Fröccs

Sci-fi robotok a borászatban

április 09. 16:12
Első ránézésre jobban hasonlít egy Star Wars karakterre, de ha közelebbről vizsgáljuk, akkor a borágazat egy új technológiai csodáját fedezhetjük fel benne. 200 kilogramm szőlőnek add otthont, és 100 liter bort állít elő.  Így néz ki az a robot, amelyet egy olasz tudós hozott létre az erjesztés folyamatára.  
 
A robotot úgy tervezték, hogy a lehető legjobbat hozza ki a szőlőből, és a benne lévő szenzorok segítségével mérhető legyen a cukortartalom, a pH tartalom és egyéb extraktok. A kísérleti területek közé elsőkörben Toszkána, Piedmont, Szicília és Szardínia tartozik - írja a Thedrinksbusiness.com. 
 

Pótolhatatlan szőlőt vághatnak ki Pécsen

április 09. 14:46
Társasházat építhetnek egy többszáz éves szőlőlugas helyére, amely egy pécsi ház udvarában található.
 
A Lyseum utcai ingatlant udvarán ősi, felkarvastagságú szőlőtőkék futnak lugasszerűen. Még fakadás előtt vannak, de a csupasz tőkék látványa így is szinte rátelepszik az emberre. Az az utcáról is látszik, hogy van itt szőlő, s az is, hogy a kétszintes ház rogyadozik - írja a Bama.hu.
 
Szorult helyzetbe került a beruházó, aki jóhiszeműen egyezkedett, látta, mi van az udvaron, utánajártak, de sem a Pécsi Építési Szabályzatban, sem a rendezési tervben nem volt arról szó, hogy ne lehetne itt építeni, és a szőlő nem volt védett. Most várják, milyen javaslattal áll elő az önkormányzat.
 
Pótolhatatlan szőlőt vághatnak ki Pécsen
Forrás: Bama.hu
 
Az ügyet az teszi különösen nehézzé, hogy az érintett szereplők alapvetően jó szándékkal, kellő körültekintéssel jártak el, menet közben merült fel a tőke „műemléki jelentősége”, hangsúlyozta csaba Ders, Pécs főépítésze. Az önkormányzat indított egy ideiglenes védettségi eljárást, mivel különleges természetvédelmi értékről van szó. Csaba Ders azt mondta, a fentiek miatt az önkormányzat szeretne a felek józan belátására, Pécs helyi értékeivel kapcsolatos érzékenységükre apellálva olyan kompromisszumot elérni, hogy a tőke védelme ne okozzon sem a mostani tulajdonosnak, sem a jövendőbeli beruházónak irreális terhet. Emiatt több lehetőséget meg fognak vizsgálni az érintett felekkel és hatóságokkal.
 
 

Lángos, ahogy még soha nem kóstoltad

április 09. 10:18
Egy brooklyni étterem egy felturbózott lángossal állt elő: lángosburger, amely gyakorlatilag a lángos és a hamburger ötvözete.
 
Az ételről a Food Network hamburgeres sorozata készített riportot, amelynek már az ízelítője is óriási közfelháborodást szított az interneten - írja az Origo.hu.
 
Lángos, ahogy még soha nem kóstoltad
Lángosburger (Forrás: Origo.hu)

Kié lesz a Balaton fagyija?

április 09. 07:37
Az idei évben is kiírásra került a Balaton fagyija pályázat, amelyre már lehet jelentkezni a cukrászdáknak.
 
A versenyre csak a balatoni régióból lehetett jelentkezni, egyaránt nevezhettek cukrászdák és kézműves fagylaltozók is, írja a Netdesszert.hu. Üzletenként két fagylaltot lehet indítani a versenyben. A nyertes fagylalt lesz a 2016. évi “Balaton Fagyija”, mely 2016. május 1-jétől lesz kapható lesz a Nyitott Balaton projekthez csatlakozó partnereknél a Balaton körül.
 
A nyertes pályázónak vállalnia kell, hogy nyilvánossá teszik a fagylaltja receptúráját. Így egységesen ugyanazt a fagyit lehet majd kapni május 1-jétől a balatoni fagylaltozókban.
 
További információk: ide kattintva

Rekordot döntöttek a cseh sörfőzdék

április 08. 19:46
Rekordmennyiségű 20,076 millió hektoliter sört főztek tavaly a csehországi sörgyárak, amely a növekedő exportnak köszönhető. A csehországi sörfogyasztás mérsékelt csökkenése négy éve tart. Ezen kívül emelkedik az otthoni fogyasztott, tehát a palackozott sörök forgalma is - így foglalható röviden össze a cseh sörgyárak szövetségének közleménye.
 
Folytatódott tavaly az a trend is, hogy a csehek egyre inkább a drágább és jobb minőségű söröket kedvelik. A hagyományos kocsmákban csapolt sörök általában olcsóbbak és kevesebb alkoholt tartalmaznak, mint a jobban fogyó palackozott, erősebb és drágább sörök.
 
Folyamatosan emelkedik az alkoholmentes sörök fogyasztása is, tavaly ez tette ki az összfogyasztás 5 százalékát. Tíz éve még ez a mutató 2,5 százalékos volt.
 
A Csehországban főzött sör 20 százaléka külföldön fogyott el, elsősorban az európai uniós országokban nőtt az érdeklődés a cseh sörök iránt. A szankciók következtében jelentősen visszaesett az oroszországi kivitel, amely korábban a cseh sörök komoly piacának számított. A legtöbb cseh sört tavaly Szlovákiában itták meg. Szlovákia ezen a téren első ízben megelőzte Németországot.
(MTI)

Felpezsdül az élet a Várkert Bazárnál

április 08. 17:55
Április 7-én megnyílt a Bazaar Eclectica étterem a Várkert Bazárban, amelyet csaknem 100 millió forintos beruházással épített ki az üzemeltetője. 
 
