Fröccs

Egy tállyai borászat nagy dobása

Szeptember 09. 07:12
A TR (Tállyai Radicals) művek néhány éves, fiatal pincészet, akik a legmagasabb minőséget tűzték ki célul. Ripka Gergyely, TáncolóMedve.hu oldalán írt a borászat 2013-as nagy dobásáról:
 
„A bor már január óta le van töltve (...) egyelőre nincs termékbesorolása: legyen most annyi elég, hogy egy nagyon magas minőségű desszertbor, bőven az alap édes szintje fölött. (...) Egyértelműen modern aszús illat, tisztán, főleg kajszival. Ízre elképesztő krémes és végtelen hosszú, ugyancsak aszúkat idéz. Hatásosan demonstrálja, mekkora évjárat 2013!”

Melyik a világ legjobb országa?

Szeptember 08. 20:04
Elkészítették a Good Country Index-et, amelyben az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek adatbázisai segítettek. A készítők kihangsúlyozták, hogy nem íz ítélethozatal a céljuk, csupán egy párbeszéd elindítás, hogyan szolgálhatnák az országok egyszerre állampolgáraik és a nagyvilág érdekeit - írja a Világutazó.net.
 
A Good Country Index az alapján sorolja be a világ országait, hogy mennyire járulnak hozzá a közjó megvalósulásához vagyis a Föld és az emberiség boldogulásához. A sorrend felállításához olyan kategóriák alapján dolgoztak, mint a Tudomány és technológia, Kultúra, Nemzetközi béke és biztonság, Világrend, Bolygó és klíma, Jólét és egyenlőség, Egészség és elégedettség. 
 
Melyik a világ legjobb országa?
Forrás: Vilagutazo.net
 
A Good Country Index 125-ös listáján Írország került az első helyre. Magyarország az összesített listán a 61. helyet szerezte meg, de a legjobb részeredményt (9. hely) a Tudomány és technológia kategórián belül értük el. Ezt elsősorban Nobel-díjasainknak továbbá a szabadalmaknak és a nemzetközi publikációknak köszönhetünk.
 
Az első tíz helyzett:
  1. Írország 
  2. Finnország
  3. Svájc
  4. Hollandia
  5. Új-Zéland
  6. Svédország
  7. Egyesült Királyság
  8. Norvégia
  9. Dánia
  10. Belgium 

Magyar résztvevője is van az Ifjúsági Szakács Világbajnokságnak

Szeptember 08. 16:44
Mede Ádám képviseli hazánkat a szeptember 11-én kezdődő Ifjúsági Szakács világbajnokságon, amelynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa, aki másfél éve dolgozik az elismert hazai étteremben. 
 

A szőlő ára várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál

Szeptember 08. 13:02
A szőlő ára a várakozások szerint mintegy 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál. A szőlő átlagára országosan, az előrejelzések szerint kilónként nettó (kompenzációs felár nélkül) 100 forint körül alakul. Már látszik, hogy a különböző szőlőfajták között nagy a szórás, amelyet még a termőhely szerinti eltérések is fokoznak.
 
Az MTI információi szerint a cserszegi fűszeres kilogrammjáért 80-95 forintot adnak a felvásárlók, míg az Irsai Olivér kilóját 120-160 forintért vették. Egyes korai érésű fajták ára - alacsony szintről ugyan -, de már elindult felfelé.
 
A szüret augusztus elején kezdődött az országban, a csabagyöngye szedésével, és várhatóan október közepén, végén fejeződik majd be Tokajban. A szőlősgazdák mintegy 420 ezer tonna szőlőt takarítanak be a tőkékről, 59 ezer hektáron. Az idei szüret nyomán „igen szép", gazdag belső értékű, magas cukor tartalmú és a savak összhangját mutató újborokat készíthetnek a borászok. Így a szakemberek szerint az idén az utóbbi évek legígéretesebb szürete folyik a szőlőültetvényeken az országban. - mondta Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.
 
(Forrás:MTI)

Végre napsütésben kóstolhatunk a Budavári Borfesztiválon

Szeptember 08. 10:26
Úgy tűnik két év után ismét napsütéses, enyhe idő lesz a Budavári Borfesztiválon. A szeptember 9-én, szerdán kezdődő eseményre jó idő ígérkezik:

A világért sem szeretnénk elkiabálni két ínséges év után... #VÉGREJÓIDŐLESZ!!! 󾌲

Posted by Budavári Borfesztivál on 2015. szeptember 7.

Cseppőrért indított játékot a Budavári Borfesztiválon a Winelovers

Szeptember 08. 07:22
A többek között az Olaszrizling Októbert, és a Bordó Blendet is szervező Winelovers csoport játékot indított a Facebookon, amelyben cseppőrt nyerhetnek a Budavári Borfesztiválon a Winelovers standhoz látogató vendégek. A DropStophoz azonban tudni kell a napi jelszót, amelyet a játék Facebook eseményén osztanak meg a szevezők.
 
Csatlakozz te is, hiszen ilyen cseppőr lehet a tiéd!
 
Cseppőrért indított játékot a Budavári Borfesztiválon a Winelovers

Íme pár tipp a sörhas ellen

Szeptember 07. 19:08
A Szorfi.blog.hu összegyűjtött hét hasznos tanácsot, hogy mit tegyél a sörhas ellen:
 
1. Mindig próbálj meg egészségesen étkezni és kiváló minőségű tápanyagot bevinni, de a legfontosabb: próbáld meghúzni a határt és törekedj a mértékletességre.
2. Egyél többször keveset.
3. Délután három után már nem igazán fogyasztok szénhidrátot.
4. Jelölj ki hetente egy bűnöző napot.
5. Fogyasztd lelkiismeretfurdalás nélkül a kiválasztott áldozatot.
6. Tiszteld meg az ételt annyival, hogy élvezettel fogyasztod el
7. Iktass be több kardiót az életedbe.

Vigyázz a csokoládé pralinéval!

Szeptember 07. 15:44
Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai tagállamban, köztük Magyarországon is - írja az Origo.hu.
 
A belga hatóság által kezdeményezett riasztás szerint a termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. A Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el.
 
Ezek a termékek a „Choceur” belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a „Palace” válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016). 

Móron is elkezdődött a termés betakarítása

Szeptember 07. 12:40
A Móri borvidéken is elkezdődött a 2015-ös szüret. Ezt jól bizonyítja Miklós Csabi Pincészetének Facebook posztja:

Láttam, hogy Csaba Sebestyén és Gál Tibor Gal barátaim, már elkezdték. Így mi is elkezdtük. Annyi, hogy mi, móriak kettesével ládázunk, és igen a ládák pont annyira vannak tele, amennyire kell 󾌵

Posted by Miklós Csabi on 2015. szeptember 7.