Fröccs

Mandula „nagyhatalom” lehet Balatonakali

November 03. 13:06
Balatonakalin komoly hagyományai vannak a mandulatermesztésnek, 1960-ban itt szaporították ki az akali 60-as papírhéjú mandulát. Most egy másfél hektáros ültetvényt telepítettek a községben, amely egy, a közeljövőben megvalósulni látszó 65 hektáros terület alapja lehet.
 
Feldman Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a mandulaültetvény területén kísérleti telep létesítését is tervezik, amely a foglalkoztatás bővülését és a feldolgozóipar fellendítését eredményezheti. Továbbá azt hangsúlyozta, hogy a magyar gasztronómiában tátongó űrt is sikeresen szűntetheti majd meg a balatonakali mandula.
 
Koncz Imre, a település független polgármestere úgy fogalmazott, hogy egy kis település nagy ünnepe a 466 darabos mandulaültetvény megteremtése, mely szavai szerint a legnagyobb önkormányzati tulajdonban lévő ilyen létesítmény, ahová a közeljövőben egy feldolgozó üzemet is terveznek. 
(Forrás: MTI)

Újabb amerikai híresség büszkélkedik saját bormárkával

November 03. 11:09
John Legend, a kilenc Grammy díjas énekes saját bormárkát indított útjára Napában. A híresség a Raymond Vineyards birtokkal dolgozik együtt, amelynek eredménye az úgynevezett Legend Vineyard Exclusive, vagy LVE - írja a Thedriknsbusiness.com.
 
A borászat biodinamikusan műveli a szőlőterületeit, amelynek burgundiai kötődése is van. A borász Stephanie Putnam. Az énekes-dalszerző John az Instagram oldalán osztotta meg követőivel a saját bormárkájának hírét. „Első alkalommal készült el a saját bormárkám a Raymond Vineyards együttműködésével: LVE!” Posztolja John Legend.
 
Újabb amerikai híresség büszkélkedik saját bormárkával
John Legend az LVE bor palackjával (Forrás: Thedrinksbusiness)

Új testület vigyáz majd a pálikára

November 03. 08:05
Köztestületté alakul a Pálinka Nemzeti Tanácsot (PNT) az agrártárca törvénymódosító javaslata szerint - írja az Agrárszektor.hu.
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter benyújtotta a parlamentnek a Pálinka Nemzeti Tanácsot  köztestületté alakító törvénymódosító javaslatot. A dokumentum szerint az új köztestület feladatai lesznek a származás-, minőség és eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével, továbbá a pálinka mint nemzeti kincs megóvásával kapcsolatos feladatok. Emellett felügyeli a pálinka és törkölypálinka előállítást, a termékleírásokat, az uniós oltalomból eredő jogérvényesítést, a minőségvédelmet, illetve az egységes marketing stratégia kialakítását.
 
A törvényjavaslat előírja a tanács szervezetére és működésére, tisztségviselőire, az elnökére, a felügyelő testületére és gazdálkodására vonatkozó szabályokat is. A főzdéknek nem kötelező a tagság. Az előterjesztés szerint a tanács közfeladatainak ellátására költségvetési előirányzattal rendelkezik. A köztestület vagyongazdálkodási szabályzatának, költségvetésének és beszámolójának elfogadásához a földművelésügyi miniszter jóváhagyása szükséges. Az új köztestület felett a földművelésügyi miniszter gyakorolja a törvényességi felügyeletet.

A túlzott sófogyasztás is okozhat másnaposságot

November 03. 06:31
Az átmulatott éjszaka után a dehidratáltság okozza a másnaposságot, azonban ezt nem csak az alkohol, hanem a túlzott sófogyasztás is kiválthatja.
 
A dehidratáltság oka egyszerű: ha a szervezet vizet veszít és azt nem pótolja, akkor folyadékhiány áll be. Ezt részben a száj-, a torok- vagy a szemszárazság jelzi, de vannak más tünetek is - írja a Dívány.hu.
 
"Anthony Heagerthy, a Manchesteri Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének vezetője elmondta, hogy a sós ételek miatt magas lesz a vér nátriumtartalma, ezt pedig a dehidratáltság érzését váltja ki az agyban, emiatt érez szomjúságot, míg az agy elkezdi átcsoportosítani a test vízkészletét, hogy felhígítsa a vért. és tényleg beáll a folyadékhiány. Persze ha sok sót visz be a szervezetébe, az kiszáríthatja a szájpadlást és az ajkakat is." (Forrás: Dívány.hu)
 
Így óvatosan a sós ételekkel!

Íme egy szuper bor a paradicsomos tésztádhoz!

