Fröccs

Nem hízunk jobban a kései evéstől

Május 19. 19:51
Mégsem lenne akkora bűn a késői vacsora? A King’s College London tanulmányából kiderül, hogy nincs jelentős összefüggés az este 8 utáni étkezés, illetve a súlygyarapodás között.
 
A kutatók négy és tizennyolc év közötti gyerekek táplálkozási szokásait tanulmányozták, méghozzá úgy, hogy a szülőket élelmiszernapló vezetésére, illetve a BMI-hez  (testtömegindex) szükséges adatok átadására kérték meg.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy nincs kapcsolat a túlzott súlyfelesleg és a kései falatozás között, pedig korábban olyan eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint az étkezés ideje kihat a cirkadián ritmusunkra és az anyagcserénkre, és mint ilyen, a kései evéssel a súlygyarapodást is valószínűbbé teszi - írja az Élelmiszer.hu.

Őrült latin fiesta a Gere Jazz Fesztiválon

Május 19. 17:15
A forróbbnál is forróbbnak ígérkezik 2016. a június 10-11. Villányban. Az ötéves Gere Jazz Fesztivál egy őrült latin fiestával ünnepel, ahol a sztárvendég a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója, énekese és annak új formációja lesz.
 
Egy fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli idő, mégis okot ad az ünneplésre, ezért az V. Gere Jazz Fesztivál a latin fiesta tematika köré épült. Az eseményen illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal. A vendégek képzeletben egy Villány mediterrán levegőjénél is forróbb világba repülhetnek garden partink keretein belül, aminek ezúttal is Gere Attila Pincészetének kertje biztosít helyszínt.
 
Őrült latin fiesta a Gere Jazz Fesztiválon
Matt Bianco
 
Az évfordulós fesztivál idei sztárja a Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója és énekese, Mark Reilly, aki a hollandiai New Cool Collective zenekarral társult, hogy közösen rögzítsék a 2016 elején megjelenő, ‘The Things You Love’ című stúdióalbumot. Villányban megszólalnak a frissen kiadott lemez válogatott szerzeményei, amelyeket lépten-nyomon megközölnek a kultikus Matt Bianco zenekar legnagyobb világslágerei, mint a „Whose Side Are You On?”, a „More Than I Can Bear”, a “Half A Minute” vagy a „Get Out Of Your Lazy Bed”. A kilenctagúvá bővült népes együttes fellépésének igazi kuriózuma, hogy ez a felállás és műsor Magyarországon az V. GERE Jazz-Fesztiválon debütál. 
 
Program
2016. június 10. péntek
18:00 óra: Kapunyitás
19:00 óra: Enyedi Sugárka JazzTett
21:00 óra: Ricardo Salsa Club
 
2016. június 11. szombat
17:00 óra: Kapunyitás
18:00 óra: Pátkai Rozina Quintet
20:00 óra: Barrio Latino
22:00 óra: Matt Bianco (Mark Reilly) & New Cool Collective

Videó a tavalyi eseményről: 
 
 
Képgaléria 2015-ből és további tudnivaló a fellépőkről: itt található
Jegyvásárlás: ide kattintva

Két napig kolbászból lesz a kerítés Debrecenben!

Május 19. 14:28
Melyik ez a két nap? Június 11-12. Egy egész fesztivált rendeznek a debreceniek a híres pároskolbásznak, amelynek a Nagyerdő ad otthont. 
 
“A rendezvénynek az a célja, hogy megmutassuk, hogy bár a debreceni pároskolbász a jól ismert köntösben, azaz sülve vagy főve, mustárral is nagyon jó, de ezen kívül számos más értelmezése lehetséges – mondta el a Diningguide-nak Balogh Károly, az Ikon Étterem első embere. – Minden étteremnek a saját stílusában lesz lehetősége bemutatni ezt a klasszikust, lesz például fine dining változat vagy pizzás verzió is.”
 
Debrecziner Gourmet Fesztivál
 
Kiállítók:
  • Anyukám Mondta (Encs)
  • IKON (Debrecen)
  • Első Mádi Borház (Mád)
  • Macok Bisztró és Borbár (Eger)
  • Butifarring (Budapest)
  • Maszek (Debrecen)
  • Manga Sushi, Wok & Grillbár (Debrecen)
  • Hortobágyi Csárda (Debrecen)
  • Tuba Tanya (Nagyhegyes)
  • Mirage (Hajdúszoboszló)
  • Húsmanufaktúra (Debrecen)
A kiállítók listája folyamatosan bővül!
 
Gasztro színpad fellépők:
  • Bernáth József
  • Gianni Annoni
  • Jókuti András
  • Kovács Lázár
  • Mautner Zsófia
  • Pataky Péter
 
A belépés ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. 
További részletek az esemény facebook oldalán!
 

