Fröccs

Mégis megtartják a Boglári Szüreti Fesztivál egyik legizgalmasabb programját

Augusztus 11. 12:21
Megszokott formájában elmarad a 44. Boglári Szüreti Fesztivál, az ország egyik leglátogatottabb szabadtéri rendezvénye. A Dél-Balaton és Magyarország egyik kedvenc nyárzáró ingyenes fesztiválja tavaly országos borfesztivállá alakult át, felvonultatva az ország mind a 22 borvidékét, az ismétlésre idén nem kerül sor.

Nem marad el viszont a Miss Bikini Hungary 2020 versenye a fesztiválba betagozódott önálló rendezvények közül. Balatonboglár Platán-sétánya szebbnél szebb lányokkal telik meg augusztus 22-én délelőtt 10 órától. A válogató után a döntős lányoké a színpad, és délután 15.00-kor megkoronázzák a szervezők az új MISS BIKINI győztes Szépségkirálynőt.

Nem marad el a véradás sem! Augusztus 22-én 10.00-14.00 óra között várják a véradókat!

A szervezők kérik azokat a látogatókat, akik lent maradnak Balatonbogláron, hogy kövessék a Boglári Szüreti Fesztivál facebook oldalát (boglarfeszt.hu), hamarosan közlik a véradás pontos helyszínét!
 

Vegyélt részt te is a boros FLASHMOB augusztus 29-én

Augusztus 06. 14:55
A BorÉRT Borturisztikai Egyesület a Magyar Mezőgazdasági Múzeum együttműködésével 2020. augusztus 29-én, szombaton rendezi a KOCCINTÁS 2020 és a 10. Magyar Bor Napja záróeseményét a városligeti Vajdahunyadvárban. Az érdeklődőket a résztvevő borászatokkal, kézműves élelmiszer előállítókkal egy közös koccintást követően termékbemutató és vásár várja a román épület Kerengőjében.

A rendezvény 18 órakor boros flashmobbal, egy nagy közös koccintással kezdődik. A koccintásra emelt poharak a történelmi falak között az összetartozást jelentik. Ezt követi a borvásár és a kézműves termékek kóstolója.

2011 óta szervezik a magyar borvidéki települések közös országos bemutatkozását, a Magyar Bor Napját és a Koccintás versenyt. A 10. jubileumi esemény megrendezését a járványügyi helyzet jelentősen átírta. Alkalmazkodva a körülményekhez, az előírásokhoz, ezúttal az egy hétvégére koncentrált esemény helyett számos kisebb létszámú koccintást ösztönöztek a szervezők. Az eseménysorozat záró rendezvénye lesz augusztus 29-én a Vajdahunyadvárban.  

Külön színfoltot ad a Kárpát-medencei borászatok bemutatkozása a kísérő gasztronómiai kóstolókkal. A rendezvény fővédnöke Dr. Nagy István agrárminiszter, szakmai védnöke Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Szakmai együttműködő partner a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.
 

Megvan az ország tortája!

Augusztus 04. 11:47
Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester alkotása, a „CURIOSITAS – Kíváncsiság” fantázianevű torta viselheti idén a kitüntető címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt a JÓkenyér cukrászat csapata nyerte a „Szentivánéji Álom” tortával.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A nyertes tortát évről-évre hatalmas érdeklődés kíséri.
Kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket várt az Ipartestület, olyan tortákat, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak. 
A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Így született meg a győztes, mely idén nem más, mint a „CURIOSITAS – Kíváncsiság”, Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása. A tehetséges fiatal cukrász az elmúlt évek versenyeinek rendszeres résztvevője.

„CURIOSITAS” - latinul kíváncsiságot és különlegességet is jelent. Mindkét jellemző igaz a nyertes tortára, hiszen izgalmas, újszerű íz kombinációt rejt, mely kíváncsivá tesz és kóstolásra ösztönöz. A birsalma szinte az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban élvezhetetlen. Rafinéria, fantázia, kifinomult érzék és szakmai tudás kell ahhoz, hogy ennek a pompás gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek. Készítője olyan ízekkel kombinálta, mint a mandula, a mogyoró, a csokoládé és a legmodernebb technológiákat alkalmazva készítette el, így igazán méltó lett az elnevezéséhez.

Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a fő összetevőket (mandula, mogyoró, csokoládé) a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. Mostanában méltatlanul mellőzött gyümölcsünk, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birs zselét birs kompóttal egészítette ki és birs pálinkával tette teljessé, így sikerült a legszebb arcát kihoznia a gyümölcsnek. Mandulás piskóta, mogyoróolajos ropogós, bársonyos birszselé, narancsos mandula mousse és étcsokoládés tükörbevonó harmóniája teszi tökéletessé Magyarország idei ünnepi tortáját.

