P'azm'and Wine - Le is út, fel is út!

06. 01.
CímPázmánd

Esemény típusaBorfesztivál
ÁrIngyenes
Telefon+36303347450
Weboldal címeweboldal
E-mail címemail cím
E-mail címfacebook esemény
TérképMegjelenítés térképen
Borfesztivál a pázmándi Szőlőhegyen - Öt borászat, négy helyszín, végtelen lazulás
Időpont: 2024.06.01. 14:00-22:00
Esőnap: 2024.06.08.
 
Egy vulkanikus szőlőhegy, lokális, kárpát-medencei- és modern világfajták, borkészítés az amfórától a hűtött acéltoronyig. Ez Pázmánd és borkultúrája egy mondatban. Hét borászattal büszkélkedhet a falu, ebből öt (1B3, Aprókertek, Boroslány, Köllő Zsolt és Nagy Gábor) úgy döntött, megmutatja a nagyérdeműnek világuk közepét, a Szőlőhegyet. Szeretettel várnak mindenkit június 1-jén délután 2-től este 10-ig, az első Pázm'and Wine (le is út, fel is út!) borfesztiválon. 
Négy helyszínen fogadják az érdeklődőket koncertekkel, finom falatokkal és természetesen pázmándi borokkal. Az odajutást a hegy lábánál kialakított parkolókkal és a kápolnásnyéki vasútállomásról folyamatos transzferrel segítik, a helyszínek között pedig a sétán kívül ingyenes patástaxival is lehet majd közlekedni. 
A rendezvény a helyben, 2000 Ft-ért megvásárolható egyedi fesztiválpohárral látogatható, gyermekeknek pedig ingyenes. Az öt borászat négy helyszínen végtelen lazulást ígér, érdemes hát egy próbát tenni, vár mindenkit szeretettel a Pázm'and Wine!
 
Borászatok, helyszínek:
 
ApróKertek, 1B3 Bormanufaktúra
Zene: AtomTraktor, Ujvári Lehel László
Gasztro: Bálint Borárium
  
Boroslány Borműhely
Zene: Girl Power Jazz Duo
Gasztro: Gastro Evangelista, Napsugár Kecskeporta
 
Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok
Zene: Benyakusztik
Gasztro: Paraszt tapas
  
Köllő Zsolt Pincészet
Zene: DJ Nope
Gasztro: Pincepörkölt
 
Pázmándi bor, pázmándi borász közösség 
 
Az Etyek-Budai borvidék Velencei-tó Körzeti Hegyközségében nagyjából 410 hektárnyi szőlőtermő terület található, ennek körülbelül 70%-a fehérszőlő. A tó közelségének és gyengéd éghajlat kiegyenlítő hatásának köszönhetően ezen a vidéken a több fény- és hőigényű kékszőlő fajták is biztonsággal beérnek. Ezért Etyekkel ellentétben - ahol a fehér- és kiváló pezsgő alapborokon van a hangsúly - Pázmándon és a Velencei-tó körzetében komoly és komplex vörösborok is születhetnek. Kevesen tudják, hogy a pázmándi Szőlőhegyet alkotó vulkanikus eredetű kőzetek és a felső, magas mésztartalmú termőréteg is jelentős mértékben hozzájárulnak az itt termő borok minőségéhez.
Tudták, hogy a Velencei-tó körzeti hegyközségünkben működő tizenhat borászat közül hat Pázmándon található? Viccesen meg szoktuk jegyezni a kóstolóinkon, hogy „Pázmándon minden lakosra átlagosan két borászat jut”. 

Nagy Gábor, a nevét viselő Családi Szőlőbirtok tulajdonosa az első borász Pázmándon, aki palackozott bort hozott forgalomba és letette a minőségi borkészítés alapjait. Borász közösségünkben a munkánk során mindig számíthatunk szakmai tudására. A 2014-ben alapított ApróKertek két szőlésze-borásza, Schubert Ádám és Veliczky Zoltán a pázmándi szőlőhegyen való munkálkodásban találta meg a boldogságot és a „Maximalizmus a szőlőben, minimalizmus a pincében” elvén, spontán erjesztett, Kárpát-medencei fajtákból készülnek boraik. Köllő Zsolti a pincészetét 2018-ban alapította, ma már 3,5 hektáron gazdálkodik és gyümölcsös borai sokak kedvencei lettek. Dr. Sobor Dávidot, a Sobor Pince alapítóját ugyan a mindennapjai Budapesthez kötik, a Szőlőhegy lábánál található ültetvényein tevékenykedve kapcsolódik ki. Nála a világfajtákon kívül régi magyar fajtákból készített borokat is kóstolhatunk.  Az Egy bolond hármat csinál bormanufaktúrát két éve hat lelkes fiatal alapította, Nadapon és Pázmándon található területeiken szintén több régi magyar szőlőfajtával kísérleteznek. Boraik olyan frissek és lendületesek, akárcsak ők. A Boroslány Borműhely 2023 szeptemberében alakult, a legfiatalabb pince, újratelepítés alatt álló közel egy hektáros szőlőterülettel, a csapat egyetlen női borászával. 
 
P\'azm\'and Wine - Le is út, fel is út!

Erős a pázmándi borász közösség, nem pusztán marketing fogásként használjuk ezt a kifejezést magunkra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy amellett, hogy a mindennapokban segítjük egymást, ezt még egy saját márka, a Könnyűvér is megpecsételi. A közösségi borunk ötödik évjárata már készülőben, hamarosan mindenkinél elérhető lesz. Ez a kékfrankos alapú, könnyed, gyümölcsös, lendületes vörösbor pincénként, hat féle megfogalmazásban, mégis azonos stílusban kerül majd palackba, hogy frissítő, nyári szomjoltóként kerüljön a borkedvelők poharába.  

Büszkék vagyunk arra, hogy településünkön a borászok nem csak saját pincéjükben, kóstolóikon tudnak bemutatkozni, hanem két borgasztronómiával foglalkozó vendéglátóhely is aktívan tesz az ismertségükért. A Bálint Borárium minőségi konyhájával, színes kulturális programjaival, a helyi borok iránti elkötelezettségével, boros rendezvényeivel és a tulajdonos-házigazda Bálint György kifogyhatatlan ötleteivel több, mint tíz éve van velünk, értünk a Hegyen. A 2022 szeptemberében nyílt Boroslány Bortéka borszaküzlet pedig - ahol a helyi borászok teljes kínálata elérhető - többek között tematikus borkóstoló-estekkel várja vendégeit a Széchenyi utcában.
Borász közösségként folyamatosan együtt gondolkodunk, tervezünk, abban bízva, hogy borkulturális események szervezésével színesíteni tudjuk községünk mindennapjait. Érdemes követni közösségi média oldalainkat, ahol első kézből tudnak értesülni az újdonságainkról, eseményeinkről.

Örülünk, ha keresnek bennünket, ismerkednek borainkkal, biztos vagyok abban, hogy színes palettánkról minden borkedvelő meg tudja találni a kedvencét. Ha esetleg ez még nem történt meg, ígérem, segítünk megtalálni. (Borostyán-Kovács Tamara- Boroslány)
    
További információ a facebook eseménynél:
  
 
A programváltoztatás jogát fenntartjuk.