Fröccs

Újra magyar borok a Vinitalyn

április 05. 16:04
A Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A „Wines from Hungary” nevű standon három kiállító mutatkozik be: a tokaji Chateau Pajzos, a villányi Tiffán’s Pincészet, és a badacsonyi Villa Sandahl.
 
Április 51. alkalommal rendezik meg a Vinitalyt április 9. és 12. között. Idén is számtalan rendezvény szól majd a borról Veronában. A Vinitaly vörös, fehér, rozé és habzóborok elképesztő választékával mutatja be Olaszországot teljes egészében, míg a Viniternational – a Nemzetközi Pavilon a külföldi borok széles választékát kínálja professzionális bemutatókkal kísérve. Ebben a pavilonban több év után ismét lesz magyar stand. A kiállítás négy napja alatt számtalan vezetett borkóstoló játszik fontos szerepet a szektor szakemberei és termelői közötti kapcsolatok elősegítésében. A kiállítás kulturális kísérőrendezvényén, a Tasting Ex..Pressen előadást tartunk a „Prémium Borok Magyarországról” címmel. Már nincs sok szabad hely, de itt még foglalhat.
 
A Tasting Ex…Press borsora:
 • Fekete Borpince Kékfrankos Válogatás, 2011
 • Garamvári Szőlőbirtok Furmint brut
 • Kincsem Kastély késői szüretelésű Hárslevelű, 2013
 • Mészáros Borház Bikavér Reserve, 2015
 • Szászi Pince Badacsonyi Kéknyelű, 2015
 • Szent Donát Borászat Csopaki Olaszrizling, Meszes, 2015
 • Szöllősi Pincészet Cserszegi fűszeres, 2016
 • Revolution WineZ Robin, 2015
 • Tiffán's Pincészet Villányi Cabernet franc, 2011
 • Tokaj Pajzos Aszú 5 Puttonyos, 2006
 • Tornai Pince Juhfark, Aranyhegy, 2013
 • Villa Sandahl Magic Rain, 2011

Borászok Borásza Díjátadógála 2017: így zajlott a menükóstoló

április 05. 15:02
Április 28-án a dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével megrendezendő Borászok Borásza Díjátadógálán derül ki, hogy ki lesz idén a Borászok Borásza, de már természetesen gőzerővel folynak az előkészületek.
 
A díj alapítója, Rókusfalvy Pál összehívta a menü megkomponálására felkért szakembereket – Wolf Andrást, a Salon Étterem séfjét, Hamvas Zoltánt, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnökét és Csapody Balázst, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnökét -, hogy kóstolják össze a tervezett étel- és borsort, és hozzák meg a szükséges döntéseket.
 
A kóstoló végeztével mindannyian elégedetten álltak föl az asztaltól azzal a reménnyel, hogy a gála vendégei igazi gasztronómiai élménnyel gazdagodnak majd.

23 milliárdot hoz a magyar bor exportja

április 05. 14:17
A nemzetközi piacon értékesített összesen 650 ezer hektoliter, 23 milliárd értékű magyar bor háromnegyede fehérbor volt.
 
Mennyiségileg 4 százalékkal, értékét tekintve 7 százalékkal nőtt tavaly a borexport az előző évhez képest – írta a Központi Statisztikai Hivatalra (KSH) hivatkozva hétfői számában a Magyar Nemzet. A borexport több mint fele hordóban eladott lédig, azaz gyengébb minőségű bor volt, melynek 30 százaléka Németországba került. A jobb minőségű palackos borból a legtöbbet, 20 százalékot Csehországban adták el.
MTI

Keresik Békés megye pálinkáját

április 04. 11:11
A Békés Megyei Önkormányzat idén is meghirdette a megye pálinkája versenyt, a győztest a 18. Gyulai Pálinkafesztiválon hirdetik ki. Idén már harmadik alkalommal hirdetik meg a Békés megyei kereskedelmi főzdéknek a versenyt, a győztes egy éven keresztül viselheti a Megye Pálinkája címet. A kiválasztott főzdétől a megyei önkormányzat egy éven keresztül - protokoll célokra - vásárol pálinkát. 
 
A hat Békés megyei kereskedelmi főzdéből öten beneveztek a versenyre és a tavalyihoz hasonlóan idén is forgatnak egy reklámfilmet a győztes főzdéről. Idén egyúttal új versenyt is meghirdetnek:
Békés megye legjobb bérfőzetője és a megye legjobb magánfőzője címet is kiosztják
a pálinkafesztiválon. Emellett, mivel 2017 a szilva éve, a nevező kereskedelmi főzdék legjobb szilvapálinkáiból is összeállítanak - ugyancsak ajándékozási céllal - egy csomagot.
 
Csütörtökön kezdődik a 25 tagú szakmai zsűri által végzett vakkóstolós bírálat, akkor hozzák nyilvánosságra, pontosan hány tétel érkezett a versenyre. A 18. Gyulai Pálinkafesztivált április 28. és 30. között tartják, a verseny eredményhirdetése 29-én, szombaton lesz.
 