Légli Ottó: A bormustrával kapaszkodót adnak a fogyasztóknak

Május 19. 12:17
Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a Magyar Bormustra budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
 
Az idei évben május 24. és 25. között rendezik meg a Magyar Bormustrát - 37. Országos Borversenyt, amelyet nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával bonylítanak le. A verseny célja, hogy a szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést adjanak. 
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével. 
 
Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét. Ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük - mondta Gál Péter. 
 
A nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd - közölte Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke. 
 
A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak. 
 
Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor. 
 
A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta. 
(MTI)

Újabb hazai városban hódít a sör

Május 19. 10:38
Idén először rendeznek sörfesztivált Szombathelyen június 2. és 5. között. Az I. Savaria Sörfesztivál színvonalas szórakoztató programmal is várja a Ferences kertbe látogatókat.
 
Gál Sándor, a szombathelyi Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület elnöke elmondta: a sörfesztivál egyik célja, hogy a Savaria Történelmi Karnevál mellett egy másik olyan nyári nagyrendezvény legyen, amely kulturális programot és gasztronómiai élményeket kínál a városlakóknak és a Szombathelyre látogató turistáknak.
 
Hozzátette: a sörfesztivált a szombathelyi önkormányzat és az egyik legismertebb hazai sörgyár támogatásával rendezik meg.
Szavai szerint a Ferences kert, amelyben a Történelmi témapark található, különleges helyszíne lesz a rendezvénynek, csaknem háromezer embert tudnak fedett helyen egyszerre leültetni és asztaloknál kiszolgálni.
 
A három napos fesztiválnak több ismert helyi fellépője és sztárvendége is lesz, az első napon a Bikini együttes ad koncertet, szombaton a Firkin, vasárnap pedig az Irigy Hónaljmirigy, az Isis Big Band, valamint a Tóth Gabi Trió is színpadra lép.
 
A helyi együttesek és művészek a legkülönbözőbb zenei stílusokat képviselve a blues zenétől a sramlin át a fúvószenekari koncerttel szórakoztatja a közönséget. A program vasárnap este tűzijátékkal zárul.
 
(MTI)

Egy master of wine is jön idén a Magyar Bormustrára

Május 18. 19:46
A szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést szeretne adni a Magyar Bormustra - 37. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával rendeznek meg május 24-én és 25-én.
 
Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a mustra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével.
 
Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét - mutatott rá Gál Péter. Mint hozzátette: ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük.
 
Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd.
 
A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak.
 
Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor.
 
A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta.
(MTI)

Csodálatos "szigetre" épült hazánk egyetlen halászkápolnája

Május 18. 18:49
Magyarország egyetlen halászkápolnája a vonyarcvashegyi Szent Mihály-hegyre (tengerszint feletti magassága 136 méter) épült, amely valaha sziget volt. Legendák egész sora fűződik ehhez a területhez. A szájhagyomány mesél várról, remetékről, kazamatákról és más titkos járatokról - olvasható a település honlapján.
 
A kápolnáról Gombor Zsolt készített egy gyönygörű felvételt. 
 

Melyik krumpli mire jó? Kis burgonya ABC

Május 18. 16:12
Salátához, főzni vagy éppen sütni szeretnénk a krumplit? Nem mindegy hogy milyen fajtát vásárolunk be a boltban hozzá. A Food&Wine most egy kis segítséget nyújt, hogy könnyebben tudjunke ligazodni a burgonyák világában: 
 
„Vásárláskor, a burgonyák csomagolásán érdemes ellenőrizni a feltüntetett betűjelzést is, és ennek megfelelően választani. A felhasználhatóságról tájékoztató legelterjedtebb burgonya jelölés nagybetűvel történik. Ezek szerint:
 
„A” – Salátának való burgonya: a “A” jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő fajták, mint amilyen a Somogyi sárga kifli, a Gülbaba, a Cherie, és az Agata is. A gumója főzés után is egyben marad. Textúrája finomszemcsés. Az „A” jelű burgonyák elsősorban saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.

„B” – Főznivaló burgonya: A “B” jelzésű, asztali minőségi burgonyák az előzőhöz hasonlóan nem szétfövő, illetve csak kissé szétfövő burgonyák. Textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. Olyan ismertebb fajták tartoznak ebbe a kategóriába, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet. A „B” jelű burgonyák vegyes hasznosításúak. Leginkább főzéshez, raguk, főzelékek, levesek készítésére, de hasábburgonyához is igen alkalmasak lehetnek.

„C” – Sütnivaló burgonya: A “C” jelzésű burgonyák szétfőnek. Ide tartozó fajták az Agria, a Karlena, a Kuroda, a Góliát, a Vénusz Gold és sok más is. Textúrájuk a közepesnél szemcsézettebb, laza szerkezetű, száraz, porhanyós. A „C” jelű burgonyák elsősorban sütéshez, chips- és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez, de burgonyás tésztához, gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás.
 
Megjegyzés: Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.”
 
A teljes cikket elolvashatod a Foodandwine.hu oldalon!