Fröccs

Szuperprémium gyógynövénylikőrt fejlesztett ki a Zwack család

Március 20. 17:03
Évek munkája van abban, hogy ma bemutathatjuk az Unicum Riservát, amely Magyarországon elsőként jelenik meg a szuperprémium gyógynövénylikőrök piacán
– mondta el Zwack Izabella azon a vacsorán, ahol a Zwack Unicum újítását mutatták be a sajtó képviselőinek a múlt hét végén. Az eseményen a Zwack család – Izabella és Sándor – mellett Zólyomi Zsolt fogadta a vendégeket, aki az Unicum Riserva illatvilágába engedett bepillantást.
 
A legismertebb vendéglátóhelyeken már év eleje óta kapható az Unicum Riserva, a kiskereskedelmi üzletek polcain azonban csak nyár elejétől lesz megtalálható a Zwack Unicum új szuperprémium terméke. 
 
Az Unicum Riserva különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot először a budapesti Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb - ebben az évben éppen 80 éves születésnapját ünneplő - hordójában érlelik, amely az egyetlen hordó a pincében, mely túlélte a II. világháborút is. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag az úgynevezett „fekete méz”, amely az Unicum Riserva legdominánsabb összetevője.
 
Mivel az Unicum Riserva alapkarakterét ez a fekete méz adja meg, a termék limitált mennyiségben készül a hordó kapacitásához mérten.
 
 A 80 éves hordóból tokaji aszús hordóba kerül az Unicum, innen ered a „dupla hordós” érlelés kifejezés. Ez a jellegzetes gönci hordós eljárás lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja hozzá az italhoz, amelynek köszönhetően a bortrytis hatása is érezhető a gyógynövény likőrben. Az Unicum Riservát Zwack Izabella pincészetének, a Dobogó Pincészetnek a 2007-es évjáratú Tokaji aszúja teszi teljessé, amely a meglévő karakterjegyeket még inkább kiemeli és lekerekíti.
 
Kisokos
Bortrytis: a szőlő szürkerothadását okozó penészgomba. Kedvező körülmények között nemes rothadásként lép fel, amely az aszúkészítés alapja.

Ahogyan a Zwack családban Sándor a fűszerek és gyógynövények, Izabella pedig a borok mestere, úgy az Unicum Riserva is e kettősnek az egységét képviseli. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik az érzékien édes Tokaji aszúval, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal. Az Unicum Riserva tökéletes harmóniában egyesíti az izgalmas és egzotikus gyógynövényeket a Tokaji csábító, mézes lényegével.

„Évekkel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk az igény az Unicum prémium változatának kifejlesztésére, összetettük Izabellával azt a tudást, amit az évek során megszereztünk. Minél többet beszélgettünk és inspirálódtunk, annál világosabbá vált, hogy két oldalról közelítsük meg az újítást: egyrészt nyúljunk vissza az idők során kialakult ízekhez – így használjuk fel a fekete mézet. Másrészt hozzunk be egy hozzánk oly közelálló ízt, amelynek Izabella a mestere. Így döntöttünk a tokaji aszús érlelés és a Tokaji aszú hozzáadása mellett” – mondta el Zwack Sándor az eseményen.
 
Az Unicum Riserva májusban kerül az üzletek polcaira, de már most is megtalálható a legismertebb éttermekben és bárokban, valamint a Zwack Unicum webshopjában.
 
ITT tudod megnézni, hogyan zajlódott a bemutató.

Szőlő-és borgazdasági szakmérnök képzés indul a Szent István Egyetemen

Március 20. 15:31
A Szent István Egyetem Élelmiszer-tudományi Karán akkreditált felsőfokú szakirányú továbbképzés (szakmérnöki, szaktanácsadói képzés) indul. Bármely alap- vagy mesterképzésben megszerzett oklevéllel (korábban főiskolai vagy egyetemi végzettséggel) rendelkezők jelentkezhetnek.
 
A képzés célja: a hallgatók megismerik a szőlőtermesztés és borászat korszerű technológiáit és elsajátítják a termékpályán működő vállalkozások sikeres gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen marketing és menedzsment ismereteket. A tanulmányi idő: 4 félév,  félévenként 2, illetve 3 hetes oktatási idővel.  A képzés záróvizsgával és diplomavédéssel zárul.
 
