Fröccs

Így NE grillezz soha!

Július 27. 17:49
A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni!
 
Pláne, hogy itt a srácok szinte biztos, hogy valami komolyabb anyaggal próbálkoztak.
 
Így NE grillezz soha!
 
Szóval, csk óvatosan!
(Via)

Fesztiválkalauz Nébih módra: „minden étkezés előtt mossunk kezet”

Július 27. 15:57
„Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot. Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogjuk meg. Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás. Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos. Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.
 
Ezen kívül fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk. Energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk!”
 
Ezeket a Nébih közleménye írja a fesztiválokon való étkezéssel kapcsolatban. 
 
Ésszel!!!

Milliókra bírságolják a Hold utcai piac egyik hentesét

Július 27. 11:00
Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a fővárosi Hold utcai piac egyik húsboltjában.
 
A hivatal szerdai közleménye szerint a múlt héten tartott ellenőrzésük nyomán az üzletet működtető vállalkozás, a Szoltim Hús Kft. milliós nagyságrendű bírságra számíthat, a kifogásolt termékeket megsemmisíttették.
 
Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást nem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak - áll a közleményben.
 
A tájékoztatás szerint az ellenőrök tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között több ismeretlen eredetű drága hústermék volt, például vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb és báránygerinc. 
 
A lefoglalt termékek közül különösen veszélyes az ismeretlen eredetű vaddisznóhús, mert azt nem vizsgálták a Trichinella nevű fonálféregre, amely súlyos megbetegedést okozhat az emberi szervezetbe jutva - hívja fel a figyelmet a Nébih. 
 
Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.
 
A legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amelyen nem végezték el a vizsgálatot, mert az előírások szerint minden olyan húsfajtánál, amelyben előfordulhat a fonálféreg, kötelező annak szűrése - hangsúlyozza a Nébih.
(MTI)

Fagylalt, ami nélkül nem érdemes élni!

Július 27. 08:00
Ha nyáron barátainkat igazán el szeretnénk kápráztatni, akkor mindenképp próbáljuk ki a házi vörösboros fagylaltot.

Hogy mitől is olyan különleges? Az első pillanatban egy krémes, édes ízt fogunk érezni, majd ezt felváltja a vörösbor fanyar aromája. Sokféle módon lehet variálni a fagylaltot, a recept alapja most Merlot, fő aromaként pedig egy kis vaníliával lett megbolondítva.
 
Fagylalt, ami nélkül nem érdemes élni!

Összetevők:
 
  • egy üveg vörösbor (pl. Merlot)
  • 2/3 csésze barnacukor
  • 2 csésze habtejszín
  • 1 csésze sűrített tej
  • 4 db. tojássárgája
  • 1 rúd vanília
 
Elkészítési módja:
 
  1. Öntsük a bort egy nagy fazékba, és lassú tűzön kevergessük addig, míg szirupos álaggúvá nem válik. Ez a folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre.
  2. Egy közepes fazékba öntsük össze a cukrot a habtejszínnel, majd a vanília rúd belsejét kapargassuk ki, és keverjük össze a habtejszínnel. A vaníliarudat szintén tegyük bele. Folyamatosan kavargassuk közepes lángon egészen addig, míg elkezd gőzölögni. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk, hogy elkezdjen forrni.
  3. A tojássárgákat verjük fel villával, míg halvány színű nem lesz. A vaníliarudat vegyük ki a habtejszínből, és lassan adjuk hozzá a tojásokhoz a krémet.
  4. Miután sikerült az előbbi művelet, a keveréket öntsük vissza a fazékba, és közepes lángon addig főzzük, míg mártássá nem sűrűsödik. Egy fakanál segítségével könnyen le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban elkészült-e a mártás. Ha a kanálhoz tapad a szósz, az azt jelenti, hogy az állaga megfelelő. Ekkor levehetjük a tűzről.
  5. Egy szűrőn át öntsük a keveréket egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sűrített tejet és a szirupos állagú bort.
  6. Tegyük be a tálat a fagyasztóba egy vagy két órára. Miután kellően lehűlt tegyük bele a fagylaltgépbe, és járjunk el az így szokásos módon.
  7. Miután elkészült, dőljünk hátra, és élvezzük a hűsítő finomságot egy pohár vörösbor társaságában. 
(Via)

Borhoz sajtot? Segítünk választani!

Július 26. 18:51
Régi klasszikusok és új párosítások tűnnek fel ebben a grafikában. Remek ötletek a pezsgőtől a rajnai rizlingig, a szürkebaráttól a cabernet sauvignonig!
 

Meddig tarthatóak el a kinyitott borok?

