Fröccs

Csak hat megyében nem várható ma délután felhőszakadás

Július 25. 11:51
A többi 13-ban viszont annál inkább!
 
Csak hat megyében nem várható ma délután felhőszakadás
 
Ma főleg nyugaton lehetnek gomolyfelhők, több helyen kialakulhat a délutáni órákban zápor, zivatar. A keleti tájakon sok napsütésre számíthatunk és csak elszórtan fordul elő nyári csapadék. 30-31 fok lesz.
 
Holnap gomolyfelhős lesz az ég, és szórványosan alakul ki zápor, zivatar. A maihoz hasonló lesz a hőmérséklet is.
 
Szerdán a sok napsütés mellett ismét tornyosulnak majd a gomolyfelhők, és elszórtan alakulnak ki zivatarok. 31 fok körüli meleg valószínű.
 
Csütörtökön szintén szórványosan várható frissítő zápor, zivatar és tovább tart a kánikulai meleg.
 
Pénteken aztán egy kissé kellemesebb lesz az idő, mert csökken a felhőzet, ragyogó napsütés ígérkezik. Már csak elvétve fordul elő zápor, zivatar, vistzont meleg marad, nagyjából 30 fokra számíthatunk.
(Origo.hu)

Sörbe és pezsgőbe fordult tegnap a Tour De France

Július 25. 09:48
Chris Froome harmadszor nyerte meg a Tour de France-t, és a tegnapi, utolsó szakasz után a hagyományos pezsgőzés sem maradhatott ki az ünneplésből. Sőt, Froome, minden csapattársával együtt egy sört is lenyomott a nyeregben ülve.
 
Sörbe és pezsgőbe fordult tegnap a Tour De France

Egyre többet hajózunk a Balatonon

Július 24. 19:08
Az év első felében 10,3 százalékkal emelkedett a balatoni komp utasforgalma, 5 százalékkal csökkent a személyhajókon utazók száma - amit máris kompenzált a júliusi értékesítés -, 7 százalékkal nőtt a vitorláságazat bevétele, és jelentős növekedést mutat a cég rendezvényhajóinak, valamint két kempingjének a forgalma - számolt be Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vezérigazgató-helyettese az MTI-nek pénteken.
 
Mint kifejtette, a 21 tóparti, BAHART-kikötővel rendelkező balatoni önkormányzat tulajdonában lévő társaság az év második felében a kedvező folyamatok folytatódásában bízik, tekintettel a végrehajtott fejlesztésekre, és a balatoni turizmusban tapsztalható pozitív tendenciára.
 
A társaság több változást is bevezetett idén kompközlekedtetésben, amelyek meghozták a várt eredményt. A korábbiakhoz képest két hónappal előbb megkezdték a járatok sűrítését, a nyári hónapokban pedig az igényekhez alkalmazkodik, hétvégenként szinte folyamatos az üzemelés. A kompokra az első félévben valamivel több mint 300 ezer utas váltott jegyet. Több mint 100 ezer gépjárművet, ezen belül közel 89 ezer személygépkocsit szállítottak a kompok, ami 13 százalékos emelkedés. A kerékpáros utasok száma 5 százalékkal 17 ezerre csökkent. Ez Veigl Gábor szerint a hosszú-hétvégekre eső kedvezőtlen időjárás következménye.
 
A BAHART menetrend szerint közlekedő- és sétahajóin június végéig 138 ezer ember utazott.  A kedvezőtlen időjárás miatti elmaradást július első három hetében már sikerült behoznia a társaságnak, sőt július közepén már 10 ezerrel meghaladta az utazók száma az előző év hasonló időszakában mértet. 
 
A cég 12 tagú vitorláskikötő-láncának bevétele változatlan díjak melett 7 százalékkal emelkedett. Ez részben az első ütemben 51 férőhellyel bekapcsolódó új alsóörsi kikötőnek, részben a szolgáltatások (mosatás, daruzás, stb.) bővítésének köszönhető. 
 
A társaság két kempingje hetek óta teltházzal üzemel. A tavalyi adatokhoz képest június végéig 18 százalékkal nőtt a vendégforgalmuk, részben az új mobilházak telepítésének, részben a kedvező időjárásnak köszönhetően. A vendégek 40 százaléka érkezett külföldről, többségük Németországból és Ausztriából. 
 
