Fröccs

220 ezer forintért kelt el egy magyar bor

Szeptember 04. 15:48
220 ezer forintos csúcsáron került leütésre a Mádi Furmint Ünnepen tartott árverésen a Szent Tamás pincészet 2015-ös MAD ONE névre keresztelt száraz furmintja. Ifjabb Szepsy Tamás limitált tétele március óta ezzel gyakorlatilag megháromszorozta az árát, miután akkor 75 ezer forintért lehetett előjegyezni belőle egy palackkal. Új leütési csúcs született az édes kategóriában is, itt a Szepsy pincészet 2006-os aszúja kelt el 320 ezer forintért.
 
 

Már lehet tudni, mikor ihatjuk az első 2017-es borokat

Szeptember 01. 16:19
Az elmúlt hetek szokásosnál melegebb időjárása miatt korábban kezdődött a szüret idén a Mátrai borvidéken. Emiatt várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el, elképzelhető, hogy akár már október legvégén megérkeznek az első tételek.
 
A 2017-es időjárás egyébként nem igazán kímélte a borvidéket. Télen a rendkívül hideg miatt fagyott ki sok szőlőtőke, májusban pedig két alkalommal nagy mennyiségű jégeső zúdult a borvidékre, melynek következtében egyes területeken a hajtások 100 százaléka megsemmisült. A számítások szerint összesen 100 millió forint feletti kár jelentkezett. Azokon a területeken, amiket elkerült a jégkár, a gazdák a korábbi évekhez hasonló minőségre és mennyiségre számítanak.

Háromszoros Trófea díjas bort lehet kóstolni három hét múlva

Augusztus 31. 15:40
10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait kósolhatják az érdeklődők a második Somlói Juhfark Ünnepen. A somlójenői Tornai pincészetnél szeptember 23-án megrendezésre kerülő rendezvényen 14 borászat 26 juhfarkú borával lehet majd megismerkedni.

A juhfark szőlő Magyarország egyik legősibb, legjellegzetesebb fajtája, a Somló pedig az egyik legizgalmasabb termőhely számára, az innen kikerülő juhfarkak érik el a világ borversenyein a legjobb eredményeket. A somlói juhfarkat a nászéjszakák borának is hívják, miután a 18. századtól a habsburgok és más főuri házak úgy hitték, fogyasztása segíti a fiú utód nemzését.

Az Somlói Juhfark Ünnepen workshop és pincelátogatásokkal egybekötött somlóhegyi túra is lesz. Ezek mellett lehetőség nyílik megkóstolni a Tornai pincészetnek azt a Juhfakját, ami a világ egyik legbefolyásosabb versenyén, az International Wine Challenge-en egyedülálló módon három évben zsinórban elnyerte a legmagasabb elismerést, a Trófea díjat.

A szervezők Budapestről külön buszjáratot is indítanak, és gondoskodnak a vendégek oda-visszajuttatásáról a környékbeli szálláshelyekről.
 

Az időjárás elbánt a franciákkal: évek óta egyre kevesebb bor készül

Augusztus 29. 19:00
Több mint hatvan éve nem óta nem takarítottak be annyira kevés borszőlőt Franciaországban, mint amennyi idén várható. A mennyiségi szempontból gyenge év a a szokatlanul enyhe márciusnak és a fagyos áprilisnak köszönhető, ám a forró nyár miatt a minőség akár kiváló is lehet.

A francia mezőgazdasági minisztérium szerint a tavalyi évnél 18%-kal kevesebb, mintegy  37,2 millió hektoliter bor várható idén - ez 17%-kal elmarad az elmúlt öt év átlagától. Bordeaux-ban 40%-os  százalékos terméscsökkenésre számítanak. A fehérborokról híres elzászi szőlőültetvényeken szintén komoly mennyiségi visszaesés várható.

A tavaszi fagy a francia bortermelő régiókat különböző mértékben érintette. A brutális hideg elpusztította azokat a törékeny hajtásokat és rügyeket, amelyek túl korán, az enyhe hőmérséklet után jelentkeztek márciusban. A fagy elleni küzdelem során a bordeaux-i borászok olajhordókban tüzeltek, amelyeket elhelyeztek a szőlő sorai között, valamint óriás ventillátorokat is telepítettek az ültetvényekbe.

