Fröccs

Íme három tökéletes bor-étel pár, Gere módra!

Június 17. 09:59
Tavasszal és nyáron szeretünk főzni a színpompás friss zöldségekből és gyümölcsökből, a receptjeinkhez pedig szívesen párosítjuk a borainkat - írja Gere Andrea a borászat honlapján. Nézzük, mit ajánl az olaszrizlinghez, a rozéhoz és a portugieserhez!
 
1. Sült kecskesajtos saláta Gere-féle dresszinggel – Olaszrizling 2015
 
A kedvenc zöldségeinket összevágjuk (paradicsom, retek, uborka, újhagyma és friss fejes saláta), készítünk egy gyors dresszinget szőlőmagolajból és verjus-ből, kis sóval és borssal. A kecskesajtot meglocsoljuk a szőlőmagolajjal, és egy serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, amíg egy kis színt kap, és a saláta mellé tesszük. Jól illik hozzá az olaszrizling a gyümölcsös, zöldfűszeres jegyeivel.
 
2. Tagliatelle koktélparadicsommal és sült rákkal – Rosé Cuvée 2015
 
Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk egy kissé az apróra vágott fokhagymát, majd arra jöhetnek a friss rákok. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig sütjük őket, majd félbevágott koktélparadicsomot teszünk hozzá épp csak annyi időre, hogy kicsit megpuhuljanak, de azért ne legyen belőlük szósz. Összekeverjük a megfőtt tagliatellét a paradicsomos-rákos szósszal, és – ha eddig még nem tettük volna – már bonthatjuk is hozzá a jéghideg rozét.
 
3. Kacsamell cukkiniropogóssal – Portugieser 2015
 
Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, és a megsózott, megborsozott kacsamellet a bőrös oldalával lefelé 4-6 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is 2-3 percig pirítjuk. Ezután áttesszük egy tepsibe, dobunk mellé néhány gerezd egész fokhagymát, pár ág friss kakukkfüvet, meglocsoljuk a saját zsírjával, és egy deci portugieser is mehet rá. Amíg a kacsa a sütőben sül, addig elkészítjük a cukkiniropogóst. Lereszeljük a cukkinit, besózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk, és utána kicsavarjuk belőle a levét. Hozzáteszünk egy egész, kissé felvert tojást, pár evőkanál lisztet, hogy összetartsa, egy gerezd zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és mentát, majd sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben, a kacsamell zsírján mindkét oldalán ropogósra sütjük. Mellé természetesen egy pohár portugieser jár.

10 dolog, amit nem tudtál a mustárról

Június 16. 20:50
Van angol, dijoni, fehér és olasz gyümölcsös, színt is neveztek el róla, és hotdoggal a legfinomabb - ezeket valószínűleg már tudtad a mustárról, de vajon azt is, hogy ez nem egy fűszer, hanem egy zöldség, mely a brokkoli, káposzta és karfiol rokona?
 
És ezeket?
  • Az egyiptomi fáraókat mustármagokkal temették el, hogy az továbbkísérje őket a túlvilágra (több ezer éve!)
  • A Római Birdoalomban keverték először a porrá zúzott magokat borral vagy ecettel. 
  • Hippokratész is felismerte a nyugtató és fájdalomcsillapító és étvágyjavító hatásait.
  • Amikor pedig Iulius Caesar meghódította a gallokat, természetesen voltak náluk mustármagok, amik Burgundia termékeny talaján gyökeret is vertek. Itt már musttal vagy szőlőlével keverve létrejött a mostani mustár recept (mustum ardens=csípős must).
  • XIV. Lajos korára annyira népszerű lett, hogy a király már nem is utazott sehova nélküle.
  • Ma már Kanada és Nepál teszik ki a globális mustár termelés több, mint felét. 
  • Miközben színt is neveztek el róla, tudnunk kell, hogy a mustár önmagában inkább szürke vagy barna, és a hozzáadott kurkumától kapja élénk színét.
  • Wisconsin államban van a Nemzeti Mustár Múzeum, melyben több mint 5500 üveg mustár található mind az 50 államból, és még további 70 országból.
  • Mindenképp tartsd hűtőben, hogy könnyen megtartsa frissítő csípősségét!

Bűnözési hullámot indított az avokádó

Június 16. 15:01
Új-Zéland avokádó ültetvényeiről január óta közel 40 nagyszabású lopást jelentettek – miközben rengeteget nem is hoznak nyilvánosságra. 
Egy avokádó ára ma akár 2-3 angol font is lehet, miközben olyan magas a kereslet rá (a helyiek között és szerte a világban is), hogy alig bírják követni az ottani termelők. Közben pedig mindenki csak avokádót akar.

A legutóbbi lopások éjszaka történtek, amikor vagy lerázzák a fáról, vagy kézzel tépik le, majd pokrócba összegyűjtve egyből viszik a kistermelői piacokra, vagy kisebb streetfood truckoknál rögtön felhasználják.

