Fröccs

„Syrah – a boldogság öt betűje”

Május 12. 16:32
Hazánkban igaz nem tartozik a népszerű fajták közé, de más országokban rendkívül sikeres a syrah. Eredetéről nemrég egy rövid cikket is közöltünk, amelyben kitérünk az új- és óvilági termőterületeire. Most A Művelt Alkoholista vett górcső alá három tételt, amelyek híres syrah régiókból származnak:
 
St. Cosme Crozes Hermitage 2012 (Franciaország)
Fűszeresebb, mint gyümölcsös. A fekete bors annyira klasszikus, ahogy a nyúlánk felépítés, a lendületes savak, a visszafogott alkohol is. Markáns, kiváló tannin, komoly szerkezet. Igazán tartalmas, remek utóízű, elegáns bor, példás észak-rhone-i.
 
Sons of Eden Zephyrus Shiraz 2013, Barossa (Ausztrália)
Vegyül egy hangyányi újvilági szörpösség az aromáiba, de ez csak első szippantásra tűnik fel, onnantól óvilági az élmény. Nem kifejezetten gyümölcsös, de a gyümölcsről szól. 
 
Radford Dale Black Rock 2011, Swartland (Dél-Afrika)
Meleg klímás, újvilági shiraz, amit burgundiként készítettek el. Ízléses, érdekes. Az illatban főtt szilva, egzotikus fűszerek, kevés mentol.(...) Korrekt a sav, a hordó ízében is kimért. Csak hüledeztem, amíg hirtelen el nem fogyott.
 
A teljes cikket A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Mi haszna van a szakácssapkának?

Május 12. 14:07
Az elmúlt napokban sorra láthattuk az interneten, újságokban, televízióban a fehér sapkás szakembereket, hiszen a napokban zajlott a Bocuse d'Or szakácsolimpia európai döntője. De mi célt szolgál ez a hosszúkás sapka a fejükön?
 
A történet az ókorban kezdődött, ekkor a díszítés mellett gyakorlati haszna is volt neki, hiszen így  római patrícius nem talált hajszálat az ételben. Majd a francia udvarban bevezették a fehér egyenszínt, hogy jól látszódjon rajta, ha el van szennyeződve.
 
A „szakácsok királya, királyok szakácsa” viszont azt is nehezményezte, hogy a kuktáknak a konyha párás melegében gyakran együtt főtt a feje a fazékban levő tojással. Ezért vagy 20 centivel megemelte a tetejét, hogy a séfek kobakjából gőzölgő verejtéknek legyen tere terjengeni. Ekkor kapta ma is használt nevét a kuktasapka: toque blanche, azaz fehér tokkalap - írja az Index.hu.
 

Mától már kóstolható a BalatonBor

Május 12. 12:38
Jó eséllyel a balatoni nyár slágere lesz a régió első közösségi bormárkája, a BalatonBor, mely a 2015-ös évjárattal indul, több mint húsz tóparti pincészet részvételével és először most, a Gourmet fesztiválon lehet megkóstolni az elkészült borokat, vasárnap estig, önálló standjukon.
 
Először jelentek meg egy régió vezető termelői egységes arculattal, egészen azonos címkével, melyen csupán a termelő neve különbözteti meg a borokat, de mindegyik az előre megadott kritériumrendszernek megfelelő stílusú, azaz a fajta legjavát és a termőhely egyediségét is szépen felmutató, friss és fiatalos arculatukhoz illő stílusú Olaszrizling. Egy jó értelemben vett balatoni sztenderdet teremtenek meg, új minőségi modellt képviselnek a legelterjedtebb hazai fehérbor fajtát illetően, melynek legkiválóbb tételei többnyire korábban is a balatoni borrégióból érkeztek. 
 
A minőségi és technológiai kritériumrendszerről itt olvashatsz többet.
 
Az elkészült borokat most lehet először megkóstolni. A szervező Balatoni Kör tehát beváltotta a borkedvelőknek több mint két éve tett ígéretét, hogy létrehozzák az első hazai régióbort.
 
Fontosnak tartják, hogy a legjobb európai sztenderdeket honosítsák meg itthon az első régiós márka bevezetésével, ezért kezdettől a hazai bemutatókkal párhuzamosan külföldön is megjelennek. Például Berlinben, a Brandenburgi kapu mellett a magyar turisztikai képviselet külön kirakatot rendezett be erre a célra és a legnagyobb német turisztikai vásáron, az ITB-n is bemutatták a BalatonBort, mint a hazai gasztroturizmus újdonságát.

Több mint 120 kiállító vár a ma kezdődő Gourmet Fesztiválon

Május 12. 11:47
Május 12-én kezdetét veszi a négy napon át tartó Gourmet Fesztivál a Millenáris parkban. Több mint 120 kiállítóval, köztük az öt budapesti Michelin-csillagos étterem standjaival várják az érdeklődőket az év egyik legfontosabb gasztronómiai eseményén.
 
A gasztronómiai programsorozat fókuszában idén a hal és a vad lesznek a világ legjelentősebb szakácsversenye, a Bocuse d'Or európai döntőjének inspirációjára, melyet kedden és szerdán Budapesten rendeztek meg. 
 
A csúcséttermek, cukrászdák, kávézók, pékségek, borászatok, pálinkafőzdék és sörmanufaktúrák kínálata mellett a gasztroszínpad programjai és újdonságként workshopok is várják a látogatókat.
 
