Fröccs

Egy valamitől a terrorveszélytől is jobban félnek az Oktoberfest szervezői

Július 01. 11:24
A párizsi, brüsszeli és isztambuli terrortámadások miatt az Oktoberfest szervezői sokkal többet fognak biztonságra költeni, mint korábban – írja a Local.de alapján az Index.
 
A világ legnagyobb sörfesztiválján szúrópróba szerű ellenőrzésekre számíthatnak a vendégek. A szervezők egyébkét a túlzsúfoltságtól a terrorizmusnál is jobban tartanak. A kéthetes sörfesztivál minden évben több mint hatmillió látogatót vonz, és már a korábbi években is egyre kaotikusabb helyzetet eredményezett, hogy növekvő számú látogatót kellett bezsúfolni ugyanakkora területre. Idén jobb szervezéssel próbálják elkerülni a torlódásokat.
 

Aki szereti a keserű ízeket, annak sötét a lelke

Július 01. 08:45
Az osztrák Universität Innsbruck felmérése szerint, azoknak az embereknek, akik szeretik a tonikot, Negronit, fekete kávét vagy IPA-t - tehát a kifejezetten keserű italokat -, a lelkük is sokkal sötétebb, mint másoké - olvashattuk a Vinepair oldalán. 
 
1000 ember vett részt a kutatásban, ahol kétféle teszt eredményeit összevetve született meg az eredmény. Az egyik tesztben különféle étel- és italtípusokat kellett rangsorolniuk 1-től 6-ig, a másikban pedig a személyiségükre vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolniuk. A tudósok úgy vélik, a feltételezésnek jogalapot ad a tény, hogy a keserű ízeket egyfajta figyelmeztetésként ismeri fel agyunk, hiszen általában a keserű dolgok károsak, vagy éppen mérgezőek - ezért kedvelhetik jobban a rosszindulatú, netán erőszakos emberek.
 
Emellett az is kiderült, hogy az édes ízek kedvelői a leginkább segítőkész személyiségek. Gyakorlatilag tehát azok, akiknek ízlenek a kifejezetten keserű kortyok, szinte izgalomba jönnek a veszélyes, vagy ártalmas dolgok kapcsán. Ezek után ha IPA-t rendelsz, ne csodálkozz, ha megijed tőled a pultos lány.

A város felett lebegve vacsorázni? Igen!

Június 30. 17:04
A legújabb őrület a Dinner in the sky, amikor is nagyjából 40-50 méter magasságban fogyaszthatjuk el vacsoránkat, egy 22 fős asztalnál, és az úgynevezett „sky chef”-ek társaságában kóstolhatjuk végig az ötfogásos égi menüt. Akármennyire is ijesztőnek tűnik, egy fotót mindenképpen megér!
 
Az eredeti ötlet Belgiumból származik, viszont már 40 városban elérhető a bő egy órás, légies vacsora. Az óriási asztalt 60 méter magas daru tartja, a menü csúcsminőségű alapanyagokból készül - bár kíváncsi lennék ki emlékszik a menüre, miközben ilyen elképesztő élményben lehet része. Az élmény ára 399 dollár, ami bár húzós, de még mindig jobb mint egy jegy a Virgin Galacticra.

Balatonfüred-Csopak a borturisták kedvenc borvidéke

Június 30. 13:52
A Balatonfüred-Csopaki borvidéket jelölték meg első számú kedvencként a Kóstolom borturisztikai mobilalkalmazás által készített online felmérés válaszadói. A bortípusok közül a fehér, azon belül is az olaszrizling kapta a legtöbb szavazatot. A vörösborok között pedig a cabernet sauvignon végzett a népszerűségi lista élén.
 
A Kóstolom kérdőívének célja az volt, hogy feltérképezze a borturizmus iránt érdeklődők hazai borvidékekkel és borfogyasztással kapcsolatos preferenciáit.
 
A beérkező válaszok alapján toronymagasan (38%) a Balatonfüred-Csopaki borvidéket jelölték meg elsőszámú kedvencként a borturizmus iránt érdeklődők. A második helyen ebben a rangsorban holtversenyben Badacsony és Villány osztozik, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Tokaj került fel.
 
A felmérés további izgalmas eredménye, hogy a válaszadók több mint fele (55%) a fehér borokat jelölte meg kedvencként, míg a vörösbor épphogy megelőzve a rozé bortípust, második helyet ért el ebben a rangsorban. A Kóstolom felmérése arra a kérdésre is kiterjedt, hogy melyik a válaszadók kedvenc fehérbora. Az olaszrizling nagy fölénnyel nyert (35%), míg második helyre a furmint lépett fel. A harmadik helyet ezen a listán pedig megosztva az irsai olivér és a juhfark érte el.
 
A kérdőív a válaszadók kedvenc vörösbor fajtájára is kíváncsi volt. Ebben a kategóriában a cabernet sauvignon került az első helyre. A második a listán a pinot noir és a kadarka lett holtversenyben, míg a harmadik helyet szintén azonos szavazatszámmal a kékfrankos és a cabernet franc szerezte meg.
 
