Fröccs

Bemutatjuk a világ legnagyobb mázlistáját

Július 28. 16:51
Egy ausztrál férfi lett a tulajdonosa annak a mikronéz-szigetvilági szállodának, amelyet eladói világméretű tombolán hirdettek meg.
 
A 16 szobás üdülőhelyet Kosrae szigetén egy új-dél-walesi férfi nyerte meg, aki 49 amerikai dollárt fizetett a tombolajegyért. 
 
A kicsiny hotelt a Salamon-szigetektől északra fekvő Kosrae-n az ausztrál Doug és Sally Beitz 1994-ben építette, ám most már vissza akarnak térni hazájukba, ezért az üdülőhely eladása mellett döntöttek. A tombola ötletével egyik fiúk állt elő. Beitzék úgy vélték, hogy legalább 50 ezer jegyet kell eladni, ahhoz hogy pénzügyileg sikeresek legyenek.
 
A sorsolás előtt Doug Beitz arról beszélt, reméli, olyasvalaki lesz a nyertes, aki szereti a meleget, és szeret új emberekkel találkozni a világ minden pontjáról. 
 
A Facebookon kedden közzétett videoüzenetükben jelentették be, hogy a tombola nyertese a 44 980-as sorszámú jegy tulajdonosa, egy bizonyos Joshua Ausztráliából, akinek kilétét nem fedték fel.
 
Az ausztrál férfinek egy teljesen adósságmentes, 20 éves haszonbérlettel bíró szálloda kerül a tulajdonába, amelyhez étterem és számos gépkocsi, kisbusz is tartozik. A hotel igen népszerű a horgászok és a búvárok körében.
(MTI)

További édességeket lehet visszavinni az IKEA-ba

Július 28. 13:19
Az IKEA hat további, mogyoróra és mandulára allergiások vagy érzékenyek által nem fogyasztható terméket hív vissza azok lejárati idejétől függetlenül - közölte a társaság csütörtökön, azt követően, hogy a hét elején két csokoládét hívott vissza, mert a tejre vagy mogyoróra érzékeny embereknél allergiás reakciókat válthatnak ki.
 
A vásárlók visszavihetik az adott termékeket bármelyik magyarországi IKEA áruházba, ahol visszakapják azok teljes vételárát - áll a közleményben.
 
A tájékoztatás szerint a mogyoró és a mandula több alkalommal is megtalálható volt a termékekben, ami azt jelenti, hogy  fogyasztásuk nem javasolt az ezekre érzékeny embereknél. A termékek csomagolásán nem tüntették fel megfelelően a gyakori allergéntartalmat, a csomagolásokon csupán a "tartalmazhat" szó szerepel. Az információ így esetlegesen félrevezető is lehet, ezért az IKEA valamennyi piacán visszahívta azokat.
 
A cég közölte az is, hogy eddig nem értesült allergiás esetről a hat, most visszahívott csokoládé miatt.
(MTI)

Budapesten vagy és gyászos az idő? Ne szomorkodj!

Július 28. 10:18
...mert a Somlón is ilyen.
 
Budapesten vagy és gyászos az idő? Ne szomorkodj!
(Via)
 
De NO PARA, mert ma még gyakran lehet zápor, zivatar, viszont holnap már inkább csak keleten valószínű nyári csapadék. A Dunántúlon már többórás napsütés lehet, szombaton pedig ragyogóan napos idő lesz, ami kitart vasárnap is.
 
Mondhatni:
 
Felhő nem jár fenn az égen,
nyár van, vidám, forró nyár,
harangvirág tárt kelyhében
friss harmatcsepp csillan kéken,
künn a réten áll a bál.
 
(J.Z.Novák: A tücsök meg a hangyák)

Így NE grillezz soha!

Július 27. 17:49
A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni! A grillbegyújtóval óvatosan kell bánni!
 
Pláne, hogy itt a srácok szinte biztos, hogy valami komolyabb anyaggal próbálkoztak.
 
Így NE grillezz soha!
 
Szóval, csk óvatosan!
(Via)

Fesztiválkalauz Nébih módra: „minden étkezés előtt mossunk kezet”

Július 27. 15:57
„Minden étkezés előtt mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítő kendőt, folyadékot. Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogjuk meg. Kizárólag forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjunk el. A frissen készült, forrón tálalt étel a legbiztonságosabb választás. Tárolni tábori körülmények között különösen kockázatos. Jó, ha tudjuk, hogy a tojásos, darált húst tartalmazó, vagy töltelékes ételek, a hidegkonyhai és hűtést igénylő cukrászsütemények fogyasztásának kitelepüléssel járó környezetben nagyobb a kockázata. Ne fogyasszuk el az ételt, ha érzékszervileg elváltozást mutat, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű. A langyos helyen tárolt vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok az élelmiszerekben elszaporodhatnak és az étel elfogyasztása után megbetegedést okozhatnak.
 
