Fröccs

Niszkács Miklós: Az egész gasztronómiának a lényege az alapanyag

Március 02. 15:55
Niszkács Miklós a Magyar Bor Akadémia alelnöke, aranytollas újságíró és a hazai gasztronómia egyik meghatározó alakja. A Kossuth Rádió Arcvonások című portréműsorában Tarnóczi László riporter Niszkács Miklóssal készített interjút. A beszélgetés fő témája a gasztronómia, a vendéglátás, az újságírás és nem utolsó sorban a hazai bor és pezsgőgyártás volt.
 
A gasztronómia is keresi a helyét, szerepét. Ez világtendencia, és a legfonotsabb irány vagy gondolat, hogy a regionális ételek, a régióban található alapanyagok felhasználásával készüljenek az ételek. Budapesten ez azért kevésbé megoldható, hogy itt disznók szaladgáljanak a Vörösmarty téren. (...) Hozzá lehet jutni az alapanygokhoz, csak nem állandó minőségben és nem állandóan. Ezért küzd nagyon sok étterem azzal, hogy ma megrendelek egy hat centis sárgarépát felkerül az étlapra, aminek nem két fillér az elkészítése, és három nap múlva azt mondja a termelő, hogy sajnos ennyi volt elfogyott. Nem működik még a rendszer, ezért kényszerül még nagyon sok étterem , hogy ne itthon szerezze be, hanem külföldről hozzon alapanyagot. de ahogy említettem pontosan ezért próbáljuk a saját ellátásunkat is megoldani, hogy minidg biztosan jó, minőségi alapanyaghoz jussunk. Mert ez a lényege az egész gasztronómiának, az alapanyag. Mert rossz alapanyagból a legjobb séf sem tud csodákat  varázsolni. ” 
 
A teljes interjút itt hallgathatod meg!

Matolcsyék borozót nyitnak a Várban

Március 02. 13:36
A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Úri utcai ingatlanában, a régi budai városháza épületében borozó, bormúzeum és étterem is lesz. Néhány méterrel odébb, a Lónyay–Hatvany villában pedig még egy étterem, plusz egy művészeti galéria is - írja a Magyarnarancs.hu.
 
Az Úri utca 21. szám alatti régi budai városházát a Matolcsy György vezette MNB 1,85 milliárd forintért vásárolta meg az Akadémiától, majd 2014 februárjában vagyonjuttatásként a PADA rendelkezésére bocsátotta. A PADA kuratóriumának elnöke Matolcsy György.
 
A lap információi szerint az építési engedélyekben és egyéb dokumentumokban az áll, hogy a pincében és a földszinten borozó, bormúzeum, étterem és bemutatótermek nyílnak majd az Úri utcában. A Lónyay–Hatvany villában pedig az első szinten lesz az étterem, a földszinten, illetve a második és harmadik szinten pedig kiállítóterek.
 
A teljes cikket a Magyarnarancs.hu oldalon olvashatod el!

Szorul a hurok a sózás körül New Yorkban

Március 02. 11:41
Egy bírósági döntés nyomán haladékot kaptak a New York-i étteremláncok annak a városházi rendeletnek a végrehajtására, amely kötelezi őket, hogy jól láthatóan jelöljék meg magas sótartalmú ételeiket. 
 
A legalább 15 fiókkal rendelkező étteremláncokat keddtől sújthatták volna 200 dolláros bírsággal, amennyiben nem tüntetik fel étlapjukon, ha valamely fogásuk a szövetségi kormány által fogyasztani javasolt napi felső határnál, 2300 milligrammnál több sót tartalmaz. 
 
New York állam legfelsőbb bírósága a múlt héten úgy foglalt állást, hogy a városi tanácsnak joga van kibocsátani egy ilyen rendeletet a lakosok egészségének védelmében. Egy fellebbviteli végzés hétfőn átmeneti haladékot adott az étteremláncoknak a rendelet végrehajtása alól, de a városvezetés bízik abban, hogy végső soron neki ad igazat a bíróság.
 
A felfüggesztés alatt a New York-i egészségügyi hivatal nem büntet, de figyelmezteti az előírást be nem tartó vendéglőket. 
 
A városi tanács a magas vérnyomástól, a szívrohamtól és a szélütéstől akarja óvni a lakosságot a túlzott sófogyasztás veszélyeire való figyelmeztetéssel. Ez az első ilyen természetű jogszabály az Egyesült Államokban.
 
New York városa már évek óta élharcosa a helytelen táplálkozás elleni küzdelemnek az Egyesült Államokban: 2006-ban száműzte a transzzsírokat a nagyobb étteremláncok fogásaiból, 2008-ban pedig kötelezte őket a kalóriatartalom feltüntetésére. A félliteresnél nagyobb cukrozott üdítőitalok árusításának betiltására tett kísérlet azonban 2014-ben elbukott az állam legfelsőbb bíróságán.
(MTI)

Magyar furmintokat, traminikat és kadarkákat mutattak be Ausztriában

Március 02. 10:45
A Magyar Turizmus Zrt. a „Gasztroélmények Éve – 2016” tematikus év jegyében február 22-én a Bécsi Sommelier Egyesülettel és a Bortársasággal közösen teltházas prezentációt tartott borszakértőknek és gasztronómiai újságíróknak Bécs belvárosában, a patinás Augustiner-pince vinotékájában.
 
Bemutatónk célja, hogy elismertessük és megismertessük azt a gasztroforradalmat, amely jelenleg Magyarországon zajlik – érvelt a rendezvényen Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője. A 12 csúcsbor és pezsgő felvonultatásával 6 magyarországi borrégiót mutattak be részletesen, kiemelve az elismeréseket és az elmúlt évtizedben megvalósult technológiai és szakmai fejlesztéseket. A bortételek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az egyedi magyar fajták – a furmint, tramini és kadarka – is hangsúlyt kapjanak, illetve a borokon keresztül kapcsolódási pontokat találjunk az osztrák-magyar történelemben és mindennapokban – hangsúlyozta az MT Zrt bécsi irodájának vezetője.
 
