Fröccs

Ó-ó, ami jó ebben az életben, az vagy hízlal, vagy rákot okozhat, vagy erkölcstelen...

Október 27. 12:42
 
...énekelte egykor valamelyik magyar rockzenekar. Nos, nem gondoljuk, hogy minden esetben előremutató, hogyha punkrock dalokból merítjük a bölcsességet, azonban a WHO legutóbbi jelentését olvasgatva kiderül, igaza volt a zenészeknek. A World Health Organisation szerint ugyanis a szalonna, a sonka és a kolbász is ugyanannyira rákkeltő, mint a cigaretta.
 
A WHO rákkal foglalkozó részlege, az  International Agency for Research on Cancer ezeket a húsokat mostantól a rákkeltő anyagok első csoportjába sorolják, mivel bélrákot okoznak.
 
A jelentés a vörös húsokról azt mondja, hogy „az embereknél valószínűleg rákkeltők”. A vörös húsok fogyasztását eddig a hasnyálmirigy- és prosztatarákhoz kapcsolták.
 
A világ rákkutatóit tömörítő World Cancer Research Fund szerint szalonnából, kolbászból és szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet... :(

Égetett mézzel hígították a magyart

Október 27. 10:26
Vizsgálatot indított a Földművelésügyi Minisztérium az európai mézekbe kevert kínai hamisítvány miatt.
 
A nyerészkedő termelők komoly bírságra számíthatnak – mondta az InfoRádiónak a tárca parlamenti államtitkára. Nagy István azt is elmondta, hogy a hamisítvány nem káros az egészségre.
 
A hamis méz csak íz alapján felismerhető, ezért keverték a csalók európai mézzel a hamisat. Ez okozza Európában a nagy gondot: az üvegekben 70 százalékban európai méz van, amihez 30 százalékban hozzákeverik a kínai mézet.
 
Nagy ezzel viszonylag ellentmondóan viszont azt nyilatkozta, hogy úgy tudja, a brémai laboratóriumban már megtalálták azt az összetevőt, amelyet ha kimutatnak a mézből, akkor az garantáltan jelzi, hogy a méz kínai eredetű.
 
A Nébih már megkezdte a a vizsgálatot, aminek a keretén belül szúrópróbaszerűen fogják tesztelni a mézeket.
(Index)

Nagy lehetőséget kaptak a hazai falvak

Október 27. 09:23
Az országban több mint 200 ezer hektár zártkerti terület van, több mint 1 millió 150 ezer földrészlettel, amelyek osztatlan közös tulajdonban vagy éppen egyéni tulajdonban vannak, ám ezek egy jelentős részét a tulajdonosok nem tudják, vagy nem akarják megművelni. Ezért a falusi szőlőhegyek sem töltik be azt a szerepet, mutatják azt a képet, mint régen - mondta el V. Németh Zsolt a Földművelésügyi Minisztérium szaktárca államtitkára. 
 
Húsz település önkormányzata nyert idén összesen 173,5 millió forint támogatást a Földművelésügyi Minisztérium által indított programban, amelynek célja a falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök, a települések határában lévő zártkertek, sokszor gondozatlan földrészleteinek megújítása - közölte V. Németh Zsolt október 22-én a Vas megyei Oszkón.

A Termelő Falu elnevezésű programban, - amely a Tanyafejlesztés Program része - olyan önkormányzatokat is támogatásban részesülhettek, amelyek külterületeken segítik a baromfitartást, igazoltan őshonos tenyészállatok kihelyezésére fordítják a támogatási összeget.
 
A meghirdetett országos programhoz olyan önkormányzatok kapcsolódhattak, nyújthattak be egyedi támogatási kérelmeket, ahol már elindult valamiféle előkészítő munka, közös gondolkodás a baromfitartás segítésére, vagy éppen az egykori falusi szőlőhegyek, gyümölcsösök őshonos fajtáinak a visszatelepítésére.
 
V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a mintaprogramok támogatásával a szaktárca célja, hogy az önkormányzatokon keresztül arra rászoruló családok számára nyújtson segítséget.
 
Szólt arról is, hogy régen a falusi szőlőhegyeken zajló munka és közösségi élet, a helyi termékek készítése ugyanúgy hozzátartozott a mindennapokhoz és az állattartással együtt jelentősen hozzájárult a megélhetéshez.
 
V. Németh Zsolt jó példaként említette a sajtótájékoztatón Oszkót, ahol egy civil szervezet, az Oszkói Hegypásztor Kör tagjai már évtizedekkel ezelőtt felismerték a helyi szőlőhegyen omladozó pincesorban rejlő értékeket és lehetőségeket.
 
Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere elmondta: a támogatásként elnyert 10 millió forintból 2 hektárnyi területen 250 gyümölcsfát szeretnének elültetni, a munkába közmunkásokat is be akarnak vonni, a terület  gondozását pedig az egyesületre bízzák.
 
Kovács István, az oszkói Hegypásztor Kör elnöke emlékeztetett: egyesületüket 30 évvel ezelőtt helyi fiatalok alapították, azzal a céllal, hogy a népi kultúra, a népi építészet, a helyi hagyományok értékeit őrizzék.

(forrás: MTI)

A tök, ami mindenre jó!

Október 27. 07:02
A sütőtök lehet hosszúkás, ovális, kerek, kicsi vagy nagy. Van benne rengeteg béta-karotin, ami nélkülözhetetlen az egészséges látáshoz, az A-vitamin előanyaga, és egyben értékes antioxidáns, melynek a szabadgyökök megkötésével fontos szerepe van a daganatos betegségek elleni küzdelemben. A tök tartalmaz még szelént, E-vitamint, és koenzim Q 10-et, melyek regenerálják szervezetünket, és lassítják az öregedést. Ezen kívül fontos C-vitamin forrás is. Vastartalma jelentős, ezért fogyasztása nőknek különösen ajánlott. Magas rosttartalma segíti az emésztést, kalóriatartalma alacsony, bátran fogyaszthatjuk fogyókúra, diéta idején is. 
 
