Fröccs

Villány és Eger izgalmas találkozása február 22-én

Február 06. 09:58
Február 22-én 19 órától az Egri és a Villányi borvidék borai sorakoznak fel a Continental Hotel Budapest ARAZ éttermének borduett vacsoráján. Ezúttal a Bolyki Pincészet és Lelovits Tamás családi pincészetének borai mutatkoznak be a két borász jelenlétében.
 
A Bolyki Pincészet a történelmi Egri borvidék borászatai között sorakozik fel. Az Egri borvidék a szőlőfajtákat tekintve alapvetően rendkívül sokszínű, így Bolyki János – aki kisgyermekkora óta, édesapját követve különösen kötődik a szőlőhöz – szintén számtalan szőlőfajtáról gondoskodik mindodáig, amíg kiváló nedűként asztalunkra nem kerülnek. 2003 óta készít borokat és már az első Bikavére 2006-ban Bordeaux-ban a Borok Olimpiáján ezüstérmet kapott.

A tüzes vörösborairól és modern technológiájáról híres Villányi borvidék nemes képviselője ezennel Lelovits Tamás családi pincészete. 2000-ben kezdtek el tudatosan borászattal foglalkozni és mondhatni egy életre megszállottak lettek. Lelovits Tamás szavaival élve, a borászatban „sok titok nincs: a minőséghez munka és szakértelem, odafigyelés kell és egy csipetnyi jókedv. Ha a boraimmal dolgozom, mosolyog a lelkem.” Az évek múlásával Lelovits Tamás neve egyre gyakrabban fordul elő borbarátok körében, egyre több versenyen, teszten szerepel kiválóan. 2006-os Merlot-ja előbb Magyarország legjobb újbora lett, majd 2008-ban VinAgora ezüstérmet kapott.
 
A kiváló borpárosok mellé Barka Áron Chef de Cuisine, Kovács Gábor, a Magyar Sommelier Club elnöke és Kovács Ákos, az ARAZ Étterem igazgatója által közösen összeállított hatfogásos ételsorukat kínálják.
 
Menüsor:
Bolyki Királyleányka 2016 - Lelovits Ottonel Muskotály 2017
Szárnyasmájfalatka fűszeres burgonyaropogóssal

Bolyki Rosé 2017 - Lelovits Rosé 2017
Gránátalmás céklasaláta makrélával

Bolyki Indián Nyár 2016 - Lelovits Portugieser 2017
Fűszeres paradicsomleves érlelt sajtropogóssal

Bolyki Merlot Szűretlen 2015 - Lelovits Meglepetés 2015
Bébi pulyka sütve-főve cseresznyebabos karalábérétessel és gőzölt kenyérrel

Bolyki & Bolyki Bikavér Superior 2015 - Lelovits Franc 2015
Szalonnás dámvad „rosszasszony módra” füstölt búzával és kolompérral

Bolyki Bikavér Szűretlen 2015 - Lelovits Ákos 2011
Jeges révület - forró álommal
 
 
A vacsora ára 12.990 Ft/fő. A számla végösszegéhez 10% szervizdíjat számolnak fel.
A korlátozott férőhely miatt előfoglalás szükséges! Asztalfoglalás telefonon (+36 1-815-1100) és e-mailben (araz@araz.hu) lehetséges.
 

Három napra újra kinyit az ország legnagyobb kocsmája

Február 05. 11:32
Az ország legnagyobb sörkocsmájává válik február 16-18. között a Gellért Hotel. Az idén 100 éves szálloda falai közt mintegy 100 féle sört kóstolhatnak a látogatók a III. Indoor Sörfesztivál keretében.
 
A hazai kis- és nagyüzemi sörökfőzdék termékei mellett cseh, német, angol, belga italokat, és whisky-s hordóban érlelt sörkülönlegességeket is kínálnak a kiállítók. Az igazán bevállalósaknak pálinka, sörpárlat és ír whisky kóstolására is lesz lehetőségük.
 