A második helyezett Marsa Éva Heléna „Fenséges fügés manna” tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavaly előtti győztes Sztaracsek Ádám „Tétényi áfonyás mandula” tortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött a Szentivánéji Álom tortával. A kreáció ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé. A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy. Így a torta harmonikus ízvilágához elegáns küllem párosul. A hozzáadott cukor nélkül készült Szentivánéji Álom szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz, így a cukorbetegek számára jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Kinyitnak a borospincék Hajóson az augusztus 20-i hétvégén

Július 29. 16:05
Izgalmas programokkal vár mindenkit az egész Európában egyedülálló hajósi pincefalu az augusztus 20-i hétvégén. A romantikus településen helyi borászok kínálják italaikat házi finomságokkal, aki pedig a kóstolástól kimerülten nem szeretne autóba ülni, könnyen találhat szállást valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. Az államalapítás ünnepének apropóján a nyitott pincék mellett érdemes megnézni a Hajósi Barokk Kastély új kiállítását, valamint az idén megnyitott Cabernet Látogatóközpontot is.

A nyár utolsó hosszú hétvégéje sem telik programok nélkül a világhírű hajósi pincefaluban, ahol több mint 1300 borospince rejt kincseket. Az augusztus 20-i hétvégén számos pince nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, hogy bemutassák boraikat. Az eseményen a tájékozódást térképek segítik, amelyeket a kiindulópontként javasolt Cabernet Látogatóközpontban kaphatnak meg a vendégek. Ide a szomszédos Kunsági borvidékről egy borász is érkezik, aki vendégként kóstoltatja majd saját készítésű borait.

Az érdeklődőknek az időjárástól sem kell tartaniuk, hiszen a hőségben a legjobban egy borospince mélyén lehet mulatni az időt, de eső esetén is fedezékbe lehet vonulni a föld alá, ahol közben mennyei termelői borokat ízlelhetünk meg, melyek mellé házi finomságokkal is készülnek a vendéglátók.

A rendezvényen a teljesség igénye nélkül olyan borok lesznek fellelhetők, mint a Cabernet Franc és Sauvignon, a Kékfrankos, a Zweigelt, a Kadarka, az Olaszrizling, a Cserszegi Fűszeres, a Kövidinka, az Irsai Olivér, így biztosan mindenki megtalálja majd a saját ízlésének megfelelőt. 

Pincepanziókban is megszállhatunk

A szervezők természetesen gondoltak azokra is, akik a kóstolástól kimerülten a nap végén nem szeretnének már autóba ülni, vagy az egész hétvégét a faluban töltenék. Számukra kényelmest szállást kínálnak a barátságos hangulatú pincepanziók, ahol igény szerint éjszakába nyúlóan folytatódhat a kóstolás. Aki inkább távolabb menne a pincéktől, az megszállhat a város központjában található Zarándokházban is. Itt csoportokat is tudnak fogadni 40 főig, nagy udvarral, bográcsozóhellyel, teljesen felszerelt konyhával várják az utazókat.

Hajós hírneve nem érdemtelen, hiszen itt található Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Az 1300 présházból álló település legrégebbi épülete közel kétszáz éve, 1840-ben épült, legújabb büszkesége pedig az idén megnyitott új Cabernet Látógatóközpont. A Hajós közepén álló felújított uradalmi épület nem csak egy egyszerű információs pont. A látogatóközpontban egy helyen szerezhetőek be a hajósi borok, rendszeresen szerveznek borkóstolókat, valamint a kiállítótérben a borvidék múltjával és jelenével, évszázados szőlészeti-borászati kultúrájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Új kiállítás a Hajósi Barokk Kastélyban

A kisvárosban azok is megtalálják a számításaikat, akiket kevésbé foglalkoztatnak a borok, itt van ugyanis Bács-Kiskun megye legrégebbi barokk kastélya, amely építészettörténeti, művészettörténeti és kultúrtörténeti adottságait tekintve is az egyik legjelentősebb épület az Alföldön. 1739-ben építtette a kalocsai érsek. A berendezett termek mellett a szépen gondozott kert kellemes kikapcsolódási lehetőséget kínál. A kastély alsó termeiben jelenleg új vadászati kiállítás látható "A Kárpát medence élővilága" címmel, ami már látogatható, az ünnepélyes megnyitóra októberben kerül sor.

