Kevesebb alkohol, kevesebb HIV fertőzés

Borászportál
2012. április 30., 19:59


Szex - Alkoholfogyasztás - Egészség - A több pia, több szexhez vezet, amelytől megnő a HIV fertőzés kockázata. A dolog evidens, azonban az alkohol- és kábítószerfüggőséggel foglalkozó Addiction című szaklapban nemrég megjelent tanulmány mindezt most tudományosan is alátámasztja.
Kevesebb alkohol, kevesebb HIV fertőzés
 
A védekezés nélküli szexuális élet a HIV fertőzés leggyakoribb okozója, ezért az egészségügyi szervek legfőbb célja, hogy minden eszközt bevessenek ez ellen a hozzáállás ellen. Az alkoholfogyasztást már korábban is összefüggésbe hozták a fertőzés terjedésével, ám azt mindeddig nem sikerült tisztázni, vajon csupán a bódult állapotban létrejött szexuális kapcsolatok állnak a HIV fertőzés hátterében, vagy bizonyos személyiségjegyek, melyek mind az alkoholizálást, mind a felelőtlen szexuális viselkedést magukban hordozzák.
 
A mostani tanulmányban Jurgen Rehm, az ontarioi Függőségi és Mentális Egészségközpont munkatársa tizenkét kísérletet vezényelt le, melyek mind a fenti ok-okozati összefüggéseket kutatták. A vizsgálatok után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy az alkohol befolyással van a döntéshozó képességre (mily meglepő), ráadásul ez a hatás az elfogyasztott mennyiséggel egyenes arányban nő, vagyis minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felelőtlenül vág bele egy szexuális kalandba – adta hírül a MediPress.
Az Addiction című szaklapban megjelent tanulmány végső tanulsága nem más, minthogy a HIV vírus terjedésének megakadályozásához a legjobb mód, ha az alkohol veszélyeivel kapcsolatban egyre több felvilágosító előadásra kerül sor a jövőben.
Winelovers borok az olvasás mellé