A legsikeresebbnek a társaság rendezvényhajói bizonyultak, 50 százalékos forgalomnövekedést produkálva. Ez a megújult catering (étel- és italválaszték) szolgáltatásoknak, valamint az erőteljes reklámkampánynak és partnerkör bővítésnek tudható be. A rendezvényhajózás unikális lehetőségeit főként konferenciák, tréningek, esküvők szervezői veszik igénybe, elsősorban tavasszal és ősszel - a tapasztalatok szerint.    
 
A vezérigazgató-helyettes elmondta, a balatoni fejlesztésekről szóló 300 milliárd forintos programot felülvizsgáló szakemberekkel folyamatosan egyeztetnek, hogy az újratervezés során ne essen ki a BAHART-ra szánt forrás, sőt a források esetleges bővítésével a társaság még jobban hozzájárulhasson a régió turisztikai vonzerejenek növeléséhez.
 
A visszavont programban kétszer két milliárd forintot nevesítettek a társaság hajóflottájának és kikötőhálózatának fejlesztéseire, ami elengedhetetlen a versenyképesség megőrzéséhez és a minőségi turizmus megfelelő kiszolgálásához - hangsúlyozta Veigl Gábor.
(MTI)

Nem januárban kell őszibarackot enni!

Július 24. 13:51
Hiszen most van itt a szezon és sorra nyílnak a szedd magad akciók.
 
Az őszibarack 500 különböző fajtája miatt érési ideje jóval kitolódott, így a friss gyümölcsöt hosszabb időn át élvezhetjük. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy egészen szeptember közepéig folyamatosan találkozhatunk vele a földeken – olvasható a Környezettudatosélet.hu.
 
A portál összeszedte a szedd magad őszibarack földek listáját is.

Itt egy csepp időutazás

Július 24. 11:19
Így nézett ki ma hajnalban Balatonszepezdnél a napfelkelte. Csak mert olyankor biztosan aludtatok még...
 
Itt egy csepp időutazás
(Via)

Sörmúzeum nyílt a szolnokon

Július 24. 09:17
Sörmúzeum nyílt a szolnokon
 
Sörárium néven a sör és a sörfőzés történetét bemutató, a városháza pincerendszerének felújításával és átépítésével kialakított interaktív sörmúzeum nyílt pénteken Szolnokon.
 
Az 520 millió forintból, a helyi városháza pincerendszerének felújításával és átépítésével kialakított létesítmény ünnepélyes átadásán Szalay Ferenc, a Tisza-parti megyeszékhely polgármestere mutatta be az új létesítményt a meghívott vendégeknek.
 
A vezető felidézte: amikor a törökök elfoglalták a szolnoki várat, már volt sörfőzde a városban, amelyet a hódítók sem pusztítottak el, sőt 1722-re három ilyen üzem is működött a településen. Szolnoknak innentől kezdve az 1960-as évekig folyamatosan volt helyben készült söre.
 
A Sörárium e hagyományra építve nyolc helyiségben, ezer négyzetméteren mutatja be a sör és a sörfőzés történetét 300 interaktív eszköz segítségével. A Sörmúzeum azonban nem csupán egy különleges, Magyarországon párját ritkító tárlat, hanem stílusos és igényes vendéglátóhely, továbbá valóságos sörfőző manufaktúra is egyben, amely korszerű technológiával, minőségi kézműves söröket állít elő - húzta alá.
 
Szólt arról is, hogy a beruházásra a város turisztikai vonzerejének növelése mellett azért volt elengedhetetlenül szükség, mert a helyi polgármesteri hivatal összességében 1400 négyzetméter alapterületű pincerendszere hosszú időn át a Tisza jelentősebb áradásai alkalmával térdig érő talajvízzel telt meg. Ez pedig a patinás épület állagát veszélyeztette.
(MTI)

Hétköznapra és hétvégére: Kir és Kir Royal

Július 23. 17:00
A pezsgőben az a jó, hogy reggel, délben és este is elfogyaszthatunk egy pohárral anélkül, hogy bárki iszákosnak nézne. A francia étkezési kultúrához is hozzátartozik legalább egy pohár ital elfogyasztása, pláne a hosszú vasárnapi ebédeken. Bemutatkozik a két leggyakoribb és leghétköznapibb apéritif. 
 