Kiegészítő program is várja a csúcsgasztronómia híveit: pénteken és szombaton ötfogásos sörvacsora, vasárnap pedig Sörbrunch korlátlan étel- és italfogyasztással. Varju Vili, a Bock Bisztró, valamint Frideczky András a Gellért Söröző séfjei állítják össze a sörökhöz kínált fogásokat pénteken és szombaton a Sörpáros Sörvacsora keretében. Az asztalra kerül majd sörtésztában sült fürjtojás sörmajonézzel, gyömbéres kacsaleves kacsanyelvvel, mangalica karaj „kolbász bőrrel”, sörös árpagyönggyel, valamint mogyorós csokoládékrém, tejfagylalttal és sör sabayon-nal.
 
Vasárnap egy pazar Sörbrunch zárja az eseményt korlátlan étel- és italfogyasztással. A menüsort Müncz Gábor, a Gellért vezető séfje sörökhöz passzoló ételekből állítja össze, benne meggysörös cékla shot, bécsi burgonyasaláta, füstölt pisztráng vörösbab salátával, jércemell szeletek paprika lekvárral, pácolt libamell savanyított hagymákkal, finomságok a spájzból és sajtfalatok almával, dióval.
 
Elővételi napijegy (korlátlan sörkóstolással) 4.990 Ft-ért, a helyszíni napijegy (szintén korlátlan sörkóstolással) 5.990 Ft-ért váltható. A Sörvacsora ára 8.990 Ft, ezt tartalmazza a napijegyet is. A vasárnapi Sörbrunch 8.800 Ft-ba kerül.

Mi minden lesz idén a Mangalica Fesztiválon?

Február 05. 10:59
Mangalicatenyésztők és termékkészítők hazai és helyben készült friss ételei, főzőverseny és kistermelők piactere is várja a közönséget február 9. és 11. között a budapesti Szabadság téren.

Az immár 11. alkalommal megrendezésre kerülő Mangalica Fesztiválon a vendégek sokszínű kínálattal találkozhatnak: a helyben sült egész malac, klasszikus disznótoros ételek mellett a legmodernebb technológiával rendelkező "food truck"-okban készülő mangalica street fooddal. 

A fesztiválon kapható lesz a chocolitza, a mangalicatepertővel töltött étcsokoládé. A gazdag pálinkaválaszték mellett a jó hangulatról könnyűzenei koncertek is gondoskodnak. A mangalicatermékeken kívül a kézművesek utcájában illetve a termelői piactéren sajtot, lekvárt, szörpöt, mézet és fűszereket is kínálnak a kisgazdálkodók, családi vállalkozások.

Szombaton rendezik a bográcsban készült ételek főzőversenyét, amelyre baráti társaságok vagy cégek nevezését várják. Az elkészült ételeket Vajda Pierre ételkritikus, Sváby András műsorvezető, Litauszki Zsolt és Segal Viktor séfek értékelik az elkészült ételeket.
 

Most kiderül, ki a legjobb közétkeztetési szakács

Február 02. 14:49
Február 9-én rendezik a „Közétkeztetési Szakácsverseny 2017-2018” döntőjét. Az 10 órakor kezdődő eseményen, amelynek a Sirha Budapest kiállítás (Hungexpo, A pavilon) ad otthont, a régiós elődöntők 12 legjobb csapata méri össze tudását.
 
Az eredményhirdetésre várhatóan délután negyed 5-től kerül sor, előtte maga a verseny folyamata (főzés és zsűrizés) ígér látványos szórakozást. A döntő szünetében az érdeklődők részt vehetnek a Nébih „Érzékszervi bírálatok a közétkeztetésben” című konferenciáján is, emellett a rendezvény teljes ideje alatt megtekinthetik a Nébih mobil érzékszervi laboratóriumát.
 

Leteszteltük: bombajó vétel az egy hétig 600 Ft-ba kerülő tokaji furmint

Február 01. 11:57
Leteszteltük: bombajó vétel az egy hétig 600 Ft-ba kerülő tokaji furmint
 
Február 1-7-ig akciósan 600 Ft-ba kerül a Lidl-ben a Grand Tokaj Zrt. (volt Tokaj Kereskedőház) 2015-ös furmintja. A Borászportál szerkesztősége azonnal vett is egy palackkal és megkóstolta a bort.
 
Íme a róla készített kóstolási jegyzetünk:
 
Tokaji Amethyst Tokaji Furmint 2015: vibrálóan friss és tiszta, telt korty, illatban és ízben is határozott fajtajelleget mutató, gyümölcsös, markánsan ásványos reduktív furmint. Feszes savak, jó szerkezet; a lecsengés rövid, de ezt könnyen megbocsájtjuk, hiszen egy korrekt, hibátlan, élvezetes bort kapunk két gyorséttermi sajtburger áráért.
 