Waihi őrmestere Aaron Fraser a The Guardian-nak elmondta, történtek már korábban is avokádó lopások, de ilyen mértéket még sohasem öltött. Mivel pedig rettentő magas a kereslet a drága finomságra, nem érdekli a tolvajokat az esetleges veszély sem, hiszen lehet, hogy éppen közvetlenül előtte permetezték. Az avokádó farmok védelmében ennek értelmében nekiláttak az automata világítás és riasztórendszereket beszerelésének.

Szlovák, cseh és lengyel tejeket vontak ki a forgalomból

Június 16. 12:03
A Nébih laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre. Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél.
 
Nébih ellenőrei a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások betartását - írja az Origo.
 
A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.

Csillagokat ért a magyar ecet Brüsszelben

Június 15. 19:15
Erős mezőnyben kapott elismerést a Veritas Gold ásványvíz és a Buszesz Chef almaecet egy brüsszeli versenyen - közölte az Aquarius-Buszesz Csoport.
 
A tájékoztatás szerint a kizárólag magyar tulajdonú cégcsoport Veritas Gold ásványvize három, Chef almaecete pedig két aranycsillagot kapott a szakmai zsűritől az idei "Superior Taste Award"-on Brüsszelben. A világversenyen mintegy 1300 termék versenyzett a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (The International Taste & Quality Institute - iTQi) rangos elismeréseiért. 
 
A Veritas Gold természetes ásványvíz nemzetközi díja visszaigazolása annak, hogy jó irányt és célokat jelöltek ki a tulajdonosok a 90-es évek elején, amikor megalapították az Aquarius-Aqua Kft.-t, és azóta is jó úton haladnak. Az almaecet pedig az egészségtudatos életmód egyre nagyobb térhódításának köszönhetően reneszánszát éli - idézi a közlemény Dunai Andrást, az Aquarius-Buszesz Csoport elnök-vezérigazgatóját. 
 
A cégcsoport közölte: a csoport nettó árbevétel a múlt évben 22,272 milliárd forint volt, szemben a tavalyelőtti 20,245 milliárd forinttal. Az idén a cégcsoport a beruházásoknak és fejlesztéseknek köszönhetően az előző évihez hasonló mértékű - 10 százalék körüli növekedést vár. Az Aquarius-Buszesz Csoport adózott eredménye 2014-ben 544,0 millió forint, 2015-ben 641,8 millió forint volt.
(MTI)

A világ legjobb étterme ismét olasz

Június 15. 15:51
A hagyományos olasz ételeket leleményes újításokkal kínáló Osteria Francescana lett az első A világ legjobb 50 étterme éves rangsorában.
 
A hétfőn közzétett lista modenai győztese tavaly a második helyen végzett, akkor a spanyolországi Gironában lévő El Celler de Gran Roca étterem előzte meg.
 
„A séf bátor kreációi tökéletes egyensúlyt teremtenek az örökség tisztelete és a korszerűség igénye között” - fogalmazott a rangsor készítőinek egyike Massimo Botturát, az Osteria Francescana tulajdonosát és főszakácsát méltatva.
 
A listát 2002 óta állítja össze a Restaurant című szaklap 972 séf, étteremtulajdonos és gasztronómiai szakíró és szakértő személyes tapasztalataira támaszkodva, nem előre lefektetett kritériumok alapján.
 
A világ legjobb 50 éttermének rangsora azóta olyan tekintélyt szerzett a séfek világában, hogy a Michelin-csillagok riválisává vált.
 
Mind az El Celler de La Roca, mind az Osteria Francescana a legmagasabb értékelést, vagyis három csillagot kapott a Michelintől.
 
Az 50 legjobb étterem listáján harmadik lett a szintén három Michelin-csillagos, New York-i Eleven Madison Park, amely tavaly óta két helyet lépett előre.
 
A limai Central megőrizte tavalyi negyedik helyét, a koppenhágai Noma két helyet is visszacsúszott, most ötödik a rangsorban, miután az északi konyha élvonalát képviselő dán étterem 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a világ legjobbja lett.

Az első tízbe sorolták még a franciaországi Mentonban található Mirazurt, a spanyolországi, San Sebastian-i Mugaritzet, a tokiói Nariszavát, a bécsi Steirerecket és a spanyol Axpe városának Etxebarri nevű éttermét.
 
A top 50 több mint fele európai vendéglő, hat található az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanennyi Dél-Amerikában, öt pedig Ázsiában.
 
A világ legjobb cukrásza a francia "macaronkirály", "a cukrászat Picassója", Pierre Hermé lett, életműdíjat Alain Passard francia séf kapott, a legjobb női séfnek Dominique Crennt, a San Franciscó-i Atelier Crenn főszakácsát választották.
(MTI)

Meseautóval ment az Obzidian Bormanufaktúra Alsóörsre

Június 15. 11:24
A hétvégén Alsóörsön tartották a 17. Harley-Davidson Open Road Fest-et, ahová ezzel az autóval vitt tokaji borokat az Obzidian Bormanufaktúra.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
A '20-as éveket idéző, gyönyörű replika autócsoda belsejében hűtők biztosítják a bor megfelelő hőmérsékletét. Reméljük mihamarabb találkozunk a kocsival egyéb rendezvényeken, borfesztiválokon is!