Fröccs

Itt a spárgaszezon! Jöhet egy sauvignon blanc?

április 17. 08:28
Rácz Lilla sauvignon blanc pezsgőjéről ír a Borvidékmánia blog.
 
A villányi borvidékről, egészen pontosan Diósviszlóról érkezett hozzám egy palack 2012-es sauvignon blanc pezsgő. (...) Rácz Lilla a készítés során semmit nem bízott a véletlenre. Hagyta például elburjánzani a szőlőleveleket, hogy azok óvják a gyümölcsöt (és a benne lévő savakat) a napsütéstől. Teljesen más sav-cukor-pH arányra törekedett, a megszokottnál korábban is szüretelt. S hogy a végeredmény milyen lett? Azt itt tudod elolvasni.

Magasabb átlagjövedelem = több alkohollal kapcsolatos haláleset?

április 16. 20:31
Nick Sheron a Southampton University klinikai hepatológiájának vezetője és Ian Gilmore, a University of Liverpool professzora szerint a jövedelmek növekedésével együtt növekedniük kellene az alkohollal kapcsolatos haláleseteknek, de az alkoholforgalmazás szabályozása vissza is szoríthatja őket.
 
Ha a költségvetési politika rossz irányba változik, akkor az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma emelkedni fog - erre e következtetésre jutott két brit kutató a 80-as évekig visszatekintő tanulmányuk alapján.
 
Megfigyelésük szerint Angliában és Walesben a korai 80-as évektől, amikor az embereknek megnőtt a szabadon elkölthető jövedelmük, a halálesetek tartósan megemelkedtek, s a mutatók csak akkor estek vissza, amikor a gazdasági válság miatt a kormány 2008-ban keményebben kezdte adóztatni az alkoholtartalmú termékeket - írja a Házipatika.com.
 
Sheron és Gilmore azt mondja, hogy 2007-2008-tól, amikor a háztartások jövedelme 9,5 százalékkal esett, a szeszesitalok megfizethetősége is csökkent. A borárak 54 százalékkal estek, a sör 22, a cider 27, az égetett szeszek ára pedig 50 százalékot bukott. Ennek következtében például a májzsugoros esetek esésnek indultak. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy 10 százalékos áremelkedés 32 százalékkal csökkentik az alkohollal összefüggő haláleseteket 12 hónapon belül.

Szent György-hegyi bor nyerte a világ legnagyobb olaszrizling versenyét

április 16. 17:37
Egerszóláton tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Aranytőke borszemlét, és azon belül az olaszrizling legnagyobb nemzetközi fajtaversenyét. Horvátországból, Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Magyarország 15 borvidékéről összesen 251 bor versengett egymással.
 
Négy bor kapott 95 pont feletti értékelést. A szalmán érlelt horvát olaszrizling (Grasevina Izborna Berba 2011 – Kutjevo d.d), Szászi Endre 2014-es olaszrizlingje (Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2014), a Dömsödi Borászati Kft 2015-ös Olaszrizlingje és a szlovák Duborsky & Grancic Rizling Vlassky bora 2015-ből.
 
A szemlén a legjobb rozé bor díját az egri Varsányi Pincészet kékfrankos-merlot rozéja hozta el, míg a legjobb vörösbort Bock József tette le az asztalra 2012-es Bock Cuvée-jével. Az ünnepélyes díjátadót 2016. április 30-án tartják az Egri Csillag Weekenden Egerben, a Dobó téren.
(Via)

Sör és burger a Millenárison

április 16. 14:44
Péntek déltől vasárnap estig kisüzemi sörökkel és street fooddal várja a vendégeket a Beer Burger Barbecue fesztivál a Millenárison.
 
Már méri a söröket a Léhűtő, a Legenda, a Hrabal és a Monyo. Burger és barbecue ügyben pedig a Zing, a Befaló Bill, a Céltorony vagy a Good Bar Good Burger a húzónév. Magyarul: tucatízes tucatkaják, tömegsörök helyett valódi minőség.
 
Belépő nincs!

Cserebogarak zabálják fel a szőlők friss hajtásait Szekszárdon

április 16. 11:25
Rajzik a májusi cserebogár V. törzse - tájékoztatta a Teol.hu-t dr. Vörös Géza, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi főosztályának osztályvezetője. Elmondta, hogy főleg a déli fekvésű területeken szaporodtak el a bogarak, melyek nagy kárt tudnak tenni, hiszen lerágják a szőlők friss hajtásai is.
 
Ilyen korai rajzásra még alig akadt példa, ennek oka, hogy a bebábozódásukhoz szükséges hőmennyiség összegyűlt. Az osztályvezető szerint nagyobb területen a permetezés jelenthet csak megoldást, ott viszont figyelniük kell a termelőknek a növényeket látogató méhekre, vagyis méhkímélő permetszereket használhatnak, és sötétedés előtt végezzék a vegyszerezést, amikor a méhek már a kaptárakban vannak. A rajzás attól függ, milyen lesz az időjárás, hűvösebb időben akár két hétig is eltarthat, de ha marad a meleg idő, akkor egy hét alatt lezajlik a cserebogarak inváziója.

30 ezren dolgoznak a magyar söriparban

április 16. 07:26
Közvetlenül kb. 2000, közvetve nagyjából 30 ezer ember dolgozik a magyar söriparban - olvasható a Beerporn.hu-n.
 
