Fröccs

Keresik Békés megye pálinkáját

Március 29. 09:16
De nem azárt, mert valaki elhagyta, hanem mert a Békés Megyei Önkormányzat idén is megpályáztatja a megye főzeteit. Az eredményhirdetést a 17. Gyulai Pálinkafesztivál keretében tartják - mondta Zalai Mihály elnök pénteken Békéscsabán sajtótájékoztatón.
 
Kifejtette: hat megyei főzde közül négy 13 mintával már jelentkezett a versenyre; a jelentkezési határidő péntek este jár le.
 
A megyei önkormányzat azt vállalja, hogy elkészítteti a Békés megye pálinkája címkét, amelyet a győztes főzde egy éven keresztül viselhet az üvegein a kereskedelmi forgalomban. Az önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül ettől a főzdétől vásárol protokollcélokra pálinkát.    
2015-ben a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde Bt. sajmeggy pálinkája viselhette a címet.
 
Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője elmondta: a korábbi évektől eltérően idén csak a magán- és a bérfőzdéknek hirdették meg a fesztivál pálinkaversenyét, amelyre eddig 332 mintát neveztek be. Kereskedelmi főzdék idén nem versenyeznek, ami alól csak a Békés megyei főzdék a kivételek, és ők is csak a megye pálinkája címért indulhatnak.
 
A benevezett pálinkákat szakmai zsűri értékeli március végén; a győzteseket a fesztivál második napján, szombaton hirdetik ki.
 
A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a gyulai Várkertben.
 
(MTI)

Tökéletes megoldás a másnaposságra

Március 28. 19:09
A sok folyadék és a gyógyszer megoldást jelenthet, de nem minden tünetre. A másnaposság orvosolására egy igazi, természetes gyógymódot fedeztek fel a kutatók, ami nem más, mint a japán körte. Az ázsiai származású finomságot nyersen vagy gyümölcslé formájában is el lehet fogyasztani. A rendkívül lédús, alacsony kalóriatartalmú gyümölcs elvileg Magyarországon is megteremhet, de leginkább import forrásból származik.
 
Manny Noakes, a kutatás vezetője szerint a gyümölcs az alkohol feldolgozása során használt enzimekre hat - írja az Origo.hu. Fontos azonban, hogy a körtét, illetve annak levét még a dorbézolás előtt kell megenni vagy inni, csak akkor hatásos.
 

Az egyre melegebb időjárás még akár jót is tehet a szőlőnek

Március 28. 16:37
Legalábbis rövidtávon, hiszen a melegebb nyarak általában magasabb minőségű borokat jelentenek. Ez annyi következménnyel jár, hogy a szüret időpontja előbbre tolódik az egyes borvidékeken körülbelül két héttel. 
 
Egy kutatás most a szüreti időpontok elemzése alapján feltételezi, hogy az egyre melegebb időjárás még akár jót is tehet a szőlőnek és ezen keresztül a bornak. AZ ötlet Elizabeth Wolkovichnak (Harvard Egyetem Arborétumának ökológiai laborjának vezetője) és Benjamin Cooknak (NASA) köszönhető, akik eredetileg a klímaváltozást akarták tanulmányozni. 
 
Feldolgozás után az adatok azt mutatták, hogy Nyugat-Európa időjárása évszázadokon keresztül stabil volt. Az 1980-as években azonban megindultak a változások, így a melegebb nyaraknak köszönhetően előbbre tolódott a szüret időpontja.
 
Lee Hannah, a Conservation International nevű szervezet ökológusa szerint a borászok világszerte olyan földeket vásárolnak meg, amelyeket eddig túl hűvösnek, ezért alkalmatlannak tartottak szőlőtermesztésre - írja az Origo.hu.

Januárban a Balaton volt a legnépszerűbb úticél

Március 28. 10:45
Az év első hónapjában a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 5,8%-kal, Budapesten 3,2%-kal, a fővároson kívüli szállodákban 7,6%-kal, a Balatoni régióban 10,5%-kal nőtt - írja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének januári trendriportjában.
 
