová 10 ezer hektolitert értékesítettek a tavalyi évben. (forrás: MTI)

Bemutatkoztak a beach food ételek a Balaton Napján

Június 08. 17:45
A Balaton Napja egyben a magyar tenger strandnyitó rendezvénye, amelynek keretén belül az idei évben a badacsonyi starndra települtek ki vendéglátóhelyek és pincészetek. A közös grillezéssel, borozással, csobbanással hivatalosan is megnyitották a szezont.
 
Az I Love Balaton összegyűtött pár beach food ételt, amelyeket már több helyen is megtaláltok a Balaton körül. Érdemes lesz a nyáron minél többet kipróbálni.
  • Harcsapástétomos "Vitorlás" saláta, Olaszrizlinges sajtkrémes langalló (Márga Bisztró)
  • Bazalt Burger: balatonfenyvesi Angus marhahúsból, a sült krumpli Heston Blumenthal technológiája alapján készül
  • Balcsi Bagel: Vajas kiflitésztából készült körkifli, amibe őrségi kecsketúróból készült kecskekőrözött, mangalica stifolder és prágai sonka kerül. (Kishableány)
  • Fagylaltok: A fehérborból és merlot-ból készült sorbet fagyik, és van céklás-gyömbéres változat is ( Bergamann cukrászda)
  • Vízikutya. Harcsahurkás hotdog, amit általában wasabis, most éppen lilakáposztás szósz kísér. A hurka harcsahúsból, szépia tintával színezett gersliből, vagyis árpából áll, majoránnával fűszerezve.
A teljes cikket az I Love Balaton oldalán olvashatod el.

Milyen és mennyi vizet érdemes fogyasztani?

Június 08. 14:34
Egy felnőtt ember napi vízszükséglete 3 liter körül van, ami függ a testsúlytól. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű vizet a szereveztünkbe, akkor gyakran fájhat a fejünk, valamint besűsűrödhet a vérünk.
 
Sipos László, egyetemi docens azt mondja, hogy az „élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora”.

Az Élelmiszeronline oldalán megjelent cikkből azt is megtudhatjuk, hogy a „legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény”.