Fröccs

Jön a Balatonfüredi Bor- és Halünnep

Június 20. 09:50
A gasztronómiai ínyencségek mellett zenei és gyermekprogramok, sőt sárkányhajó-roadshow is várja a látogatókat csütörtöktől, a Balatonfüredi Bor- és Halünnepen. Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hagyományokhoz híven a gasztronómiáé lesz a főszerep. Balatonfüred mellett Csopak, Paloznak és Tihany is csatlakozik a fesztiválhoz, ahol lesz borbemutató és borvásár a Tagore sétányon és a helyi és környékbeli pincészetek kínálata mellett a Szekszárd mint vendégborvidék bemutatkozik be.
 
Első este az opatijai Klapa Melija női kórus áll színpadra, valamint Micheller Myrtill, és zenekara, a Swinguistique is koncertet ad. Pénteken Szalóki Ági énekel, valamint a Vivat Bacchus műsorát is meghallgathatja a közönség. Chiléből és Argentínából érkezik két zenész, ők szombaton este lépnek a hallgatóság elé. A Heti Válasz közönségtalálkozóra várja az érdeklődőket, és bemutatják a Magyar Konyha balatoni gasztrokalauzának legújabb számát is. A fesztivál zárásaként a Cimbora Együttes műsorát hallgathatja meg a közönség, majd a Vodku fiai adnak Cseh Tamás dalaiból összeállított múltidéző koncertet.
 
Csopak egyébként halászléfőző versennyel, Paloznak szabadtéri filmvetítéssel, Tihany pedig a Levendulafesztivál programjaival csatlakozik a fesztiválhoz - fűzte hozzá.
 
Résztvevő pincészetek: Hudák Pince, Jásdi Pince, Koczor Pince, Lídia Borház, Mészáros Pince, Csiszár Pince.
 
Vendégborvidék: Szekszárd. Bemutatkozik a Takler Pince, Vida Családi Borbirtok, Mészáros Borház, Prantner Pince, Dúzsi Tamás és Családja Pincészet valamint a Vesztergombi Pince
(MTI)
 
 

Tényleg hígítják a söröket?

Június 19. 19:22
Maláta, komló, víz, sörélesztő – mi kellhet még ezen kívül a sörbe? Általában semmi, azonban nem is olyan kevés gyártó a malátát rizzsel, kukoricával vagy árpával pótolja, a természetes enzimeket pedig ipari enzimekkel –írja az Origo.
 
A malátát helyettesítő anyagokkal a sör olcsóbban és gyorsabban erjed. Minősége azonban sokat romlik, mivel az ilyen módon készült sört hígítani is kell majd, ezután pedig külön hozzáadni a szén-dioxidot, így tehát sok esetben tulajdonképpen egyfajta sörfröccs az, amit a boltok polcairól leemelünk. Ennek az íze is más, mint a hagyományos technikával készült söröknek: savanyúbb és hígabb lesz, kevésbé malátás, kesernyés.
 
Németországban és Csehországban még a kommersz sörök sem tartalmaznak például kukoricagrízt, míg a kelet-európai régióban szinte minden országban a fenti eljárást használják a nagy sörgyártók. Magyarországon egyedül a Soproni Sörgyár termékei nem tartalmaznak kukoricagrízt.
 
Nézd meg itt, hogyan készül a Soproni sör!

Újra lesz fröccsfesztivál Kisavason

Június 19. 15:15
Június 24-25-én ismét lesz fröccsfesztivál a Kisavas Elsősoron, ahol 8 helyszínen, minőségi borokkal és finom falatokkal várják a szórakozni vágyókat.
 
A 2005 óta már hagyományosan a Múzeumok Éjszakája programsorozat időpontjában megrendezésre kerülő Fröccsfesztivál Miskolc város és környéke lakói egyik kedvelt programjának számít - írja a Minap.hu. A rendezvény célja, hogy az újjáéledő avasi pincesor adottságait és hangulatát kihasználva, népszerűsítse a fröccsöt.
 