Kulturális, közlekedési és gasztronómiai szempontból is fontos helyszínné kívánják tenni a Várkert Bazárt, mondta el az étterem megnyítóján a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkára. 
 
L. Simon László kiemelte, hogy a Várkert Bazár mára igazi rendezvényközponttá vált: a legutóbbi szombaton például 30 ezer látogatót fogadtak, akik közül ezren a kiállításokra is belépőt váltottak. 
 
L. Simon László elmondása szerint EU-s pályázatban is vállalt cél továbbá, hogy a Várkert Bazár gasztronómiai szempontból is izgalmas helyszín legyen. Már működik egy delikát üzlet, egy éven belül szeretnék megnyitni a cukrászdát, egy hete pedig elindult a Várbazár étterme.
 
Pál Krisztián, a Bazaar Eclectica étterem ügyvezetője és Tisza Lajos, a melegkonyháért felelős vezető elmondták, a rendezvénytérben 40-45 főt, az Öntőház udvarra néző teraszon pedig akár 150-200 főt is vendégül tudnak látni. 
 
Az executive séf saját tanyáján nevel kecskét, mangalicát, szárnyasokat, az étteremben így nem lesz állandó étlap, csak friss alapanyagokból készített napi ajánlat. A borlapon elsősorban magyar termelők tételei szerepelnek, de számos proseccót, cavát és champagne-t is tartanak - közölték az étterem vezetői. 
(MTI)

Kutyabarát strandok a Balatonnál

április 08. 14:51
Idén nyáron már három balatoni strandra is leviheted a kutyádat, ha nem szeretnéd otthon hagyni. Fonyód, Balatonboglár és Zamárdi is kutyabarát üdülőhely lesz. A településen több kutyafuttatót létesítenek, de egy kutyastrandtól sem zárkózna el Zamárdi - írja az Onlinebalaton.hu.
 
A Zamárdiban Batthyány téren, a 7-es főút túloldalán épül fel a 20 x 15 méteres, másfél méter magas kerítéssel bekerített, két kapuval rendelkező kutyafuttató. Ezt a város a saját költségéből készítteti el, kísérleti jelleggel. A tervek szerint június elejére készülhet el, és ha beválik, akkor még két helyszínen terveznek ugyanilyet.

Magyarország is képviseltette magát a Nemzetközi Borturisztikai Konferencián

április 08. 11:46
„Minden üzlet a tudásról és a kapcsolatokról szól” - talán ez a legfontosabb üzenete az idei borturisztikai konferenciának, amelyet a katalán fővárosban, Barcelonában rendeztek meg. Április 7-én zárta kapuit a 8. IWINETC (International Wine Tourism Conference).

A három napos rendezvény első két napján húsz különböző érdekfeszítő előadást lehetett hallgatni többek között a borvilág régi-új desztinációiról, például Indiáról, Görögországról, Romániáról, a katalán kézműves sörökről, a social média új kihívásairól és természetesen a cavakról. 
 
Magyarországot két cég is képviselte előadással. A Wine a’More Travel Utazási Iroda Tokaj bemutatóval és tokaji borok kóstolójával kápráztatta el a közönséget, melyet a Magyar Turizmus Zrt. és a borászatok is támogattak. A lehetőségek ezernyi tárházát bemutató előadás teltházat vonzott, mely után a szerencsés résztvevők a Szent Tamás Pince, az Oremus Pince, a Holdvölgy Pincészet és a Tokaj Kereskedőház, száraz, késői szüretelésű és aszú boraival ismerkedhettek meg. E mellett a Taste Hungary Kft. borturisztikáról tartott előadást. 
 
A konferenciát B2B workshop követte, melyen a résztvevők személyesen cserélhettek egymással információt. 
 
A rendezvényen több, mint 45 országból, közel 300 borturisztikában érdekelt cég képviseltette magát.
  
A rendezvény fő támogatója, a Katalán Idegenforgalmi Hivatal mindent megtett résztvevők kényelméért, és azért, hogy nemzeti italuk, a cava ismertségét és presztízsét növelje. Ennek érdekében több pincészet is bemutatkozott, a legnagyobbaktól (Freixenet, Torres) a kisebbekig (Llopart, Villafranca). Penedes és környéke tökéletes célpont azoknak a turistáknak, akik a bort nem csak a gasztronómiával, de a kultúrával, a történelemmel és az aktív kikapcsolódással akarják ötvözni. 
 

Egri sikerek a világ legnagyobb jótékonysági borversenyén

április 08. 09:22
Két egri pincészet is kiválóan szerepelt a New York államban megrendezett Finger Lakes Nemzetközi Borversenyen, amely a világ legnagyobb jótékonysági borversenye.
 
Több mint negyedszázadnyi ország közel 4 ezer bora között mérettettek meg a magyar borok is, amelyeket Master of Wine-ok és más szakértők bíráltak el. A borverseny bevételeiből rákos gyerekek táboroztatását szervezik.
 
Idén Magyarországról egyedül a Matias Pincészet hozott el aranyérmet jégborával, ám az Egri Borvidék összesen öt ezüstéremmel lett gazdagabb. Az Egri Borvár – Tóth Ferenc Pincészet 2014-es évjáratú Egri Leánykája, a 2013-as évjáratú Egri Bikavér és az Egri Bikavér Superior, valamint a St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es Napbor Egri Cuvée-je és a 2013-as Áldás Egri Bikavér bora kapta meg a nemzetközi viszonylatban is magasan jegyzett borverseny szép elismerését.