Fröccs

Harc a Balaton Baristája címért

április 26. 13:49
A gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont ad otthont az I. Balatoni Barista bajnokságnak május 7-én. A verseny célja a régió kávézási kultúrájának fellendítése - írja a Travelo.hu. 
 
Perna Andor kávéspecialista úgy véli, hogy elengedhetetlen a hazai kávé kultúra fejlesztése: „Látok egy-két éttermet, cukrászdát a Balatonnál is, ahol valóban odafigyelnek, hogy jó minőség kerüljön ki a kezükből, de sok vendéglátóhelyen még mindig kérdéses, hogy milyen kávét vásároljanak, milyen eszközökkel dolgozzanak és hogyan hozzák ki az alapanyagból a maximumot.” 
 
Az esemény célja, a fiatal szakemberek megszólítása, hogy kellő tapasztalattal és magabiztossággal készíthessék el a kávékat. A program a Nyitott Balaton eseménysorozat keretein belül kerül megrendezésre. Részletesebb tájékoztató itt olvasható.  

Miss rozé a Balatonról

április 26. 11:32
A balatonföldvári Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Miss rozéja nagyot szólt a Metropol borkóstolóján. A pinot noir és cabernet sauvignon házasításából készült tételt nemcsak hölgyeknek, hanem a férfiaknak is előszeretettel ajánlják:
 
„Behízelgő, kellően intenzív illatjegyek fogadják a kóstolót. Eper és cseresznye, kis édeskés, behízelgő karakterrel. Nem túl bonyolult, viszont rögtön célba talál. (...) Aki kedveli a populáris, vidám és zamatos rozékat, amelyben egy ici-pici maradékcukor is fokozza a gyümölcsös élményt, annak biztosan örömet fog okozni.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalán tudod elolvasni!

„Arra törekszünk, hogy az állattartók a lehető legtöbb támogatásban részesüljenek”

április 26. 09:50
„Az FM arra törekszik, hogy a hazai juh- és kecskeállomány tovább növekedjen, az állattartás egyre jövedelmezőbbé váljon, és sokaknak nyújtson tisztes megélhetést. Hozzátette: ezt szem előtt tartva dolgozták ki és indították útjára 2012-ben a szövetséggel közösen a kérődző szerkezetátalakítási programot” - jelnetette ki Czerván György a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára április 25-én, hétfőn. 
 
A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MJKSZ) alapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett közgyűlésen Czerván György felidézte, hogy a juhágazat fontos szerepet tölt be a foglalkoztatásban, a vidéki munkaerő helyben tartásában, a nemkívánatos növények elterjedésének megakadályozásában, a biológiai sokféleség megőrzésében, de kiemelt szerepe van a biztonságos élelmiszer előállításában, az egészséges táplálkozásban, a jó minőségű, exportképes termék előállításában, és az idegenforgalomban is.
 
Hangsúlyozta: „arra törekszünk, hogy az állattartók a lehető legtöbb támogatásban részesüljenek.” 2015-ben az úgynevezett termeléshez kötött támogatási jogcím és a továbbra is fennmaradó átmeneti nemzeti támogatások révén mintegy 7,3 milliárd forintra nőtt a kiskérődző ágazat támogatottsága, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - ismertette az államtitkár.
 
Czerván György bejelentette, hogy a minisztérium „nyitott egy új tenyészkos-beállítási támogatási program elindítására 2017-től”.
 
Az államtitkár a szövetség érdemeit méltatva egyebek mellett az ágazatot segítő programjait emelte ki, köztük a 2011-ben indult bemutató mintatelepi programot, amely mára hálózattá fejlődött, továbbá a védett őshonos és veszélyeztetett fajták körében 2011-ben elindított központi apaállat-nevelési programot. A szövetségnek elvitathatatlan szerepe van a juh- és kecsketartás, a gazdálkodói életforma vonzóvá tételében a fiatalok számára, és példaértékű a tavaly elindított felnőttképzési program, valamint a szövetség folyamatos területi jelenléte is - fogalmazott.
 
Az államtitkár kiemelte: a szövetség mára az ágazat érdekképviseletét hatékonyan ellátni tudó sikeres szervezetté nőtte ki magát, és meghatározó az ágazat életében, továbbá kiváló az együttműködés a szövetség a tenyésztési hatóság és a minisztérium között.
 
(Forrás: MTI)

Hat érv a D-vitamin mellett

április 26. 06:13
A D-vitaminra nagy szüksége van az emberi szervezetnek, nemcsak a csontok és fogak épsége megőrzése érdekében, hanem számos más hatása is van. 6 érdekesség, amit érdemes tudni a D-vitaminról. (Forrás: Dívány.hu)
 
1. Erősíti a végtagokat
A legújabb kutatás alátámasztja, amely szerint az étrend-kiegészítő formájában szedett D-vitamin megerősíti az alsó és felső végtagokat.