November 02. 20:07
A kékfrankos fűszeressége, savai jól illenek a paradicsomos ételekhez, de itt egy tuti tipp a Metropol.hu ajánlásával. A Soproni borvidék balfi területeiről származik a 2013-as Weninger Kékfrakos, amely egy „egyedi karakterű bor, amely kezdeti erőteljes animális karaktere miatt sokaknál megosztó lehet. Aki kedveli az egyenes vonalú, feszes, egyedi karakterű vörösborokat, az ezt a kékfrankost is kedvelni fogja. Mi így voltunk vele. Paradicsomos ételek mellé szuper, de a zsírosabb, olajosabb ételekkel is jól működik” - írja a Metropol.hu.

A legtöbben italt vesznek a benzinkutas üzletekben

November 02. 16:33
Az italokra jut a benzinkút-shopok forgalmának több mint fele. A Nielsen legfrissebb kiskereskedelmi felméréséből az derül ki, hogy az ásványvizek forgalma 4, a szénsavas üdítőitaloké 3, az energia- és sportitalok forgalma 2 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. Csökkent viszont a sör eladása, idén január-augusztusban 4 százalékkal kevesebbet értékesítettek a benzinkutakon a tavalyihoz képest.

A felmérésből kiderült, hogy a második legkeresettebb termékcsoport az édesség, ebből a kategóriából a legtöbb bevételt szeletes csokoládéval és rágógumival érték el a benzinkút-shopok. Az égetett szeszesitaloknál a vodka és a whisky áll értékben az eladási lista élén - írja a Realista.hu.

Már gondolkodnak, kit jelöljenek maguk közé a Borászok Borászai

November 02. 16:11
Megkezdődött a 2016-os Borászok Borásza jelöltállítási folyamata. Jelölési joga a Borászok Borászainak van, ezért Dr. Prónay Bence – a Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumi elnöke – felkérte az eddigi évek nyerteseit a saját 50 főt tartalmazó jelöltlistájuk felállítására.
 
A Borászok Borásza díj szabályzata szerint idén is a Borászok Borászaitól várja a kuratórium az 50-es jelöltlistákat, amelyeket ezután összegeznek, majd egy kibővített kuratóriumi jelöltállító ülésen a Borászok Borászai közösen döntenek az 50 jelölt személyéről. Ezen az ülésen kell tehát a jelölőknek konszenzusra jutniuk, illetve egyúttal lehetőségük van fejenként egy főt jelölni a Borászok Barátja díjra. Ezt a 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Az eddigi nyertesek: Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014) és Alkonyi László (2015).
 
Borászok Borászai: Demeter Zoltán, Dr. Lőrincz György, Szepsy István, Légli Ottó, Kaló Imre, Györgykovács Imre, Szentesi József, Berecz Stéphanie, Dr. Bussay László †.

Jól hangozna egy malbec, Szekszárdról?

November 02. 14:07
Jól hangozna egy malbec, Szekszárdról?
 
Most lett vége a szüretnek, de már jönnek az újborok bemutatói. Elkészült a Pinot Noir Rosé és a Királylány is, a Cabernet Sauvignonnál pedig évjáratváltás lesz - Vesztergombi Csabát bokros teendői közben kérdeztük arról, hogy tervez-e valamilyen érdekességet a jövőben. Azt a választ kaptuk, hogy tavasszal újabb területeket fognak beültetni többnyire kékfrankossal és Cabernet Sauvignonnal, de kísérleti jelleggel ültetnek Malbec-et is.
 
Meggyőződésünk, hogy a Merlot-hoz hasonló, de testesebb szőlőfajta a Vesztergombi névvel összefonódva minden bizonnyal egy egészen izgalmas eredményt fog hozni - mondta Csaba. Ha elkészülne a Malbec, akkor a többi Vesztergombi borral együtt megtalálható lesz a Veritas borkereskedés kínálatában.

Megkönnyítik a bortermelők életét

November 02. 13:50
A nagyobb borászatoknál várhatóan bevezetik az elektronikus pincenaplót, míg a kisebb, évi ezer hektoliternél kevesebb bort termelők kikerülnek a jövedéki szabályozás alól.
 
A Magyar Idők értesülései szerint a Földművelésügyi Minisztérium elvben már megegyezett az érintett tárcákkal és hivatalokkal között. A kistermelők kedvezménye elsősorban az adminisztrációban jelenik majd meg, mivel megszűnik a kettős jelentési kötelezettségük.
 
Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy az intézkedéssel amellett, hogy a kistermelők terhei csökkennek, javulhat a borpiac ellenőrzésének hatékonysága is.
 
A tervek szerint az ezer hektoliter feletti termelők esetében bevezetik az elektronikus pincenaplót, az online nyilvántartás legnagyobb előnye, hogy az adóhatóság és a hegyközség azonnali, naprakész információval rendelkezik majd a készleteket illetően.