Fröccs

Ismerd meg a Chile borrégióit!

Október 28. 12:39
Voltunk tegnap egy remek borkóstolón, amelyet a Chilei Köztársaság Nagykövetsége szervezett, és a hazánkban forgalmazott (Veritas, Bortársaság, WineAge, IFDT, Heinemann Testvérek) chilei borokat kóstolhatták a meghívottak. 
 
Ott szereztük az alábbi térképet is, amely a Dél-amerikai ország borvidékei között segít eligazodni.
 
Ismerd meg a Chile borrégióit!
 
Chile napjainkban a nemzetközi borpiac egyik legjelentősebb szereplője, ez nem is csoda, hiszen a fejlett technológia, a változatos talajok és a meleg klíma kiváló borok készítését teszi lehetővé. A fehérborok között igen fontos helyet foglal el a sauvignon blanc és a chardonnay, amelyek arománi jóval intenzívebbek európai társaikénál. A vörösborok teltek, gazdagok és intenzívek, a fekete és piros bogyósgyümölcsöket szépen egészítik ki a hordófűszerek és a chilei borokra oly jellemző herbás jegyek.
 

Ezerötszáz éves szőlőprést találtak

Október 28. 11:46
Ezerötszáz éves szőlőprést hozott felszínre egy viharos felhőszakadás Izraelben egy ásatáson. A most felfedezett borgazdaság környékén, a Saron nevű térségben számos szőlőprést találtak, egykor borászati központ lehetett ez a terület - írja a Múlt-kor.hu.
 
Egy 1500 éves borászatot tártak fel Kfar Szaba város közelében. Alla Nagorszki, az ásatásokat vezető régész elmondta, hogy néhány hete egy hatalmas vihar miatt félbe kellett hagyniuk a munkálatokat, s amikor visszatértek, egy iszapos vízzel teli, kiváló állapotban megmaradt egykori présre bukkantak. A felhőszakadás a medence felszínre hozása mellett ugyanakkor sárral árasztotta el az archeológusok teljes addigi munkaterületét is, húsz perc alatt tönkretette egy hónapnyi munkájukat. A két méter mély és három méter átmérőjű prés és a mellette kialakított tárolómedence magas szintű korabeli mérnöki munkára vall, a sziklába süllyesztett gyűjtőhelyen valamikor húsz köbméter bort lehetett tárolni.
 
A prés szomszédságában egy raktárépület maradványait is fellelték, amely a bort tároló edények, amfórák elhelyezését szolgálta.

Mit tekint küldetésének a Terra Hungarica?

Október 28. 09:42
A Terra Hungarica védjegyet öt éve hozták létre, és ezzel egy újfajta missziót indítottak útjára a hazai borfogyasztók körében. Mit takar a márka? Mi a célja megalkotóinak? Nemes Richárddal, a márka igazgatójával és a Mitiszol Fesztivál szervezőjével készített interjút a Vinoport.
 
„Küldetésünk, hogy népszerűsítsük a természethű szőlőművelésből, és minimális beavatkozással készült borokat. Számomra az organikus, a bio, és az ökológiai fogalmak lényegében ugyanazt jelentik. A hagyományosan értelmezett bionál azonban a mi esetünkben többről van szó.
 
Kifejtem: ahhoz, hogy ma valaki Magyarországon bio minősítést szerezzen, a BioKontroll Hungária vagy az Öko Garancia certifikációja szükséges. Az ilyen minősítés megszerzéséhez és fenntartásához egy bizonyos szerlistáról válogathatnak a gazdálkodók, továbbá néhány alapvető szabályt a borkészítés során is be kell tartaniuk, viszont használhatnak például fajélesztőket az erjesztéshez.
 
Mi viszont úgy gondoljuk, hogy a természethű  borkészítés ennél több. Habár nem ellenőrizzük tagjainkat, elvárjuk tőlük, hogy betartsák az általunk megfogalmazott chartát, alapvető feltétel például, hogy spontán erjesszenek.”

Kamu, hogy az ezüstkanál megőrzi a buborékot a pezsgőben

Október 28. 06:30
Ha a pezsgősüvegbe ezüst teáskanalat teszünk, akkor a buborékok nem illanak el, így az italnak megmarad az élvezeti értéke - így szólnak a régi „mesék”. De ez kamu! Ezt a Stanford kutatói egy vizsgálattal bizonyították, még 1994-ben. A kísérlet során az eredményen meglepődtek, de nem a kanál miatt - írja az Index.hu.
 
A tesztelők között voltak oktatók, tudósok feleségei, egyetemisták, professzorok és az ő rokonaik is. A csapat tíz különböző üveget tesztelt le vakon, amelyeknek pontosan kontrollálták hőmérsékletét.
 