Mindenkinek jó szívvel ajánljuk, remek vétel, különösen ezért az árért.
 

Az utolsó titkokra is fény derült a Bocuse d'Or magyar döntőjével kapcsolatban

Február 01. 09:33
Január 31-én tartották a február 7-9-ig megredezésre kerülő Sirha Budapest sajtótájékoztatóját. A élelmiszeripari, pék- és cukrászipari, szálloda- és vendéglátóipari, valamint csomagolás- és gasztronómiai kiállítást is magában foglaló szakrendezvény fénypontja a második napon zajló Bocuse d’Or magyar döntője lesz. A versenyre a Hungexpo G pavilonjában kerül sor.

A sajtótájékoztatón jelen volt az idei hat döntős is:
 
  • Elek Richárd Debrecenben tanult, jelenleg a Fausto Ristorantéban dolgozik séfként. Van múltja a Bocuse d’Oron is, 2008-ban commis-ként, 2011-ben versenyzőként indult a magyar válogatón.
  • Garai Ádám ott volt az első magyar csapatban a Bocuse d’Or történetében, hiszen Széll Tamás commis-ja volt négy évvel ezelőtt. Ádám jelenleg az Olimpia étterem konyhafőnöke.
  • Haraszti Zsolt 2001-ben kezdte a pályát, jelenleg az Alabárdos étteremben dolgozik. Nem idegen tőle a versenyzés, részt vett már Hagyomány és Evolúció, és Czifray-versenykurzuson is.
  • Pohner Ádám sem újonc a Bocuse d’Oron. Commis-ként versenyzett négy évvel ezelőtt, a 2016-os magyar döntőn pedig második helyezést ért el. Jelenleg a balatonszemesi Kistücsök séfhelyettese.
  • Veres István a párizsi Gregoire Ferrandie iskolában tanult, majd dolgozott többek között a három Michelin-csillagos L’Arpege-ben vagy Londonban, Gordon Ramsay Maze éttermében. Jelenleg a Babel séfje. (Nemrég beszélgettünk vele a Babel rangos nemzetközi elismerése kapcsán.)
  • Volenter István nagyon kitartó Bocuse d’Or versenyző, 2016-ban harmadik lett a magyar döntőn. A versenyben a helyezés mellett a fejlődést tartja a legfontosabbnak. Jelenleg a 67 Étterem séfje.
Idén a nemzetközi zsűrit a három Michelin-csillagos olasz Enrico Crippa vezeti, és ott fog ülni bírák között a Bocuse d'Or tavalyi európai versenyét megnyerő, a Lyon-i világdöntőn negyedik helyet elérő Széll Tamás is.

Az már korábban eldőlt, hogy a hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő lesznek, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a rizottó rizs és a fürjtojás kell mindenképpen megjelenjen. Ezen kívül lesz egy kötelezően beépítendő zöldség és fűszer, amiket a verseny napján a helyszínen ismertetnek a résztvevőkkel. Az első versenyző február 8-án reggel 9-kor kezd. A tálalások délután 2-kor kezdődnek. Az ünnepélyes eredményhirdetés 17 órakor lesz.
 

Mérgezett alkoholos italok kerülhettek forgalomba itthon

Január 30. 16:54
Akár 75 hektoliter alkoholos ital is piacra kerülhetett volna abból a pancsolt alapanyagból, amit Polgáron találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói. A tömény szeszt egy garázsban fejtették tartályokba a rajtaütéskor - közölte a NAV észak-magyarországi sajtóreferense az MTI-vel.

Kovács Dorina tájékoztatása szerint minden bizonnyal az Észak-magyarországi régió egyik legnagyobb illegális szeszforgalmazóját iktatták ki a NAV pénzügyi nyomozói. 

A 12 helyszínt érintő nyomozás és a házkutatások eredményeként kiderült, hogy az elkövetők házilag pancsolt szesszel kereskednek több megyében is. A helyszínen a NAV szakértői intézetének mobillaborja kimutatta, hogy a szesz szennyezett, emberi fogyasztásra alkalmatlan. A 95 százalékos szeszen kívül színező és ízesítő anyagokat, illetve szűrő- és szivattyú-berendezéseket is találtak. Ezekkel a gépekkel a 30 hektoliter alapanyagból több mint kétszeres mennyiségű alkoholos italt lehetett volna előállítani. 

