Fröccs

Nem váratlan fordulat: olaszrizling a város bora Balatonfüreden

Június 04. 18:10
Idén is a Füredi Borverseny aranyéremesei közül került ki Balatonfüred Város Bora, amely a Piffáth Pince 2014-es olaszrizlingje. 
 
Meglepetésként ért a díj, volt már úgy, hogy benne voltunk a legjobbak között, de eddig még nem sikerült nyernünk. Ez az olaszrizling volt a család kedvence, már erjedéskor éreztük, hogy jól sikerült, plusz illatokat tartalmaz. Hosszú évek óta ugyanabból a füredi szőlőből készítjük az olaszrizlinget, de mindig szoktunk kísérletezni - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Piffáthné Nóra bortermelő

Ezúttal nem borászati díjat kaptak Geréék

Június 04. 16:06
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a „Díj a sikeres vállalkozásokért” júniusi átadóján ismét három cég eredményeit díjazta az általa 2013 augusztusában alapított elismeréssel.
 

KÖSZÖNJÜK. :)"Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a „Díj a sikeres vállalkozásokért” júniusi átadóján ismét három cé...

Posted by Gere Attila Pincészete on 2015. június 3.
 
Gratulálunk!

Dokumentumfilm készült a fine dining szubkultúráról

Június 04. 14:32
A Világevők című filmben öt gasztrobloggert követhetünk, akik a fine dining megszállotjai és olyan összegeket költenek a hobbijukra, hogy az nem férne ide. A filmet június 18-tól játsszák majd a magyar mozik, a Cink pedig már írt is róla egy kritikát.
 

Drágul a gyümölcs, drágulhat a pálinka

Június 04. 12:38
Meggyből és barackból a tavalyinál kevesebb fog várhatóan teremni, de például cseresznyéből és szilvából átlagos lesz a termés.
 
Lédó Ferenc, a Fruitveb elnöke szerint meggyből a tavalyi kilencvenezer tonnánál szinte harmadával kevesebb, 65 ezer tonna teremhet, cseresznyéből 18 ezer tonna lehet - olvasható az Indexen.

Heimannéknál Robi szánt!

Június 04. 10:57
Több hetes előkészítés után végre megérkezett Robi a paci, és gazdája, hogy felszántsa nekünk a kadarka sorközeit - olvasható a Heimann Családi Birtok Facebook oldalán. Háromszoros hurrá Robinak!!! :)
 
Heimannéknál Robi szánt!
(Via)

Virágzik a szőlő a Balaton déli partján

Június 04. 09:16
Pünkösdi hétvége címszavakban: viharos szél, jégeső több helyen az országban, eső, eső eső és eső. De szerencsére azóta élvezhetjük a napsütést. A Bujdosó Pincészet bejegyzéséből megtudtuk, hogy a Balaton déli partján 100 miliméter csapadék hullott májusban, de „kisütött a nap a chardonnay, pinot noir ezt tömeges virágzással üdvözli”. 
 
„Terápiás jelleggel mindenkinek ajánlom ilyenkor a hosszú sétákat a szőlőben, ha esetleg még a hajtásokat is befűzködi közben, azért még  fizetünk is…:) Akinek nem elég intenzív a szőlővirág, a hársfa és az olajfa is virágzik, méhek zsongásától hangos a borászat hársfaligete. Az illatok pedig széliránytól függően változnak.” Bujdosó Pincészet

Szánts úgy, mint régen nagyapáink

Június 04. 06:33
Ilyet is régen láttunk, hogy lóval szántják a szőlőben a sorközöket. Heimannéknál így végzik a munkát a kadarka tőkék között.

Több hetes előkészítés után végre megérkezett Robi a paci , és gazdája, hogy felszántsa nekünk a kadarka sorközeit..... mint valamikor régen.

Posted by Heimann Családi Birtok on 2015. június 3.

Új gasztropiac nyílik

Június 03. 20:45
Fino névre elkeresztelt gasztropiac nyílik Törökbálinton, amelynek célja, hogy a gasztronómia új központjává válljon nemcsak a napi bevásárlók, hanem a vendéglátóhelyek, szállodák részére is. Előre láthatólag 2016 őszén adják át a Fino gasztropiacot.
 
A Törökbálint, Tó utca 4. szám alatti telek az „arany háromszögben”, három autópálya, az M0, M1, és az M7 találkozásánál közvetlen lehajtóról autóval, illetve tömegközlekedéssel, vonattal és buszokkal is megközelíthető - írja az Élelmiszeronline.hu
 
4300 m² alapterületen több mint 100 üzlethelyiség, kis- és nagykereskedések, háztáji, kistermelői, kézműves és bio áruk, hungarikumok és nemzetközi specialitások várják majd a vásárlókat. A különleges gasztronómiai kínálat mellett a helyi étkeztetésről jól ismert streetfood szolgáltatók gondoskodnak majd. A piac népszerűsítését rendszeres fesztiválokkal és szakmai napokkal segítik. A 15 m² mérettől induló üzletek tulajdonjoga kerül értékesítésre, így bérleti díjat nem kell majd fizetni.

Meg kell mutatni a termőhelyi adottságokat

Június 03. 18:16
Orsolyák Attila nevével egyre többen találkozhattak, elsősorban a nagy tokaji borkóstolókon. Az Istenhegy Kisbirtok tulajdonosa és borsza elsőször Budapestről művelte területeit, de mostanra már elköltözött a fővárosból az ültetvényei közelébe. Célja a „Tokaji borvidék dűlőiből származó, magas szintű, egyedi borok készítése az évjárat adta lehetőségek figyelembe vételével”.
 
„A pincéhez jelenleg mádi (Szent Tamás) és rátkai (Istenhegy) területek tartoznak, de Attila folyamatosan keresi a borvidék általa izgalmasnak tartott dűlőiben a bővülés lehetőségét. A termékpaletta az évjárat adottságaihoz igazodik, a kis méretekből adódóan nincs kialakult állandó szortiment, cserébe különleges, egyedi borok vannak.” - írja a Borrajongó. A cikk szerzője látogatást tett a pincészetnél, ahol kóstolójegyzeteket is készített, amelyet itt olvashatsz el.