Fröccs

Miért lettek hirtelen ötször egészségesebbek a zöldségek, gyümölcsök?

Június 09. 06:32
A zöldésgek és a gyümölcsök a rengeteg vitamin mellett más anyagokat is tartalmaznak, amelyek pozitív hatásal vannak az emberi szervezetre. Ilyenek például a polifenolok. Ezek olyan másodlagos növényi anyagok, amelyek többek között a gyümölcs színét és ízét is alapvetően meghatározzák.
 
Spanyolországban végzett kutatások szerint az eddigi élelmiszervizsgálatok során, kizárólag a szabad polifenolokat vették figyelembe, a kötötteket ezzel szemben figyelmen kívül hagyták. Amennyiben ezeket is bekalkuláljuk a gyümölcsök pozitív „hatóanyagai” közé, kereken ötszörösére nő az előnyös anyagok száma - írja a Webbeteg.hu.
 
A polifenolok legnagyobb mennyiségben gyümölcsökben vannak jelen, közvetlenül a héj alatt találhatók, így érdemes nem meghámozni őket. Továbba azt javasolják a cikkben, hogy amennyiben lehetőségünk van választani, a szabad földi termést vegyük a melegházban termelttel szemben.
 
Az egészségünkre rendkívül kedvezően ható másodlagos anyagok a káposztában, a bogyós gyümölcsökben, a dióban és a szőlőben található meg a legnagyobb mennyiségben.
 
A teljes cikket a Webbeteg.hu oldalán tudod elolvasni.

Melyik ország vásárolta tavaly a legtöbb magyar bort?

Június 08. 20:23
A magyarországi bortermelés tavaly 2,7 millió hektoliter volt, amelyből 770 ezer hektoliter bort értékesítettek a külföldi piacokon - mondta el Czerván Görgy, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a kéknyelű virágzásával egybekötött szakmai rendezvényen szombaton Badacsonyban.
 
A 770 ezer hektoliternyi bort mitegy 85 millió euróért értékesítették.
A borexport célországai:
  • Németország 150 ezer hektoliter
  • Egyesült Királyság 50 ezer hektoliter
  • Lengyelország 25 ezer hektoliter
Czerván György kiemelte Kínát is, ahová 10 ezer hektolitert értékesítettek a tavalyi évben. (forrás: MTI)

Bemutatkoztak a beach food ételek a Balaton Napján

Június 08. 17:45
A Balaton Napja egyben a magyar tenger strandnyitó rendezvénye, amelynek keretén belül az idei évben a badacsonyi starndra települtek ki vendéglátóhelyek és pincészetek. A közös grillezéssel, borozással, csobbanással hivatalosan is megnyitották a szezont.
 
Az I Love Balaton összegyűtött pár beach food ételt, amelyeket már több helyen is megtaláltok a Balaton körül. Érdemes lesz a nyáron minél többet kipróbálni.
  • Harcsapástétomos "Vitorlás" saláta, Olaszrizlinges sajtkrémes langalló (Márga Bisztró)
  • Bazalt Burger: balatonfenyvesi Angus marhahúsból, a sült krumpli Heston Blumenthal technológiája alapján készül
  • Balcsi Bagel: Vajas kiflitésztából készült körkifli, amibe őrségi kecsketúróból készült kecskekőrözött, mangalica stifolder és prágai sonka kerül. (Kishableány)
  • Fagylaltok: A fehérborból és merlot-ból készült sorbet fagyik, és van céklás-gyömbéres változat is ( Bergamann cukrászda)
  • Vízikutya. Harcsahurkás hotdog, amit általában wasabis, most éppen lilakáposztás szósz kísér. A hurka harcsahúsból, szépia tintával színezett gersliből, vagyis árpából áll, majoránnával fűszerezve.
A teljes cikket az I Love Balaton oldalán olvashatod el.

Milyen és mennyi vizet érdemes fogyasztani?

Június 08. 14:34
Egy felnőtt ember napi vízszükséglete 3 liter körül van, ami függ a testsúlytól. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiségű vizet a szereveztünkbe, akkor gyakran fájhat a fejünk, valamint besűsűrödhet a vérünk.
 
Sipos László, egyetemi docens azt mondja, hogy az „élettani szempontból a fogyasztásra szánt ásványvizek legfontosabb alkotóelemei közé tartozik a kalcium, magnézium és a nátrium. Kalciumból, magnéziumból minél több van benne, annál jobb. A kalcium elsősorban a csontok építőanyaga, a magnézium pedig idegi működés fontos alkotója és katalizátora”.

Az Élelmiszeronline oldalán megjelent cikkből azt is megtudhatjuk, hogy a „legjobb a lúgos ásványvíz, mivel a bevitt élelmiszerekkel jellemzően elsavasodik a szervezet, amit kicsit ellensúlyozni tud a bevitt lúgos víz. Ezért szokták ráírni a flakonjára, hogy fitt, illetve nátriumszegény”.