2. Az ész nélküli napozástól nem lesz magasabb a D-vitamin szintje, sőt...
Egy Brazíliában végzett kutatás szerint a túl sok napfény a D-vitamin hiányához is vezethet. 

3. Jó hatással van a szívműködésre

4. Hiánya demenciához vezethet
A D-vitamin elégtelen mennyisége összefügg az epizodikus memória és a végrehajtó funkció romlásának jelentős gyorsulásával, ami pedig növeli az Alzheimer-kór, illetve a demencia kialakulásának esélyét.

5. Az élettartamra is hatással van
Tartós és súlyosan alacsony D-vitaminszint esetén kétszer akkora a valószínűsége a korai halálozásnak a súlyos és krónikus betegeknél, míg a megfelelő mennyiségű D-vitaminpótlás növeli a túlélés esélyét. 

6. Enyhítheti a depresszió tüneteit 
 
A teljes cikket a Dívány.hu oldalon tudod elolvasni!

6 ok, miért ne igyál energiaitalt

április 25. 20:33
Az energiaitalok népszerűsége hazánkban sem csökken, pedig számos érv van amellett, miért nem kellene fogyasztani őket. A Nosalty hatot gyűjtött össze:
 
  1. Az energiaitalok képesek fokozni a koncentráló- és teljesítőképességet, de ez a hatásuk csak viszonylag rövid ideig tart, ráadásul a hatásuk elmúltával a kimerültség nagyobb lesz.
  2. A koffein enyhítheti a fáradtság, álmosság tüneteit, fokozhatja a munkaképességet, a szellemi tevékenységet is. A mérsékelt koffeinfogyasztás (napi 130-300 mg) egészséges felnőtteknél általában nem okoz problémát, de 300 mg felett már kézremegés, szorongás, izgatottság, migrén is jelentkezhet. Napi 600 mg fölött pedig már koffeintúladagolásról beszélhetünk.
  3. Egy 250 ml-es energiaitalban kb. 80 mg koffein van. Ettől természetesen nem lesz koffein túladagolásunk, de már kaphatóak 1,5 literes kiszerelésű energiaitalok is, amit a fogyasztók gyakran egy nap alatt meg is isznak.
  4. A koffeinhez hozzá lehet szokni, elhagyása elvonási tünetekkel – fejfájás, émelygés, ingerlékenység, csökkent koncentrációs készség – jár.
  5. A taurin, melyet egyébként a szervezetünk is termel, képes növelni a fizikai teljesítőképességet, de nagy mennyiségben hasfájást, rosszullétet, hasmenést is okozhat.
  6. Az energiaitalok cukortartalma változó, ez dobozonként 19-38 gramm között jellemző. Az egész napi ajánlott cukormennyiséget könnyen elérhetjük akár 1 doboz elfogyasztásával is.

Öregedésgátló gint dobtak a piacra

április 25. 17:31
A Warner Leisure Hotels és a Bompas&Parr nevű cég közösen gyártja az Anti-aGin névre elkeresztelt „öregedésgátló” italt. A különleges gint kollagén hozzáadásával tervezik elkészíteni, amely üvegenként 50 dollárba, azaz mintegy 14 ezer forintba kerülne.
 
Arról nincs hír, hogy a kollagén hogyan befolyásolja a gin ízét, de mivel jellegéből adódóan aránylag magas a benne lévő alkohol aránya, vélhetően nem jelent problémát. Az már nagyobb gondot okozhat, hogy vajon kollagénből van-e benne elegendő mennyiség ahhoz, hogy a nyilvánvaló káros hatásokat ellensúlyozza - veti fel a kérdést az Origo.hu

Fröhlich Tamás: Az érlelt borok megunhatatlanok

április 25. 15:53
Gere Attila Pincészet sommelier-je Fröhlich Tamás, aki szerint az érlelt borok megunhatatlanok. Miben különböznek a '90-es évek borai a mostaniakhoz képest, és hogyan tárolják a tételeket. Ezekről és még sok más érdekességről mesél a szakember a pincészet oldalán.
 
„Ahogy kinyílnak – akár a pohárban, akár a dekanterben –, soha nem lesz homogén az aromavilág, minden perccel, minden órával „más” bort kóstolhatunk. Minél érettebb a bor, annál sokrétűbb, összetettebb tétellel van dolgunk. Olyan illatok és ízek alakulnak ki a palackos érlelés során, amiket egy fiatal bornál sosem fogunk érezni, hiszen évekig a tanninok mögé bújik az aromák nagy része, vagy még ki sem alakult. Ezt kivárni idő, de a bor mindig meghálálja a törődést, és persze a megfelelő tárolást is.(...)
 