A teszthez kipróbáltak több fajta megoldást:
  • az egyiket csak a teszt előtt nyitották ki
  • egy 26 óráig nyitva hagyott üveget
  • egyet, amibe ezüst kanalat tettek
  • egy másikba rozsdamentes kanalat
  • és az egyiket újra bedugózták éjjelre
Az eredmények egyértelműek voltak: a kanalas módszert elvethetjük, mert nem őrizték meg a szénsavasságot. Azonban a nyitva hagyott üvegek magasabb pontot értek el a frissen kinyitottnál is. A kutatók azzal magyarázzák a furcsa eredmények annak köszönhetőek, ahogy a pezsgő készül: minden üveg különböző, elválasztott mikrokörnyezet, ami keresztülmegy a saját erjesztőfolyamatain.

2000 éve eszünk sertést és még nem haltunk ki

Október 27. 19:41
Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára reagált arra a hírre, hogy World Health Organisation szerint a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene. Egyébként ez egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a cél.
 
Menczel Lászlóné tudománytalannak nevezte az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének tanulmányát. Elmondta, hogy a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. 
 
A sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki - mondta.
(MTI)

Így palackozzák az olaszok a híres pezsgőjüket! Videó

Október 27. 16:52
Két év seprőn érlelést követően dobja piacra a Ca' del Bosco új pezsgőjét.
 

Tegnap Geréék leszedték az utolsó fürtöket is

Október 27. 16:49
Hétfő délután fejezte be a szüretet Villányban Gere Attila Pincészete. Úgy tűnik, hogy szép évjárat lesz az idei. Minden nap figyeltük, hogy megjelenik-e a botritisz, de szerencsére nem volt ezzel gondunk - mondta Gere Andrea, amikor múlt kedden Villányban jártunk.
 
Akkor, ilyen ködös időben épp a cabernet franc szedésén dolgoztak a szőlőben.
 
Tegnap Geréék leszedték az utolsó fürtöket is
 
Apropó, tudtad, hogy a pincészet 2014 óta hivatalosan is biobirtok? Ami pedig a franc-t illeti, november 21-én a Franc&Franc Villány invites Loire rendezvény helyszínein a házigazdáké mellett más villányi pincészetek Villányi Franc-jait is megkóstolhatod, és lesznek loire-i franc-ok is!

A Balaton környékén a legjobb a 2015-ös átlagtermés

Október 27. 14:13
Idén a vártnál 10- 15 százalékkal több szőlő termett hektáronként, valamint minőségben is jó évjáratúak lesznek a 2015-ös magyar borok - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) szakmai igazgatója október 26-án az M1 aktuális csatornán.

A Balaton környékén a legjobb átlagtermés - ami a modern és hatékony technológia alkalmazásának köszönhető - hektáronként eléri 15 tonnát - fejtette ki Sümegi Zsombor.
 
A korai fajtáknak - mint például a cserszegi fűszeres - a nyári hőség ugyan nem tett jót, de ennek ellenére az idei évjárat minősége jó lesz, mivel a cukorfokok magasak.
 
Jelezte, hogy a magyar borok mintegy 90 százalékát belföldön értékesítik. Ezért olyan borokat kell készíteni belföldre is, amelyeket keres a piac, emellett jelentős marketing aktivitásra is szükség van, hogy a belföldi fogyasztók - a külföldiek is - magyar bort vegyenek.
 
A külföldi piacok közül Sümegi Zsombor kiemelte: a német, a cseh, a szlovák és az angol és a fejlődő kínai piacot. Fontos, hogy a nagy nemzetközi borkiállításokon például Düsseldorfban, Londonban, vagy Sanghajban is legyenek jelen a magyar borok - mondta.

(forrás: MTI)

Ó-ó, ami jó ebben az életben, az vagy hízlal, vagy rákot okozhat, vagy erkölcstelen...

Október 27. 12:42
 
...énekelte egykor valamelyik magyar rockzenekar. Nos, nem gondoljuk, hogy minden esetben előremutató, hogyha punkrock dalokból merítjük a bölcsességet, azonban a WHO legutóbbi jelentését olvasgatva kiderül, igaza volt a zenészeknek. A World Health Organisation szerint ugyanis a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A WHO rákkal foglalkozó részlege, az  International Agency for Research on Cancer ezeket a húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel bélrákot okoznak.
 
A jelentés a vörös húsokról azt mondja, hogy „az embereknél valószínűleg rákkeltők”. A vörös húsok fogyasztását eddig a hasnyálmirigy- és prosztatarákhoz kapcsolták.
 
A világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund szerint szalonnából, kolbászból és szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet... :(