Fröccs

Hujuj, dagadunk!

Május 12. 16:25
Öt év alatt kilencről húsz százalékra nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya Magyarországon - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
 
Martos Évát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az OÉTI múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, amelyek szerint tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete, jelenti az MTI.

Nemzetközi elismerést zsebelt be a Szent Tamás Pincészet bora

Május 12. 14:50
Nagyszerű eredményt ért el a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Dongó dűlőválogatása. A Decanter World Wine Awards 2015 borversenyen a nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján a tétel Regional trophy aranyérmet kapott. Gratulálunk!

Napsütés, meleg, május... mit jelent ez?

Május 12. 12:26
Azt, hogy itt a bodzaszezon. Mehetünk ki az erdő szélére szedni az illatos, apró virágokat. A bodzából készíthetünk szörpöt, vagy jobbnál jobb desszertek alapanyagaként is felhasználhatjuk.
 
Bodzaszörp hozzávalói:

kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
2 citrom
1 l forró víz
500 ml víz
500 ml cukor
1 zacskó étkezési citromsav
 
Elkészítés:
A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje, különben bebarnulnak. Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz). Legvégül hozzáadjuk a citromsavat. Jól zárható üvegekbe töltjük.
 
A receptet a Nosalty.hu oldalon találod meg.
 
A kép forrása: Feszt.com

Megvan a Gourmet Fesztivál programja

Május 12. 10:53
Kikerült a Gourmet Fesztivál programja az esemény honlapjára. Már csak 9 nap és kezdetét veszi Magyarország kiemelkedő gasztronómiai rendezvénye. Május 22-én pénteken, délután 16 órától kezdődnek a programok a Gasztroszínpadon. Az első napon részese lehetsz egy torta premierjének, megsierkedhetsz az olasz és a cigány konyha rejtelmeivel, valamint a színpadon is elkészítik a fesztivál ételét, a paprikás csirkét két különböző stílusban.
 
Szombaton már egy órától elkezdődik a műsor a színpadon. Terítéken lesz a lékultúra, a barbecue, a Rákóczi túrós, mint könnyed desszert, az orosz konyha, és Az év éttermét is megismerheted.
 
A fesztivál záró napján az újhullámos desszertműhellyekkel is találkozhatsz, és megnézheted a munkájukat testközelből. A kávék világába is elkalauzolnak, a csúcsgasztronómia és a Bocuse d'Or sem sem maradhat ki a programok közül. A kötelező vasárnap délutáni program Bíró Lajos és Segal Viktor Séfpárbaja a színpadon.
 
A részletes programot itt tudod megnézni.

Egy szekszárdi kadarkasor értékelése két kóstoló tollából

Május 12. 09:35
Május 8-án rendezte meg a Szekszárdi borvidék a Kulcs a szívedhez elnevezésű borkóstolóját, és egyben borvidéki bemutatóját. Az esemény keretén belül egy Kadarka mesterkurzust is lebonyolítottak, ahol 15 tételből álló borsort kóstólhattak végig a szerencsések. A Borravaló.hu is részt vett az eseményen, akik Nincsenek válaszok kadarka fronton címen jelentették meg cikküket a mesterkurzust követően. A beszámoló egyik érdekessége, hogy két különböző kóstolójegyzetet is közöl az egyes tételekről.
 
Nézzünk egy-két ízelítőt:

Eszterbauer Pince “Sógor” Szekszárdi Kadarka 2013

Fater: Pirospaprikás, fűszeres, fajtás kadarka illat. Szerintem reduktív. A korty gyümölcsös, friss, meleg karakterű és kedves. Egyszerű, tiszta ivóbor, amiből szívesen vásárolnék is (~1700 Ft) 81-83

Mia: Áttetsző rubin szín. Földes, fűszeres, kis karamell,  cseresznye, ribizli, füst. Jó egyensúly, kevés tannin, élénk sav.  Nem volt hordóban, gyümölcsös, lágy, egyszerű és jól iható.  Bármikor venném. 84

Heimann Családi Birtok Szekszárdi Kadarka 2011

Fater: Zárt, gyümölcshangsúlyos illat némi édesfűszeres tónussal. A korty tömör, a vártnál kissé tanninosabb és nehezebb (sosem ittam még könnyű bort Heimannéktól). Nem az én kadarka-eszményem, de rendben van. 82-84

Mia: Meszes, citrusos illattal nyit, kis élesztősséget is érzek.  Ízben a fűszeresség jön elől, mellette piros bogyós gyümölcsök,  meggy, cseresznye, szegfűbors, ánizs, kis karamell. Szikárabb, sok fűszerrel, jó egyensúllyal. Koncentrált, de hoz is aromákat és karaktert. Szép. 85

A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.

Ne csodálkozz, ha sajtszag lesz hétvégén a Városligetben!