Az országos szállodai teljesítményeket – évek óta először – a vidéki  hotelek húzták magukkal. A vidéki szállodák összes bruttó forgalma 6,8%-kal, szobaárbevétele 8,5%-kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom 0,9%-kal, a szobaárbevétel 0,8%-kal kisebb volt a 2015 januárjában elértnél.
 
A Balatoni régióban 2016 januárjában a szállodai vendégéjszakákból 69,4% volt a belföldiek, 30,6% volt a külföldiek részaránya. A külföldi a bázishoz képest 4,7%-kal, a belföldi 13,3%-kal nagyobb lett.
 
 
 
 
 

A legízletesebb európai úticélok

Március 28. 06:49
Idén is meghirdették a "Legízletesebb európai úticél" elnevezésű versenyt, ahol a turisztikai látvnyosságok mellett, a látogatók a helyi konyha jellegzetes fogásaival is megismerkedhetnek. Húsz ország vesz részt a versenyben, amelynek meghirdetője egy brüsszeli szervezet. Az versenyt azzal a céllal hozták létre, hogy népszerűsítsék a különböző települések, régiók gasztronómiai és kulturális identitását - számolt be a Diningguide.hu.
 
A zsűri teljesen váratlanul, inkognítóban keresi fel a termelőket, és személyesen kóstolják végig a finomabbnál finomabb tételeket. Az értékelésnél  a választékon kívül, a szezonális programok változatossága, eredetisége szintén domináns szempont.  A zsűri legkedveltebb konyhái Szatmár-Bereg megyében, Nagykörűn és a Hortobágyon találhatóak. Itt kevésbé elterjedtek a nívós, csúcs éttermek, viszont a helyi őstermelők szívesen fogadják a vendégeket tradicionális falusi vendégasztalokkal és tematikus utakkal.

Tevékenyen telt a március az etyeki borászatnál

Március 27. 20:07
Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza rednszeresen beszámol blogján a szőlőben és a pincében történő változásokról, eseményekről. Az elmúlt hetek sem teltek unalmasan, amelyről részletesen mesél Mérész Sándor:
 
Az év első felében hullott extra mennyiségű csapadéknak köszönhetően a talajok nedvességtartalma elérte a 100 %-ot. Ez bizakodásra ad okot egy a mögöttünk lévő rendkívül száraz év után. Az esős napokon azért a pincében folyamatosan ment a munka, megtörtént a vörösborok első fejtése, és a palackozó is szinte megállás nélkül dolgozott. Amikor pedig nem esett, a teljes csapat kint metszett a területeken.
 
Tevékenyen telt a március az etyeki borászatnál
Mérész Sándor
 
Március közepére a termő szőlők metszése befejeződött, és a szálvesszők lekötésének is napokon belül a végére érünk. A tavalyi aszályos idő ellenére kimondottan jó minőségű vesszőket érlelt be a szőlő. Pár gyengébb talajfolt kivételével szinte mindenhol tudtunk teljes szálvesszőt lekötni. A sekélyebb termőrétegű részeken pedig fél szálvesszőre, vagy rövid csapra metszettünk. A metszés során igyekszünk a tőke kondíciójához igazítani a rügyek számát, hiszen ezzel a művelettel nem csak az idei termés mennyiségére vagyunk hatással. Első számú cél a homogén tőkeállomány kialakítása.
 
Mindemellett elvégeztük a szőlőművelő gépek tavaszi felkészítését, generál javítását is, így mire a jó idő végérvényesen beköszönt, a fiúk teljes gőzzel kezdhetik a tavaszi talajmunkákat.

A detox nem buli...

Március 27. 16:22
Kampány indult a fiatalok felelős és mértéktartó alkoholfogyasztásáért, amely a Detox nem buli! elnevezést kapta. 
 
Az internetes kampány során a www.detoxnembuli.hu internetes oldalon kisfilmeket, ismert emberekkel készült videókat lehet megnézni, de bárki feltöltheti saját kisfilmjét is arról, hogy mit jelent számára a mértéktartó és felelős alkoholfogyasztás.
 
