Fröccs

Végre kóstolhatók igazi török ételek Budapesten!

Május 06. 12:38
A török konyha valódi ízeivel, köztük formabontó fogásokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők a budapesti Yunus Emre Enstitüsü Török Kulturális Központ szerdán kezdődő gasztronómiai programjain - hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
 
Kávéházi est, főzőkurzus, tradicionális török reggeli és gasztronómiai utcafesztivál is szerepel a májusi programok között, amelyek célja, hogy megismertessék a Magyarországon csak kevéssé és felületesen ismert török konyha valódi ízeit - hangsúlyozta Tóth Ágnes, a török kulturális intézet munkatársa.
 
A programsorozat első állomása a szerdai török kávéházi est lesz, ahol az érdeklődők előadást hallgathatnak meg a török konyha kialakulásáról, legjellemzőbb alapanyagairól és elmúlt évtizedekben történt változásairól.
 
A megszerzett elméleti tudás gyakorlati hasznosítására is lehetőség nyílik a szombati főzőkurzuson, amelynek részt vevői Nuray Attila séf vezetésével tanulhatják meg egy kishalakból készült, citrusos ízvilágú, korianderes fogás, valamint egy csirkemelles török desszert elkészítését is.
 
Május 16-án délelőtt a tradicionális, hosszan tartó és bőséges török reggeli élményeivel ismerkedhetnek meg a keleti ízek szerelmesei a Rudas fürdőhöz tartozó Rudas Étterem és Bárban, az eseményen egy valódi gaziantepi menüsor fogásait szolgálják fel.
 
A gasztronómiai programsorozatot május 30-án utcafesztivál zárja a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ épülete előtti lezárt utcarészen, ahol minibazárral, török fűszerek és finomságok sokaságával, valamint gyermekprogramokkal és teasátorral várják a családokat - mondta el Tóth Ágnes.
 
(MTI)

Villányba került a nagyarany érem

Május 06. 11:12
A 2009-es Solus nagyarany érmet nyert Svájcban a merlot versenyen. A bor a Gere Attila Pincészet egyik prémium kategóriás tétele, amelynek alapanyagát a híres Kopár-dűlő adta. Gratulálunk!

BREAKING NEWS!A SOLUS ismét bizonyított. Ezúttal Svájcban egy tematikus MERLOT világversenyen lett 94-ponttal nagyarany érmes. Örülünk :)http://webaruhaz.gere.hu/solus-merlot-2008-kopar-dulo.html

Posted by Gere Attila Pincészete on 2015. május 6.

Milyen lehet az 1815-ös portói bor?

Május 06. 09:47
Az angolok a waterlooi csata emlékére elárvereznek egy Porto Ferreira Vintage 1805 palackot. A különleges tételt a világ egyik legrégebbi portói pincészete bocsátotta az aukcióra. Az eseményre május 7-én, a londoni Towerben kerül sor.
 
1990-ből származó jegyzetek szerint az italnak „erőteljes fűszeres aromája van, illetve nyomokban még egzotikus fákat, jódot és viaszt tartalmazhat” - tudtuk meg az Origo.hu-tól. A teljes cikket elolvashatod ide kattintva.

Ezeket a söröket ihatod idén a strandon

Május 06. 06:49
A Pénzcentrum.hu megnézte, mire készülnek a 2015-ös szezonban a sörgyártók. Úgy tűnik, megállíthatatlanok az extrém ízesítések, és egyre többféle alkoholmentes (ízesített) sört is kihoznak. A Dreher úgy tűnik, gyümbéres alkoholmentes sörrel, a Borsodi bodzással, a Soproni lime-guava és grapefruit-gyömbérrel készül. 

Itt a vadiúj Laposa rozé!

Május 05. 20:26
Pinot noirból készül, a Nobilis borblog szerint ilyen:
 

LAPOSA - PINOT NOIR ROSÉ 2014Intenzív tiszta, lazac szín.Közepesen intenzív illat, málnás-virágos. Emellett ásványossá...

Posted by Nobilis borblog on 2015. május 4.

Botritiszes cserszegi?

Május 05. 18:20
A cserszegi nem az a klasszikusan botritiszre érzékeny fajta, még nem is találkoztam efféle interpretációval. Töppedt változatával már igen, de botritiszessel még nem. 2014 azonban sok szempontból furcsa évjárat volt. Ez a bor ezt tökéletesen igazolja - olvasható a Metropolon, ahol Sándor Zsolt 2014-es Botritiszes cserszegi fűszereséről van szó.

Így gyógyították a másnaposságot az ókorban

Május 05. 16:45
A The Telegraph számolt be arról, hogy már 100 éve találtak Egyiptomban egy olyan papirusztekercset, amelyen a másnaposság elleni tipp található, de az ókori lelet ennyi ideje hevert olvasatlanul az Oxford Egyetem egyik könyvtárában - olvasható a HVG.hu-n.
 
A körülbelül 1900 éves papiruszon az áll, hogy az ókori egyiptomiak babérlevéllel szüntették meg a másnaposság okozta fejfájást. A korabeliek a babérlevelekből egy nyakláncot fontak, ezt viselve szabadultak meg gyorsabban a kínzó fejfájástól. 
 
Egy próbát talán megér...

Gyönyörű kékfrankos jövőt jósol a Művelt Alkoholista

Május 05. 13:51
Valahogy így: „karcsú, de inkább izmos, mint vékony, gyümölcsös és megbízható. Sminkeletlen (acéltartály rulez), így többnyire bonyodalommentes, ugyanakkor jó zamatú. Eleven, de megszelídített savú. Ezerötszáztól háromezer forintig uralja a polcokat vörösben, Eger és Sopron ontja magából a megjegyzésre érdemes neveket, a kritikusok pedig az általános színvonaltól elkényeztetve a túlzott kiszámíthatóságra panaszkodnak.”
 
Ez elég jól hangzik, nem? Nos, itt még sajnos nem tartunk, de a Művelt Alkoholista Kékfrankos Mostról szóló írása szerint „még az is lehet, hogy ez az ábránd nem utópia”.