Az érdeklődők megismerkedhetnek például a hazai Michelin-csillagos éttermek séfjeivel, megismerhetik a Bocuse d'Or magyar csapatát vagy megtudhatják, hogyan kell szakszerűen kardhalat bontani. Újdonságként kerültek a programba a Gourmet workshopok, melyeken az előzetesen regisztrált vendégek számos mesterfogást leshetnek el.
(MTI)

Ők isszák a legtöbb pezsgőt

Május 12. 09:28
Új statisztika látott napvilágot a 2015-ös év pezsgő eladásról. Az elmúlt évben 312 millió üveg pezsgőt értékesítettek, ez 1,7%-os növekedés az előző évekhez képest. A franciák az összes előállított pezsgő 48,2%-át exportálják,a fennmaradó 51,8%-ot pedig az országon belül forgalmazzák -írja a Bkwine.com.
 
A 10 legjelentősebb export piac (volumenben): 
  1. Egyesült Királyság
  2. Egyesült Államok
  3. Németország
  4. Japán
  5. Belgium
  6. Ausztrália
  7. Olaszország
  8. Svájc
  9. Spanyolország
  10. Svédország
Az értékesítési adatokról részletesebben itt olvashat. 

Óvatosan az import paprikával

Május 12. 06:30
Rovarölő növényvédőszer-maradékot találta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az egyiptomi étkezési paprika mintában, amelyet a kaposvári VITAMIN Expressz 2006 Kft. telephelyén vettek.
 
Az étkezési paprikában a NÉBIH laboratóriuma lambda-cihalotrin (rovarölő hatású) növényvédőszer-maradékot mutatott ki a megengedettnél nagyobb mennyiségben: 0,1 mg/kg helyett 0,23 mg/kg értéket mértek. Ez a növényvédőszer-hatóanyag a szívó és rágó kártevőkkel szemben nyújt védelmet.
 
A tétel visszahívása, valamint a további árusító helyek felderítése folyamatban van. A mért növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot - áll a Nébih közleményében.
 
A határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen. A forgalomba kerülő termékeknek minden esetben meg kell felelniük ezeknek a határérték-előírásoknak.

3 dolog, amit biztosan nem tudtál a borról!

Május 11. 19:41
A bor az egyik legelőkelőbb ital a világon. Lássunk hát három olyan meghatározó alakot a történelemből, akik szintén ezt gondolták.
 
1. Ősi legendák szerint Kleopátra kedvence az egyiptomi Muscat Alexandria volt - írja a Winefolly.com. 
 
3 dolog, amit biztosan nem tudtál a borról!
 
2. Az orosz cárok előszeretettel válogattak a legjobb tokaji borok közül. De igazi kedvencüknek a Tokaji aszú számított, ami 300 évvel ezelőtt, annyira édes volt, akárcsak a szirup. 
 
3 dolog, amit biztosan nem tudtál a borról!
 
3. John F. Kennedy vagy inkább felesége Jackie szívesen kortyolgatott bordeauxi borokat a Fehér házban...
 
3 dolog, amit biztosan nem tudtál a borról!

Világrekordra készülnek a nápolyiak

Május 11. 17:10
Több mint 2 tonna liszt, ugyanennyi mozzorella, másfél tonna paradicsomszósz, 201 liter olaj és 25 kilogramm bazsalikom felhasználásával készítenek egy közel két kilométeres pizzát Nápolyban május 15-én.
 
Alessandro Marinacci, a helyi nápolyi lapoknak elmondta, hogy a város büszkeségének egyik fontos sarokköve a tény, hogy tőlük származik a pizza, ezért rendkívül fontos, hogy a város birtokoljon valamilyen pizzával kapcsolatos világrekordot - írja a 24.hu. Tavaly óta a milánóiak tartják a rekordot, de ez most megváltozhat. 
 
A kísérletet május 15-én tartják, ahova szeretettel várnak minden környékbelit. A szakácsokból álló elitalakulat öt külön erre tervezett fatüzelésű kemencével fog dolgozni. A szervezők úgy számolják, hogy a közel két kilométeres pizza kicsivel több mint 6 ezer embert tud majd jóllakatni.

Több sör fogyott tavaly a kánikulában

Május 11. 14:54
2015-ben 41 kánikula napot számoltak, amely duplája a megszokottnak. Ez meg is látszik a hazai sörfogyasztáson, ugyanis négy százalékkal nőtt az előző évhez képest.
 
A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2015-ben összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt, valamint a tavaly első ízben adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft. - írja az Élelmiszer.hu.
 
Tovább erősödött a prémium kategóriájú sörök forgalma. A szuper prémium 12%-kal, míg a prémium szegmens 10%-kal nőtt. Folytatódó trend maradt a gazdaságos árkategória erősödése, tavaly 8%-os mértékben. A középkategóriás termékek forgalma 3%-kal volt kevesebb a 2014. évinél. Valamelyest, mintegy 3%-kal visszaesett az ízesített sörök forgalma és jócskán, 42%-kal csökkent az alkoholmentes sörök értékesítése.
 
Több sör fogyott tavaly a kánikulában
 
Mindezek mellett hét százalékkal nőtt a söripar adó- és járulékbefizetése, amely meghaladta a 71 milliárd forintot. Az elmúlt tíz évben a sör jövedéki adóterhelése 70%-kal nőtt, míg átlagos relatív, inflációtól szűrt ára 2000 óta nem változott. A legutóbbi, 2013-as jövedéki adó emelés több évre visszavetette a piac forgalmát.
 
Idén folytatódik a sörpiac bővítésére és a sörkultúra elmélyítésére irányuló fogyasztói kampánya a Magyar Sörgyártók Szövetségének, a Sör mi több, amelyben több ízben összefogva a kisüzemi sörfőzdékkel, új oldalairól ismertetik meg a sört.