Hogyan tároljátok a borokat?
 
Tiszta, hűvös, sötét és párás, ez a négy kulcsszó. 15 °C alatt, nagyjából 75%-os páratartalomban, nálunk ez az átlagos tárolási klíma. Emellett nagyon fontos a tisztaság, ugyanis a palackban tárolt bor a parafa dugón vagy a hordón keresztül folyamatosan felvesz egy minimális oxigénmennyiséget (mikrooxidáció), ami elengedhetetlen az érési folyamathoz, ugyanakkor egy dohos pincében vagy füstös garázsban tárolt bor hosszú távon átveszi a környezetben rejlő kellemetlen szagokat is, ami aztán visszaköszön az aromákban.”
 
A teljes interjút a Gere Attila Pincészet oldalán tudod elolvasni!

Nemzetközi főzőnapot rendeztek a Debreceni Egyetemen

április 25. 13:44
Április 22-én pénteken International Food Dayt tartottak Debrecenben, ahol tizenöt nemzet hallagtói mutatták be ételspecialitásaikat. Az egyetem Kossuth kollégiuma előtti téren több száz fiatal kóstolta meg az ételspecialitásokat.
 
A japánoknál sushit, az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, illetve menta csatnit kínáltak, a svédek saját ízesítésű svéd hot-dogot. A török pultnál kebabot és baklavát, a jordánoknál, bárányhúsos beduin specialitást, az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini süteményt kóstolhattak a hallgatók.
 
Az irániak konyhájában barbecues csirkét és shirazi salátát, az egyiptomiaknál rizspudingot, a palesztinoknál humuszt és falafelt, a spanyoloknál paellát, a magyar diákok pultjánál lángost és almás palacsintát kínáltak az egyetemisták, akik az ízek mellett autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével idézték meg országukat.
 
Szilvássy Zoltán rektor szerint példaértékű a kultúrák találkozása a debreceni rendezvényen, ahol egymás mellett vertek sátrat az izraeliek és a palesztinok, mellettük az irániak, s egymás mellett főznek siíták és szunniták.
 
„Ha ezt kitennénk a Debreceni Egyetem logójára, láthatná mindenki, hogy itt békesség van" - célzott a rektor arra, hogy ez nem mindenütt van így a világban.
 
UniBike
 
A résztvevők közül sokan kerékpárral érkeztek a gasztronómiai parádéra: a Föld Napja alkalmából a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére ugyanis biciklis felvonulást tartottak pénteken a városban, amelyen az egyetemi polgárok ingyen vehették igénybe az egyetemi UniBike kerékpárokat.
 
A szervezők a kóstolójegyekből befolyó - várhatóan több százezer forintos összeget - jótékony célra, beteg gyermekek javára ajánlják fel.
Szilvássy Zoltán rektor az eseményen az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetemen 4200 külföldi hallgató tanul, ez a legnagyobb külföldi diáklétszám a hazai egyetemek között. Nem csak az orvosi és az egészségtudományi szakokon tanulnak külföldi diákok, hanem szinte lefedik az egyetem teljes oktatási portfólióját.
 
Ugyanakkor az orvosi-egészségügyi szakokra tízezer jelentkező lenne, de ma még csak háromezer külföldit oktathatnak elsősorban a gyakorlati képzőhelyek szűkössége miatt - magyarázta a rektor. Ezen a helyzeten lényeges javulás várható a közelgő egészségügyi intézményi integráció megvalósulásával, amikor a debreceni Kenézy kórházat és a környező megyék nagy megyei kórházait is bevonják a gyakorlati képzőhelyek sorába - mondta a DE rektora az MTI-nek.
 
(Forrás: MTI)
 

Szakácshiány fenyeget Nagy-Britanniában

április 25. 11:00
Már, ami az ázsiai séfeket illetni, hiszen az éttermek nem tudják bevinni az országba az igazán jó séfeket Ázsiából az új szigorú bevándorlási törvények miatt - írja a VS.hu.
 
Az elmúlt másfél évben csaknem 600 curry étterem zárt be a szigetországban, és a szakmában attól tartanak, hogy további 4000 hely lehet veszélyben. Ez a curry-vendéglátás harmadát teszi ki.
 
A British Curry Awards alapítója, Enam Ali és a támogatói most kampányba kezdtek, hogy rávegyék a kormányt a szabályok fellazítására. Az egyik javaslatuk szerint bevezetnék az egyéves vízumot a dél-ázsiai séfek számára.