Fröccs

Kevesebb sertéshúst eszünk

április 26. 11:08
A háztartások egy főre jutó évi sertéshús fogyasztása látható az MTI lenti infografikáján.
 
Kevesebb sertéshúst eszünk

Brunyai borok a Szeged Napja Ünnepségsorozaton!

április 26. 09:45
Brunyai borok a Szeged Napja Ünnepségsorozaton!
 
A Siklóson található Brunyai Családi Pincészet boraival - természetesen az Akasztófa dűlőben található látványpince mellett - legközelebb a Szegedi Borfesztiválon, május 15. és 25. között, a szokott helyen találkozhatnak az érdeklődők. A borászat 2014-es olaszrizlingjét pedig ott kóstolhatják majd először a vendégek!

Egy kiváló tipp a vasárnapi ebédre, ha nem félsz tésztát enni

április 25. 21:30
Nem valami bonyolult egyébként a dolog. Az Azénkonyhám blog szerzője azt írja: „a lehártyázott jól kiáztatott vaddisznó combot a pörkölténél jóval kisebb kockákra vágtam, dinsztelt lilahagymára dobtam, borssal, kakukkfűvel, babérlevéllel ízesítettem, és viszonylag bő lében kevés fehér borral pároltam. Amikor a hús már puha volt hozzáadtam a sárgarépát a petrezselyem gyökeret, és a leges legvégén a pennére vágott újhagymát és a petrezselyem zöldjét.”
 
Ennyike, nézd milyen vagányak a fotók! :)

Ma mutatja be új kékfrankosát az Etyeki Kúria

április 25. 17:17
Az Etyeki Kúria a Kékfrankos MOST! budapesti rendezvényén indítja útnak legfiatalabb „gyermekét”, a BLOCK4 dűlőből származó Kékfrankost. Ezzel a lépéssel a borászat a prémium kategóriában is kilép az Etyek-Budai borvidékről.
 
Az immár felnőtté cseperedett „gyermek” bölcsője a szőlőfajta hazájának tartott Fertő tó környéki lejtőkön ringott, és miután fajtájára jellemző módon korán kel (értsd rügyezik) és későn fekszik (értsd érik) , szükség van a szigorú kettős gyámságra: Mérész Sándor mellett a helyi szakmai felügyeletet Árti Milán, a burgenlandi Esterházy Borászat magyar borásza látja el - írja az Etyeki Kúria lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
Az Etyeki Kúria Borászat összesen több mint 17 hektár területen gazdálkodik a Sopron melletti Balf legjobb dűlőiben, melyből jelenleg 9 hektár terem, 8 hektár újratelepítése pedig az elmúlt években történt meg.
 
Az etyeki és a balfi területeken így összesen 44 hektáron gazdálkodik az Etyeki Kúria, amelyből 18 hektárt 2012 és 2015 között telepítettek.

Kezdődik a Kékfrankos MOST!

április 25. 14:00
A mesterkurzus teremben már egy ideje megy a Tőkések előadása, de a sétáló kóstoló most kezdődik a Sofitel Budapestben. Van 70 borász, a Kárpát-medence minden tájáról hoztak kékfrankosokat. Szerőink itt tobzódnak.
 
Kezdődik a Kékfrankos MOST!
Egy jó rozé az elejére?

Budára hozták Ausztria borait

április 25. 11:17
Áprilistól a zöld veltelini, rizling vagy kékfrankos rajongók még közelebb érezhetik Ausztriát, a főváros határait sem kell elhagyniuk, hogy beutazzák az osztrák borvidékeket. A KisBécs borszaküzlet széles kínálattal nyílt meg a budai zöldövezetben, ahol a több mint százféle borból esténként poharaznak is.
 
A szomszédos ország minden borrégiójából, közel harminc neves borászattól összesen több mint 120-féle bor sorakozott fel a polcokon. A választék kialakításánál fontos szempont volt, hogy a megkérdőjelezhetetlen minőséget képviselő és kristálytiszta boraikról világszerte híres Ausztriából minden árkategóriában kínáljanak borokat, a könnyű nyári boroktól egészen a legjobb dűlős borokig.
 
Budára hozták Ausztria borait
 
A kellemes budai zöldövezet, a belső tér hangulatos kialakítása és a zöld fűszernövényekkel teli, szomszédos virágbolttal közös terasz a slow food trendet hirdeti, a gyorsétkezés helyett kényelmes tempóban fogyaszthatóak a helyben készített szendvicsek és saláták, a könnyű ételek mellé péksütemények és torták is választhatóak. Több alapanyag közvetlenül Ausztriából érkezik, köztük a borokat kísérő sajt- és sonka válogatás.

Meglepő fordulat a csúcsgasztronómiában

április 25. 07:10
Új vegán kóstolómenüt állított össze a Babel étterem, amelyet május elejétól a vendégek is kipróbálhatnka. Az ételsor elkészítése során csak növényi alapanyagokat használnak fel, ami azt jelenti, hogy sem tej, sem tojás nem szerepelhet a fogásokban. "Mert a jó vegán konyha lényege nemcsak az, hogy ne együnk húst, hanem hogy az alapanyagok eredeti íze domináljon, érezzük a spárga, a cukkini, a tök szinte nyers ízét.  Ehhez sokban hozzájárul, hogy a Babel tulajdonosa és szakácsa igyekszik az alapanyagok legnagyobb részét hazai termelőktől beszerezni. A Mezőtúrról érkezett spárga egyszerűen túlszárnyalta bármely francia vagy olasz spárgatermelő termékét." - írja a Magyarkonyha.hu.

Na, vajon miért nőtt a sörfogyasztás tavaly Németországban?

április 24. 20:41
Természetesen a focivébé miatt. Amúgy pedig az utóbbi években kirajzolódott tendencia szerint visszaszorulóban van a sörözés.
 
2014-ben naponta átlagosan 22 millió liter sör fogyott Németországban, összesen 8 milliárd litert ittak a sör szerelmesei. Ez négy százalékkal több, mint az előző évben elfogyasztott mennyiség. 2011-ben viszont még 8,3 milliárd liter fogyott egész évben - közölte csütörtökön a német statisztikai hivatal Wiesbadenben.
 
A közölt mennyiségbe a sörkeverékek is beletartoznak, az alkoholmentes sör és a malátasör viszont nem. 
 
A hivatal szerint Németországban az elmúlt években némiképp visszaszorulóban van a sörfogyasztás, a fiatalok körében például már korántsem a sör az egyes számú alkohol.
 
2014-ben Németországban 1352 sörfőzde készített sört az 1516. áprilisi német tisztasági törvénynek megfelelően. A sörkészítő tartományok között Bajorország az örök győztes: az összes német sörfőzde több mint fele (616) itt működik. A második helyet Baden-Württemberg, a harmadikat Észak-Rajna-Westfália érdemelte ki.
(MTI)