Érdekesség, hogy a felmérésben résztvevők elsősorban az online médiából tájékozódnak egy-egy borvidék kínálata kapcsán, fontos információforrás még a közösségi média, illetve az ismerősök ajánlása is sokak döntését befoláysolja.

Ittál már dobozos bort?

Június 30. 09:32
A dobozos sörök és koktélok után végre itt vannak a dobozos borok is! Természetesen Amerikában, ahol a kínálat már egész széles, van például fehér habzóbor, grenache rozé és pinot noir is. Oregontól, Sonomán át egészen Denverig kaphatóak a 187-375 mililiteres dobozos borok. Tökéletes megoldás ez a változat, ha mondjuk nincs nálunk dugóhúzó, vagy nem szeretnénk egy palackot megbontani.  
 
A doboz könnyű, olcsó, újrahasznosítható, és jól használható olyan boroknál, amelyeknek fiatalon fogyasztandóak - természetesen nem egy Montrachet Grand Cru fog a dobozba kerülni (még).
 

Jönnek a kocka alakú görögdinnyék!

Június 30. 08:40
Szerdától kerül a japán boltokba a különleges, kocka alakúra formált görögdinnye, amelyet nem étkezési, hanem dekorációs célokra termesztenek.
 
A műanyag dobozokban növesztett görögdinnye már csak azért sem ehető, mert beérése előtt szüretelik. A kocka alakú dinnyéket darabonként tízezer jenért (28 ezer forintért) árulják az áruházakban és gyümölcsösöknél.
 
A különleges görögdinnye a Kagava prefektúrabeli Zencudzsiból származik. Termesztését 45 évvel ezelőtt kezdték el, ma már hat termelő foglalkozik vele. Szerdán 330 görögdinnyét indítottak útnak az első szállítmánnyal.
 
A kocka alakú dinnyék iránt külföldön is van érdeklődés, mások mellett Thaiföldre és Oroszországba exportálják.
(MTI)

Magyarországra jönne Ausztria legmenőbb fagyizója

Június 29. 18:49
Több mint 70 ízű fagyi és 15 vegán fagylaltot kínál a csaknem 90 éves osztrák fagyizó. Nemzetközi terjeszkedésbe kezd a közel 90 éves fagyi márka, Budapest felé kacsintgat az osztrák Heiling Eis franchise, Ausztria egyik legrégebbi fagylaltozója - írja a Chef & Pincér.
 
A Heiling Eis fagylalt franchise természetes anyagokból és helyi összetevőkből készíti a fagyijait, színezőanyagok és ízfokozók felhasználása nélkül.
 
Az 1927-ben, a burgenlandi Lékában alapított családi vállalkozás a minőségre, a régi családi receptekre alapozta hírnevét. Most a hálózat megkezdi franchise partnerek felkutatását Ausztrián kívül is – a kiszemelt desztinációk között van Budapest is.

Szigorodnak a kaliforniai bortörvények

Június 29. 15:15
Mostantól már kevesebben tüntethetik fel a kaliforniai borok címkéjén a Napa völgyet. A kínálat egyre gyorsabban hígul, a kaliforniai borászok viszont szeretnék megőrizni a Napa völgy becsületét és hírnevét. Amennyiben sikerül levédeni a nevet, a többi kaliforniai borvidék neve is védve lehet majd ezáltal - írja a Star-Telegram.
 
Kalifornia kimagasló bortermő vidékekkel rendelkezik, és a borok földrajzi eredetét illetően, főleg a Napa völggyel szemben roppant magas elvárásai vannak a vásárlóknak - mondta Ronald M. George főbíró. A napokban a Szövetségi Alkohol és Dohány Adó- és Kereskedelmi Hivatala javasolta a címkére vonatkozó szabályok szigorítását, miszerint ezentúl használni kell az eredetmegjelölést és más azonosító szavakat is.
 
Amennyiben például Napa völgyből származó szőlőt használnak egy georgia-i borhoz, feltüntethezik rajta a Napa völgyet, vagy mondjuk egy New York-i bornál a Sonomát, ha onnan származik a szőlő. Tavaly szeptember óta kezdte sürgetni a kaliforniai kongresszusi küldöttség az agresszívebb szövetségi szabályzást, hogy ezáltal valós és pontos információkat kapjanak a vásárlók. 

Július végétől nincs Tesco halászlé...

Június 29. 11:39
A budaörsi Tescoban hétfőtől nem árulnak élő halat. A áruház egy táblán figyelmezteti a vásárlókat, hogy június 27-től az élőhal-árusítás megszűnik - írja a Nosalty.
 
Az áruházban fagyasztott és csomagolt halak továbbra is benne lesznek a kínálatban, azokban az áruházakban pedig, ahol továbbra is népszerű a hal, megmaradnak a halpultok.