Fröccs

Utazz a francia bormetrón!

Január 21. 18:41
Újabb metrótérképre hasonlító boros plakát látott napvilágot. Ezúttal Franciaországról.
 
Utazz a francia bormetrón!
(Via)

Jásdi István: Ez van még egy üveg magyar borban

Január 21. 15:25
Jásdi István csopaki borász azon kívül, hogy jó borokat készít, sokszor tollat ragad és zseniális jegyzeteket alkot. Ezeknek témája lehet a szüret, az évjárat, a szőlészet, különböző események és minden, ami érinti és befolyásolja a magyar bor helyzetét. Még 2009-ben jelent meg a Mi van még egy üveg magyar borban? című írása, amelynek folytatásár a minap tette közzé az MNO.hu:
 
„Persze benne van a telepítés, mélyszántástól a tárcsázásig, kapálástól a kapálásig meg a támrendszer felépítése négy-öt évig, természetesen termés nélkül. Aztán évente metszés, hajtásválogatás, kötözés, három zöldmunka, földmunkák, 7-8 alkalommal növényvédelem, szüret. Bogyózás, préselés, ülepítés, erjesztés (áztatás), fejtés, derítés, palackozás. A borok bemutatása és értékesítése is benne van.
 
Azért, hogy közben mégse unatkozzunk, jelentéseket küldünk a szőlőterületekről és a föld használatáról. A földhivatalnak, helyrajzi számonként csatolt földhasználati szerződéssel. Kérelmezzük, hogy a szőlőművelési ágba a területet bejegyezzék és kivegyék. Kunyerálunk, hogy a harminc éve kivágott szőlő helyébe a kóstolóhely terasza 200 négyzetméterrel benyúlhasson, miközben a közvetlen szomszédságában a 30 éve kivett területen 25 000 négyzetméteren telepítünk új szőlőt. Nagylelkűek. Nem bontatnak. Csak büntetnek millióval. Azért az újratelepítést bejegyzik.
 
A szőlőterületet jelentjük – ezúttal blokkazonosítónként – az MVH-nak, hogy hozzájussunk a területalapú támogatáshoz, ami csak azért fontos, hogy ne legyünk versenyhátrányban az Európai Unió többi termelőjével szemben, akik ezt mind megkapják. Jelentjük a szőlőterületeket a hegybíróknak, akik mostanra köztisztviselők, és ugyanahhoz a minisztériumhoz tartoznak, mint az előző két hivatal.(...)
 
Nem ez a legsúlyosabb. Jól képzett, jót akaró, zömmel készséges és jobb sorsra érdemes munkatársak, akik egy-két évtizednyi olyan munka után, amelynek fölöslegességét maguk látják át legelőször, alkalmatlanná válnak minden alkotó tevékenységre. Nem az államigazgatási feladatok tesznek impotenssé, hanem a környezet, a megtört hivatalnokokkal, és a célrendszer, amelyben elvész a tulajdonképpeni lényeg. Mi. A sokféle nyilvántartásban lubickolnak a csalók, elvesznek a jót akarók.
 
Ez is benne van. Ez mind.”
 
Jásdi István teljes jegyzetét az MNO.hu oldalán olvashatod el!

Tényleg eljöhet a Nemzeti Italboltok ideje

Január 21. 12:58
Tavasszal olyan törvénymódosításokat tárgyal majd a parlament, amik megágyaznak a nemzeti dohányboltok rendszeréhez hasonló nemzeti italboltok bevezetéséhez – írja a Figyelő.
 
Az Index szerint pedig a hetilap forrásait látszik igazolni, hogy a parlament honlapján lévő listából kiderül, a kormány a jövedékiadó-törvény átírását tervezi. Mivel az alkohol jövedéki termék, ezért ennek a törvénynek a módosításával akár arra is van lehetőség, hogy az alkoholos italok árusítását állami monopóliummá tegye a kormány. A jövedékiadó-törvény módosítását júniusban fogadhatják el.
 
Az elmúlt két évben kiszivárgott feljegyzésekre és belső értesülésekre alapozva már többször is felmerült a sajtóban, hogy a dohánykereskedelem után az alkohol piacát is jobban ellenőrizni akarja a kormány, amely azonban mindeddig tagadta, hogy napirenden lenne ilyesmi.