A Stlyle magazin két tuti sütőtökös receptet mutat be.

Somlói bor nyert a legnagyobb holland borversenyen

Október 26. 21:23
A Tornai Pincészet Nagy-Somlói Zenit 2013 bora nyerte a 10 euro alatti borok kategóriáját Amszterdamban.
 
Az amszterdami Wine&Food Association idén 27. alkalommal szervezte meg a legnagyobb holland borversenyt, a Proefschrift Wijnconcours-t, melynek különlegessége, hogy kizárólag az importőrök nevezhetik be rá Hollandiában forgalmazott boraikat. A verseny a kereskedők közt is egyfajta erőfelmérés, ezért mindegyik igyekszik a választékában található legjobb borokat indítani.
 
Somlói bor nyert a legnagyobb holland borversenyen
 
A zsűri vezetője az ismert holland borszakíró, Jan G. T. van Lissum. Elmondása szerint minden bort ötször kóstolnak a bírálók, az utolsó körben pedig a csúcsbizottsághoz (Grand Jury) kerülnek a kiválasztott tételek. Közülük választják ki a kategória-győzteseket.
 
Az október 11-én megrendezett döntőbe 257 bor jutott be, a nap végén 16 kategóriában hirdettek eredményt. A 7,5-10 euro közti fehér bor kategóriát egyetlen magyarként a Tornai Pincészet 2013-as Nagy-Somlói Zenit bora nyerte meg, így bekerült a borverseny válogatottjába. Ez már a második nagy elismerés idén a pincészet számára, hiszen tavasszal a londoni International Wine Challenge versenyről a 2013-as Prémium Juhfark hozott el arany érmet, egyben elnyerte a legjobb magyar száraz fehérbornak járó Trophy díjat is.

Tényleg lélegzetelállító az ország legszebb szőlőbirtoka - galéria

Október 26. 19:20
Több mint 100 résztvevő közül nyerte el a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2015-ben elismerést az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a Bor és Piac pályázatán.
 
Az elbírálás szempontjai között fontos volt a természet értékeinek megőrzése, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenése, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítása, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatása, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.
 
A Béres Szőlőbirtok és Pincészetet mi is meglátogattuk szeptember végi tokaji túránk alkalmával, és csak megerősíteni tudjuk, hogy kizárólag a legszebb helyek között lehet emlegetni...
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 

Hatalmas bormúzeum nyílik Tokajban

Október 26. 17:03
Egy uniós pályázat segítségével felújítják Tokajban a romos Serházat, amely a későbbiekben borműzeumként fog működni. Az átalakításra nyert összeg több mit 500 millió forint. 
 
A Magyarországon egyedülálló interaktív bormúzeum a tokaji kultúrnegyed befejezése is egyben - olvasható az önkormányzat tájékoztatókában, amely arra is kitér, hogy a bormúzeum összesen 2000 négyzetméteren mutatja be a Föld tíz világörökségi borterületét, köztük a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket is, ugyanakkor Tokaj helytörténetével is megismerkedhetnek a látogatók.
 
A bormúzeum kialakítása a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ harmadik és egyben befejező szakasza, az épület a Tokaji Kulturális és Konferencia Központ és a zsinagóga épületével egy telken található, a létesítményt várhatóan még ebben az évben átadják.
 
(MTI)

Jancis Robinsonnál magyar tétel lett a hét bora

Október 26. 14:04
Jancis Robinsonnál magyar tétel lett a hét bora
Jancis Robinson
 
Elképesztően finom és teljesen őszi borként írja le a Királyudvar 2012-es száraz furmintját Jancis Robinson master of wine. A szakember nem alőször kóstolta ezt a furmintot, és már korábban is rajongott érte, ezúttal meg a hét boraként emlegeti a blogján.
 
Jó hír, hogy a bort a Mitiszol Fesztivál vendégei is kóstolhatják majd, november 14-én a Millenárison!
 
A Királyudvar borkészítési filozófiájáról pedig nézzétek meg a Terra Hungarica videóját!
 

Éttermi kedvezményekkel a megbékélésért

Október 26. 12:56
Egy izraeli vendéglő akciós menüt hirdetett félárú csicseriborsókrémmel, vagyis hummusszal az egy asztalhoz ülő arabok és zsidók számára - értesült az izraeli média.
 
Tel-Avivtól északra, a Netanya melletti Kfar Vitkin település Hummus bárja azzal csábítja vendégeit, hogy féláron kapják a hummuszt, ha egy asztalhoz ülnek közös étkezésre a zsidók és az arabok. A szeptember közepén indult erőszakhullámban a vendéglős így próbálja mérsékelni a két nép egymással szembeni félelmeit.
 
Facebook-oldaluán így hirdeti a kedvezményes akciót: "Fél az araboktól? Fél a zsidóktól? Nálunk nincsenek arabok. De nálunk nincsenek zsidók sem. Nálunk csak emberek vannak. És igazi, kiváló arab humusz. És ízletes zsidó falafel. Különleges akció: vasárnaptól csütörtökig féláron a hummusz a zsidó-arab vegyes asztaloknak."
 
Kobi Cafir, az étterem vezetője a The Times of Israel című angol nyelvű honlapnak elmondta, hogy kezdeményezésük sikeres, mert már számos asztalnál foglaltak helyet együtt arabok és zsidók, és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett hozzájuk nemcsak Izraelből, hanem szerte a nagyvilágból is.
(MTI)