Veszteséges évre számítanak a burgundi régióban is, ahol az utóbbi években a szőlőt ismételten sújtotta a jégeső. Az elmúlt öt év alatt 2016-ra a jégeső miatt a burgundi régióban a szőlőnek csak a felét tudták betakarítani. A déli szőlőültetvények és a Rhône-völgy kivételesen száraz nyarat szenvedtek el, ami tovább csökkenti a hozamokat. Az aszálynak azonban előnye is van, ugyanis csökkenti a betegségek kialakulásának valószínűségét. 
 
A bor Franciaország egyik legnagyobb exportterméke - ezért is okoz hatalmas problémát, hogy a szélsőséges időjárás miatt a bortermelés mintegy 10 százalékát évről évre elveszíti. A másik kihívást a globális felmelegedés jelenti, ami a szőlő korai éréséhez vezethet, megváltoztatva a cukor- és savszinteket - ez pedig kedvezőtlenül befolyásolhatja a szüretelt szőlő és így a borok minőségét.
 

Minden évben tragédiát okoz a mustgáz

Augusztus 29. 17:10
Évről évre csaknem tucatszor riasztják a mustgáz miatt a tűzoltókat. Bár egyszerű lenne a balesetek megelőzése, szinte egyetlen év sem telik el tragédia nélkül.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint
 
a mustgáz - a bortermelés egyik veszélyforrása - egyszerű szén-dioxid, amely a gyümölcs erjedésekor keletkezik, és színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb gáz, amely zárt térben a levegőt kiszorítva, a padló szintjétől tölti fel a helyiséget.
 
A szén-dioxid önmagában nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt a pincéből, oxigénhiányos környezetet hoz létre. A mustgáz miatti oxigénhiány szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül akár fulladásos halált okozhat.

A balesetek a szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, de egy gyertyával is ellenőrizni lehet a pincéket – hívja fel a figyelmet a főigazgatóság. Fontos azonban, hogy a gyertyát ne a vállmagasságban, előre kinyújtott kezében tartsa a pincébe igyekvő, hanem eressze derékmagasság alá. 
 
A legegyszerűbb megoldás egy lapátra - vagy más kerti szerszámra - helyezett mécsest, gyertyát tartani lábmagasságban. Ha a láng kialszik, akkor nincs elegendő oxigén a pincében, azonnal el kell hagyni a helyiséget.

Terjed az arkadija és az Éva, népszerű a guzal kara

Augusztus 28. 16:11
Egyre kevesebb hazai csemegeszőlőt találni a kínálatban, miközben pár év alatt mintegy másfélszeresére, 5000 tonnáról 7300 tonnára nőtt a szőlőimport Magyarországon – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legújabb közleményéből. Az import elsősorban olasz, kisebb mennyiségben argentin, brazil, chilei, dél-afrikai vagy perui.

Ennek oka, hogy miközben nő a kereslet, a hazai csemegeszőlő-termesztés folyamatosan visszaszorul: míg az 1970-es években 7500 hektáron még 68 ezer tonna termett, idén 1000 hektáron alig 10 ezer tonna.

A hazai termesztésű étkezési szőlők közül hagyományosan nagyon népszerű a chasselas, de emellett egyre jelentősebbek a tipikus csemegszőlőfajták, a fehérek közül elsősorban a korai érésű, nagy szemű arkadija vagy a szintén hazai nemesítésű Pannónia kincse és az Éva, a kékszőlők közül pedig a guzal kara és a Moldova.

A felmérések szerint a magyar fogyasztók átlagosan évente 2,5-3 kilogramm csemegeszőlőt esznek és elsősorban a magnélküli fajtákat keresik.

 

Különleges tokaji bort mutattak be

Augusztus 28. 15:23
Mind a 27 tokaji település szőlőjéből került abba a borba, amelyet Polgármesterek Bora néven most mutattak be Tokaj-Hegyalján. Az immár 16. alkalommal elkészült borkülenlegesség egy a Grand Tokaj Zrt. által készített 2016-os száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály házasítás.
 
Az eddigi évekhez hasonlóan a Polgármesterek bora ezúttal is limitált kiadású, mindössze 3800 palack készült belőle, kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, csak reprezentatív célokat szolgál.
 
Az idei bemutató időpontja jelképes és rendhagyó volt, hiszen Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék éppen 15 éve lett a Világörökség része. Ebből az alkalomból a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal borkóstolóval egybekötött konferenciát is szervezett. A meghívottak megkóstolhatták többek között a Grand Tokaj 5 puttonyos aszúját, ami a londoni International Wine Challenge-en aranyérmes lett.
 