Július 26. 18:17
Hoha a klasszikus mondás úgy tartja, hogy „minek nyit ki egy üveg bort az olyan, aki nem tudja meginni”, de azért mindannyian tudjuk, hogy gyakran előfordul, hogy egy-egy vacsora, baráti összejövetel vagy buli után bontott borok maradnak meg, amelyeket nem tudni, mennyi ideig tárolhatunk a hűtőben, mielőtt elfogynának. Ez az infografika ebben nyújt segítséget.
 
Meddig tarthatóak el a kinyitott borok?

140 ezer forintos büntetés járt Fellini Édes élet c. filmjének rögtönzött remake-jéért

Július 26. 14:44
140 ezer forintos büntetés járt Fellini Édes élet c. filmjének rögtönzött remake-jéért
 
Egy rögtönzött éjszakai fürdőzés a római Trevi-kút vizében fejenként 450 eurójába (140 ezer forint) került két amerikai turistának - közölte hétfőn az olasz rendőrség.
 
A fiatal kaliforniaiakat tetten érték, amint az Édes élet római jelképének számító, frissen felújított barokk szökőkút medencéjében lubickoltak szombat éjjel, márpedig tilos a fürdés a pompás római szökőkutak vizében. 
 
A 35 fokos kánikulában többen is erős késztetést éreznek arra, hogy utánozzák Anita Ekberget, Federico Fellini Édes élet című filmjének hősnőjét, és belevessék magukat a nagy költséggel nemrég felújított barokk remekmű hűsítő vizébe. 
 
Vasárnap ugyancsak 450 euró bírsággal sújtottak egy 22 éves amerikai turistát, aki nem tudott ellenállni a kísértésnek, hogy megmártózzon a piazza di Spagna szökőkútjának vizében.
 
Egy hete egy angol turistanőt büntettek meg azért, mert megmártózott az évente turisták millióit vonzó Trevi-kút medencéjében. 
 
Két római fiatalember a piazza del Popolo egyik szökőkútjában lubickolt fürdőnadrágban, őket a Facebookra feltett szelfi árulta el. A szabálysértőket beidézték a rendőrségre, büntetésük mértéke egyelőre nem ismert.
(MTI)

Nagyon csúnya dolgokat talált a Nébih a bezáratott gyorsétteremben

Július 26. 10:16
Vastagon lerakódott szennyeződés és rendetlenség a konyhában, az egyik hűtőszekrény zöldséges dobozában csomagolatlanul tártolt káposztasaláta, a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközök hiánya, jelöletlen csirkemell a fagyasztóban, mindenféle tengeri halakkal együtt, rákok, nyers, pácolt csirkemell a félkész termékek mellett.
 
Ilyenek vezettek egy távol-keleti gyorsétterem bezárásához egy belvárosi bevásárlóközpontban. Az ellenőrzés másnapján az üzemeltető ugyan jelezte a Nébih-nek, hogy kitakarítottak, de a megismételt szemle alapján nem elég alaposan.
(Index)

Barokk ételeket főznek augusztus 12-én és 13-án Fertődön

Július 25. 19:12
Negyedik alkalommal elevenedik meg a 17. századi úri és csárda konyha világa a fertődi Esterházy-kastély udvarán augusztus 12-én és 13-án a barokk ételfőző fesztiválon. 
 
Klötzl Géza főrendező elmondta, hogy a 2013-ban elindított kezdeményezés célja, hogy a folyamatosan megújuló fertődi kastély koncertprogramjai mellett gasztronómiai élményt is nyújtsanak a látogatóknak. 
 
A programot részletezve hozzátette: augusztus 12-én a Polgármesterek a csárdában nevű kategóriában a térség önkormányzati dolgozói mérik össze főzőtudományukat. A csapatoknak a saját maguk által választott alapanyagból, a barokk korra jellemző ételeket kell készíteniük, a kor ízvilágát és főzési-sütési lehetőségeit bemutatva. Így bográcsban, nyárson, tárcsán vagy kemencében készülnek majd az ételek kizárólag friss fűszernövények felhasználásával. 
 
Szombaton hagyományosan az úri és a csárda konyha világát idézik meg a csapatok. Míg a Csárda konyha kategóriában főként bográcsban főnek majd a pörköltes alapú ételek, addig az Úri konyha kategóriában már hat fogásos ételeket készítenek a csapatok. Ez utóbbi kategóriában idén szürkemarha, szarvasgerinc, vaddisznó, kacsa és gomba alapanyagokat kapnak, de a csapatok a maguk által vitt alapanyagokat is felhasználhatják. 
 
A főzéshez a friss fűszereket a Pannonhalmi Apátság Gyógynövénykertjéből kapják. 
 
Az elkészült ételeket minden kategóriában 4-6 fős zsűri értékeli majd, köztük Esterházy Antal herceg és felesége, Esterházy Svetlana. A versenyre augusztus 10-ig lehet jelentkezni, nevezési díj nincs, a rendezvény ingyenesen látogatható.
(MTI)