Fröccs

Jamie Oliver: a magyarok sokat dolgoznak és intelligensek

Február 25. 17:27
Imádok magyarokkal dolgozni! Ha sikerül felvenni egy magyart, munkaadóként mindig azt gondolom, hogy jól járunk, mert sokat dolgoznak, de intelligensek is. És ezt teljesen őszintén mondom, teljesen őszintén. Nem csak azért, mert most itt beszélgetünk - mondta Jamie Oliver abban az interjúban, amit az Index készített vele. A sztárszakács budapesti étterme májusban nyit.
 
Jamie Oliver egyébként elárult pár kulisszatitkot is az éttermei működéséről. Rengeteg titkos beépített tesztelőnk és próbaevőnk van az egész világon, akiktől visszajelzést kapunk, és hát ott van az internet, ami elég hasznos tud lenni, - mondta, és hozzátette azt is, hogy minden konyhában van egy kamera, ami felveszi a kimenő tányérokat.
 
Jamie Oliver úgy látja, hogy Magyarország nagyon különleges helyzetben van, mert nagyon sok még a természetes vegyszermentes, GMO-mentes, nem szennyezett terület. Rengeteg nagyon jó alapanyag van, és azokból fantasztikus dolgokat lehet kihozni.
 
Az interjú amúgy egészében nagyon jó. Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy lesz-e az Oroszországban működő Jamie Oliver étteremben orosz saláta, vagy ha a szakács iskolai menzareform törekvéseiről olvasnál, ide kattitns.

Pécsen járt a Nagy Egyetemi Borteszt

Február 25. 15:06
A 2016. február 24-én a Pécsi Tudományegyetem 180 regisztrált hallgatója vett részt az Állam- és Jogtudományi Karon megtartott Nagy Egyetemi Borteszten, amely a tavalyi évben elindult és Európa-szerte egyedülálló, országos borgasztronómiai és sportesemény, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos betétrendezvénye. A szervezők megfogalmazása szerint a Nagy Egyetemi Borteszt azt a célt szolgálja, hogy interaktív módon segítse elő a kulturált, minőségi és mértékletes borfogyasztás elterjedését a jövő fogyasztói, az egyetemisták körében.
 
A Nagy Egyetemi Borteszt pécsi állomásán elsőként Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője tartott előadást a Nemzeti Borkiválóság Programról, valamint az extrém bortermelő vidékekről. Ezt követően a szervezők felmérték a hallgatók fogyasztói szokásait, majd Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium szakoktatója  a borkóstolás alapjaival ismertette meg a jelenlévőket. 
 
Az elméleti felkészítést követően az egyetemisták végig kóstolhattak egy, a Bock, a Frittmann és a Koch borászatok, Gere Attila Pincészetének, továbbá a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait tartalmazó borsort. A kóstolás után a résztvevők – az első hazai, bortesztelésre kifejlesztett mobilapplikációval ¬–, az ingyenesen letölthető Bortext alkalmazással pontozták a borokat, azok zamata és illata, valamint összbenyomásuk alapján.
 
Pécsen járt a Nagy Egyetemi Borteszt
 
„A Nagy Egyetemi Borteszt résztvevőinek száma a 2015/2016-os évadban országosan megközelíti az ezer főt” - mondta el a pécsi eseményen Balla Attila. A Nemzeti Bor Maraton programigazgatója arról is beszámolt, hogy Koch Csabához, a Nemzeti Bor Maraton főtámogatójához az idei évtől négy további – Év Bortermelője díjjal jutalmazott – sztárborász, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila villányi termelők, valamint Frittmann János, a Kunság első számú borásza is csatlakozott. 
 
A tavaly májusban első alkalommal megrendezett Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal indult útjára, hogy nemzeti sikerágazatainkat – borvidékeinket és a sportot – összekötve, egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az idén május 13. és 22. között megrendezésre kerülő és az ország 121 települését érintő II.
 