A verseny-barbecue megérkezett Magyarországra

Augusztus 25. 16:24
Október 13-15 között rendezik meg a Tállya BBQ Verseny & Fesztivált. Az első hivatalos, pontszerző, pénzdíjas barbecue verseny (Master Series Sanctioned Contest) Magyarországon, a KCBS – Kansas City Barbeque Society védnöksége alatt, a tokaji borvidék szívében, Tállyán.

A 6400 EUR összdíjazású verseny során közel 40 hazai és külföldi BBQ csapat fog egymással megmérkőzni. Az Európa minden szegletéből érkező csapatok 5 kategóriában küzdenek meg a dobogós helyezésekért. A KCBS felajánlása szerint ezen kívül a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabadkártyát kap a 2018-as Jack Daniel's világbajnokságra. A verseny Magyarország egyetlen világörökségi borvidékén, Európa mértani középpontjában, Tállyán kerül megrendezésre, a különleges hangulatú szüreti időszakban, kísérőprogramja pedig egy nagyszabású, hamisítatlan blues- és borfesztivál lesz, izgalmas zenei és családi programokkal, utcazene versennyel, egyedi gasztronómiai- és borélményekkel. A verseny és a fesztivál a Tállyáért Egyesület szervezésében, a BBQ Expedition szakmai felügyeletével, valamint az Oroszlános Borhotel, a Colas Északkő, a Big Green Egg és a Márton Birtok támogatásával valósul meg.

Tállya

Tokaj-Hegyalja 1737 óta a világ első zárt borvidéke, 2002 óta pedig az UNESCO Világörökség része mint történelmi borvidék és kultúrtáj. A vidék egyedülálló borfajtája, az aszú világszerte az egyik legismertebb hungaricum. Tállya, Tokaj-Hegyalja nagymúltú települése a mérések szerint Európa mértani középpontjában fekszik, a települést a több évszázados borászati hagyomány, a gazdag épített és szellemi örökség, a különleges természeti adottságok, a borvidék legkiterjedtebb borospince labirintusa, a helyi hagyományok, a kiváló szálláshelyek és a minőségi kulináris élvezetek teszik kiemelt jelentőségűvé. A Tállyáért Egyesület 2014 óta meghatározó közösségi szereplője a helyi és térségi társadalomnak. A civil szerveződés a község gazdasági, szellemi és kulturális fejlődésének elősegítését tűzte ki célul, az elmúlt években rengeteg színvonalas rendezvénnyel és kezdeményezéssel járulva hozzá a borvidék programkínálatához. Velük szoros együttműködésben dolgozik a településért az Oroszlános Borhotel, amely nemcsak minőségi szálláshely és kiemelkedő gasztronómiai helyszín, de a környék egyik legfontosabb közösségi központja is.

A verseny

A Promenád sétányon megrendezett verseny szombati napja részlegesen lesz nyilvános a nagyközönség előtt, a vasárnap azonban teljes mértékben nyitott lesz minden érdeklődő számára, lehetőség lesz a műhelytitkokba való betekintésre. A szombati napon is több alkalommal biztosítunk bejárási lehetőséget a versenyterületen, szakértő vezetésével, vasárnap pedig már a versenycsapatok által elkészített, de nem beadott húsokból is lehet kóstolni. Újságírók számára regisztrációt követően a verseny teljes egészében nyitott. A verseny szakmai programja és a fesztivál program egyaránt megtalálható a weboldalunkon.

Veszélyes fertőzés támadja meg a magyar szőlőt

Augusztus 24. 16:21
20-50 százalékkal is csökkenhet akár a szőlőtőkék terméshozama  a Magyarországon ismét megjelent amerikai szőlőkabóca által terjesztett fertőzés következtében. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tájékoztatása szerint az ország legtöbb megyéjében már beazonosították a kártevő kifejlett egyedeit. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma terjesztéséért felelős rovar azért nagyon veszélyes, mert egész élete során fertőzőképes.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a szőlőkabóca elszaporodása a kártevő rovar elleni többszöri védekezéssel akadályozható meg, illetve kiemelt jelentőségű a gondozatlan területek felszámolása. Aki nem teljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségét, utólag köteles megtéríteni a közérdekű védekezés költségeit, és bírságot is kell fizetnie.