Kerülőutak
Borászportál.hu Borászportál.hu
B

Csodás titkok, ritka kincsek rejtőznek a Holdvölgynél a felszín alatt

Ha valaki csak a címkékről, a Hold and Hollo sorozatról vagy a modern feldolgozó fotóiról ismeri a Holdvölgy birtokot, nagyon meg fog lepődni, ha ellátogat hozzájuk Mádra. Hab a tortán, hogy a pincelátogatásuk felér egy kalandtúrával. 2018. decemberében indult tokaji Kerülőutak sorozatom befejező része következik.
B

Ezért jó, ha valaki 5 település 11 dűlőjében dolgozik

A bodrogkeresztúri Füleky Pincészet sokkal több, mint egy borászat. A hozzá tartozó felújított barokk kúriában kipróbálhattam, milyen lehetett egykor az előkelőségek élete. Mindenkinek ajánlom. Kerülőutak élménybeszámoló.
B

Zsirai Kata: Egyre jobban beleásom magam a dűlőszelekciókba

Legutóbb bő egy évvel ezelőtt jártunk a Kerülőutak sorozatunk keretében a Zsirai Pincészetnél. Persze egy olyan borászatnál, amely három borvidék mintegy tucatnyi dűlőjében dolgozik, mindig történik valami. Azóta például kaptak sok elismerést és megvetették lábukat Magyarország sokak szerint legjobb területén.
B

Barta Pince: Az Öreg Király dűlőn túli titkok

A mádi Barta Pincéről legelőször valószínűleg mindenkinek a legendás és különleges adottságú Öreg Király dűlő jut eszébe. Mostani Kerülőutas kirándulásomon a borászatnál szándékosan a többi kincset próbáltam felfedezni. Jelentem, akad belőle bőven.
B

Szepsy István: „Mostanra érett meg a helyzet”

Egy új termékkel jelentkezett novemberben a tokaji Szepsy pincészet, ami a furmint érlelhetőségével kapcsolatos immár évtizedes vitát is eldöntheti. Az új termék bevezetésének okairól, időzítéséről is beszélgettem idősebb Szepsy Istvánnal. Kerülőutak, beszámoló.
B

Intim téli túra Tokajban

Pár interjúnak indult, ám részben a hó, részben pedig a borászok és borászatok rendkívüli vendégszeretete miatt különösen emlékezetesre sikerült a Kerülőutak sorozatunk legújabb része.
B

A Hízelgő, a Ciróka meg a Hős

Megéri a Tokaj-Hegyaljai borvidék egyik legtávolabbi pontjáig elautózni: a Bodrogot követve egyre csak kincsekre bukkan az ember. A Megyer-hegyi tengerszem közvetlen szomszédságában fekvő Harsányi Pincészet ráadásul komoly átalakuláson megy keresztül, úgyhogy őszi Kerülőutunkon be is csengettünk.
 
B

Szapolyai János vadászházában kóstolhatsz tokaji fordítást

Van Tokaj városban egy családi kispince, a Hímesudvar, amely a város egy eldugottabb részén található. Mégsem olyan bonyolult odatalálni hozzájuk, hiszen például szomszédjuk, a jóval nagyobb és ismertebb Dobogó pincészet. Míg azonban utóbbi inkább csak előzetes bejelentkezés után fogad vendégeket, a Hímesudvarhoz bárki bármikor betérhet. Az év minden napján nyitva vannak, 10 és 18 óra között várják az odalátogatókat.
V

Legyen minden borvidéken legalább egy Varkoly Ádám!

Az Árpád-hegy Pince főborásza a tudás, a fanatizmus és a minden gátat letaroló lendület megtestesítője. 25 évesen többet tud a borvidékről, mint sok szakember valaha is tudni fog. Erős családi háttérrel és sziklaszilárd jövőképpel robog előre, hogy szülővárosát és kedvenc borvidékét felvirágoztassa.
B

Egy díjnyertes aszú szívszaggató története

A Sajgó Pincészet a kezdetektől a maga útját járja, és úgy tud ragaszkodni a saját és Tokaj hagyományaihoz, hogy közben az új időknek is igyekszik megfelelni. A kóstolójuk maga az időutazás.
B

Zsirai Pince, ahova mindig jó betérni

Ha a Tokaji borvidéken járunk, sosem mulasztjuk el, hogy beugorjunk Mádra a Zsirai pincészethez. A Zsirai testvérek, Kata és Petra ugyanis mindig szívesen látnak bennünket, a finom borok mellett pedig bőven van újdonság a pince háza táján, amiről mesélni tudnak. Mi pedig szívesen isszuk boraikat, hallgatjuk szavaikat. Az idei Kerülőutak túránk során sem hagyhattuk ki őket. 
V