A kitűnő tételek és az átfogó prezentáció is jól szemlélteti, hogy mára a magyar gasztronómia sok területen az elit ligában játszik – hangsúlyozta a workshopot követően KR Josef Bitzinger, a Bécsi Sommelier Egyesület elnöke.
 
(Objektív Hírügynökség)

Hárommilliárdot kap a Tokaji borvidék

Március 02. 08:53
Megvalósulhat a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program, a kormány ugyanis támogatja azt - az erről szóló kormányhatározatot a Magyar Közlöny keddi számában tették közzé.
 
Eszerint: a kormány támogatja, hogy a Tokaji Borvidéken a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa - mint kedvezményezett - borászati közösségi infrastruktúra programot valósítson meg azzal a céllal, hogy a Tokaji Borvidéken lévő valamennyi borászat borkészítési technológiai hátterét közösségi alapon alakítsák ki, illetve javítsák. Ehhez pedig valamennyi tokaji borvidéki borászat egyenlő feltételekkel hozzáférhessen.
 
Emellett a kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, valamint a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben gondoskodjon 3 milliárd forint költségvetési támogatás biztosításáról a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa számára. Ez a forrás a Tokaji Borvidék Borászati Közösségi Infrastruktúra Program befogadó- és a programhoz kapcsolódó egyéb épületek létesítéséhez; a programot kiszolgáló további infrastrukturális fejlesztések megvalósításához, valamint a közösségi infrastruktúra program lebonyolítási költségeinek fedezéséhez szolgál forrásul. El kell készíteni továbbá a támogatás költségvetési átcsoportosításához szükséges előterjesztést is a kormány számára.
 
A végrehajtásért a nemzetgazdasági miniszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a földművelésügyi miniszterrel együttműködésben felelős. A határidő pedig azonnali - olvasható a Magyar Közlönyben.

Ezt neked is érdemes tudnod a kávéról

Március 02. 06:20
Latin-Amerika, Afrika, az Arab-félsziget területei, és az ázsiai és csendes-óceáni térségben találhatóak a világ leismertebb kávéültetvényei. Mi a különbség ezen kávék ízvilága között? Az alábbi képen összegyűjtötte a Starbucks: 
 

Átadták az Év Étterme díjat

Március 01. 20:07
Február utolsó napján rendezte meg a Dining Guide díjátadó gáláját a Laurus Étterem és Rendezvényközpontban. 
 
Az idei Dining Guide kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját - írja honlapján a Dining Guide.
 
A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak:
 
  • Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx
  • Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA – Fehér Gábor, séf
  • Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf
  • Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év Termelője Díj:
  • Sándor Tamás (Bükki Sajt)
  • Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)
  • Szabó György (Györgytea)
 
Top 10 étterem:
  • Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
  • Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
  • Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
  • Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
  • Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
  • MÁK – Mizsei János, séf
  • Émile – Kövér Gergely, séf
  • Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Az első italt örökre megjegyezzük

Március 01. 17:47
Az Nlcafé.hu egy vizsgálatot idéz, amely szerint az alkoholhoz való vonzódásunk sejtszintű változásokhoz köthető. A kokainhoz és sok más droghoz hasonlóan az alkoholt is azért kedvelik annyian, mert feldobja az embert. Ez a jelenség a tudósok szerint a dopaminerg rendszer aktiválásában keresendő, ami a célorientált és jutalmazó viselkedéssel van kapcsolatban. Vizsgálatok szerint a dopaminreceptor D1 kulcsfontosságú szerepet játszik az alkohol megismerésében és a fogyasztásának megerősítésében.
 
Erre utalnak annak az egerekkel végzett vizsgálatnak az eredményei is, amelyben egereknek kínálták fel a lehetőséget a víz, illetve az alkohol ivására. Azoknál az egereknél, akik alkoholt fogyasztottak, másnap a D1 receptorok változásait regisztrálták a csak vizet ivó egerekkel szemben. Az eredmények szerint az agy remekül megjegyzi első találkozását az alkohollal, és rögzíti a jóleső érzést.
 
Az eredmények segíthetnek jobban megérteni azokat a neurológiai változásokat, melyeket az alkoholfogyasztás vált ki, és úgy tűnik, hasonló változások húzódnak meg a mögött, amikor a jutalmazó viselkedés alkohol és más szerek fogyasztásához kötődik.

Piacra dobják az ősi perui lilakukorica-sört

Március 01. 15:10
Egy dél-dakotai kutatónak köszönhetően hamarosan csapolni lehet egy ősi periu civilizáció lilakukorica-sörét. 

Egy 2002-es útja során Matthew Sayre, Ph.D., a Dél-Dakotai Egyetem (USD) antropológia tanszékének adjunktusa óriási magokba botlott, amelyekről kiderült, hogy a perui borsfáról származnak. A későbbi ásatások Cerro Baul, az ősi wari város tetején egy régi sörfőzdéhez vezettek, ahol a perui borsfa több ezer magjára bukkantak – ezeket 1000 évvel ezelőtt az ókori civilizáció sörfőzéshez használta fel - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A Chicagói Field Múzeum munkatársai gondoltak egyet, és az ősi ital jelenkori elkészítésébe és értékesítésébe kezdtek. A sört a Cerro Baulban talált bizonyítékok alapján állították elő.
 
A sör a Field Múzeum Field Bisztrójában csapra verve és palackozott formában is elérhető lesz, illetve a kijelölt viszonteladóknál is megvásárolhatóvá válik.