Lássuk a tavalyi nyertes pálinkáról készült kisfilmet!
 
MTI

Ismét 2012-es merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon

április 03. 13:08
A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy
2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéki borversenyen
, ezúttal a Vesztergombi pince Bodzási merlot válogatása nyerte el a díjat.
 
A bort egy nyolctagú "csúcszsűri" választotta ki a verseny 22 legjobb, az adható 100-ból legalább 90 pontot elért bora közül - mondta Sebestyén Csaba, a szervező bizottság tagja az MTI-nek. A bírálók között volt az elmúlt öt évben az év bortermelője címet elnyert borász, a szekszárdi borvidék, a hegyközség és a Szekszárdi Borászok Céhének elnöke. 2016-ban a Takler Pince egy merlot bora kapta a díjat.
 
Vesztergombi Ferenc - aki 1993-ban volt az év bortermelője - elmondta: a díjazott bor legértékesebb, dél-nyugati fekvésű merlot-ültetvényükön termett, 2000-es telepítésű szőlőből készült. Kétéves tölgyfahordós érlelés ellenére érezhető rajta a merlot bársonyossága, gyümölcsössége. A bor 2015-ben a Vinagorán aranyérmet, az országos borversenyen nagy aranyérmet kapott, a száz legjobb magyar bor közé választották, és ugyancsak 2015-ben a Prestige Reserve gyémánt díjában részesült.
 
A borvidéki versenyen 184 bormintát bírált el hatvan tagú, borászokból, sommelier-kből, újságírókból álló zsűri. A borok között a legtöbb, 30 házasítás volt, emellett 23 merlot-t, 20 kékfrankost, 19 kadarkát és 18 bikavért neveztek a termelők.
 
A megméretésen díjat kap a legjobb bikavér, kékfrankos, kadarka, fehér bor, rozé, hordós bor is, díjazzák a legjobb fiatal borászt és odaítélik a város bora címet is. Az elismeréseket a hagyományos, szekszárdi, Szent György napi borünnepen, április 22-én adják át.
 
MTI

Hegyközségek: április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése

április 03. 11:42
Április 1-től változott a szőlőtelepítési támogatás igénylése, mivel a múlt évben meghirdetett lehetőségre az idén várhatóan többen pályáznak majd, mint tavaly - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.
 
Brazsil Dávid közölte: a múlt évben már lehetőség volt a magyarországi szőlőterület 1 százalékos növelésére, ám a gazdák még csak ismerkedtek ezzel a lehetőséggel. Az idén azonban jelezték, hogy a 642 hektárra - ez az előző évi terület 1 százaléka - többen is szeretnének telepítési igényt benyújtani. Ezért a szakmaközi szervezet azt javasolta a Földművelésügyi Minisztériumnak, hogy állítsanak fel egy prioritás rendszert, amelynek alapján elsőbbséget élveznek a meghatározott kritériumokat teljesítő gazdálkodók. A kritériumok között említette a hegyközségi tanácsok által javasolt fajták telepítését, az átlagnál jobb termőhelyre tervezett telepítést az adott borvidéken belül, valamint támogatják a kis- és közepes vállalkozások birtokkoncentrációját is.
 
A főtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelők rendelkezésére álló 642 hektáros lehetőséget a gazdálkodók ki fogják használni. Április 30-ig lehet pályázni. Azon is dolgoznak a szakemberek, hogy az új szőlőtelepítésekre, az unióban elsőként, vidékfejlesztési támogatást is kaphassanak a gazdálkodók.
MTI

Április 1-jétől kérhető az új szőlőültetvények telepítési engedélye

Március 31. 10:23
Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága. Az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz - tájékoztatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-t.
 
Korábban csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt. Az Európai Unió tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését.
 
Újdonság a tavalyihoz képest a pályázatok rangsorolási módja. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat. A közlemény idézi Légli Ottót, a HNT elnökét, aki elmondta: a fajtakoncentráció megvalósítása a szőlő- és borágazati stratégia egyik fontos célkitűzése. A borvidékek elkötelezettségét mutatja, hogy jellemzően a helyi termesztési feltételekhez alkalmazkodott, magas minőségi potenciálú fajtákat választották a többletpontot érő három telepíthető fajta közé - fejtette ki.
 
Az engedélyezett növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1 százaléka lehet, ez 2017-ben 642 hektár.
 
Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg a 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket.
 
Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel.
Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet. A HNT egyeztetéseket folytat a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárságával az új telepítésű ültetvények támogatásáról is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből tervez finanszírozni a kormány - tette hozzá Légli Ottó.
 