Az eredeti recept Burgundiából származik és Canon Félix Kir pap nevéhez köthető, aki egyébként sokáig Dijon főpolgármestere is volt. Az 1950-es években járunk, amikor Kir hatására a helyi termékekre olyan erős hangsúly került, hogy az aligoté szőlő borából és a helyi feketeribizli-likőr keverékéből mindennapi ital vált.
 
A Crème de Cassis egy ragacsos, sűrű, mélylila feketeribizli-likőr, 400 grammos maradékcukor-tartalommal. Mivel a burgundiai aligotéből készült bor csontszáraz, tökéletes egységet alkotnak, ezért is vált olyan sikeressé a recept. Ha nincs otthon Bourgogne Aligoté, használjunk bátran bármilyen száraz, magas savú és kevésbé illatos bort, amihez csak egy kevés Cassis-t kell kevernünk, és kész is a Kir. 
 
A Kir Royal esetében (is) fontos figyelni rá, hogy a Cassis alulra kerüljön és arra öntsük a pezsgőt, így segít a Cassist feloldani. A legjobb, és eredeti arány szerint 1/5 rész likőr, 4/5 rész bor vagy pezsgő kell a koktélhoz, a szervírozás hagyományos módja pedig fehérboros pohár a Kir, és flőte a Kir Royal esetében. 
 
Az izgalom kedvéért érdemes kipróbálni szeder-, vagy málnalikőrrel is!

Kisebb pincészeteket is meglátogat idén a Magyar Borok Útja Rallye

Július 23. 11:39
Olyan kisebb pincészeteket is meglátogat idén a XXI. Magyar Borok Útja Rallye, amelyeket az autós élménytúra az elmúlt két évtizedben még sohasem érintett.
 
Megay Róbert Péter főszervező a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rali 250-300 fős mezőnye augusztus 26-án reggel a budapesti Kincsem Parkból rajtol majd, és a három nap alatt 17 dunántúli borászatot jár végig. 
 
"Egyik célunk, hogy azokat a kisebb borászatokat is meglátogassuk, amelyek országosan ugyan nem ismertek, de olyan minőségi borokat termelnek, hogy szintén megérdemlik a figyelmet" - fogalmazott Megay Róbert Péter. Hozzátette: az útvonal a somlói, a balatonboglári és a balatonfüredi-csopaki borvidéket, Badacsonyt, valamint a Balaton-felvidék pincészeteit érinti.
 
A főszervező kiemelte: az autós-boros rali első alkalommal ejt útba olyan kisebb településeket, mint Kötcse, Monoszló, Badacsonyörs vagy Gyulakeszi, s eközben olyan borászatokat, mint a  Canter Borház, a Fáncsi Hegyi Pince, a Folly Arborétum és Borászat, a Sípos Borház vagy a Villa Tolnay Pince.
 
Knezsik István, a szervezőbizottság tagja arról beszélt, hogy ezen a ralin nem a gyorsaság a fontos, hanem a tudatos, felelősségteljes és biztonságos közlekedés. A sofőröknek ezért a KRESZ-t szigorúan be kell tartaniuk, nem ihatnak alkoholt, minden reggel indulás előtt megszondáztatják őket, de rendszeresek lesznek a sebességellenőrzések is.
 
Megay Róbert Péter mindezt azzal egészítette ki, hogy a háromnapos túra során számos érdekes feladatot kell megoldaniuk az indulóknak. Ezek egy része az autóhoz és annak fizikai paramétereihez, a másik fele az adott borvidékekhez kapcsolódik, de a szokásokhoz híven lesznek vicces feladatok is.  
 
A Magyar Borok Útja Rallye most sem akar kimaradni a társadalmi felelősségvállalásból, ezért a szervezők a bevételből egy jelentősebb összeggel a hajléktalanok őszi egészségügyi szűrését fogják támogatni.
(MTI)

Itt a caprese szezon!

Július 23. 09:38
Mert ez a saláta nem januárban finom! :)
 
Te hogyan készíted?