A fesztivál így megismerteti a látogatókkal a fröccsözés történetét, a borfajtákat és az ezekből készült fröccsfajtákat, különös tekintettel az Avasi Fröccsre. A fesztivál eddigi hagyományait követve a helyszínen megvásárolható fesztivál poharakba az ingyenes szódából a különböző fröccsöket mindenki magának keverheti az egri, tokaji és bükki pincészetek boraiból.
 
A fesztivál ingyenesen látogatható.

Szanaszét verik a japánok kedvenc édességüket

Június 19. 13:02
Meglehetősen extrém technikával készül a mochi, a japánok világhírű ragacsos-nyúlós édessége. A Nosalty talált is egy videót, amiben bemutatják azt a két percet, amíg brutálisan összeverik a ragacsos rizst. Nakatini mester egy másodperc alatt akár 3-at is tud ütni a „tésztán”...
 
 

Ningxia az új Bordeaux?

Június 19. 08:46

Kína Ningxia nevű tartományában ma kb 40 helyi és külföldi befektető pénze válik borrá. Itt főként merlot, syrah, cabernet sauvignon, petit verdot és chardonnay terem a felperzselt földön, ahol korábban valóban semmi sem volt. Most viszont aranyláz van. A klímaváltozásnak köszönhetően megtizedelő bortermő vidékek száma miatt ez a kínai régió biztos alterneatívát tudna majd ajánli Kalifornia, Bordeaux vagy Dél-Afrika helyett.

 

Annak ellenére hogy majdnem 60 évvel ezelőtt még olyan éhínség pusztított Kínában, amibe 45 millió ember belehalt, mára Kína gazdasága jobban virágzik, mint bármikor. A vörösbortermelés mennyiségében Franciaországot is megelőzték - viszont igény is van rá, 2013-ban például majdnem két milliárd üveg vörösbor fogyott. Ugyanebben az évben pedig a Moet Henessy elindította a Domaine Chandont, ahol premium pezsgőket készítenek.

 

A Ningxia tartományon belül lévő Helan megyében az autóutak például jelzésekkel vannak ellátva annak érdekében, hogy odataláljunk a borászatokhoz: Chateau Lanyi, Chateau Xunniu, Chateau Yu Fang, Chateau Ge Liqi, Chateau Flower Red and Chateau Zhi Hui Yuan Shi. 

 

Annak ellenére, hogy a kritikusok a kínai bort koszos zoknitól elkezdve tisztítószerig többféle aromával is társították már, a ningxiai borok tavaly például a Decanter Asia Wine Awards-on 36 érmet nyertek. Az ottaniak tisztában vannak vele, hogy még gyerekcipőben járnak, de bíznak benne, hogy az idő és a tanulás segítségükre lesz abban, hogy hamarosan premium borokat készíthessenek - írja a The Guardian.

Kemény adót vet ki a cukros vizekre Philadelphia

Június 18. 17:47
 
Adót vet ki az üdítőitalokra Philadelphia az elhízás elleni harc jegyében, fittyet hányva az üdítőipar heves tiltakozására.
 
Philadelphia az első amerikai nagyváros, amely megszavazta az új adófajtát. Támogatói szerint az intézkedés 1,5 millió helyi lakos egészségére lesz pozitív hatással.
 
A város felnőtt lakosságának jelenleg több mint 68 százaléka, a gyerekek 41 százaléka túlsúlyos vagy elhízott - írta a BBC News.
 
Az intézkedés januárban lép érvénybe és a következő évben várhatóan 90 millió dollár (25 milliárd forint) bevételt fog generálni. A város demokrata polgármestere, Jim Kenney szerint a befolyó összeget óvodák, iskolák és szabadidőközpontok támogatására fordítják.
 
A változtatás értelmében a forgalmazóknak literenként nagyjából 35 pennyt kell majd fizetniük a cukros, vagy mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítőitalok után. Eldönthetik, hogy ezt a pénzt maguk állják, vagy ráterhelik a fogyasztókra.
 
Az üdítőitaladó bevezetésére tett javaslatok sorra elbuktak több mint 30 amerikai államban, Philadelphián kívül csupán a kaliforniai Berkeleyben szavaztak meg hasonló intézkedést.
 
