Fröccs

Rekordnevezés érkezett idén a Magyar Bormustrára

Június 18. 15:53
Soha nem látott mértékben neveztek borokat Magyarország legnagyobb hagyománnyal rendelkező borversenyére, a Magyar Bormustra – Országos Borversenyre, amelyen nemzetközi szakemberek is zsűriztek - írják a szervezők közleményükben.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által szervezett országos megmérettetésre idén 147 pincészet 467 borát nevezték be, mintegy 19 borvidékről, köztük számtalan hazai fajtát, amelyek legjobbjait külön kategóriában is díjazták.
 
A fokozott érdeklődést kiváltó verseny mára „az egész ágazatot megmozgató esemény lett, amelyen a szervezők és a zsűri garancia a szakmaiságra. Úgy hiszem, hogy jelenleg ez az egyik legkomolyabb és legkorrektebb megmérettetés, amin ma egy magyar borász részt vehet” – mondta el Koch Csaba, a Szervező Bizottság elnöke. A versenyen idén többek között James Davis Master of Wine, az eseményt támogató Tesco áruházlánc borszakértője is a több mint 50 fős zsűrit erősítette.
Az elmúlt években egyébként nőtt a verseny ágazaton belüli elismertsége: a tavalyi és tavalyelőtti mustrákhoz képest 15-20 százalékkal több termelő és több bor mérettette meg magát.
 
A XXXVII. Országos Borversenyen: 149 díj talált gazdára: köztük 3 nagyarany (2 Tokaj, 1 Villány), 87 arany, 56 ezüst. A legjobb fehérbor a badacsonyi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2013-as kéknyelűje lett, a rozé kategória győztese a Kősziklás Borászat Kft. Neszmélyi pinot noir rozé 2015-ös tétele, a legjobb vörös pedig a Vinatus Kft. Villányi 2012-es cabernet sauvignon bora lett. A legjobb természetes édesbor a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat 2007-es tokaji aszúesszenciája lett. A Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2015-ös Gál cserszegi fűszerese kapta a Legjobb Hungaricum illatos fehér fajta kategória csúcsbora címet. A legjobb olaszrizling csúcsbor Kis Benedek György 2014-es Mátrai olaszrizlingje.
 
A 2016-os Magyar Bormustrán taroltak a villányi pincészetek: összesen 24 érmet szereztek, ebből 1 nagyarany, 19 arany és 4 ezüst. A borvidékek közül kiemelkedő helyet foglal el Szekszárd is: 18 arany 2 ezüst díjával a dobogó második fokára léphettek fel. Ami a nagy aranydíjakat illeti, a tolcsvai Sajgó pincészet, a Hudácskó Pincészet – Hangavári Borászat és a Bock Borászat egy-egy bora kapta meg ezt az elismerést.
 
A legeredményesebb pincészet a Törley Pezsgőpincészet Kft. lett 9 éremmel. Egyenként 5-5 érmet szerzett a Thummerer Pince, Günzer Tamás Pincészete és a Garamvári Szőlőbirtok, de a Koch Borászat is három szépen csillogó aranyérmet hozott el. Gazdára találtak a hazai fehér fajtát elismerő Figula Mihály- és a legjobb bikavérnek ítélt Gál Tibor-emlékdíjak is: a legjobb magyar eredetű száraz fehér bor díjat a Borbély Családi Pincészet 2013-as Bács-hegy Balatoni olaszrizlingjével nyerte el, míg a legjobb bikavér a Fritz Borház 2012-es tétele lett. A szekszárdi pincészet egyébként Kékfrankos Prémium 2012-es borával a legjobb kékfrankos díjat is bezsebelhette.
 
A borverseny előestéjén a HNT csatlakozási szerződést írt alá a Wine in Moderation nevű, brüsszeli székhelyű nemzetközi szervezettel, melynek célja, hogy itthon is felhívják a figyelmet a kulturált borfogyasztásra, egészséges életmódra. A kezdeményezéshez számos hazai szakmai szervezet csatlakozott: a Magyar Borakadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent is.
(MTI)

Hungarikum lett a Törley pezsgő

Június 18. 11:51
Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő. Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőborgyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található.  A pincészet 134 éves történetében mindig meghatározó volt a magas szakmai minőségre való törekvés és az újító szemlélet - írja a társaság közleménye.
 
