Fröccs

Ide kerül a jó minőségű magyar alma tíz százaléka

Június 26. 11:28
A növekvő ciderpiac hatása a magyar almatermelésben is érezhető. A világ vezető cider márkája egy átlagos év magyarországi almatermésének 10 százalékát, mintegy 9000 tonna almalé-koncentrátumot vásárol hazánkban.

Bár a sörhöz, borhoz és más alkoholos italokhoz képes kisebb mértékben, de a cider típusú italok és gyümölcsborok az egyik legdinamikusabban fejlődő italkategória világszerte. Jelenleg 21,5 millió hektolitert gyártanak, és a következő öt évben mintegy 6 százalékos növekedésre számíthatunk - írja az Origo.hu.
 
A legdinamikusabban fejlődő piacok közé tartozik Anglia, Dél-Afrika, Ausztrália és az Egyesült Államok, de idehaza is több mint húsz márka versenyez a hazai fogyasztók bizalmáért. A világ legnagyobb cider márkája a Strongbow, ami 25 országban kapható, a globális cider piac 14,5 százalékát birtokolja. Üzleti modelljükben a hazai almatermesztők is kiemelt szerepet kapnak: az idei évtől a cidergyártás Belgiumból és az Egyesült Királyságból a szlovákiai Ógyallára (Hurbanovo) került át – a közép-európai piacokra szánt cider készítéséhez Magyarországon készült almalé koncentrátumot használnak.
 
„A ciderpiac Magyarországon is rendkívül dinamikusan növekszik.” – mondta Pálfalvi Márta, a cég vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója az Origonak. „A magyar alma minősége kiemelkedő a régiónkban, ezért továbbra is kiemelt célunk, hogy minél nagyobb arányban használjunk mind a hazai mind az egyéb közép-európai piacokra készülő cider előállításánál. A vállalat hosszú távon is arra törekszik, hogy regionális szinten a csoport számára továbbra is az elsődleges beszerzési piacok között legyen számon tartva Magyarország.”

A Kékszalag bora a Malatinszky Signature 2013

Június 26. 10:01
A 47. Kékszalag Árkád Nagydíj a Malatinszky Kúria Signature 2013-at választotta hivatalos borának. A harminchektáros villányi borászat szorosan kötődik a Balatonhoz, hiszen a háború előtt a Malatinszky-család Badacsonyban építette ki birtokát.
 
A Malatinszky Kúria vezető borásza, az egykor sommellier-ként tevékenykedő, sőt Magyarországon ezt a szakmát meghonosító Malatinszky Csaba 1997-ben lépett a borászkodás útjára. Azóta sajátos és egyben összetéveszthetetlen stílusjegyekkel bíró borai meghódították a borközönséget, és nem csupán a villányi borvidéken, de külföldön is nagy sikert aratnak. 
 
A Kékszalag a Balaton legkiemelkedőbb vitorlás eseménye, Európa legnagyobb tókerülő versenye. A táv mintegy 155 kilométer, amelyet 48 órán belül kell megtenni a mintegy hatszáz hajóból álló mezőnynek. A versenyen együtt rajtolnak a hagyományos, egytestű hajók és a két- vagy háromtestű high-tech vitorlások, a profi csapatok és a családi vitorlázók. A Balaton jellemzően komoly próbára teszi valamennyiüket, s a Kékszalag teljesítése önmagában is komoly sportteljesítmény. Az idei 47. Kékszalag ÁRKÁD Nagydíj rajtja 2015. július 2-án, csütörtökön 9.00 órakor lesz Balatonfüreden. Az eredményhirdetésre a balatonfüredi Gyógy téren, július 4-én 18.00 órától kerül sor.
 
A Kékszalag Borát, a Signature 2013 elnevezésű vörösbort, amely a francia borvidék meghatározó három világfajtájának - cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot - házasítása, a verseny ideje alatt, július 2-tól 4-ig a balatonfüredi mólón felállított Malatinszky-standnál is megismerhetik, illetve megvásárolhatják a látogatók, akik számára természetesen más Malatinszky-borok kóstolására is lehetőség nyílik.

Te is rosszkor kávézol?

Június 25. 20:29
Vajon helyes-e, ha a reggeli kávét 8-kor isszuk? - teszi fel az érgető kérdést Steve L. Miller agykutató, aki azt fejtegeti, hogy az éberség szempontjából rendkívül fontos kortizol hormon szintje átlagosan reggel 8-9 között a legmagasabb. Ha reggel isszuk a kávét, amikor a kortizol, és így az éberség szintje a legmagasabb, az sokkal kevésbé lesz hatásos, mint ha délelőtt innánk. A kávé 9:30 és 11:30 között a leghatékonyabb, mert ilyenkor a kortizolszint leesik. Ugyanez igaz 1:30 és 5 óra közt, ekkorra érdemes időzíteni a délutáni kávészünetet - olvasható a Tudomány blogon.