Schillinger Attila a Sörszövetség igazgatója szerint a szervezet kiemelt feladatának tekinti a sörkultúra népszerűsítését, hiszen a sör, felelősen fogyasztva az egyik legnépszerűbb társasági ital.
 
Az igazgató az InfoRádiónak elmondta azt is, hogy a minőségi sörfogyasztás népszerűsítésére elsősorban a vendéglátásban nyílik lehetőség. Igyekeznek megkülönböztetni a fogyasztó szemében, az üveges és a csapolt söröket, megjeleníteni, hogy a csapolt sör magasabb minőségű, és a sörfogyasztás helye első sorban a vendéglátás. Emellett kiemelt szerepelt szánnak a sörfogyasztás gasztronómiában elfoglalt helyének bemutatására, arra, hogy milyen ételhez, milyen sör való. Az igazgató szerint ebbe a sörgyárak is szívesen invesztálnak.
 
Ami a magyar sörfogyasztást illeti, az egy főre eső fogyasztás felülről lefelé közeledik a 70 literhez, ami jelentős csökkenés, hiszen néhány évtizede még a 100 liter/fő környékén volt. A fogyasztási mutató elsősorban 2007. második féléve óta zuhan, ennek főleg a gazdasági válság az oka – mondta Schillinger Attila, majd azt is elárulta, hogy ez a trend figyelhető meg egész Európában.

Jövő hétvégén tudj meg mindent a pezsgőről!

április 15. 19:52
Jövő hétvégén tudj meg mindent a pezsgőről!
 
A pezsgőt sokan a különleges alkalmak italának tartják, és ezért igen ritkán fogyasztják csupán. A tradicionális módszerrel készült pezsgők természetesen tényleg nem nevezhetők mindennapinak, azonban a buborékos italok meglehetősen széles spektruma alkalmas a változatos felhasználásra, így egy kertipartin, vagy egy házibulin is jól jöhetnek!
 
A hagyományos eljárással készült pezsgők, a proseccók, a habzó és gyöngyöző borok ráadásul kiválóan illeszkednek az étkezéseken szinte minden fogáshoz, így a gasztronómiában is optimális választást jelenthetnek.
 
Hogyha tudni szeretnéd, hogy milyen alkalomra melyik palackot válaszd, érdekel, hogyan készülnek ezek az italok, és persze megkóstolnád a legjobbakat, a Borkollégium Buborék Világ tanfolyamát neked találták ki!
 
 

Zsugorodik az egykor virágzó magyar konzervipar

április 15. 15:54
Az elmúlt 10 évben a hűtő- és konzervipar kibocsátása csökkent, a hűtőipar éves termelési mennyisége 190-195 ezer tonnáról 165-170 ezer tonnára, a konzerviparé 450-500 ezerről 420-450 ezer tonnára mérséklődött 2005 és 2015 között - mondta Cseh László, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke.
 
Az elnök emlékeztetett: a zöldség-gyümölcs feldolgozás versenyszféra, aminek az elvárásait, követelményeit a magyar hűtő- és konzervipar csak nehezen tudja teljesíteni. Többek között azért, mert jelentős a technológiai lemaradás. A feltételek hiánya miatt az iparág termékszerkezeti kényszerbe került, specializálódnia kellett, szűkítve a kínálatot. Példaként említette erre a csemegekukoricát, amely a rendszerváltás előtt 15 százalékot képviselt, míg most ez az arány 40 százalék körüli az előállításban.
 
A szakember felhívta a figyelmet: mind a hűtő-, mind a konzerviparban sarkalatos kérdés a megfelelő alapanyag biztosítása a termeléshez. A hozamingadozás évente 25-30 százalék is lehet, ami piaci zavarokat okoz. A termelési volumen csökkenése önköltség-növekedést okoz, amit áremeléssel nem lehet kompenzálni. A klímaváltozás hatásaival szintén számolni kell az iparágban, öntözés nélkül nincs kertészeti termelés - mondta.
 
Kifejtette, az iparág jövőjét a nyersanyag-termelés színvonala határozza meg alapvetően, de emellett szükség van szakképzett munkaerőre, ebből azonban egyre kisebb a kínálat. Biztosítani kell a versenyképes működés feltételeit is, az erőforrásokat ott kell biztosítani, ahol azok a leghatékonyabban hasznosulnak - mondta a szakember.
(MTI)

Birsből készül idén az Év pálinkája

április 15. 13:29
Idén az ország különböző tájain termesztett birs gyümölcsből készült pálinkákat hozza Budapestre a tavasz legnagyobb pálinkás rendezvénye. A belépődíj nélkül látogatható három napos Belváriso Pálinka Napokon az ország 22 főzdéjének legfrissebb kínálatából válogathatnak a vendégek.
 
Prémium pálinkák óriási választékával várja vendégeit a Magyarország vezető kereskedelmi pálinkafőzdéit felvonultató Belvárosi Pálinka Napok, ahol több hónapos várakozás után most mutatkozik be az év tíz legjobb birspálinkájának házasításával készülő Év pálinkája. 
 
„Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját, amely célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak az adott év gyümölcsét. Az idei rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy kiemelkedő minőségű birspárlatokon keresztül ismerkedjenek meg az érdeklődők az azonos gyümölcsből készülő párlatok sokszínűségével ” – mondta Maros Róbert, a fesztivál főszervezője.