Nemzeti Bor Maratonról a szervezők március elejére ígértek részleteket, annyit azonban elárultak a Nagy Egyetemi Borteszt pécsi állomásán, hogy az idei indulóknak már nem csak a futócipőjüket kell majd bekészíteniük.

Újra kinyitott a legforgalmasabb McDonald's

Február 25. 13:09
Újítások, köztük a szívélyesebb fogadtatás és a személyre szabott kiszolgálás előfutáraként nyílt meg újra a világ legnagyobb forgalmú McDonald's gyorsbüféje a párizsi Champs-Élysées sugárúton.
 
Az újítások részét képezi a vendégek gyorsabb kiszolgálását segítő sorszámautomata, a hosztok és hosztesszek alkalmazása, az egyéni kívánságokat kielégítő ételkészítés, prémiumminőségű hamburgerek bevezetése, salátabár, megújult fagyikínálat. 
 
A renoválás után a gyorsétterem 180 fokos kilátást nyújt Párizs leghíresebb sugárútjára, a Champs-Élysées-re.
 
A félévi felújítás után a hétvégén újra átadott étterem 2014-ben 13,5 millió euró (több mint 4 milliárd forint) árbevételt ért el, megelőzve a Párizs melletti Disney Village-ben, a moszkvai Puskin téren és a párizsi Défense negyedben lévő vendéglőket. 
 
A multinacionális étteremlánc legnagyobb forgalmú, 470 férőhelyes egysége évente 1,825 millió, vagyis napi 5000 vendéget szolgál ki, idénytől függően 180-230 embert foglalkoztat.
(MTI)

Először kapott három Michelin-csillagot skandináv étterem

Február 25. 11:53
Először kapott három Michelin-csillagot skandináv étterem: a koppenhágai Geranium és az oslói Maaemo is megkapta a legmagasabb elismerést, a Restaurant című brit magazin által több évben is a világ legjobbjának választott koppenhágai Nomának viszont be kellett érnie két csillaggal.
 
A Geranium séfje, Rasmus Kofoed a világ egyik legjobb szakácsának számít, 2011-ben megnyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt. Étterme kreációi a honlapjuk szerint "minden érzéket megragadnak". Kofoed a szerdai ünnepélyes átadó után elmondta: nagy meglepetés volt számára az elismerés, de az érzés "isteni". Ezzel a Geranium beelőzte a szintén koppenhágai világhírű Noma éttermet, amely "csak" két csillaggal büszkélkedhet. 
 
René Redzepi séf vendéglőjét, a Nomát 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a világ legjobbjának nevezte a Restaurant brit gasztronómiai magazin.
 
A norvég fővárosban lévő Maaemo konyhafőnöke, Esben Holmboe Ban a kevés asztalból álló étteremben húszfogásos menüket készít, melyeket az északi természet inspirál.
 
A világon mindössze 116 étterem büszkélkedhet három Michelin-csillaggal.
 
A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz az azonos nevű ismert francia gumiabroncsgyár gondozásában jelent meg 1900-ban még kicsiny füzet formájában 35 ezer példányban és ingyen osztogatták. A csillagos besorolással az 1920-as években egészítették ki a felsorolást.
 
Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató ma már világszerte kéttucat ország 160 ezer éttermének besorolását végzi el évente megjelenő kiadványaiban. A kiosztott csillagokat világszerte a minőség biztosítékaként ismerik el.
(MTI)

Népszerű a magyar dió

Február 25. 07:06
A magyar diónak évtizedek óta magas a minősége, és világviszonylatban is hazánk az egyik legjobb termelője a ennek a finomságnak. 50 éves Magyarországon a dió kézben oltása, amelyet dr. Szentiványi Péter professzor, a magyar dió atyja honosított meg hazánkban, ezzel is megalapozva a jelenlegi kiemelkedő pozíciónkat a piacon.
 