Milyen lesz az idei méztermés?

Június 25. 17:26
Az idei évben lényegesen jobb a méztermés a 2014-es évhez viszonyítva, azonban az átlaghoz képest szerényebb. Már csak a napraforgó van hátra. Vagyis el lehet mondani, hogy nagyjából már eldőlt az idei méztermés - mondta el Hajmás Antal gelsei gazda a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
 
A tavalyinál ugyan jobb mind minőségben, mind mennyiségben, egy átlagos évhez viszonyítva azonban gyengébb az ország egyik meghatározó területén, Dél-Zalában. Az akácméz kimondottan jó minőségű, de mennyisége alig közepesnek mondható, hiszen sok helyütt éppen az akácvirágzáskor esett napokon át az eső. Most a hárs szezonja van, illetve lenne, s hamarosan a napraforgó következik - írja az Élelmiszeronline.hu.

Itt az egységes szekszárdi palack

Június 25. 13:42
Itt az egységes szekszárdi palack
Fotó: Kadarka.net/Kiss Albert
 
Elkezdődött az egységes megjelenésű szekszárdi borok palackozása, elsőként a Mészáros Borház 2012-es kadarkáját töltötték a borvidéki palackokba.
 
Mészáros Péter, a pincészet borásza elmondta, hogy a borháznál a tradicionális burgundi formára épülő üveggel 6800 palack kadarka készül, a jövő héten húszezer ilyen palackba 2013-as évjáratú bikavért töltenek.
 
A Szekszárd felirattal és címerrel ellátott, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft.-vel együttműködésben készült palack a szekszárdi borászok közös vállalkozása – jelezte.    A palackba vakkóstolás után háromfajta bort: kadarkát, kékfrankost és bikavért tölthetnek a szekszárdi borászok. A kóstolást kilenctagú bíráló bizottság végzi.
 
A múlt hónapban zajlott le az első bírálat, ez után tíz szekszárdi pincészet rendelt a szekszárdi palackból. A borász szerint az egységes megjelenés üzenete, hogy garantált minőségű borokat hoznak így forgalomba. A közös palacktól az értékesítés növekedését is várják.
 
A gyártó közlése szerint a 7,5 deciliteres palack úgynevezett uvag színben készül az olaszországi Mezzocoronában működő O-I gyárban, amely megvédi a borokat az UV-sugarak káros hatásaitól. Az üveg egy korábbi változatát már bemutatták a 2014-es szekszárdi szüreti fesztiválon is.
A tervek szerint az idén 300-400 ezer szekszárdi palackot töltenek meg, és későbbi éveben is ekkora mennyiségre lehet számítani. A Mészáros Borház évente mintegy 600 ezer palack bort értékesít főleg hazai piacon, a szekszárdi borvidékről körülbelül 10 millió palack kerül forgalomba.
 
Tokaj után a szekszárdi a második borvidék, ahol egységes palackkal jelennek meg a borászok a piacon.
(MTI)

Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet

Június 25. 12:33
Ferenc és László nyert játékunkban VinAgora jegyet
 
Ferenc vagy? Lászlónak hívnak? Esetleg a barátoknak csak Feri, vagy Laci? És játszottál a VinAgora játékunkban, amelyben két darab páros belépőt lehetett nyerni a borgálára? Ha mindegyikre igen a válasz, akkor nézd meg gyorsan az e-mail fiókod, hiszen pont két ilyen nevű ember lett a szerencsés, és e-mailben értesítettük őket.
 
Gratulálunk a nyerteseknek, és jó kóstolást kívánunk szombatra!

Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

Június 25. 06:13
A paradicsom jobban kedveli a magasabb hőmérsékleteket, mint a hűvöset, és így sokat veszít a gyümölcs az ízeiből a hűtőben. A paradicsom intenzív zamata az aromaanyagainak köszönhető, ám a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézete bebizonyította, hogy a hűtés nem csak, hogy meggátolja az új aromaanyagok termelődését, de a meglévők minőségén is sokat ront.
 
Ráadásul a hideg lebontja a paradicsom sejtfalait, amitől a zöldség kásássá válik. Ez általában már 10 Celsius-fok alatt megtörténik, márpedig a hűtőszekrények többsége 4 Celsius-fok alattira van állítva. Összességében a beléjük helyezett paradicsom ízetlenné és vizenyőssé válik - olvasható az Élelmiszer.hu oldalán.