Május 11. 20:30
Magyar és külföldi kézműves sajtok, kecske-, juh- és tehéntejből készült termékek, valamint sajtkészítő workshop is várja az érdeklődőket péntektől vasárnapig a III. Belvárosi Sajtfesztiválon a budapesti Vajdahunyadvárban, ahol megrendezik az év sajtja versenyt is.
 
Az ingyenes rendezvényen a látogatók bemutatókon sajátíthatják el a sajtkészítés fortélyait és mozzanatait, hazai és nemzetközi - egyebek mellett lengyel, cseh, francia, olasz - sajtokat kóstolhatnak, emellett szavazhatnak az év legjobb sajtjára is - mondta el Necz István, a fesztivál főszervezője a hétfői budapesti sajtótájékoztatón.
 
Hozzátette, hogy a háromnapos fesztiválon a nagy borrégiók képviselőinek borait, valamint kézműves söröket és pálinkákat is kínálnak a sajtok mellé.
 
A kóstolók és bemutatók mellett néptánc- és népzenei produkciókkal, valamint gyerekprogramokkal: interaktív játszóházzal és kalandparkkal is készülnek a szervezők. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum az állandó és időszaki tárlatok mellett toronytúrára invitálja a közönséget, a Kaputoronyhoz kapcsolódó Ostromfolyosón mini fotókiállítás látható. Vasárnap a nemzetközi növénynap részeként rendezik meg a Liget-sétát, amely 10 órakor indul az Anonymus szobortól.
 
A Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók, Sajtkészítők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a rendezvényen a többi között kecskesajtokat, juhsajtokat és tehéntejből készült termékeket is felvonultatnak, a látogatók beszélgethetnek a sajtkészítőkkel, valamint bepillanthatnak a sajt- és vajkészítés kulisszatitkaiba is. 
 
Kovács László hangsúlyozta: az egyesület célja többek között, hogy a hazai sajtfogyasztás növekedjen, és egyre magasabb legyen a sajtok minősége.
 
A sajtfesztivált tavaly a Bálnában, 2013-ban a fővárosi Erzsébet téren rendezték meg.
(MTI)

Jó irányú az eredés a Balatonon

Május 11. 18:05
A Garamvári Szőlőbirtokon a 4 hektár új telepítésű szőlőültetvény tám berendezésének építése a végéhez közeledik. A soroszlopok állnak, a végoszlopok és azok kikötő elemei a héten helyükre kerülnek. A következő héten elkezdődhet a huzalozás és a tőketámasztó karók kihelyezése. A Cserszegi fűszeres és Furmint oltványok egyaránt szépen fejlődnek, az eredés nagyon jó arányú.
 
Jó irányú az eredés a Balatonon
Május 7-én elkészült az oszlopozás

Ne próbáld megdönteni a felesivás világrekordját!

Május 11. 15:48
Egyrészt azért, mert egyszerűen hüleség, másrészt pedig nagyon veszélyes. A franciaországi Le Starter pub tulajdonosát gondatlanságból elkövetett emberölésért vádolják, miután az ő felelőssége lett volna figyelni arra a 57 éves férfira, aki 56 különféle felest ivott meg aznap este. Állítólag világrekordot akartak felállítani, ami sajnos nem sikerült, mert a férfi meghalt. 
 
A férfi a szemtanúk szerint 14 felest ivott meg már azelőtt, hogy belekezdett volna a kísérletbe. A világrekord lényege az lett volna, hogy percenként 30 pohárkával gurítson le. 56 ital után a férfinak leállt a szíve, az orvosok már nem tudtak rajta segíteni - írja a Neon.hu.  

A napraforgóst választották a Balaton fagyijának

Május 11. 14:04
A Balaton fagyija versenykiírásnál a szervezők azt kérték, hogy természetes alapanyagokból készülő, hagyományos kézműves fagylaltokat nevezzenek a cukrászdák.
 
Idén a balatonföldvári Kárpáti Fagylaltozó nyerte a Balaton Turizmus Szövetség Balaton fagyija-díját. A zsűri különdíjat adott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) gesztenyés álom, a zalakarosi Szilágyi Cukrászda almaszimfónia (muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó almádi házi krémes fagylaltjáért.
 
Az idei nyertes fagylalt készítője, Kárpáti Péter hangsúlyozta, hogy nagyon szerette volna megmutatni a közönségnek és a kollégáinak, hogy nemcsak a drága szicíliai pisztáciából és a piemonti mogyoróból lehet finom fagylaltot készíteni, hanem a "mi kis szotyinkból is".
 
A versenyt a régiós szövetség idén is a Nyitott Balaton rendezvénysorozat keretében hirdette meg. A felhívásra csaknem 30 fagylaltot neveztek a tó környéki cukrászdák és fagyizók. A versenyhez saját, navigációval ellátott webes alkalmazás is készült, hogy az érdeklődők minél könnyebben tájékozódhassanak és juthassanak el a helyszínekre. Az alkalmazást a rendezvény holnapján lehet elérni.
(MTI)