Fröccs

Sűrűbben közlekedik a balatoni komp

Március 25. 13:54
Március 25-től az életbelépett menetrend szerint sűrűbben, 40 percenként közlekedik a balatoni kompjárat Szántód és Tihany között - tájékoztatta Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. személyhajózási üzletágvezetője az MTI-t.
 
A kompok Szántód felől 6.40 és 21.20 között, Tihany felől 7 óra és 21.40 között járnak. A kompjáratokról és a társaság menetrend szerinti hajójáratairól további információkat a www.balatonihajozas.hu honlap közöl.
(Forrás: MTI)

Akár hungarikummá is válhat Egri Bikavér

Március 25. 12:08
Első lépésként a Magyar Értéktár részévé kell tenni az Egri Bikavért, majd ezt követően lehet kezdeményezni a hungarikummá emelését. Nyitrai Zsolt, Eger és térségének fideszes országgyűlési képviselője a március 24-én megrendezésre kerülő szőlész-borász fórumon jelentette be, hogy kezdeményezi az Egri Bikavér hungarikummá nyilvánítását.
 
Nyitrai Zsolt szavai szerint az Egri Borvidék jeles terméke megfelel a hungarikum leírásában szereplő meghatározásnak: a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.
 
Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke az MTI kérdésére elmondta: bár már korábban is felvetődött az Egri Bikavér hungarikummá történő minősíttetésének gondolata, konkrét lépések nem történtek az ügyben, pedig egy ilyen döntésnek komoly marketingértéke van.
 
Az elmúlt évben a mintegy 5600 hektáros borvidéken 35 termelő 62,5 ezer hektoliter Egri Bikavért készített. Ebből 62 ezer hektoliter „klasszikus" besorolású bikavér volt, a többi „superior", illetve „grand superior" minősítést kapott. Az Egri Bikavérek zöme hazai piacon talál vevőre - mondta Pál Sándor. A száraz palackozott vörösborok között egy márkanév alatt az Egri Bikavérből értékesítik a legtöbbet Magyarországon - tette hozzá Tarsoly József egri hegybíró.
 
Habis László, Eger polgármestere (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy minden, a város által kezdeményezett vagy támogatott gazdasági, kulturális, turisztikai fejlesztés valamilyen módon kötődik a borhoz.
 
Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója beszélt az Egri Borvidéken fejlesztendő területekről is. Ezek sorában említette meg az egységes fellépés erősítését, az Egri Bikavér minőségének javítását, az Egri Csillag népszerűsítését, valamint a kommunikáció javítását. Kiemelte, hogy az itt megtermelt alapanyag 50 százaléka később már nem „egri" megnevezéssel kerül forgalomba.
 
Előadásában kifejtette, tavaly közel 650 ezer hektoliter bort exportált Magyarország, ami 77 millió euró bevételt hozott az ágazatnak. Ez literenként 1,19 eurós árat takar. A kivitel 60 százaléka hordós bor volt, zömüket Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Angliában értékesítették. Az export 40 százalékát kitevő palackozott termékek 81 százaléka fehérbor volt.
 
Ducsai-Oláh Zsanett azt is elmondta, hogy a borexportot támogató tárcaközi bizottság szerdai döntése értelmében kiemelt célpontként idén a lengyel piacra fókuszálják az erőforrásokat.
(Forrás: MTI)

Mi az a sör-hímestojás?

Március 25. 10:03
A csehek mint a legnagyobb sörivó nemzet, Nagycsütörtökön is sörrel várják az ünnepet.  
 
Erre az alkalomra csalánnal vagy más kerti növényekkel színezett zöld sört főznek. Ezt a sörözőkben sokszor „vágottként”, a különböző színű söröket óvatosan egymásra csapolva, úgy, hogy a színek elváljanak, piros szőlő héjával színezett sörrel keverik. Így jön létre a két színben pompázó Krasličak (sör-hímestojás) - olvasható a Sörszövetség húsvéti közleményében. 
 
Vásárhelyi István sörgasztronómus szerint a világos lágerek jellegzetes száraz enyhén zöldséges-fűszeres ízükkel, friss malátás zamatukkal remekül illenek a sovány sonkákhoz, és a hozzájuk kínált torma vagy friss retek még inkább kiemeli a sör elegáns enyhén száraz komlósságát. A főtt-füstölt csülökhöz, kötözött sonkához azonban már a sötétebb, félbarna sörök ideálisak, különösen, ha nem fehér kenyeret, hanem kalácsot vagy sötét rozskenyeret választunk a hús mellé, hiszen ezek édeskés, enyhén kesernyés héja jól harmonizál a malátás sörökkel. A zsírosabb, sötétebb színű sertéshúsokhoz, például egy jóféle füstölt tarjához bontsunk ki egy karakteres, sötét (barna) lágersört, hogy a malátás édesség és a pörkölt malátás ízek még jobban kiemeljék a hús füstös-sós ízeit és zsírosabb textúrájával kontrasztosan, szárazabb, teltebb kesernyés ízükkel varázsoljanak el.
 
 

Bomba tipp fogyáshoz! Fülelj és hallgass!

Március 25. 06:40
Rengeteget olvashatunk arról nap mint nap, hogy melyek azok a tuti trükkök, amelyek biztosan beválnak a fogyókúra során.  A legújabb tanulmány egy egészen érdekes megközelítésből vizsgálja a fogyást, a recept pedig így szól: tekerjük le a hangerőt a környezetünkben, legyen az televízió vagy füllhallgató, és hallgassuk a saját majszolásunkat - írja a News.health.com. 
 
