Argentina a világ ötödik legnagyobb bortermelő országa. Ám csak nemrégiben, a '90-es években került a világ érdeklődésének középpontjába, miután megjelentek a korábban már világhírre szert tett külföldi borászatok az Andok lábánál.
Argentínában a XVI. században, a conquistadorok jóvoltából született meg a borkultúra. A termés a kezdetekben a jezsuiták vallási és gyógyászati igényeit elégítette ki. Az ágazat mai formájában a XIX. században alakult ki az európai bevándorlási hullám nyomán. Az első független pincészeteket is német, olasz, spanyol és francia emigránsok hozták létre. Elsősorban éppen a franciákat kell említeni, akik burgundiai és bordeaux-i szőlővesszőket hoztak magukkal. Cabernet sauvignont, Pinot noirt, Merlot-t, Syrah-t, a Malbec-et. A fajtaválaszték azonban kiszélesedett azóta: a kékszőlőfajták közül még a Barbera és a Sangiovese, a fehérek közül a Chenin Blanc, a Riesling, a Chardonnay és a Torrontés terem (700 és1400 méter között!) Argentinában. A klíma száraz, öntözni kénytelenek az ültetvényeket, a szőlő betegségei azonban a szárazság miatt nem tudnak elharapózni. Olvadt hólét vezetnek az Andokból a tőkék lábához.
Borvidékei északról dél felé haladva:
Salta - amely egyben egy város is a Rio Sali partján - fekvő városoktól kapta a nevét. Híres bora a Cafayate.
Catamarca
La Rioja (Spanyolországban is van egy Rioja nevű borvidék, ne keverjük össze vele)
San Juan
Mendoza minden bizonnyal a leghíresebb argentin borvidék, az ültetvények több mint kétharmada itt található, a Rio Mendoza és a Rio Tunuyan partjain. Számos nagy presztízsű bor kerül ki innen, így az Etchart, a Nieto y Senetiner, a Trapiche, a Norton vagy a Flichman. A Lujan de Cuyo eredetvédett név alatt pedig kimagasló Malbec borok születnek.
Neuquen
Rio Negro a legdélibb argentin borvidék a Rio Negro partjai mentén terül el. Az itteni borok alig ismertek az ország határain túl.