Az üdítőitalipar több millió dollárt áldozott a javaslatot ellenző reklámkampányra, amelyet arra alapoztak, hogy az új adó a fogyasztókat fogja terhelni.
 
A multimilliomos Harold Honickman, akinek vagyona az alkoholmentes üdítők palackozásából származik, nagyjából 1,7 millió dollárt költött az adó bevezetése elleni harcra és állítása szerint perre viszi az ügyet.
(MTI)

Rekordnevezés érkezett idén a Magyar Bormustrára

Június 18. 15:53
Soha nem látott mértékben neveztek borokat Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyére, a Magyar Bormustra – Országos Borversenyre, amelyen nemzetközi szakemberek is zsűriztek - írják a szervezők közleményükben.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett országos megmérettetésre idén 147 pincészet 467 borát nevezték be, mintegy 19 borvidékről, köztük számtalan hazai fajtát, amelyek legjobbjait külön kategóriában is díjazták.
 
A fokozott érdeklődést kiváltó verseny mára „az egész ágazatot megmozgató esemény lett, amelyen a szervezők és a zsűri garancia a szakmaiságra. Úgy hiszem, hogy jelenleg ez az egyik legkomolyabb és legkorrektebb megmérettetés, amin ma egy magyar borász részt vehet” – mondta el Koch Csaba, a Szervező Bizottság elnöke. A versenyen idén többek között James Davis Master of Wine, az eseményt támogató Tesco áruházlánc borszakértője is a több mint 50 fős zsűrit erősítette.
Az elmúlt években egyébként nőtt a verseny ágazaton belüli elismertsége: a tavalyi és tavalyelőtti mustrákhoz képest 15-20 százalékkal több termelő és több bor mérettette meg magát.
 
A XXXVII. Országos Borversenyen: 149 díj talált gazdára: köztük 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 87 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi pinot noir rozé 2015-ös tétele, a legjobb vörös pedig a Vinatus Kft. Villányi 2012-es cabernet sauvignon bora lett. A legjobb természetes édesbor a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat 2007-es tokaji aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál cserszegi fűszerese kapta a Legjobb Hungaricum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai olaszrizlingje.
 
A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányi pincészetek: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedő helyet foglal el Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel. Ami a nagy aranydíjakat illeti, a tolcsvai Sajgó pincészet, a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat és a Bock Borászat egy-egy bora kapta meg ezt az elismerést.
 
A legeredményesebb pincészet a Törley Pezsgőpincészet Kft. lett 9 éremmel. Egyenként 5-5 érmet szerzett a Thummerer Pince, Günzer Tamás Pincészete és a Garamvári Szőlőbirtok, de a Koch Borászat is három szépen csillogó aranyérmet hozott el. Gazdára találtak a hazai fehér fajtát elismerő Figula Mihály- és a legjobb bikavérnek ítélt Gál Tibor-emlékdíjak is: a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor díjat a Borbély Családi Pincészet 2013-as Bács-hegy Balatoni olaszrizlingjével nyerte el, míg a legjobb bikavér a Fritz Borház 2012-es tétele lett. A szekszárdi pincészet egyébként Kékfrankos Prémium 2012-es borával a legjobb kékfrankos díjat is bezsebelhette.
 
A borverseny előestéjén a HNT csatlakozási szerződést írt alá a Wine in Moderation nevű, brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezettel, melynek célja, hogy itthon is felhívják a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, egészséges életmódra. A kezdeményezéshez számos hazai szakmai szervezet csatlakozott: a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent is.
(MTI)

Hungarikum lett a Törley pezsgő

Június 18. 11:51
Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő. Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőborgyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található.  A pincészet 134 éves történetében mindig meghatározó volt a magas szakmai minőségre való törekvés és az újító szemlélet - írja a társaság közleménye.
 
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.
 
A Vinoport Révész Edittel és Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet menedzsereivel készült interjúját itt olvashatod.
A Pezsgő Június Nagykóstoló Pezsgő összekóstoló, avagy a buborék-buborék közötti különbségek nyomában című Törley mesterkurzus beszámolójáért pedig ide kattints!