A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.
 
A Vinoport Révész Edittel és Csomay Andrással, a Törley Pezsgőpincészet menedzsereivel készült interjúját itt olvashatod.
A Pezsgő Június Nagykóstoló Pezsgő összekóstoló, avagy a buborék-buborék közötti különbségek nyomában című Törley mesterkurzus beszámolójáért pedig ide kattints!

A Balaton idén lenyomhatja a horvát tengerpartot

Június 18. 08:17
Az év első négy hónapjának forgalmi adatai és az előrejelzések szerint az idei nyári szezonban a Balaton lesz a magyarok legnépszerűbb úti célja - mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
 
Niklai Ákos elmondta: a szolgáltatók jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy a tóhoz ne csak nyáron, hanem egész évben érkezzenek vendégek. Ezek között az egész évben üzemelő szállodákat, kulturális attrakciókat említette. A korábbi augusztus helyett már áprilistól-októberig tart a szezon a Balatonon - tette hozzá. Azt szeretnék elérni, hogy a tó elérje a Genfi-tó népszerűségét.
 
A szövetségi elnök kiemelte: a Balatonon a fő vendégkör a magyar. Ahhoz, hogy több külföldi érkezzen, sok a tennivaló. Így fejleszteni kell az infrastruktúrát és a marketinget - mondta.
 
Niklai Ákos szerint fontos, hogy a kormányzat és a szakma figyelme vidékre is kiterjedjen, ne csak Budapest vonzza a külföldi turistákat.
(MTI)

Íme három tökéletes bor-étel pár, Gere módra!

Június 17. 09:59
Tavasszal és nyáron szeretünk főzni a színpompás friss zöldségekből és gyümölcsökből, a receptjeinkhez pedig szívesen párosítjuk a borainkat - írja Gere Andrea a borászat honlapján. Nézzük, mit ajánl az olaszrizlinghez, a rozéhoz és a portugieserhez!
 
1. Sült kecskesajtos saláta Gere-féle dresszinggel – Olaszrizling 2015
 
A kedvenc zöldségeinket összevágjuk (paradicsom, retek, uborka, újhagyma és friss fejes saláta), készítünk egy gyors dresszinget szőlőmagolajból és verjus-ből, kis sóval és borssal. A kecskesajtot meglocsoljuk a szőlőmagolajjal, és egy serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk, amíg egy kis színt kap, és a saláta mellé tesszük. Jól illik hozzá az olaszrizling a gyümölcsös, zöldfűszeres jegyeivel.
 
2. Tagliatelle koktélparadicsommal és sült rákkal – Rosé Cuvée 2015
 
Serpenyőben olívaolajon megpirítjuk egy kissé az apróra vágott fokhagymát, majd arra jöhetnek a friss rákok. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig sütjük őket, majd félbevágott koktélparadicsomot teszünk hozzá épp csak annyi időre, hogy kicsit megpuhuljanak, de azért ne legyen belőlük szósz. Összekeverjük a megfőtt tagliatellét a paradicsomos-rákos szósszal, és – ha eddig még nem tettük volna – már bonthatjuk is hozzá a jéghideg rozét.
 
3. Kacsamell cukkiniropogóssal – Portugieser 2015
 
Egy serpenyőt szárazon felhevítünk, és a megsózott, megborsozott kacsamellet a bőrös oldalával lefelé 4-6 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is 2-3 percig pirítjuk. Ezután áttesszük egy tepsibe, dobunk mellé néhány gerezd egész fokhagymát, pár ág friss kakukkfüvet, meglocsoljuk a saját zsírjával, és egy deci portugieser is mehet rá. Amíg a kacsa a sütőben sül, addig elkészítjük a cukkiniropogóst. Lereszeljük a cukkinit, besózzuk, majd 10 percig állni hagyjuk, és utána kicsavarjuk belőle a levét. Hozzáteszünk egy egész, kissé felvert tojást, pár evőkanál lisztet, hogy összetartsa, egy gerezd zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és mentát, majd sózzuk, borsozzuk. A serpenyőben, a kacsamell zsírján mindkét oldalán ropogósra sütjük. Mellé természetesen egy pohár portugieser jár.