Az örökös magyar bajnok sommelier bormárkát alapít

Július 27. 08:24
Az örökös magyar bajnok sommelier bormárkát alapít
 
„Olyan minőségi magyar családi márka létrehozását terveztem, amelynek égisze alatt nem csupán a vendéglátásban és otthon használt prémium, kézzel készült kötényeket, sommelier kendőket tervezzük és gyártjuk, hanem az évek alatt a borászatoknak nyújtott tanácsadói tevékenységemet immáron saját borcsaládunk kialakításánál is kamatoztatni tudom.” – mondja Szik Mátyás, az SZMsommelier márka tulajdonosa. A magyar sommelier bajnokságot zsínórban háromszor megnyerő sommelier idén ősztől a Borkollégium oktatóinak csapatát is erősíti, elsőként az augusztusi WSET Level 3 képzésen találkozhatnak vele a hallgatók.
 
 
Az SZMsommelier borok célja 1-1 borvidékről, több borászat tételéből készülő házasítások által egy, a borkedvelők és a szakma által is kedvelt, egyensúlyos, könnyen fogyasztható és a gasztronómiában is széleskörűen felhasználható borok megalkotása volt.
 
A most bemutatkozó borcsalád, egy egyensúlyos és összetett, ugyanakkor könnyű fehér bort, üdítő és gyümölcsös légies rozét, valamint egy komplex szekszárdi vörös házasítást és egy modern, feszes, de nagyon elegáns 5 puttonyos aszút foglal magában. A fehér és rozé borokon keresztül a Mátrai borvidékre, míg a vörös házasítással Szekszárdra, az aszúval pedig Tokajba kalauzol bennünket a szakember.
 

Megkezdődött a visszaszámlálás Tokaj legnagyobb kulturális fesztiváljáig

Július 22. 18:36
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja, a Zempléni Fesztivál augusztus 14-től 23-ig várja a látogatókat! Ez a hagyományos, mégis mindig sok újdonsággal szolgáló programsorozat egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére.

Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre

Július 20. 09:43
Bemutatkozik a magyar szerzetesek söre
 
A bor, az ásványvíz, valamint a gyógynövények felhasználásával készült kisüzemi termékek nyomán a sörfőzéssel ismét egy évszázados hagyományokkal bíró vállalkozás innovatív, modern formában való újraélesztésére vállalkozott a Pannonhalmi Főapátság.
 
Az európai sörkultúrát, a sör megkedveltetését a középkortól kezdve a kolostorok sörfőzdéinek munkája alapozta meg. A Pannonhalmi Főapátság levéltárának dokumentumai a XI. századra visszamenően őrzik az apátsági uradalomban készülő sörök emlékét és a sörfőzőknek adott jogosítványok pontos leírását.
 
A levéltári emlékek nyomán először 2016-ban merült fel, hogy a Főapátság immáron saját falain belül újraindítsa a helyi sörfőzést. A 2020-ban útjára induló termékcsaládot több év előkészítés, az infrastruktúra kialakítása és belga apátsági sörfőzdékbe tett látogatások alapozták meg.
 
A világ egyik legjobb sörét főző Westvleteren-ben, a kevesek számára feltáruló apátsági falak között gyűjtött tapasztalat alapján Pannonhalma bátran magára szabott receptúrával tiszteleg a hosszú évszázadok alatt tökéletesedett belga apátsági sörök kategóriája előtt.
 
„Amikor először beszélgettünk a sörfőzdéről, akkor előttünk állt a pincészetünk példája. A sörrel egy kicsit nehezebb dolgunk volt, mert a barokk korban már volt sörfőzdénk, de nem az volt a célunk, hogy ugyanazt rekonstruáljuk, hiszen azóta történt egy nagy technológiai fejlődés, stílusbeli váltás. A hagyományban akkor van igazán fantázia, ha az mai és élő tud lenni.” – mondta Hortobágyi Cirill OSB, a Pannonhalmi Főapátság főapátja.
 
„A sörfőzés zárt rendszeren történik, a palackozás pedig aszeptikus körülmények között, a sör ízjegyeit megkímélő technológiával. Kiváló minőségű, magyar gyártmányú főzőberendezéseket használunk, amelyek a legkorszerűbb technológiával készültek.” – hangsúlyozza Tihanyi Fülöp, a Pannonhalmi Főapátság sörfőzdéjének sörfőző mestere, a Pannonhalmi Bencés Alumni tagja, aki fiatal kora ellenére egyetemi oktatóként, majd kisüzemi sörfőzdékben sörfőző laboránsként sajátította el a sörkészítés tudományát. „A kiváló minőséget biztosítja, hogy szeparálással és nem pasztörizálással érjük el a termékek 12 hónapos szavatossági idejét. Emellett saját laborunk ellenőrzi folyamatosan a sörök minőségét. A legjobb minőségű, belga apátságokban is használt alapanyagokkal dolgozunk, és a legmodernebb vízprofil képző technológiával érjük el, hogy a sörfőző víz is tökéletesen illeszkedjen a sörök stílusához.”
 
