A szőlő az idegrendszer barátja

Origo
2011. szeptember 27., 21:56


Táplálkozástani szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk: vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és más egészségvédő vegyületekben is gazdag. Szőlőszezon idején a nyers gyümölcs mellett ajánlott must formájában is fogyasztani, valamint érdemes megismerkedni a magjából készült olajjal is. Nógrádi Katalin írása
A szőlő az idegrendszer barátja
 
A szőlő a friss, lédús gyümölcsök között a magas energiatartalmúak közé tartozik (78 kcal/100g). A benne található gyorsan felszívódó szénhidrátok (glukóz, fruktóz és szacharóz) mennyisége évjárattól, termőhelytől és fajtától függően 18-22g/100g között változik. Víztartalma magas, 81 százalék, és ugyancsak magas a savtartalma. Élelmi rostból 5,4g/100g van benne, mely főleg cellulózból és pektinből áll.
C-vitaminból nem sok található benne (5mg/100g), viszont a B1-, B2- és K-vitaminnak, valamint a folsavnak és a biotinnak kiemelkedően értékes forrása. Káliumban, foszforban és cinkben szintén gazdag, jelentős mennyiségben van benne kalcium, nátrium és magnézium, valamint kis mennyiségben vas is. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Fáradtság ellen segít a szőlő
A szőlő vitaminjai segítik az immunrendszer működését, részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban. Ásványi anyagai jó hatással vannak az idegrendszer működésére, erősítik a fogakat és a csontrendszert. Savtartalma étvágyjavító hatású: időseknek, leromlott állapotúaknak, lázas betegeknek különösen ajánlott a frissen préselt szőlőlé fogyasztása.
Gyorsan felszívódó szénhidrátjai segítenek a fáradtság leküzdésében, különösen előnyös a gyümölcs fogyasztása fokozott szellemi munka végzésekor.
A szőlőben található cellulóz és pektin élelmi rostok serkentik a bélmozgást. A gyümölcs fogyasztásával megelőzhető és kezelhető a székrekedés, valamint a divertikulózis (A vastagbél nyálkahártyájának zsákszerű kiöblösödése).
A gyümölcs és frissen préselt leve segíti az emésztést, valamint támogatja a vesék és a húgyhólyag működését. Mivel a szőlő csökkenti a vizelet savas kémhatását, segít megelőzni, illetve lassítja a vesekő kialakulását. Reumás eredetű gyulladásos betegségekben csökkenti a gyulladást, enyhíti a fájdalmat.
Előnyös a daganatos betegségek megelőzésében
Minél sötétebb színű a szőlő, annál magasabb az antioxidánstartalma. Egyik alkotóeleme a kvercetin nevű flavonoid, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású. Szerepet játszik a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Védi érrendszerünket a káros lerakódásoktól, illetve azok következményétől, az erek beszűkülésétől, az infarktustól és az agyvérzéstől. A vegyület a legnagyobb mennyiségben a vörös szőlő levében, illetve a vörösborban található meg.
A szőlő ugyancsak gazdag resveratrolban, ami egy természetes növényi immunanyag (a szőlő gyümölcsében a gombás fertőzések elleni védelmet szolgálja). A kvercetinhez hasonlóan antioxidáns hatású, óvja a sejteket a szabadgyökök károsító hatásától és csökkentheti a rákos sejtek kialakulásának esélyét, valamint magas vérnyomás ellen is segíthet.
A must is gazdag tápanyagforrás
A szőlő szüret után préselt leve szintén gazdag tápanyagforrás. Gyermekek is fogyaszthatják. Ne tároljuk egy-két napnál tovább, mert a nyers must hamar erjedni kezd. Tartósítható viszont műanyag dobozban vagy palackban lefagyasztva, illetve fel is lehet főzni, majd száraz dunsztban kihűteni, ekkor a téli hónapokban is kortyolgatható.
A mustot ajánlott mértékkel fogyasztani (egyszerre 1,5-2 decilitert), ellenkező esetben fájdalmas görcsökkel kísért hasmenést okozhat.
Szőlőmagolajjal a narancsbőr ellen
A szőlőmag ötven százaléka hideg préseléssel kinyerhető olaj. A koleszterinmentes olaj jellemzően előnyös hatású, többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, legtöbb benne a linolénsav. A szőlőmagolaj gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban is.
A szőlő az idegrendszer barátja
Barnakenyérhez és narancsbőrhöz ajánljuk (fotó: AFP)
Az olaj illata a szőlőéhez hasonló, színe zöldessárga, íze pedig az olívaolajra emlékeztet. Zsírsavösszetétele már kis mennyiség fogyasztásakor is növelheti a HDL- (jó) koleszterinszintet és csökkentheti az LDL- (rossz) koleszterint.
A szőlőmagolajjal süthetünk és főzhetünk is, de előnyösebb, ha saláták, páclevek ízesítésére használjuk fel. A szőlőmagolajat a kozmetikai ipar is felhasználja, többek között ránctalanító, valamint narancsbőrt megelőző, kezelő krémekhez.
Hűtőben két hétig is eltartható
A szőlő száraz, hűvös helyen, tálban, kosárban tárolva egy hétig tartható el, légmentesen záródó polietilén zacskóban, hűtőbe téve pedig akár két hétig is friss marad. Fogyasztás előtt egy órával a hűtőből és a zacskóból kivéve szobahőmérsékleten kell tartani, így visszanyeri ízét, zamatát.
A gyümölcsöt minden esetben folyóvíz alatt alaposan kell megmosni, mert a szőlőhéjra könnyen rátapad mindenféle szennyeződés, például a növényvédőszer-maradványok, a légszennyező anyagok és a penész.
A tápanyagtartalmak forrása: Rodler Imre: Kalória- és tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2008.
Az eredeti cikkért kattintson ide.
Winelovers borok az olvasás mellé