A nyomozók megtalálták a füzetekben vezetett eladási listákat, amelyekből kiderült, hova kerülhettek a házi gyártású italok. A vevők kiléte, az eladott mennyiség elemzése még nem zárult le.

Hozzátette: a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának miskolci nyomozói költségvetési csalás és orgazdaság gyanúja miatt folytatnak nyomozást. A tetten ért elkövetőket gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A jövedéki bírság mellett a bűncselekmény elkövetése miatt akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az ügyben.
 

Drágulnak itthon a borok

Január 30. 16:12
Több mint öt százalékkal, hektoliterenként 27.761 forintra emelkedett a belföldön termelt borok értékesítési ára 2017-ben az előző évi árakhoz képest – áll az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) legújabb jelentésében.  A fehérborok ára csaknem hét százalékkal, 26.011 forintra, a vörös-és rozéboroké pedig csaknem öt százalékkal, 30.041forintra nőtt hektoliterenként.
 
Míg a magyarországi borexport három százalékkal nőtt 2016-hoz képest, addig a borimport jelentősen, közel húsz százalékkal csökkent. A borexport mennyiségben három százalékkal, 508 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor értékben, öt százalékkal, 17 milliárd forintra csökkent 2017 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (54 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása, három százalékkal, 234 ezer hektoliterre, a kivitel értéke peidg szintén három százalékkal 11,6 milliárd forintra emelkedett egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége csaknem három százalékkal 274 ezer hektoliterre nőtt, ugyanakkor a kivitel értéke 20 százalékkal 5,1 milliárd forintra csökkent a vizsgált időszakban. A legnagyobb növekedést a pezsgőexport könyvelhette el. Magyarország pezsgőexportja 37 százalékkal volt több a 2017. január–október közötti időszakban az egy évvel korábbinál. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitelben 82 százalékot tettek ki.
 
Mindeközben Magyarország borimportja 17 százalékkal csökkent 2017. január és október között az előző év azonos időszakához képest. Az import 56 százaléka palackos, a többi lédig kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 15 százalékkal nőtt, a lédig boroké viszont 19 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. 
 

Újfajta rendszer szerint elemezték az olaszrizlingeket

Január 29. 12:02
Újfajta rendszer szerint elemezték az olaszrizlingeket
Fotó: Szabó Miklós
 
26 helyi borászat részvételével január utolsó hétvégéjén lezajlott Csopakon az Olaszrizling Szerintünk rendezvény. A szakmai nappal egybekötött kóstoló idén nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok közös szervezésében. A szombati nyílt sétálókóstolót egy zárt körű szakmai nap előzte meg, amelyen a 26 kiállító pincészet egy-egy tételét kóstolták meg egymás társaságában maguk a borászok.

Az előző évekhez képest idén három kategóriában Balaton-bor, Hegy-bor (pl. Csopaki, Badacsonyi stb.) és dűlős bor (Sóskút, Panoráma) mutatták be boraikat a résztvevők. A szakmai beszélgetések fókuszában így a különböző borkategóriák viszonya, illetve az egyes kategóriák követelményei álltak.

Újdonság volt, hogy a borok értékelése idén úgynevezett „origó” pontozásos rendszerben történt. „Gyakorlatilag a kóstolón arról kellett mindenkinek döntenie, hogy az adott tétel megfelel-e annak a képnek, amit ő-maga pl. egy Balaton-bortól, hegy-bortól stb. elvár. A tétel az-e, ami, vagy kicsit, zavaróan vagy elfogadhatatlanul eltér attól” – magyarázza Jásdi István. A 2016-ban bevezett BalatonBor kategória után így elkezdődött a két magasabb szint meghatározása is. A záró szakmai vacsorán a vendégek először kóstolhatták a balatoni olaszrizling piramus három szintjét (Balaton-Hegy-Dűlő) egy sorban.

A szakmai napot másnap délután a nagyközönség számára is nyilvános sétálókóstoló követte, amely két helyszínen, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Birtokhoz tartozó Márga Bisztróban került megrendezésre.