Az újratelepítések esetében egyszerűbb lesz az ügyintézés. A közlemény szerint Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta: áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők. A HNT azzal számol, hogy így összesen csaknem 3000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent. Ezzel további lépést tettek a stratégiájukban szintén megfogalmazott bürokráciacsökkentés felé - áll a közleményben.
MTI

Tokaj pezseg: új programsorozat indul a borvidéken

Március 30. 16:00
Zenés programokkal, színi előadásokkal és helyi borokkal várja az érdklődőket márciustól október végéig Bodrogkeresztúron a Keresztúri esték elnevezésű programsorozat.
 
Kolár Krisztina, a sorozat programigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta: a kínálat összeállításakor fontos szempont volt, hogy a magyar együttesek mellett felvidéki produkciók is szerepet kapjanak a sorozat pénteki estjein. A rendezvényt a Gyárfás István Trió nyitja pénteken Elek Istvánnal és Molnár Enikővel kiegészülve, április 7-én pedig Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Szeretettel című estjére várják a közönséget.

Április 14-én a költészet napjához kapcsoldóva Földes László Hobo Tudod, hogy nincs bocsánat című estjére kerül sor, ahol a művész József Attila verseinek feldolgozásait adja elő, április 21-én pedig a ForYouAcapella felvédiki együttes koncertezik a tokaj-hegyaljai településen. Május 5-én Francia sanzonestet tartanak, 12-én Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertjére kerül sor, 19-én Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes lép fel a sorozat helyszínéül szolgáló Henye Borbár teraszán, 26-án pedig Kassa, a szerelem városa címmel a kassai Thália Színház sanzonestjét lehet megtekinteni.
 
Amit a Keresztúri Estékről tudni kell:
 • a Keresztúri esték kikapcsolódás. Minden pénteken egy kellemes estét tölthetünk el a Henye Borbárban, lelkünket változatos zenei stílusokkal és színházzal, testünket kitűnő borokkal és borkísérő falatokkal táplálva.
 • a Keresztúri esték egy magyar-magyar találkozási pont. Műsorunkban sok felvidéki és hazai színházi és zenei együttes is megtalálható.
 • a Keresztúri esték egy metszéspont. Kassa és a Tokaji borvidék találkozása, egykori együttműködésének, kapcsolatainak helyreállítása.
 • a Keresztúri esték segítés, támogatás. A jegybevételünket a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítványnak ajánljuk fel, hogy támogassák, védelmezzék a gyermekeket.
 
Programok májusig:
 • Március 31.: Megnyitó. Dzsesszkoncert: Gyárfás István trió feat. Elek István & Molnár Enikő
 • Április 7.: Szeretettel. Szvorák Katalin és Kudlik Júlia estje
 • Április 14.: Költészet napja. Földes László Hobo: Tudod, hogy nincs bocsánat – József Attila versei
 • Április 21.: ForYouAcapella énekegyüttes, Felvidék
 • Május 5.: Francia sanzonest. Szeder-koncert
 • Május 12.: Szűcs Gabi és a Stereo Swing koncertje
 • Május 19.: Rege a tűzről és jácintról, Nagy László műve nyomán. Kiss Szilvia, Gál Tamás és a Kor-Zár verséneklő együttes, Felvidék
 • Május 26.: Kassa, a szerelem városa – sanzonest. A Kassai Thália Színház vendégjátéka

Megvannak a Borászok Borásza 2017-es döntősei

Március 30. 11:53
Megkezdődött a 2. fordulós szavazatok begyűjtése.
Április 28-án kiderül, hogy ki lesz idén a Borászok Borásza.
 
Az elismerésre jelölt ötven borász közül Bodó Judit tokaji, Ipacs Szabó István villányi, Jásdi István csopakiKonyári János balatonboglári és ifj. Szepsy István tokaji bortermelő jutott a Borászok Borásza díj 2017-es döntőjébe - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
 
Az egyik legrangosabb hazai borszakmai elismerésként számon tartott díj jelöltlistáját hagyományosan a cím eddigi birtokosai állították össze, majd az ötven jelölt borász maga közül választotta meg a döntősöket, ahogy ők szavazzák meg végül az idei Borászok Borászát is.
 
Eddigi nyertesek:
Demeter Zoltán (2007), Lőrincz György (2008), Szepsy István (2009), Légli Ottó (2010), Kaló Imre (2011), Györgykovács Imre (2012), Szentesi József (2013), Berecz Stéphanie (2014), Bussay László (2015) és Bacsó András (2016) nyerték el.
 
A borászok minden évben egy civilt is díjaznak a magyar borért végzett tevékenységéért.
A Borászok Barátja díj idei jelöltjei:
 • Ambrus Lajos József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője;
 • Csizmadia András gasztrofilozófus, a Bor-Schola alapítója és vezetője;
 • Caroline Gilby Master of Wine, botanikus;
 • Herczeg Ágnes borszakértő, a londoni WSET diplomása, a Masters of Wine intézetének első magyar női hallgatója,
 • Kovács Pál, a Debreceni Borbarátok Társasága Közhasznú Egyesület elnöke.