Libator és Újborfesztivál a szentendrei Skanzenben


2010. november 16., 19:49


A november 13-14-i hétvégén került sor a több éves hagyományal rendelkező Szent Márton napi Libator és Újborfesztiválra a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. November közepi időponthoz képest ugyanis remek, már-már tavaszt idézően szép időjárás örvendeztette meg a résztvevőket, ami meg is látszott a vendégek számán - tömött sorokban érkeztek a résztvevők, idősek, fiatalok, családok. Végre egy olyan rendezvény, amikor az időjárás is a kegyeibe fogadta a látogatókat, nem úgy, mint megannyi szeptemberi fesztiválon, amelyeket eső mosott el.
Libator és Újborfesztivál a szentendrei Skanzenben
 
A Skanzen önmagában véve is remek kikapacsolódást nyújt, rengeteg programmal, látványossággal, a Márton napi rendezvények pedig a bor és gasztronómiai élmények szerelmeseit is vonzották.
Sok régi hagyományos mesterség, tevékenység éledt újjá az egyes helyszíneken: volt töklámpás készítés, mézeskalácssütés és bemutató, vásárlási lehetőséggel, gyertyamártás, őszi asztali és ajtódíszek készítése, kovácsolt vas készítés és bemutató, terménybáb és krumplipuska készítés. A Lajta Néptánc egyesület jóvoltából láthattunk Márton napi búcsút és lehetőség volt néptánc és népdal tanulásra is.
Az egyik épületben nosztalgiafotós működött, régi viseletbe öltözve készítettek fotósorozatot a bátrakról. Sötétedéskor pedig tűzgyújtás következett zenével és tánccal.
 
Aki különleges Márton napi ízekre vágyott, az biztos, hogy kipróbálta a sült libacombot párolt káposztával és krumplival, a libatepertős kenyeret lilahagymával, a kemencében sült sütőtököt, valamint vásárolt hazavitelre a libazsírban eltett libamájból is. Nagyon népszerű volt még a lilahagymás zsíros kenyér, a tökös-mákos rétes, és a sült alma, az etyeki gezemice lángos valamint a sült gesztenye is. Gazdag kínálat volt házi készítésű lekvárokból, mézekből, fűszerpaprikából, szörpökből, sajtokból, az igazi kuriózum pedig a vörös ill. a fehérborból készült zselé volt. Ez utóbbi számomra olyan ízvilágú volt, mint egy megkocsonyásodott forralt bor jó sok szegfűszeggel.
Természetesen a borkínálat is figyelemre méltó volt, nem volt jelen sok borász, de kínálatuk elég volt ahhoz, hogy a 2010-es újborokból egy szép keresztmetszetet kapjunk.
Eljött Dúzsi Tamás, Vesztergombi József, a Ferenczy Pince Szekszárdról, Demeter Csaba Egerből, az Etyeki Kúria, a balatonszemesi Bujdosó Pince, Villányt a Vylyan képviselte. Volt továbbá egy borkereskedő cég, aki több borvidéket érintő szortimentet kínált. A pálinkásokat a Szicsek Pálinkafőzde képviselte. Az újboroknak mostanában nagy divatja van nálunk is, a francia minta itthon is hamar táptalajra talált. Nehéz műfaj az
újbor,
nem is kell
tőle várni semmi
komolyat, bonyolult
struktúrát, könnyű, gyümölcsös
reduktív tételek mind
kivétel nélkül. 2010 nagyon nehéz évjárat volt szinte mindenhol nálunk, kíváncsian vártam, hogy miket sikerült az egyes borászoknak kihozni belőle. Dúzsi Tamás új rozéja és vörös cuvée-je is zweigelt, portugieser és menoir házasítása. Rose-ja, hozza a klasszikus Dúzsi féle rose erényeit, a vörös cuvéen viszont érződik az évjáratból adódó összes probléma, ennek ellenére sikerült egy könnyű, gyümölcsös jó ivású bort készíteni belőle.
Vesztergombi Ferenc idei Cserszegi fűszerese nagyon illatos, nagyon parfümös bor, a hölgyek kedvence lesz biztosan, új sillere már egy jóval komolyabb tétel, merlot, kékfrankos és kadarka fajtákból. A borász szerint az időjárás idén nagy kárt okozott a merlot-ban, így ami megmaradt belőle az szinte teljesen a sillerben végzi, ami fel is dobja, előnyére válik. Finom volt az Etyeki Kúria új fehér cuvée-je és a friss Vylyan Bogyólé is.
Libator és Újborfesztivál a szentendrei Skanzenben
Az új borok kóstolgatása után valami komolyabbra is vágytunk, így ismét kipróbáltuk korábbi kedvenceinket, a 2007-es Vesztergombi kadarkát, Dúzsi Pentaton cuvée-jét, a Vylyan 2007-es Montenouvo cuvée-t, valamint a legújabb, a 2006-os évjáratú csúcsborukat a Duenniumot. A nap egyik meglepetése a nagyon komoly illat- és ízvilágot felmutató Ferenczy cuvée volt, klasszikus bordeaux-i, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon házasítás. A napot pedig egy klasszikus női kedvenccel, a Bujdosó Pince kései szüretelésű Aranyhíd névre hallgató traminijével zártuk, amely számos borversenyen söpört be elismeréseket.
Hangulatos, emberi léptékű, sokrétű, jól bejáratott fesztivál ez a Skanzenben, érdemes kilátogatni a jövő évben is, reméljük az időjárás is hasonlóan kegyes lesz a vendégsereghez, mint idén.
Winelovers borok az olvasás mellé