Vince-napi Vesszővágás - Ópusztaszer, jan. 22.

Vicevesszővágással, borrendtagavatással, érdekes szakmai előadással, forralt borral, teával, élő népzenével kísért borbemutatóval és kedvezményekkel várja látogatóit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark 2011. január 22-én, Szent Vince napján

A skanzenben, autentikus helyszínen megelevenített népi életképek sorát gazdagítja a Szent Vince vértanúhoz, a szőlészek és a borászok védőszentjéhez kötődő Vince-napi vesszővágás.

A néphagyományban Szent Vince napján tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. A legismertebb ezek közül az időjárás alapján történő következtetés. "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince" - tartja a mondás, vagyis ha enyhe az idő és olvad a hó ezen a napon, akkor jó termésre számíthatunk.

A programajánló a hirdetés után folytatódik!


Az Emlékparkban - a Szent Vince Borrend közreműködésével - vicevessző levágásával történik a jövendölés, melynek során lemetszenek egy vesszőt a szőlőtőről. Ha a rügyek épek, bízhatunk benne, hogy a tél nagyobb részét már átvészelte a szőlő, nem fagyott el, így van remény a vidám szüretre. A vesszőt később vízbe tesszük és a hajtások mennyiségéből további következtetéseket tudunk levonni a szőlőtőkék állapotára vonatkozóan.

Vince-napi vesszővágás programja

2012. január 21., szombat, 11.30-15.30

Belépőjegy: a rendezvényen való részvétel díjtalan. A Feszty-körkép és a Rotunda (körépület) kiállításainak megtekintése a téli Feszty jegy megváltásával lehetséges. (A Panoptikum külön belépőjegy megvásárlása mellett tekinthető meg.)

TOVÁBBI KEDVEZMÉNYEK!

Azok a kedves látogatók, akik a rendezvény napján téli Feszty jegyet váltanak, a Rotunda (körépület) kiállításain túl részt vehetnek a Szer monostora és kora kiállítást bemutatószakvezetéssel egybekötött előadáson, illetve belépőjegyük felmutatásával 20% kedvezménnyel étkezhetnek az Emlékpark szomszédságában található Szeri Csárdában!

Program:

11:30 Gyülekezés a főbejáratnál

12:00 Déli harangszó

12:05 Köszöntőt mond Tokovics Tamás, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője

12:10 Törőcsik István rövid előadása Ópusztaszer szőlőtermesztési, borvidéki kötődéséről, a Vince-napi hagyományokról

12:20 Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend vezetőjének köszöntője

12:30 Zenés felvonulás a vesszővágás helyszínére, a Szegedi tanyába

Új borrendtagok avatása az Árpád-szobornál

14:00 Hegyközségek borbemutatója a Rotundában

Vidám muzsikaszó mellett borkóstolás, zsíros kenyér lilahagymával

Közreműködik a Szent Vince Borrend és a Kender zenekar

További információ: http://www.opusztaszer.hu/

Szerkesztette: Németh Richard