Természetes úton lesz igazán ellenálló a szőlő

Igazán szerencsésnek mondhatja magát az a látogató, akit a nyárból őszbe forduló napok bármelyikén Tokajon ér a reggel. A színek és fények alkotta fantasztikus színkavalkád már önmagában magával ragadó, de ha mindeközben olyan dűlőkben kalauzolják az embert, ahol már több mint 500 évvel korábban is szőlőtermesztéssel foglalkoztak, akkor az ámulat csak fokozódik.
B

Pajzosból sosem elég

Azt hiszem, hogy az idei Tokaj-Hegyalja Kerülőutak kalandozásunk legnagyobb tanulsága az volt, hogy Tokaj-Hegyalja messze nem ér véget Erdőbényén vagy Tolcsván. Érdemes még egy kicsit róni az utat, hogy megismerkedjünk Bodrogolaszi, Hercegkút és Sárospatak dűlőivel, boraival. Igenis van borélet a borvidék túlsó végén is, még ha kicsit csendesebb is.
B

Basilicus: lenyűgöző boros élményközpont Tarcalon

Tokaji kerülőutunk Tarcalon a borvidék egy viszonylag új, de frissen és lendületesen berobbant szereplőjéhez, a Basilicus pincészethez vezetett, ahol a hagyományos és a modern remekül megfér egymás mellett.
B

Egy különc sváb Tokajban

Hárslevelűt erjeszt sauvignon blanc élesztővel, olyan pincesoron próbálkozik vendéglátással, ahol senki másnak nem jutna eszébe, ha pedig nem tetszik neki az elkészült bor, akár az egész hordót kiönti a szőlőbe. Espák Pál még keresi az útját, de a borai alapján szerintünk jó helyen tapogatózik.
B

Az Oroszlán és a Rigó

Tokaj-Hegyalja egy olyan nyaklánchoz hasonlít, amely egészben tökéletes, miközben a lánc minden gyémántja önmagában is egy-egy külön remekmű. Ilyen szem Tállya és a körülötte lévő dűlők, aminek részletei még felfedezésre várnak.
V

Pajzos Pincészet – egy elfeledett legenda újjáéled

A sárospataki Pajzos Pincészet immár huszonhat éves múltra tekint vissza, ráadásul a legnagyobb területtel is rendelkezik. Kerülőút Tokajban.
B

Varkoly Ádám, Szerencs újraálmodója

Osztrák spätlese típusú borokkal, chateau-val, dűlőtúrával és egyéb fantasztikus ötletekkel szeretné Szerencset visszatenni a Tokaj-hegyaljai térképre Varkoly Ádám, az Árpád-hegy családi pincészet legifjabb tagja. A februárban Gál Tibor Emlékdíjjal kitüntetett fiatal borász minden nap 4-kor kel, karácsonykor is a dűlőket járja; Mádon azt is tudja, kinek hány sor szőlője van.
V

Tokaj-Hegyalján talán az ősz a legszebb évszak

Nehéz, vagy inkább egyenesen lehetetlen lenne megmondani, hogy melyik a legszebb évszak Tokaj-Hegyalján. A Kerülőutak projekt keretében a Vinoport munkatársai ezúttal nyár és ősz határán, nem sokkal a szüreti rajt előtt járták be a legismertebb magyar borvidék dűlőit.
B

Sütőporral a legtisztább borokért

A Hétszőlő Pincészet az első nagyobb saját területtel rendelkező borászat Tokajban, ahol teljesen átálltak a bio szőlőművelésre. Már több boruk is van, ami tanúsítvánnyal is rendelkezik. A választott út nem egyszerű, de saját szemünkkel és nyelvünkkel tapasztalhattuk meg, hogy annál szebb a végeredmény.
B

Versenyben a seregélyekkel: szüret alatt Tokajban jártunk

A Tokaji borvidék hatalmas változáson megy keresztül, emiatt egy érdekes elegyet mutat a tradicionális és az új szemlélet. Így bárhányszor is vezessen arra (kerülő)utunk, mindig rengeteg újdonsággal találkozunk. Első körben egy rövid összefoglalót olvashattok, hamarosan pedig jönnek is a részletes beszámolók is.
V

Bock József megint nyert, most elárulta a titkot

Az Ördögárok merlot-ja után Bock József idén is nagyot szakított: ezúttal viszont egy Fekete-Hegyről származó cabernet franc-nal.
V

Ahol a bor a pont az i-n

A katlanszerű, déli kitettségű dűlőről kapta nevét az újonnan elkészült Bocor Pince és Fogadó, ahol a cél a tökéletesen szemyélyre szabott vendéglátás.
V

A gasztronómiában és a borban is elmentünk már a falig

Malatinszky Csaba talán csak egy dologról tud szenvedélyesebben beszélni, mint a cabernet franc-ról, az pedig a gasztronómia.
V

Almához nem lehet Elixírt inni!