Ezen kívül fogyasszunk minél több vizet, ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből, így attól csak még szomjasabbak leszünk. Energiaitalt ne víz vagy üdítőital helyett igyunk!”
 
Ezeket a Nébih közleménye írja a fesztiválokon való étkezéssel kapcsolatban. 
 
Ésszel!!!

Milliókra bírságolják a Hold utcai piac egyik hentesét

Július 27. 11:00
Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a fővárosi Hold utcai piac egyik húsboltjában.
 
A hivatal szerdai közleménye szerint a múlt héten tartott ellenőrzésük nyomán az üzletet működtető vállalkozás, a Szoltim Hús Kft. milliós nagyságrendű bírságra számíthat, a kifogásolt termékeket megsemmisíttették.
 
Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást nem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak - áll a közleményben.
 
A tájékoztatás szerint az ellenőrök tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között több ismeretlen eredetű drága hústermék volt, például vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb és báránygerinc. 
 
A lefoglalt termékek közül különösen veszélyes az ismeretlen eredetű vaddisznóhús, mert azt nem vizsgálták a Trichinella nevű fonálféregre, amely súlyos megbetegedést okozhat az emberi szervezetbe jutva - hívja fel a figyelmet a Nébih. 
 
Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.
 
A legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amelyen nem végezték el a vizsgálatot, mert az előírások szerint minden olyan húsfajtánál, amelyben előfordulhat a fonálféreg, kötelező annak szűrése - hangsúlyozza a Nébih.
(MTI)

Fagylalt, ami nélkül nem érdemes élni!

Július 27. 08:00
Ha nyáron barátainkat igazán el szeretnénk kápráztatni, akkor mindenképp próbáljuk ki a házi vörösboros fagylaltot.

Hogy mitől is olyan különleges? Az első pillanatban egy krémes, édes ízt fogunk érezni, majd ezt felváltja a vörösbor fanyar aromája. Sokféle módon lehet variálni a fagylaltot, a recept alapja most Merlot, fő aromaként pedig egy kis vaníliával lett megbolondítva.
 
Fagylalt, ami nélkül nem érdemes élni!

Összetevők:
 
  • egy üveg vörösbor (pl. Merlot)
  • 2/3 csésze barnacukor
  • 2 csésze habtejszín
  • 1 csésze sűrített tej
  • 4 db. tojássárgája
  • 1 rúd vanília
 
Elkészítési módja:
 
  1. Öntsük a bort egy nagy fazékba, és lassú tűzön kevergessük addig, míg szirupos álaggúvá nem válik. Ez a folyamat körülbelül egy órát vesz igénybe. Ha kész, tegyük félre.
  2. Egy közepes fazékba öntsük össze a cukrot a habtejszínnel, majd a vanília rúd belsejét kapargassuk ki, és keverjük össze a habtejszínnel. A vaníliarudat szintén tegyük bele. Folyamatosan kavargassuk közepes lángon egészen addig, míg elkezd gőzölögni. Figyeljünk arra, hogy ne hagyjuk, hogy elkezdjen forrni.
  3. A tojássárgákat verjük fel villával, míg halvány színű nem lesz. A vaníliarudat vegyük ki a habtejszínből, és lassan adjuk hozzá a tojásokhoz a krémet.
  4. Miután sikerült az előbbi művelet, a keveréket öntsük vissza a fazékba, és közepes lángon addig főzzük, míg mártássá nem sűrűsödik. Egy fakanál segítségével könnyen le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban elkészült-e a mártás. Ha a kanálhoz tapad a szósz, az azt jelenti, hogy az állaga megfelelő. Ekkor levehetjük a tűzről.
  5. Egy szűrőn át öntsük a keveréket egy nagy tálba. Adjuk hozzá a sűrített tejet és a szirupos állagú bort.
  6. Tegyük be a tálat a fagyasztóba egy vagy két órára. Miután kellően lehűlt tegyük bele a fagylaltgépbe, és járjunk el az így szokásos módon.
  7. Miután elkészült, dőljünk hátra, és élvezzük a hűsítő finomságot egy pohár vörösbor társaságában. 
(Via)

Borhoz sajtot? Segítünk választani!

Július 26. 18:51
Régi klasszikusok és új párosítások tűnnek fel ebben a grafikában. Remek ötletek a pezsgőtől a rajnai rizlingig, a szürkebaráttól a cabernet sauvignonig!