10 dolog, amit nem tudtál a mustárról

Június 16. 20:50
Van angol, dijoni, fehér és olasz gyümölcsös, színt is neveztek el róla, és hotdoggal a legfinomabb - ezeket valószínűleg már tudtad a mustárról, de vajon azt is, hogy ez nem egy fűszer, hanem egy zöldség, mely a brokkoli, káposzta és karfiol rokona?
 
És ezeket?
  • Az egyiptomi fáraókat mustármagokkal temették el, hogy az továbbkísérje őket a túlvilágra (több ezer éve!)
  • A Római Birdoalomban keverték először a porrá zúzott magokat borral vagy ecettel. 
  • Hippokratész is felismerte a nyugtató és fájdalomcsillapító és étvágyjavító hatásait.
  • Amikor pedig Iulius Caesar meghódította a gallokat, természetesen voltak náluk mustármagok, amik Burgundia termékeny talaján gyökeret is vertek. Itt már musttal vagy szőlőlével keverve létrejött a mostani mustár recept (mustum ardens=csípős must).
  • XIV. Lajos korára annyira népszerű lett, hogy a király már nem is utazott sehova nélküle.
  • Ma már Kanada és Nepál teszik ki a globális mustár termelés több, mint felét. 
  • Miközben színt is neveztek el róla, tudnunk kell, hogy a mustár önmagában inkább szürke vagy barna, és a hozzáadott kurkumától kapja élénk színét.
  • Wisconsin államban van a Nemzeti Mustár Múzeum, melyben több mint 5500 üveg mustár található mind az 50 államból, és még további 70 országból.
  • Mindenképp tartsd hűtőben, hogy könnyen megtartsa frissítő csípősségét!

Bűnözési hullámot indított az avokádó

Június 16. 15:01
Új-Zéland avokádó ültetvényeiről január óta közel 40 nagyszabású lopást jelentettek – miközben rengeteget nem is hoznak nyilvánosságra. 
Egy avokádó ára ma akár 2-3 angol font is lehet, miközben olyan magas a kereslet rá (a helyiek között és szerte a világban is), hogy alig bírják követni az ottani termelők. Közben pedig mindenki csak avokádót akar.

A legutóbbi lopások éjszaka történtek, amikor vagy lerázzák a fáról, vagy kézzel tépik le, majd pokrócba összegyűjtve egyből viszik a kistermelői piacokra, vagy kisebb streetfood truckoknál rögtön felhasználják.

Waihi őrmestere Aaron Fraser a The Guardian-nak elmondta, történtek már korábban is avokádó lopások, de ilyen mértéket még sohasem öltött. Mivel pedig rettentő magas a kereslet a drága finomságra, nem érdekli a tolvajokat az esetleges veszély sem, hiszen lehet, hogy éppen közvetlenül előtte permetezték. Az avokádó farmok védelmében ennek értelmében nekiláttak az automata világítás és riasztórendszereket beszerelésének.

Szlovák, cseh és lengyel tejeket vontak ki a forgalomból

Június 16. 12:03
A Nébih laboratóriumaiban 48 UHT tej tételt vizsgáltak meg mintegy 200 paraméterre. Az ellenőrzés eredményeként 22 külföldi – szlovák, cseh és lengyel – előállítású terméket kell kivonni a forgalomból, mert zsírtartalmuk alacsonyabb a jelölésen szereplőnél.
 
Nébih ellenőrei a nem magyar előállítású, alacsony áron értékesített UHT tejeket és félkemény sajtokat vizsgálták. Az akcióban 311 tétel UHT tejnél és 522 tétel félkemény sajtnál ellenőrizték a különböző élelmiszerbiztonsági, például jelölési és nyomon követési előírások betartását - írja az Origo.
 
A laboratóriumi eredmények alapján összesen 22 tétel, több tízezer liter, többségében 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet kell kivonni a forgalomból alacsony zsírtartalom miatt. A kiszűrt termékek zsírtartalma alacsonyabb volt, mint amit a gyártók a dobozon feltűntettek, megtévesztve ezzel a vásárlókat.