Fröccs

Nagy sikerek a Balaton-felvidéken is

Május 13. 10:49
A Gilvesy Pincészet 2013-as Rajnai Rizlingje ezüst minősítést ért el a Decanter World Wine Awards-on. Gratulálunk! A pincészettel találkozhatsz és megkóstolhatod boraikat a Gourmet Fesztiválon!

Mire képes egy Fertő-melléki chardonnay?

Május 13. 09:15
A Drop Shop Austria egy újabb szenzációs kóstolót rendezett meg a borkedvelők számára a Gerbeaud Házban. Ez úttal Heinz Velich-et, a Weingut Velich tulajdonosát és borászát, a 2012-es év Bortermelőjét (Falstaff) hozták Budapestre a szervezők. A pincészet a magyar határtól pár kilóméterre elhelyezkedő Apetlonban, a Fertő-tó keleti oldalán található településen. 
 
A budapesti kóstoló témája a Weingut Velich Tiglat tételének vertikális kóstolója volt, amelyről a Borrajongó beszámolójában így olvashatnak: „Heinz Velich az osztrák ikonbor, a Tiglat pár évjáratát hozta magával, hogy megmutassa, mire is képes egy Fertő-melléki chardonnay”. 1998-2012 közötti évjáratokat kóstoltak az eseményen. A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.
 
 

Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!

Május 12. 21:11
Átadták a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett. Az erdőgazdaság új beruházása eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és Sötétvölgy erdőtömbjének különleges látványát.
 
 
Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!
(Via)

A nyugalom szigete, átkozottul jó borokkal

Május 12. 18:50
Burgenland a nyugalom szigete. Stresszmentes övezet, fenséges lankákkal, ódon várakkal és átkozottul jó borokkal. Amint megpillantjuk a tájat, a 21. század tempójától megfáradt lelkünk, mint egy érzékeny relé, már veszi is az adást és továbbítja agyunknak: „Pici búgócsiga, nézd csak, van itt néhány dolog, ami megér egy kis kikapcsolódást!
 
Burgenlandról a Borvidék Mánia blog tett ki posztot.

Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél

Május 12. 17:13
Az V. Nemzetközi Gyümölcskészítmények Versenyén a Piros Gyümölcsborok kategóriájában a Mokos Családi Pincészet Barrique Meggybora Champion díjat nyert el. Továbbá aranyérmes lett a szilvaboruk, a meggyboruk, valamint az eper és őszibarack boruk. A ribizlibor és a fahéjas szilvabor pedig ezüst éremmel lett kitüntetve. Érdekesség még, hogy a legjobb gyümölcslé címet a 100%-os almalevük nyerte el.
 
Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél
 
 

Hujuj, dagadunk!

Május 12. 16:25
Öt év alatt kilencről húsz százalékra nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya Magyarországon - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
 
Martos Évát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az OÉTI múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, amelyek szerint tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete, jelenti az MTI.

Nemzetközi elismerést zsebelt be a Szent Tamás Pincészet bora

Május 12. 14:50
Nagyszerű eredményt ért el a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Dongó dűlőválogatása. A Decanter World Wine Awards 2015 borversenyen a nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján a tétel Regional trophy aranyérmet kapott. Gratulálunk!

Napsütés, meleg, május... mit jelent ez?

Május 12. 12:26
Azt, hogy itt a bodzaszezon. Mehetünk ki az erdő szélére szedni az illatos, apró virágokat. A bodzából készíthetünk szörpöt, vagy jobbnál jobb desszertek alapanyagaként is felhasználhatjuk.
 
Bodzaszörp hozzávalói:

kb. 25-30 db nagy frissen szedett bodzavirág
2 citrom
1 l forró víz
500 ml víz
500 ml cukor
1 zacskó étkezési citromsav
 
Elkészítés:
A bodzavirágot átvizsgáljuk, a zöld részektől megtisztítjuk, és egy nagy tálba tesszük. A citromot felszeleteljük, összekeverjük a bodzavirágokkal, majd forró vízzel leöntjük. Annyi vizet kell ráönteni, hogy a virágokat elfedje, különben bebarnulnak. Minimum egy éjszakán át lefedve áztatjuk a virágokat. Másnap a beáztatott bodzalevet átszűrjük, és 1:1 arányú cukorsziruphoz adjuk (egy rész cukor, egy rész víz). Legvégül hozzáadjuk a citromsavat. Jól zárható üvegekbe töltjük.
 
A receptet a Nosalty.hu oldalon találod meg.
 
A kép forrása: Feszt.com

Megvan a Gourmet Fesztivál programja

Május 12. 10:53
Kikerült a Gourmet Fesztivál programja az esemény honlapjára. Már csak 9 nap és kezdetét veszi Magyarország kiemelkedő gasztronómiai rendezvénye. Május 22-én pénteken, délután 16 órától kezdődnek a programok a Gasztroszínpadon. Az első napon részese lehetsz egy torta premierjének, megsierkedhetsz az olasz és a cigány konyha rejtelmeivel, valamint a színpadon is elkészítik a fesztivál ételét, a paprikás csirkét két különböző stílusban.
 
Szombaton már egy órától elkezdődik a műsor a színpadon. Terítéken lesz a lékultúra, a barbecue, a Rákóczi túrós, mint könnyed desszert, az orosz konyha, és Az év éttermét is megismerheted.
 
A fesztivál záró napján az újhullámos desszertműhellyekkel is találkozhatsz, és megnézheted a munkájukat testközelből. A kávék világába is elkalauzolnak, a csúcsgasztronómia és a Bocuse d'Or sem sem maradhat ki a programok közül. A kötelező vasárnap délutáni program Bíró Lajos és Segal Viktor Séfpárbaja a színpadon.
 
A részletes programot itt tudod megnézni.