Egy kvázi autentikus balatoni blend

Június 08. 12:13
A Folly Arborétum és Borászat Boróka küvéjének új évjárata megérezett. A Művelt Alkoholista „egy kvázi autentikus balatoni blendnek" nevezte az olaszrizlingből, szürkebarátból és musca ottonelből álló házasítást. „Fiatalos, neutrális aromatika minimális muskotályos színezettel. Nem vicc, tényleg van egy borókás, gines jellege.” - írja A Művelt Alkoholista.

Ilyenek ezek a „szuper toszkánok”

Június 08. 09:55
A Borrajongó oldalán egy három tagból álló „szuper toszkán” sor kóstolójegyzetét találjuk. A cikk szerzője Bécsben jutott hozzá az exkluzív tételekhez. „Mindhárom bor nagyon fiatal még, a kóstolás során is érezhető volt, hogy még felfelé visz az útjuk.” - írja blogbejegyzésében furmintfan.
 
Marchesi Antinori Tignanello 2012
Összetett illatában főleg piros bogyós gyümölcsök dominálnak, de a cseresznye, málna, szamóca mellett feltűnnek édesfűszeres, virágos és erdei gyümölcsös jegyek is. Sűrű és koncentrált, a tannin azonban még nem találta meg a helyét a borban, fiatalosan húz és tapad, más kivetnivalót azonban aligha találni a borban.
 
Mazzei Castello di Fonterutoli Siepi 2011
Illatában először savanykás-fanyar gyümölcsös jegyek jönnek elő, majd erdei gyümölcsös lekvárja, illetve ugyanezek aszaltas formában is felbukkannak, egyre jobban kitárulkozó fűszerességgel.
 
Gaja Brunello di Montalcino Pieve Santa Restituta 2010
A Barabaresco-királyként emlegetett Gaja-család Piemont mellett a 90-es években Toszkánában is elkezdett borászkodni.
 
A teljes cikket itt olvashatod tovább.

Kicsi, sárga, a legtöbb fajta és mennyiségű vitamint tartalmazza. Mi az?

Június 08. 07:20
A homoktövis erősíti az immunrendszert, falvonoidokban, vitaminokban gazdag és megelőzhető vele a daganatos megbetegedés, mindezek mellett még finom is. Korunk egyik legértékesebb gyógynövénye a homoktövis cserje, amely eredetileg egy a Himalája lejtőin termett, azonban ma már hazánkban is vannak, akik szapíroítják az értékes növényt.
 
Rendek Lászlónéval Kecskemét melletti ökotanyáján a hetek múlva kezdődő szüret előtt beszélgetett a Kossuth Rádió stábja arról, hol és milyen szapíorítóanyagot érdemes beszerezni. További részeleteket a Hirado.hu oldalán olvashatsz.

Nem csak a csokoládénak van hangulatjavító hatása

Június 07. 19:29
Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense tanácsait érdemes megfogadni. Sokszor csak a csokoládé jut az emberek eszébe, ha hangulatjavító ételekre gondolnak, pedig más élelmiszereket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van - írja a honlapján a Semmelweis Egyetem.
 
Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat:
  • Húsok, tej, tojás és szója, amelyek mellé cink tartalmú élelmiszereket kell fogyasztani.
  • Cukor és a keményítőben gazdag ételek: tészta, barnarizs, burgonya, kenyér. Ezekhez B6 vitamin tartalmú élelmiszerek szükségesek, hogy valóban hasznosuljanak, mint a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
  • A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék.

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is :
  • A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti.
  • A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók.
  • A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul.
  • A kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki.

„Nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni”

Június 07. 12:53
A 2015-ös év Borászok Barátjával készített interjút A Művelt Alkoholista. Alkonyi László a Borbarátok magazin egykori főszerkesztője, jelenleg a tokaji Kaláka Pincét viszi a vállán. Az interjúból néhány részlet:
 
Számomra mindig fontos volt az ember, a sallangmentes, jóra törekvő ember, aki az egyéni érdek mellett közösségét is építeni tudja, akarja. Azt hiszem, hogy ebben az összefüggésben születnek a nagy borok – nem pusztán üzleti alapon.
 
Tokaj mindennel rendelkezik, amivel egy nagy borvidék rendelkezhet, és amiért mi, magyarok a magunkénak mondhatjuk. Így aztán, amolyan sorskérdés lett Tokaj jövője. Kezdetben a magyar borról gondoltam, később már csak Tokajról, amikor úgy fogalmaztam meg Magyarország helyzetét: ha ebből sikert csinálunk, az ország is sikeres lesz. Ha ebből sem tudunk sikert faragni, akkor semmiből sem leszünk képesek.
 
Tíz-tizenöt évvel ezelőtt már úgy éreztem, hogy nem borokat kell dicsérni, hanem lelkeket kell menteni. Még akkor is ez volt a legfontosabb, ha meggyőződésem, hogy borminősítési szempontjaink, módszereink külföldi összehasonlításban is rendkívül magas színvonalon álltak.