Főzz borral!

Borászportál
2012. április 24., 21:05


Tippek - Egyes ételek aromáját még jobban kiemeli egy löttyintésnyi bor. Most adunk néhány ötletet, melyik fajtával hogyan ízesíthetsz.
Főzz borral!
 
Legyen szó akár levesről, raguról vagy mártásról, a bor a legtöbb ételt nemesebbé teszi. Csínján kell bánni azonban a borospalackkal, és néhány alapszabályt mindenképpen érdemes betartani.
1. Amennyiben csak a bor aromáját és savasságát szeretnéd érezni, minél előbb keverd a hozzávalókhoz. A húst például lehetőleg közvetlenül a pirítás után öntsd fel a kiválasztott borral, így az alkohol hamar elillan, ugyanakkor a sült jól átveszi a bor aromáját.
 

2. Egyes mártásoknak, haboknak bizonyos százalékban alkoholt is kell tartalmazniuk. Ebben az esetben a bort csak nem sokkal fogyasztás előtt keverd hozzá a szinte kész ételhez. Tanácsos e szerint eljárni a borok nevét viselő mártásoknál, például a hal mellé szervírozott rizlinghabnál, a
Főzz borral!
marhahúshoz illő bordói mártásnál, vagy a vadfogásokhoz kínált burgundi szósznál. Így a bor bukéja határozottabban érezhető.
3. Néhány különleges mártáshoz csak fehérbort használhatsz. Ilyen például a klasszikus hollandi mártás. Ehhez 1,5 dl száraz fehérbort hagymakarikákkal, kevés szegfűborssal, csipetnyi frissen őrölt fehér borssal és egy-két babérlevéllel addig főzz, amíg a bor kétharmada elfő. Ezt a sűrítményt szűrd át finom lyukú szűrőn, majd állandó keverés mellett add hozzá a foró vízfürdőben sűrűre kikevert 3 tojássárgájához. Végül dolgozz bele 10 dkg nem túl forró, megolvasztott vajat – és máris kész az ízletes mártás. Steakekhez vagy – szezon idején – friss spárgához kitűnő.
4. Igen finom a borszörbet is. Ehhez a bort (fehéret, rozét vagy vöröset) keverd össze cukorral és citromlével. Tetszés szerint ízesítsd édesebbre vagy fanyarabbra, öntsd fémtálba, és tedd a mélyhűtőbe. Időnként keverd meg. Ha már megdermedt, fagylaltadagolóval kanyaríts gombócokat belőle, és kelyhekben tálald.
5. Víz hozzáadása nélkül, borral is készíthetsz remek pörköltet. A kisebb adagokban megpirított húst keverd össze a külön edényben barnára sütött hagymával. A tűzhelyről levéve ízesítsd sóval, borssal, pirospaprikával és paradicsommal. Végül öntsd fel langyos száraz vörösborral.
6. A főzéshez lehetőleg ugyanolyan, esetleg jobb minőségű bort használj, mint amit majd italként felszolgálsz. Így tökéletes lesz a harmónia étel és ital között!
Forrás: Pink.hu
Winelovers borok az olvasás mellé