A képzés kezdete: 2017. szeptember
 
Bővebb felvilágosítás kapható:
 
                Szent István Egyetem   Élelmiszertudományi Kar
                Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék
                Dr. Hajdu Istvánné professor emerita
                1118 Budapest, Villányi út 31. G épület 1. emelet 111. szoba
                Telefon/Fax: 209-0961
                Mobil: 06-30/565-2026
                E-mail: hajdu.istvanne@etk.szie.hu
 
Jelentkezési határidő: 2017. május 30.

A Koch borászat nyerte a PAR Wine Award International verseny Top Gold elismerését

Március 20. 10:01
A Koch borászat a PAR Wine Award International verseny Top Gold elismerése mellett két arany- és egy ezüstmedált is kapott a Düsseldorfban tartott nemzetközi bormustra vasárnapi díjátadó ünnepségén. 
 
A magyar borászatok közül a kevésbé ismert Hajós-Bajai borvidékről származó Koch pincészet borai összesen négy díjat érdemeltek ki - hangsúlyozta a vasárnapi díjátadó után Kiss Eliza kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos.
 
A Top Gold elismerést a versengésben a Koch Borászat a 96 PAR pontos Villányi Csanád Cuvée-vel hozta el. A vörösborok kategóriájában a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 91 PAR ponttal, a Cabernet Sauvignon Prémium 90 PAR ponttal szerzett aranyérmet, emellett egy ezüstmedált is kiérdemelt a Koch pincészet.
A nemzetközi verseny, amelyen 12 ország borászatai mérettettek meg, fontos lehetőség volt a magyar borászat számára, hiszen ilyen nemzetközi bormustrán Magyarország még nem vett részt
 - hívta fel a figyelmet Kiss Eliza.
 
A PAR Wine Award International versenyen a hagyományostól eltérő rendszerben vizsgálják a borokat, amelyeknek főleg az analitikai jellemzőit pontozzák. A versengést az úgynevezett "PAR értékelésre" építik, amely a borászatoknak és a kereskedőknek egyaránt hasznos információt nyújt arról, hogy mennyire állnak összhangban a vizsgált termékek az aktuális fogyasztói igényekkel.
 
A Koch borászat régóta foglalkozik azzal, hogy a hagyományos szőlőtermesztést át tudja állítani ökológiai gazdálkodásra. Közel 30 hektáron már vegyszermentesen gazdálkodnak.
 
A minisztérium kiemelt figyelmet fordít a szőlőfajtákra. Céljuk, hogy a magyar borok minél több nemzetközi versenyen szerepeljenek, és a nemzetközi porondon is ismertté váljanak.
 
Magyarország mellett a versenyen Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia, Moldova, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Macedónia, Bosznia Hercegovina, Albánia, Görögország, Ciprus, Törökország, Georgia, Libanon és Izrael borai mérettettek meg.
 

Holdvölgy: idén is megkapták a "Legjobb Pincelátogatás" díját!

Március 17. 13:43
Két éven belül már másodszor is övék a Vince Awards „Legjobb Pincelátogatás” díja. A rangos díj a Holdvölgy pincerendszer látványvilága és hangulata mellett elismeri a borászat munkatársai által vezetett egyedi és élménydús borkóstoló séta magas színvonalát is.
 
A Magyarország legjobb pincelátogatásának választott Holdvölgy pinceséta előzetes bejelentkezéssel egész évben várja a látogatókat. A Holdvölgynél − Mád legkiterjedtebb, csaknem 2 km hosszú pincerendszerében − képzeletbeli időutazáson vehetnek részt a vendégek, miközben végigkóstolják a borkínálatot. Az egyórás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban.
 