A társadalmi összefogással megvalósuló kampány célja, felhívni a fiatalok figyelmét az alkohol veszélyeire, a sok esetben kialakuló későbbi függőségre és a szervezetre káros következményeire.
 
Március 24-én Budapesten tartott sajtótájékoztatón Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta, egyre nagyobb az alkoholt fogyasztó fiatalok aránya, és sajnos tendencia, hogy sokan egy-egy alkalommal a „lehető leggyorsabban a legtöbb alkoholt inni" kategóriájába tartoznak.
 
Az OMSZ adatait ismertetve elmondta, évente a mentőknek 29 ezer riasztásuk van részegség miatt, továbbá több mint tizenhatezer esetben a részegségből következő balesetekhez, sérülésekhez hívják őket. Hozzátette: évente 400-500 esetben a kontrollvesztésig eljutó, eszméletlen emberhez riasztják őket.
 
Funk Sándor addiktológus, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum főorvosa a mértékletességre helyezte a hangsúlyt, mondván, a kevés alkohol kedélyjavító, felszabadult érzést okoz, de - figyelmeztetett - ezzel egyidejűleg csökken a koncentráció, nő a reakcióidő, csökken a veszélyérzet is.
 
A szakember szintén azt emelte ki, hogy megváltoztak az alkoholfogyasztási szokások, a fiatalok körében az a jellemző, hogy rövid idő alatt sokat isznak. Funk Sándor felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon még nem tudnak ilyen esetről, de az Egyesült Államokban évente 15 fiatal hal meg azért, mert rövid időn belül lerészegedik, és toxikus állapotba kerül.
 
Funk Sándor felhívta a figyelmet, hogy az alkoholt arra használjuk, amire való, az ünnepre szánt órák „megfényesítésére", és csak mértékletesen igyunk.
 
Petke Zsolt pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy Magyarországon 800 ezer-egymillió alkoholbeteg van. A függőségből kigyógyulni csak csoportban lehet, hiszen a szakmai felügyelet mellett a megértő, elfogadó közösség ereje minden tekintetben fontos. A szakember ebbe a környezetbe sorolta a közvetlen hozzátartozók magatartását is, amelynek inkább megértőnek, elfogadónak kellene lennie, mint elutasítónak, vádaskodónak.
 
(Forrás: MTI)
 

Ellepte a magyar alma a piacot

Március 27. 14:50
A tej és a sertés után most az almánál okoz gondokat az európai túltermelés, az orosz embargó nyomán bennragadt lengyel alma az utóbbi hetekben ugyanis ellepte a piacot, ezért a gyümölcs ára még a tavalyinál is alacsonyabb szintre került” - írja a Magyar Idők
 
Takács Ferenc, az Alma Terméktanács elnöke szerint, a legnagyobb problémát az alma iránti csökkenő kereslet okozza. Nagyon kevés fogyasztó vásárol almát.  Már 60, de 120 forintért is kaphatunk almát, de az árak nagyban függnek a minőségtől és a fajtától.  A termelők reménykedtek, hogy tavasszal magasabb áron tudják majd értékesíteni almáikat, viszont a lengyelek olcsó almája, leszorította az árakat a piacon, így nem lehet magas árakkal kalkulálni. Rengeteg alma romlott meg, aminek a feldolgozása áprilisban veszi kezdetét. 

Így tudod könnyen megpucolni a főtt tojást

Március 27. 11:08
Húsvétkor különösen kritikus kérdés: hogyan főzzük meg a tojásokat annak érdekében, hogy utána könnyen meg tudjuk pucolni őket?
 
A Babramegy.blog.hu szerzője elárulja a könnyen pucolható kemény tojás titkát:
 
A közepes méretű, hűtő hideg tojásokat 12 percig, a nagyobb méretű tojásokat 13 percig kell gőzölni 1,5-2 centi forrásban lévő vizben. A főzés után azonnal hideg fürdőbe teszed a tojásokat és 15 percig állni hagyod, hogy kihűljenek.