Tihanyi Fülöp úgy alakította ki a végleges receptúrát, hogy bár mindenben megfelel a klasszikus belga apátsági sörök kívánalmainak, mégis a saját ízlése és kreativitása érezhető ki belőle. A nagy gonddal összeválogatott alapanyagok, a kemény munkával kigondolt és felépített modern főzde, a pótolhatatlan trappista jótanácsok és a bencésekre jellemző magas minőségre törekvés így együtt alakította ki azt a receptet, ami méltóképpen építi tovább a Főapátság termékeinek hagyományát.
 
A sörről
 
2020-ban egy négytagú, belga típusú apátsági sörökből álló család kerül piacra (Blonde, Dubbel, Tripel, Quadrupel). 2021-től minden évben várhatóak szezonális és exkluzív sörkülönlegességek.
 
Forgalmazás

•          Július 17-től a Pannonhalmi Főapátság apatsagitermekek.hu webshopjában;
•          A Főapátság vendéglátóegységeiben és ajándékboltjaiban Pannonhalmán és Budapesten;
•          Vendéglátóhelyek és delikáteszek elsősorban Budapesten, Északnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén.
 

2020-ban is megválasztották az Év Strandételeit a Balatonnál

Július 20. 08:41
Idén hatodik alkalommal díjazta a Balatoni Kör az Év strandétele versenyen a legjobb ételeket és az új Beach Food trendeket. Ezúttal Wolf András séf (akit a Séfek séfe műsorból ismerhetnek a legtöbben) csatlakozott a zsűrihez és immár díjátadó gálát is tartottak a szervezők a tavalyi győztes zamárdi Tiki Beach Bisztróban hirdettek eredményt július 16-án. 
 
Erős, kiegyensúlyozott mezőnyre vall, hogy idén holtversenyben végzett az élen egy déli és egy északi parti hely étele: a tavalyi ezüstérmes balatonmáriai Port bisztró által nevezett BalaToros mellett az alsóörsi Fogas hal erőlevese lett az Év Strandétele. A döntőben idén is a délipart dominált, csupán egy északi parti, illetve egy keszthelyi döntős volt a hét legjobb között. Az Év Felfedezettje is déliparti, a boglári Spéci büfé, a versenyre nevezett Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben – 1290 Ft) mellett a zsűrinek szintén elnyerte a tetszését a chili con carnés édesburgonyájuk is.
 

Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!

Július 13. 12:50
Pezsgőkoktél egy borkóstolón? Igen!
 
Július 30-án újra felszedi a horgonyt a tavaly nagy sikert aratott Winelovers borhajó, vagyis ismét megrendezésre kerül a Winelovers River Night. A Vigadó téri beszállást követően a vendégek a vízről csodálhatják meg Budapest esti fényeit a Margitsziget és a MÜPA között, kedvenc italukkal a poharunkban.

Az ízlelőbimbók kényeztetéséről mintegy tucatnyi pincészet fog gondoskodni. Külön említést érdemel a badacsonyi Varga Pincészet, akiknél bemutatkoznak az idén debütált pezsgőkoktélok. Az Irsai pezsgő Spriccet és a Rozé pezsgő Spriccet valódi, kizárólag a River Night vendégek kedvéért bevetésen lévő bartender fogja keverni. Ha már most tudni szeretnéd, hogy készülnek a Varga Spriccek, nézd meg az alábbi szuper videókat:
 
 

A pezsgőkön és a belőlük készült koktélokon kívül a borászatnak az alábbi tételeit kóstolhatod még meg a Dunán ringatózva: Aranymetszés Friss Sauvignon Blanc 2018, Aranymetszés Debrői Hárslevelű 2018, Narancsbor 2018.

De nem csak miattuk érdemes eljönnöd a hajóra, hanem azért is, mert számos meglepetéssel készülnek a tavalyi évhez képest. Tudtad például, hogy idén a VIP-jegy mellé minden korábbinál több extra szolgáltatás jár? A július 17-ig tartó Early bird időszakban ráadásul kedvezményesen vásárolhatod meg a belépődet az esemény oldalán.