Tudtad?
A Tokaji Március nagykóstolón személyesen is találkozhatsz a Holdvölgy Pincészettel. Gincsai Tamás, a HOLDVÖLGY főborásza mesterkurzust tart, ahol hat különleges mádi évjáratot tartalmazó hatputtonyos tokaji aszú vertikális válogatását kóstolhatjátok végig. A kollekció  három tétele is részesült rangos hazai és külföldi elismerésekben.  A Culture néven forgalmazott HOLDVÖLGY tokaji aszúk közül a 2006-os és 2007-es évjárat csúcsbor minősítést kapott a Pannon Bormustrán, a 2011-es év aszúbora pedig aranyéremmel, valamint édes bor kategóriában Regionális Trófeával tért haza az 2015. évi Decanter World Wine Awards-ról. Érdekesség emellett, hogy a HOLDVÖLGY vertikális aszúkollekciója kiemelten magas áron, 4.000 eurórért kelt el 2016 júliusában Monte Carlóban egy luxustárgy-árverésen. 
 
A Holdvölgy munkatársai által vezetett kalandos föld alatti sétán térképes kincskeresés kalauzolja el a borrajongókat a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz. A legutóbbi átalakítás a pincében 2011 márciusától kezdődően nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. A legmodernebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a Holdvölgy borászat és borszaküzlet ultramodern üvegépülete szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez. 

Érdekesség, hogy a mádi Holdvölgy pincerendszer egyik elődje egykoron az 1903-ban megalapított Tokaj-Hegyaljai Bortermelők Szövetkezete tulajdonában volt. A szövetkezet első tagjai a legfelsőbb társadalmi osztályból kerültek ki, a 19 alapítag közül 12 arisztokrata volt (egy herceg, 6 gróf és 5 báró). Az Uribor néven ismertté vált szövetkezet Hegyalja egyik legnagyobb bortermelőjévé vált. Amikor az 1945-ös földosztások után a tagok szőlőbirtokait felszámolták, a különleges adottságú mádi pincerendszer részei az újonnan alakult állami bortermelő és borforgalmazó vállalathoz kerültek. Ennek az időszaknak az emlékeivel is találkozhatunk a pincesétán: egy kisebb, négyzetes alakú teremben zajlottak ugyanis az 1950-es években  különböző magyar és szovjet delegációk hivatalos találkozói, amelyek során – ahogyan akkoriban mondták – a „két nép megbonthatatlan barátságát” jónéhány üveg tokaji aszú elfogyasztásával is erősítették.
 
A terem falába vájt félköríves mélyedések igazi kincseket rejtenek: 28 palack tokaji szamorodnit  a 2008-as évjáratból, szimbolizálva Tokaj-Hegyalja 28 történelmi bortermelő települését.

Költő vagy? Fizess verssel a kávédért!

Március 17. 12:03
Költő vagy. Biztosan lapul a te fiókodban is egy-egy vers vagy versfoszlány, amiről már lehet, hogy el is feledkeztél vagy épp kidobtad, mert nem találtad elég jónak. Valahol mélyen egy kis szikrányi költészet mindannyiunkban lakik, sőt az is lehet, hogy több verset kellene írnod. Adj egy esélyt magadnak vagy egy híres költőnek március 21-én a költészet napján.
 
A Julius Meinl promóciója országszerte, hetven helyszínen fut majd.
 
A vers lehet más szerzőé, de akár saját is, cserébe pedig espresso, cappucino és latte jár.
 
Tavaly harmincnégy ország közel 1300 kávéházában volt elérhető a globális kezdeményezés, mely a „Fizess verssel” névre hallgatott. Készült egy versfa is, amelyet London üzleti negyedében állítottak fel. Robert Montgomery költő, Julius Meinl-nagykövet installációjában az aznap íródott költemények jelentek meg, egyedi látványt nyújtva az arra sétálóknak.
 
Idén egy nemzetközi kampányvideóval mutatják meg, hogy bárki lehet költő és írhat verset, mindehhez inspirációul pedig kávét ajánlanak.
 
 
A globális kampányban idén is részt vesz Magyarország, a helyszínek többsége fővárosi, de vidéki településekre is eljut a program. A hazai nagykövetek Juhász Anna magyar irodalmár, Nyáry Krisztián író, könyvkiadó-igazgató és Weiler Péter képzőművész.
 
További információk és lista a helyszínekről az esemény Facebook oldalán.
 

Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását

Március 17. 10:11
Érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi - mondta lakossági fórumon a miniszter.
 
Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól - jelentette ki Lázár János, hozzáfűzve, éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben. A politikus úgy fogalmazott, kérdés, hogy a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben. Szerinte a vendéglősök kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek.
 
Ehhez kapcsolódó fontos javaslat, a hogy a kereskedelmi forgalmazásban ne lehessen akármilyen reklámeszközöket alkalmazni - tudatta. A miniszter arról is beszélt, hogy a hírek szerint van olyan vállalkozás, amely - Németországban már nem engedélyez - génkezelt élesztőtörzseket felhasználó gyártókat, sört gyártani.
 
A Miniszterelnökség vezetője fölháborítónak nevezte, hogy a multinacionális cégek más minőségű terméket adnak el Magyarországon, mint Nyugat-Európában. A minimum elvárás az lenne, hogy a vállalkozásoknak a csomagoláson jelezniük kelljen: az általuk kínált termék minősége eltér a Nyugaton kaphatóétól.

Útjára indult a 2017-es Országkóstoló

Március 16. 16:41
A Földművelésügyi Minisztérium idén is meghirdeti a Nemzeti Borkiválóság Program keretében az Országkóstolót. Idén négy kategóriában - fehérborok, furmint, vörösborok, rozé - lehet nevezni - közölte az FM. 
 
A közlemény szerint a Furmint Éve kapcsán arról is döntöttek, hogy idén nem csupán Fehér- és Vörösboros Borkiválóság könyv készül, hanem külön furmintos kiadvánnyal is jelentkezik a Nemzeti Borkiválóság Program, illetve a határokon túlra is kitekintve, előkészületben van egy erdélyi kötet is.
 
Az FM közleménye szerint a 2017-es Országkóstolóra április 10-éig küldhetnek borokat a pincészetek, amelyeket az Országos Borszakértő Bizottság szakemberei fognak kóstolni és bírálni.

Dínom-Dánom: kulináris élmények hete

Március 15. 14:07
Idén tavasszal sem fognak unatkozni azok, akik szeretnek finomakat enni, megfizethető áron. Az Országos Étterem Hét ugyanis több mint 120 étterem részvételével immár XII. alkalommal várja az érdeklődőket. A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat 2017. március 13-19. között kóstolhatják meg a vendégek. 
 
A vendégek visszajelzései kiemelten fontosak, ez segít a programban résztvevő éttermeknek, hogy minden évben a legmagasabb kiszolgálást tudják nyújtani és, hogy minél maradandóbb kulináris élményeket szerezhessenek az érdeklődőknek. A legutóbbi alkalommal közel 3.000 vendég értékelte a programhoz csatlakozó éttermeket: ennek alapján a vendéglátóhelyek összteljesítménye 5 pontos skálán 4,56 pontot ért el.
 
A programhoz már most több mint 120 étterem csatlakozott, amelyek 3.300 Ft-os áron kínálják a 3 fogásból álló menüket. Az éttermek között van néhány exkluzív és gourmet étterem is, ezeknél 4.900 Ft-os áron érhetőek el a menüsorok.
 
A XII. Országos Étterem Hét kínálatában a tradicionális magyar fogásokat felsorakoztató éttermek és a modern, merészebb ízvilággal kacérkodó vendéglátóhelyek is megtalálhatóak.
 
Néhány résztvevő étterem a teljesség igénye nélkül: 
67 étterem (Székesfehérvár), A38 hajó-étterem, Apacuka étterem, Baalbek libanoni étterem, Cyrano étterem, Gundel étterem, Halászbástya étterem, Icon étterem (Hilton Budapest), IKON étterem (Debrecen), Innio /foodwinecoffee/, Kistücsök étterem (Balatonszemes), Macesz Bisztró, Manna lounge&étterem, NANO bar&restaurant, Pesti Disznó Bisztró, Rézkakas Bistro, Rickshaw étterem (Corinthia Budapest), SonkaArcok bárkonyha, Spoon hajó, Urbán Betyár étterem, Wasabi éttermek, Yamato grill&sushi…stb.