Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Szik Mátyás, a sommelier

Geri Ádám
2020. január 18., 08:01


30 éves korára már örökös magyar sommelier bajnoknak vallhatta magát és azóta sincs megállás. Szik Mátyás mára a hazai borszakma legelismertebb és lefoglalkoztatottabb szereplői közé tartozik. Mégis elvállalta, hogy 2020-tól a Borkollégiumban oktat, mert – mint mondja – ez egy hazatérés számára.
Bemutatkoznak a Borkollégium oktatói: Szik Mátyás, a sommelier
Fotó: Földi Réka
 
 
„Én már korán felismertem, hogy a nagy többséghez képest picit talán másként érzékelem az illatokat és ízeket” – nyilatkozta Szik Mátyás még 2016-ban a Vinoportnak. Mivel ezen kívül még az emberek érdekelték, figyelme hamar a vendéglátás felé fordult (bár közben azért szerzett egy történelem szakos diplomát). A vendéglátáson belül azért döntött a sommelier pálya mellett, mert úgy gondolja, az „ízek-illatok-emberek” háromszögben ez a közös nevező.
 

Az egymásra találás olyan jól sikerült, hogy három év alatt megszerezte az örökös magyar sommelier bajnoki címet – ehhez háromszor kellett Magyar Sommelier Bajnoknak lenni (2014, 2015, 2016). „A hivatásom az életem” – szól a mottója. Ennek megfelelően rengeteget kóstol, kedvenc bora nincs is, csak „napi kedvence”. Kedvenc fajtája viszont több is akad: a hárslevelű és a kékfrankos. Nagy benyomást tett rá a portugál Douro-völgye, „megmagyarázhatatlan vonzalom” fűzi Elzászhoz, itthon pedig a Balatoni régió és Tokaj áll legközelebb a szívéhez.

Pályafutása két legmeghatározóbb állomásának első munkahelyét (egy steakhouse) és a Four Seasons Hotel Gresham Kollázs éttermét tartja. „Ezeken a helyeken csináltam igazán azt, ami egy sommelier-nek a feladata: italgazdálkodás, csapatépítés, készletmenedzsment, tréning.”
Éppen ez az a „business behaviour” szemlélet, az eredményorientált borszakértés az, ami pluszt szerinte tanárként nyújtani tud a Borkollégiumban, ahol 2020-tól tanít. „Anno én is a elvégeztem a Borkollégium kurzusait. Mészáros Gabriella, Rohály Gábor és Sánta Zoltán olyan benyomást tettek rám, hogy azt mondtam, egyszer én is szeretnék ezen a katedrán állni. A helyszín azóta természetesen változott, a szellemiség, a kitűzött célok azonban maradt.”

Hogy tényleg egy álom vált valóra számára, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy rengeteg elfoglaltsága (honlapja tanusága szerint egyszerre dolgozik sommelier-ként, italszakértőként és szaktanácsadóként) és két kisgyermek mellett elvállalta ezt a felkérést. A borkollégiumos debütálására sem kell már sokat várni, aki azonban még előbb szeretne vele oktatóként találkozni, az megteheti a február 1-i Winelovers Grandon, ahol pop up előadást fog tartani többek között Villányról és a cabernet sauvignonról.
 
Winelovers borok az olvasás mellé