A tézisben többek között fény derül arra, hogy a zaj egy olyan tényező, amit hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni táplálkozás közben. A kísérlet lebonyolításában  a Brigham Young Egyetem és a Colorádói Állami Egyetem marketingesei vettek részt. A vizsgálat során két csoportra bontották az alanyokat. Az egyik csoport tagjai hangos zenét hallgattak és perecet rágcsálták, amíg a másik csoport halk zenét hallgatott nassolás közben. A konklúzió végül az lett, hogy a hangos zenét hallgatók csoportja nem észlelte a rágás hangját, így átlagosan több percig ettek, mint azok, akik a halk zene hallatán, felfigyeltek saját rágcsálásukra. 
 
Mi a tanulság? Füleljünk többet és ropogtassunk kevesebbet! 

Csak óvatosan a nutellával!

Március 24. 20:13
Max Kruse, a német Wolfsburg focistáját fogyókúrára fogták, és még pályára sem léphet. 
 
Max Kruse nem csak kimaradt a német válogatottból, de még bírságot is fizetett, amiért túl sok Nutellát evett. Illetve a Nutella nyilván csak a kiindulási pontja volt a történetnek. A szövetségi kapitány számára valószínűleg nagyobb súllyal esett latba Kruse pókerszenvedélye és az a tény, hogy a csatár konfliktusba keveredett egy újságíróval, elvette a nő mobiltelefonját, mert szerinte az engedélye nélkül fényképezte le egy berlini mulatóban - írja az Origo.hu.

Csopaki olaszrizling szerepel a három Michelin csillagos étterem borlapján

Március 24. 18:07
A három Michellin csillagos, belga Hof van Cleve borlapján egy ismerős névra bukkanhatunk, hiszen a csopaki Szent Donát Birtok 2013-as Meszes Olaszrizling tétele is szerepel az étterem itallapján.
 
Gratulálunk!
 

Ma örömmel értesültünk róla, hogy a világ egyik legjobb étterme, a 3 Michelin csillagos (G&M 19,5/20) belga Hof van...

Közzétette: Szent Donát Birtok – 2016. március 23.

Árvay János: Tavasz van végre

Március 24. 15:57
Annyit olvastam a Facebookon a kucsmagombáról, hogy kedvet kaptam egy kis gombászáshoz. Azt írták, hogy nyárfásokban, ligetes helyeken szokott nőni. Vasárnap délután kimentem a határba, közben azon gondolkodtam, hogy megtöltsem-e, vagy tejszínesen készítsem. Számtalan helyen kerestem, de egy darab gombát sem láttam.(...) Kucsmagomba hiányában kénytelen voltam a fagyasztóból elővenni a vésztartalék vargánya gombát, és abból készült rizottó rozé kacsamellel.(...)
 
A szőlőben jól haladunk a metszéssel. A felén már túl vagyunk. De kell is igyekeznünk, mert hamarosan fakadni fognak a szőlőrügyek.
 
A kis kertünkben a legkorábbi piros tulipánjaink már pár napja kibontották szirmaikat. Nem beszélve a fehér és a kék ibolyabokrokról. Nem látom, hogy a  rózsaszín cirmos ibolya virágozna. Lehet, hogy ők később ébrednek? Vagy lehet, hogy a húsvétra várnak, hogy akkor szép színes virágszőnyeggel köszöntsék az ünnepet?
 
Marcival még nem megyünk locsolkodni ez éven, majd jövőre. Mivel már szinte mindent eszik, lehet hogy megkóstolhatja a kalácsot és a főtt sonkát.
 
A hölgyeknek és lányoknak sok locsolót, az uraknak és fiúknak sok hímestojást kívánunk!
 
Árvay János borász naplója
 

Így kell finom sonkát venni a hétvégére

Március 24. 14:09
Húsvét előtt elárasztják az üzleteket, piacokat a húsvéti sonkák, de vajon honnan tudjuk, hogy amit megveszünk tényleg ízletes lesz. Nem biztos, hogy csak az ár a meghatározó. Nézzük, mire kell figyelni a sonka vásárlásánál!
 
  • A sonka pácolással és szárítással vagy füstöléssel előállított húskészítmény. 
  • Idehaza a sertésből készült a legnépszerűbb, de marhából, vadból és baromfiból is készíthető sonka.
  • A nyers sonkán fel kell tüntetni, milyen állat mely testtájából és milyen elkészítési móddal- darabolt, kötözött stb. – állították elő. 
  • A gyorspácolt termékeknél, ha a fóliacsomagolt árut nyomkodjuk össze, tökéletesen látni az injektálótűk pöttyszerű lyukacskáit. Ugyanerre figyelmeztet a fóliazacskóban összegyűlő húsból kivált lé. 
  • A hagyományos sonkának a címkéjén két összetevő szerepel: a konyhasó és a nátrium-nitrát. A gyorspácolt termékben viszont: sűrítőanyagok, dextróz, stabilizátorok, antioxidánsok, ízfokozók, aromák, keményítő, színezékek és tartósítószer is.
  • A hagyományos parasztsonkák kilója 3 ezer forintnál kezdődik.
Még több információ és tipp az Origo.hu oldalán!
 

Javult a húsvéthoz kötődő termékek minősége

Március 24. 11:42
Húsvéti hatósági ellenőrzést tartanak az élelmiszerpiacon. Az eddigi eredmények alapján a tavalyi évhez képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomon-követhetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége. 
 
A húsvéti termékekre koncentráló élelmiszerbiztonsági ellenőrzés zajlik  az ország teljes területén hetek óta, az ellenőrök járják a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára március 23-án.
 
Zsigó Róbert közleményében jelezte: elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem.
 
Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor. 
 
A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7 százalékát -  182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket. 
 
A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond - tartalmazza a tájékoztatás.
(Forrás: MTI)