„Akkora az igény a magyar dió oltványokra, hogy egyelőre nem tudjuk, lesz-e belőle elég. Kelet-Európa egyik legnagyobb dióoltvány-előállítójaként igyekszünk gondoskodni a megfelelő készletről, ezért szakembereink februárban már be is fejezték a dió kézben oltását. Célunk, hogy nemzeti kincsünket legjobb tudásunk szerint óvjuk és termesszük. Az ország hírnevét öregbíti a magas minőséget képviselő magyar dióoltvány, amelyre számos európai ország igényt tart, de természetesen mi mindig igyekszünk a magyar gazdákat előnyben részesíteni.” – magyarázta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN ügyvezető igazgatója az Élelmiszer.hu-nak.

Hordj koffein karkötőt!

Február 24. 19:12
Majdnem mindannyiunk életéhez hozzátartozik a reggeli kávé rituáléja, az a fajta gasztronómiai élvezet, amikor a frissen lefőzött kotyogós kávé illata átjárja a reggeli órákat. A Joule Caffaine Bracelet nevű találmánnyal, most kávé és energiaital nélkül is biztosíthatod a napi koffein beviteledet - írja a Buzzfeed.com.
 
A koffein karkötő a nikotin tapaszhoz hasonlóan működik. A csuklóra helyezve, közvetlenül a véráramlatba juttatja el a koffeint, biztosítva a folyamatos adagolást. A karkötő 65 milligram koffeint tartalmaz, ami kávéban átszámolva egy közepes méretű adagnak felel meg. A karkötő ára 29 dollár + szállítási költség, júliusban már rendelhető. 

Elhunyt Lakatos András

Február 24. 16:30
Február 20-án, 91. életévében elhunyt Lakatos András, szőlész-kutató és a Magyar Bor Akadémia örökös tagja. Nyugodjék békében!
 
Elhunyt Lakatos András

Új szabályozásokat vezetnek be kenyér és péksütemény fronton

Február 24. 12:08
Meghatározzák a lisztkeverékek arányát, számos új kenyérfajta kerül majd a boltokba, és rögzítik a kézműves élelmiszerek jellemzőit is. Ezeket mind tartalamzni fogja a Magyar Élelmiszerkönyv. 
 
Változik a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre és péksüteményekre vonatkozó szabályozása: a folyamatosan frissülő, megújuló szabályok garantálják, hogy az előírásokat betartva és megfelelő szakértelemmel elkészítve, jó minőségű termékek készülhessenek - ismertette a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. 
 
Zsigó Róbert a változtatások közül kiemelte: a lisztkeverékből készített kenyereknél meghatározták a keveréket képező lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek, 40 százalékának búzalisztnek kell lennie. A rozsos kenyér esetében a rozsliszt aránya 30 százalék, míg a búzaőrlemény 70 százalék. Hozzátette: a rendelet számos új kenyérfajtát szabályoz, gazdagodott a leírás, amelyek rögzítik az összetételt, érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést, a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a búza-, a rozsos kenyér, vagy a rozskenyér. 
 
A kenyér és pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák - a hajdina és az amaránt -, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének magas vitamin-, fehérje- és rosttartalmuk, illetve gluténmentességük miatt. 
 
A Magyar Élelmiszerkönyv emeltszintű szabályozása rögzíti a kézműves élelmiszerek jellemzőit, ezen belül pedig a kézműves sütőipari termékek jellemzőit is. Ez alapján akár hagyományos módon, liszt, víz, kovász és só hozzáadásával is készülhet minőségi péktermék, ezzel teljessé válik a sütőipari termékek szabályozása. 
 
A szabályozáshoz beérkezett szakmai javaslatokat a szakbizottság egységesítette, azokat a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság a múlt héten hagyta jóvá, így azok véglegesnek tekinthetőek. 
 
A pékszakma üdvözölte a változtatásokat, azok lekésőbb fél év múlva hatályba léphetnek - jelezte Zsigó Róbert. Kitért arra, hogy az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező betartaniuk az adott néven forgalmazott termékeket előállítóknak, az előírt paramétereket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrzi. 
MTI