Fröccs

Ilyen egy tokaji narancsbor

Január 22. 16:56
A megújult Breintenbach pincénél nemcsak a palack dizájn változott meg, hanem a beltartalmuk is. A 2007-ben alapított borászat 2013-ban egy különleges narancsbort készített furmintból. A tételhez az alapanyagot későn szüretelték, 25-28 mustfokkal, majd három hónapig áztatták a héjám.
 
Bronzba hajló narancsszín, de nem opálos egyáltalán. Illatában a száraz és édes szamorodnik jegyei vegyülnek. A kortyban Sherry XO, narancshéj, aszalt szilva. Ásványos és a magas alkoholtól kissé lakkos. Enyhe cseranyag is érezhető. Édesfűszerekbe fut ki a vastagsághoz képest viszonylag rövidebb lecsengése - jellemzi a tételt a Borravaló.hu.
 
A teljes cikket a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!

Nyílt lesz az idei Sommelier Bajnokság

Január 22. 13:48
 Magyar Sommelier Szövetség idén is megrendezi a szakmabeliek országos bajnokságát, amelyre február 21-én, vasárnap a Hotel Corinthia konferenciaközpontban, a Kávébár Bazár keretében kerül sor.
 
A bajnokság célja, hogy magas szintű megmérettetési lehetőséget biztosítson a vendéglátás azon dolgozóinak, akik a sommelier szakmát művelik, vagy annak művelése munkakörük része. A szervezők célja továbbá a meglévő szakmai kapcsolatok erősítése és új személyes kapcsolatok kialakítása, valamint a sommelier munka további népszerűsítése.
 
A korábbi évek gyakorlatától eltérően ezúttal nyílt versenyt tartanak, vagyis a megmérettetésen nemcsak a szövetség tagjai, hanem minden olyan szakember részt vehet, aki tudásáról ebben a formában is számot kíván adni. A verseny első körében a részvevőknek előbb írásbeli feladatokat (tesztlap kitöltése, két-két párlat és bor kóstolás utáni megnevezése, illetve részletes leírása) kell megoldani, majd egy vörösbort kell dekantálni és egy választott idegen nyelven bemutatni, továbbá megfelelő ételt ajánlani hozzá.A döntőbe három versenyző jut, akikre hat gyakorlati feladat megoldása vár a nagyközönség előtt.
 
A részvétel iránt érdeklődők a nevezéssel kapcsolatban a Magyar Sommelier Szövetség főtitkárától, Schneider Miklóstól kaphatnak bővebb információkat (telefon: +36 30 992 92 22).

Idén sem maradhat el az Olaszrizling Szerintünk

Január 22. 11:14
Az idei évben sem múlhat el a február az Olaszrizling Szerintünk esemény nélkül. Közel 30 borászat és 60 olaszrizling várja majd a borkedvelőket Csopakon. A kóstolóra külön beharangozó videót is készítettek a szervezők:
 

Nagy fehérborok a hideg téli estékre

Január 22. 09:22
2011-es nagy fehérborok sorát kóstolta végig a Borrajongó.blog.hu kóstolócsapata. Íme a vakteszt első három helyzettje:
 
1. Prager: Grüner Veltliner Smaragd Stockkultur Achleiten 2011 - (Wachau) Ez most megint valami brutális cucc. Csupa érett, vastag egzotikus gyümölcs, avokádó, kényeztető tejszínes krémesség, mély ásványos tartalom.

2. Heymann-Löwenstein: Riesling Uhlen Roth-Lay 2011 - a moseli pince csúcsrizlingje. Gyönyörő szép illat, érett, friss nagyon színes gyümölcsösség, nagyon-nagyon diszkrét mézes-vajkaramellés érettség, illetve átjárja az egészet a mosel rieslingek tipikus ásványos fűszeressége. 

3. Guffens-Heynen: Macon-Pierreclos Le Chavigne 2011 - (Burgundia, Maconnais) Kortalan, érleltebb hangulatú fehér húsú gyümölcsök, jó adag minőségi pörkölési aroma, mély tartalom ígérete. Szájban sem hazudtol meg.
 
A teljes sort a Borrajongó.blog.hu oldalán tudod megnézni!

Egyes sajtok segítenek a rák gyógyításában

Január 22. 06:17
A Michigani Egyetem tanulmánya szerint a Brie, a Cheddar és a Camembert sajtban fellelhető, nizin nevű anyag lényegéből fakadóan felveszi a küzdelmet a rákos sejtekkel és antibiotikum-rezisztens baktériumokkal - jelent meg a Journal of Antimicrobial Chemotherapy nevű szakfolyóiratban.
 
A kutatás frissen publikált eredményei szerint egy, a sajtok bizonyos fajtáiban természetes körülmények között is megtalálható tartósítószer elpusztíthatja a rákos sejteket - írja az Élelmiszer.hu. A kísérletek során megfigyelt patkányok nyakában még régebben tumor keletkezett. A nizinnel való kezelés után kilenc hónappal a rákos sejtek körülbelül 70-80 százaléka elpusztult. 
 
A tartósítószernek még emberi vizsgálati alanyokon is bizonyítania kell, de a Michigani Egyetem munkatársai ígéretes lehetőségnek tartják a nizin bevonását a kezelésekbe.  

