A kávé világa – Specialty kávék

05. 15.
CímBorkollégium
1067 Budapest,
Podmaniczky u. 31.
Esemény típusaGasztronómia
Ár24000 Ft
Weboldal címeweboldal

TérképMegjelenítés térképen
Számos hasonlóság van a kávé és bor között. Mindkettő “gyümölcs”-ből készül, valamint a szüret után mindkettő esetében rengeteg feldolgozási lehetőség közül választhatunk, ami nagyban meghatározza a végterméket. Az igazán különleges (prémium) kávékban – ahogy a borokban is – számos aroma- és íz komponens fedezhető fel, amelyek a kávézást örömtelivé, sokszínűvé, változatássá tehetik.
Az előadás során a specialty, vagyis újhullámos kávékkal fogunk foglalkozni, amelyek definíció szerint legalább 80 pontot értek el a bírálati skálán, jól tükrözik a termőterület (terroir) jellegét, valamint optimális esetben az értéklánc (bean to cup) minden egyes lépésénél kiemelt figyelmet kapott.
 

 
A kurzus azok számára érdekes és hasznos, akik többet szeretnének megtudni:
A kávék világáról, történetéről, származásáról
A kávé cserjétől a csészéig (bean to cup)
A kávé készítési eljárásokról
Arról, hogy mire érdemes figyelni a kávézókban és az otthoni kávé készítés során (gyakorlati ötletek)
A szakszerű kávékóstolásról, a “cupping”-olásról
Aromákról és ízekről a kávékban, avagy a minőségről, a minőséget befolyásoló tényezőkről
 
Tanórák száma  (óra) 4
Kóstolt italok száma
min. 4 filter kávé kóstolása
 
Magyar vizsga és oklevél díja
a résztvevők a Borkollégium által kiállított oklevélben részesülnek

Előadó: Kielmayer Kristian
Specialty Coffee Association (SCA) középfokú érzékszervi (sensory) és kávékészítési (brewing) okleveles kávé szakértő
 
Tematika
Kávé története, hol terem az alapanyag
Cserjétől a csészéig (bean to cup), termesztés-pörkölés-kávé
Érzékszervi ismeretek (aromakorong) és szakszerű kávékóstolás menete (cupping)
Kávékészítési eljárások, eszpresszó és filter
 
Vizsga
A tanfolyamot elvégző hallgatóink oklevelet vehetnek át, külön vizsgát nem kell letenni.
 
További információk és jelentkezés ide kattintva.