Amforában érlelt Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében
Június 19. 10:11
Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét. A Decanter World Wine Awards-ra 57 országból érkeztek borok: mintegy 17 000 tételt értékelt vakon a 248 szakértőből álló zsűri, köztük 72 Master of Wine és 22 Master Sommelier.
A Grand Tokaj Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013 a grandiózus mezőny élvonalában végzett: 97 ponttal a beküldött tételek mindössze 0,81%-át kitevő platinaérmesek között szerepelt.
Magyarország összesen három platinaéremre és 16 aranyéremre lehet büszke. A Tokaji borvidék kivételes adottságait mutatja, hogy az eszencia mellett az aszúkat és száraz furmintokat is díjazták.

Grand Tokaj Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013
A Decanter World Wine Awards 2025-re 35 ország neves borszakértői gyűltek össze Londonban. A többfordulós zsűrizési folyamatban a 95 pont feletti borok jutottak tovább, a bírálat végére a világ minden pontjáról érkező, 17 ezer nevezésből mindössze 50 ’Best in Show’, 137 platina- és 732 aranyérem született.
A Decanter által frissen publikált eredmények alapján Magyarország három platinát, 16 aranyérmet, emellett 63 ezüstöt és 70 bronzot szerzett. A regionális zsűripanelt dr. Caroline Gilby Master of Wine, a régió specialistája, Wojciech Bońkowski lengyel Master of Wine és Simon J. Woolf együtt vezették. A három hazai platinaérem tükrözi, hogy a tokaji eszencia és az aszú páratlan kvalitásokkal bír, ahogy platinát kapott a somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic Magnum 2019 tradicionális pezsgője is. Szintén izgalmas hír, hogy az aranyérmes tokaji borok között ezúttal többségben voltak a száraz furmintok.
A platinaérmes eszencia egyetlen szóban: TOKAJ
Rendkívüli eredmény, hogy a Grand Tokaj Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia 2013, amely az első amforában érlelt eszencia a borászat történetében, 97 ponttal emelkedett az élmezőnybe. A zsűri „folyékony aranyként” jellemezte, kiemelve a telt édességérzet és lélegzetelállító savak egyensúlyát, vibrálását. Ez a magas pontszám és az újabb nemzetközi elismerés a Grand Tokaj szakmaiságán túl a Tokaji borvidék adottságainak és szőlőfajtáinak, az aszúszemek és az évjárat csodájának, a tradícióknak és a 10 éven át tartó amforás érlelésnek is szól.

Áts Károly főborász
„Olyan pillanat ez, amire sokáig emlékezni fogunk, épp, mint az a nyári nap 2024-ben, amikor 10 év után megbontottuk az első kőagyag amforát a Szegi pincében” – fogadta a hírt Áts Károly, a Grand Tokaj főborásza. A 125 literes Légli amforába anno a borvidék legértékesebb mustja került: eszencia egy kivételes aszú évjáratból, 2013-ból. „Ennyi év után meglepő volt, mennyire friss és üde ez az eszencia”, mesélt első benyomásáról a főborász. Most a DWWA zsűri is igazolta a tézist: az amforában üdébb, gyümölcsösebb lesz a végeredmény, mint egy hordóban. Az érlelési idő alatt egészen más személyisége alakulhatott ki ugyanannak a bornak, és hihetetlen komplexitásban mutatja meg a borvidék minden szépségét.
A Grand Tokaj emellett a Terroir Selection 5 Puttonyos Aszú 2019-es évjáratával ezüstöt, két dűlős furmintjával pedig egy-egy bronzérmet is kapott.
A tokaji eszenciáról
Már egy dűlős aszú is a legtisztább, koncentrált szimbóluma a termőhelynek, hiszen az aszúszemekben a sav, a cukor és az aromák is koncentrálódnak. Azonban hátra van még egy dimenzió: egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög le a saját súlyánál fogva – ettől lesz az eszencia végtelenül koncentrált.
„Napfény. Tokaj. Az emberek gondos, fáradtságos munkája. A Bodrog és a Tisza köze. Zempléni-hegység. A fajtáink. A Szegi Pince. Ebben minden benne van. Ezt egy életben egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia” – mondta Áts Károly.
A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát botritizált aszúszemek adták, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar és kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor tartalma 550 g/l, 16 gramm/liter sav- és mindössze 2,5% alkoholtartalommal.
Ásványi anyagokban, cukorban és az aszúszemre jellemző különleges aromákban, zamatokban gazdag. Aranyló borostyán szín, sűrű és krémes, olajos textúra. Intenzív, tiszta gyümölcsösség jellemzi, végtelenül gazdag botritiszes jegyekkel.
Már egy dűlős aszú is a legtisztább, koncentrált szimbóluma a termőhelynek, hiszen az aszúszemekben a sav, a cukor és az aromák is koncentrálódnak. Azonban hátra van még egy dimenzió: egy mázsa szőlőből mindössze 5-7 liter eszencia csöpög le a saját súlyánál fogva – ettől lesz az eszencia végtelenül koncentrált.
„Napfény. Tokaj. Az emberek gondos, fáradtságos munkája. A Bodrog és a Tisza köze. Zempléni-hegység. A fajtáink. A Szegi Pince. Ebben minden benne van. Ezt egy életben egyszer mindenkinek meg kell kóstolnia” – mondta Áts Károly.
A Terroir Selection Amphora Aged Eszencia 2013 alapanyagát botritizált aszúszemek adták, furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta, kabar és kövérszőlő fajtákból. Természetes maradékcukor tartalma 550 g/l, 16 gramm/liter sav- és mindössze 2,5% alkoholtartalommal.
Ásványi anyagokban, cukorban és az aszúszemre jellemző különleges aromákban, zamatokban gazdag. Aranyló borostyán szín, sűrű és krémes, olajos textúra. Intenzív, tiszta gyümölcsösség jellemzi, végtelenül gazdag botritiszes jegyekkel.