Utazz a francia bormetrón!

Január 21. 18:41
Újabb metrótérképre hasonlító boros plakát látott napvilágot. Ezúttal Franciaországról.
 
Utazz a francia bormetrón!
(Via)

Jásdi István: Ez van még egy üveg magyar borban

Január 21. 15:25
Jásdi István csopaki borász azon kívül, hogy jó borokat készít, sokszor tollat ragad és zseniális jegyzeteket alkot. Ezeknek témája lehet a szüret, az évjárat, a szőlészet, különböző események és minden, ami érinti és befolyásolja a magyar bor helyzetét. Még 2009-ben jelent meg a Mi van még egy üveg magyar borban? című írása, amelynek folytatásár a minap tette közzé az MNO.hu:
 
„Persze benne van a telepítés, mélyszántástól a tárcsázásig, kapálástól a kapálásig meg a támrendszer felépítése négy-öt évig, természetesen termés nélkül. Aztán évente metszés, hajtásválogatás, kötözés, három zöldmunka, földmunkák, 7-8 alkalommal növényvédelem, szüret. Bogyózás, préselés, ülepítés, erjesztés (áztatás), fejtés, derítés, palackozás. A borok bemutatása és értékesítése is benne van.
 
Azért, hogy közben mégse unatkozzunk, jelentéseket küldünk a szőlőterületekről és a föld használatáról. A földhivatalnak, helyrajzi számonként csatolt földhasználati szerződéssel. Kérelmezzük, hogy a szőlőművelési ágba a területet bejegyezzék és kivegyék. Kunyerálunk, hogy a harminc éve kivágott szőlő helyébe a kóstolóhely terasza 200 négyzetméterrel benyúlhasson, miközben a közvetlen szomszédságában a 30 éve kivett területen 25 000 négyzetméteren telepítünk új szőlőt. Nagylelkűek. Nem bontatnak. Csak büntetnek millióval. Azért az újratelepítést bejegyzik.
 
A szőlőterületet jelentjük – ezúttal blokkazonosítónként – az MVH-nak, hogy hozzájussunk a területalapú támogatáshoz, ami csak azért fontos, hogy ne legyünk versenyhátrányban az Európai Unió többi termelőjével szemben, akik ezt mind megkapják. Jelentjük a szőlőterületeket a hegybíróknak, akik mostanra köztisztviselők, és ugyanahhoz a minisztériumhoz tartoznak, mint az előző két hivatal.(...)
 
Nem ez a legsúlyosabb. Jól képzett, jót akaró, zömmel készséges és jobb sorsra érdemes munkatársak, akik egy-két évtizednyi olyan munka után, amelynek fölöslegességét maguk látják át legelőször, alkalmatlanná válnak minden alkotó tevékenységre. Nem az államigazgatási feladatok tesznek impotenssé, hanem a környezet, a megtört hivatalnokokkal, és a célrendszer, amelyben elvész a tulajdonképpeni lényeg. Mi. A sokféle nyilvántartásban lubickolnak a csalók, elvesznek a jót akarók.
 
Ez is benne van. Ez mind.”
 
Jásdi István teljes jegyzetét az MNO.hu oldalán olvashatod el!

Tényleg eljöhet a Nemzeti Italboltok ideje

Január 21. 12:58
Tavasszal olyan törvénymódosításokat tárgyal majd a parlament, amik megágyaznak a nemzeti dohányboltok rendszeréhez hasonló nemzeti italboltok bevezetéséhez – írja a Figyelő.
 
Az Index szerint pedig a hetilap forrásait látszik igazolni, hogy a parlament honlapján lévő listából kiderül, a kormány a jövedékiadó-törvény átírását tervezi. Mivel az alkohol jövedéki termék, ezért ennek a törvénynek a módosításával akár arra is van lehetőség, hogy az alkoholos italok árusítását állami monopóliummá tegye a kormány. A jövedékiadó-törvény módosítását júniusban fogadhatják el.
 
Az elmúlt két évben kiszivárgott feljegyzésekre és belső értesülésekre alapozva már többször is felmerült a sajtóban, hogy a dohánykereskedelem után az alkohol piacát is jobban ellenőrizni akarja a kormány, amely azonban mindeddig tagadta, hogy napirenden lenne ilyesmi.

Már megint a kürtőskaláccsal traktáljuk a világot

Január 21. 12:39
Magyarország részvételével vette kezdetét szerdán Madridban Európa egyik legrangosabb nemzetközi turisztikai vására, a Fitur, amelyen öt napon át, a világ minden tájáról összesen 165 ország és régió mutatkozik be a szakmai és a civil közönségnek.
 
Az MTI beszámolója szerint a több mint 57 ezer négyzetméteren, összesen nyolc pavilonban zajló eseményre több mint 223 ezer látogatót várnak a szervezők a hétvégéig. A kiállító országok helyi jellegzetességeikkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
A japán standnál gésák segítségével lehet kimonót próbálni, Portugália borkóstolóval készült, a Magyar Turizmus Zrt. standján pedig
 
látványpékséget rendeztek be, ahol frissen sütött kürtőskalácsot kínálnak az érdeklődőknek.
 
Reméljük azért itt-ott egy lopótök és egy paprikafüzér is akad a standon.