Már megint a kürtőskaláccsal traktáljuk a világot

Január 21. 12:39
Magyarország részvételével vette kezdetét szerdán Madridban Európa egyik legrangosabb nemzetközi turisztikai vására, a Fitur, amelyen öt napon át, a világ minden tájáról összesen 165 ország és régió mutatkozik be a szakmai és a civil közönségnek.
 
Az MTI beszámolója szerint a több mint 57 ezer négyzetméteren, összesen nyolc pavilonban zajló eseményre több mint 223 ezer látogatót várnak a szervezők a hétvégéig. A kiállító országok helyi jellegzetességeikkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
A japán standnál gésák segítségével lehet kimonót próbálni, Portugália borkóstolóval készült, a Magyar Turizmus Zrt. standján pedig
 
látványpékséget rendeztek be, ahol frissen sütött kürtőskalácsot kínálnak az érdeklődőknek.
 
Reméljük azért itt-ott egy lopótök és egy paprikafüzér is akad a standon.

Gerééknél így készül a Villányi franc

Január 21. 11:07
Gerééknél így készül a Villányi franc
 
Ahogyan a Kopar vagy a Solus esetében, itt is a szőlőben indul a történet, ahol a tőketerhelést hektáronként 25-30 hektoliteres, azaz tőkénként 5-6 fürtös nagyságrendben szabályozzuk. Franc ültetvényeink központjának a Csillagvölgy-dűlő számít, ahol egy hektáron 7200 tőkét művelünk - olvasható a pincészet honlapján.
 
Az erjedés fakádban és tartályban történik, 10-14 napig. Ezt Gere Attiláéknál egy saját, régi, családi pincéből szelektált élesztő viszi végig. A bor hordóban érlelődik, többségében 300, kisebb mértékben 500 literes új és másodtöltésű magyar hordókban, 16 hónapon keresztül.
 
Gere Attila szerint a villányi franc-t, ahogy a többi komoly vörösbort is, két dolog teszi naggyá. Egyrészt az életteliség, a vibrálás, mert nem jó, ha egy bor flach (lapos). Másrészt a gazdag utóíz, amely hosszan megmarad, és újabb kortyra inspirál.
 
Az első villányi franc, amely palackba került Gere Attila Pincészetében a 2011-es Gere-Weninger Villányi Franc. 
 
A webshopban már beszerezhető!

A szőlőket a mínusz 15 sem zavarja

Január 21. 09:12
A szőlőtőkékre nincsen jelentős hatással a január 4-e és 13-a közti időszak 20°C–os heti hőingadozása, illetve az éjjeli – akár több napon keresztüli –15°C zimankó - olvasható a Holdvölgy blogján.
 
Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a szőlő fajtától függően február közepéig, végéig mélynyugalmi állapotban van. A hideg pedig sok szempontból hasznos: a lárva és báb alakban áttelelő kártevők a nagyobb hidegek során megritkulhatnak.
 
A teljes bejegyzés elolvasható itt.

Heston Blumenthal: házias ételekkel az űrbe

Január 21. 06:55
Heston Blumenthal az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió Űrhajózási Hivatalaival együttműködve készít egy speciális menüt.
 
A felkérés a hathónapos küldetésen lévő Tim Peake űrhajóstól érkezett, ennek nyomán Blumenthalnak hét fogást kell elkészítenie, amelyek mindegyike a Földön megszokott házias ételeket pótolja a csillagok között, de emellett tartalmazza a szükséges tápanyagokat és zéró gravitáció esetén is fogyasztható - írja a Turizmus Online.
 
A különleges menüsorról természetesen tévé-show is készül.

Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Január 20. 20:19
Nyilvánosságra hozta a NAV azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával forgalmazni.
 
Ezzel egyértelművé vált, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik többek között a darált húsra, a kicsontozott karajra, a légmentesen csomagolt tőkehúsokra és a szalonnás sertéshúsra is.
 
Ezekről van szó:
 
Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Megújul a Gyulai Pálinkafesztivál

Január 20. 18:06
Új tulajdonosi kör szervezi idéntől a Gyulai Pálinkafesztivált, ami ebben az évben április 15. és 17. között lesz.
 
A szervezők kifejtették: arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez.
 
A rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
(MTI)