Almához nem lehet Elixírt inni! – azaz az igazán szép villányi borok komolyabb ételeket kívánnak.
B

Gere Andi: Villány mindig nyitva van, ide nem kell bejelentkezni

Gere Andiék amerre járnak a világban, igyekeznek minél több 100%-os franc-t kóstolni, ezért magabiztosan mondja: kevés helyen ad olyan szép bort a cabernet franc, mint Villányban. Gere Attila Pincészeténél bizakodóak az idei évjáratot illetően, és ha nem is nagy mennyiségben, de van esély a pincészet csúcsboraira.
B

Malatinszky Csaba: androgün borokat készítek

Malatinszky Csabával a birtokához közeli Tenkes Csárdában, egy hamisítatlan csülkös babgulyás felett beszélgettünk a fenntartható és környezetbarát gazdálkodásról, mielőtt présháza blues zenétől életre kelt kóstolótermében az idei szüret lehetőségeiről, csúcsborairól és az aktuálisokról is szó esett.
B

Hosszú távú stratégiát épít a Csányi Pincészet

A Pincészet vezetésével februárban bízták meg Romsics Lászlót, aki most kinyitotta a pince kapuit, hogy egy kötetlen beszélgetés során meséljen a mindennapokról és a jövőről. 
B

Mozgalmas évtizedeket jósol az új Tiffán

Tiffán Ede tavaly vette át az Arany Diplomáját a Szent István Egyetemen, a jól ismert villányi borász, az első Év Bortermelője 50 éve van a szakmában, az utóbbi időben pedig egyre többet dolgozik együtt unokájával, Ifj. Tiffán Zsolttal.
B

A hagyományos és modern villányi otthona

Ha vörösbor, akkor csak premium kategória! - vallja a villányi Halasi Pince. A tradicionális borkészítés mellett a villányi vendéglátás jövőjéről és a családi összefogásról is beszélgettünk Halasi Gergellyel, a borbirtok vezetőjével.
B

A Bocor olyan, mintha a barátainknál szállnánk meg

A Bocor Fogadó a közeli dűlőről kapta a nevét, amelynek az aljában épült. A sváb parasztházakat idéző stílus belül modern kialakítást takar. A vendég pedig nem tud olyat kérni, amit ne oldana meg a személyzet.
B

Olaszrizling is kell, de azért a vörösborokért mennek a Polgár Pincébe az emberek

Vannak olyan helyek és szituációk, amelyeknél jobbat az adott pillanatban nem is tudnánk elképzelni. 
B

Gere Zsolt: úgy készítem a borokat, ahogy nekem tetszik

Villány talán egy kicsit csendben van a többi borvidékhez képest, de Gere Zsolt szerint ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a napi teendők mellett a hírverésre már nem marad idejük. Pedig Villányban mindig történik valami. Gere Tamás & Zsolt Pincészetét is meglátogattuk Kerülőutunk során, Zsolttal fanatizmusról, alapelvekről és a borivók ízléséről beszélgettünk.
B

Koch Csaba: Villányban művészi igényességgel szeretnék bort készíteni

Villányi Kerülőutunkon este érkeztünk Koch Csaba frissen felújított, 13 méter hosszú villányi pincéjéhez. Szüret közben támadtunk, ráadásul éppen erjedésnek indult a merlot. Izgalmas volt.
V

Gere: Látszik, hogy a munkánk is szépen beérik

Gere Andreával a pincészethez tartozó Mandula Étteremben ültünk le beszélgetni gasztrobummról, márkaépítésről, és persze a Franc-ról.
B

A Bock Borászat már rég nem csak a borról szól

Habár Villány továbbra is komoly vörösborairól és borturizmusáról ismert, sorra jelennek meg az olyan szolgáltatások és termékek a borvidéken, amelyek új színt csempésznek a szokásos boros, kirándulós időtöltésbe. Nincs ez másként a Bock Borászatban sem.
B

Villány ősszel is rádmosolyog

A Kerülőutak legújabb célpontja október elején a mindig vidám Villányi borvidék volt, ahol összesen tizenegy állomást, azaz borszatot látogattunk meg. Szerettük mindet!
V

Negyed évszázada karakter, minden magyar felismeri

Szeremley László csak azt sajnálja, hogy a tó partján a borlapokon a balatoniakon kívül sok egyéb régió borát is megtalálni...
V

Izgalmas ízek otthonos helyen, a tó fölött

Nagy változások zajlanak a Balaton északi partján: az ide érkezők már jóval tovább merészkednek a Badacsony hegyénél.
B

Komoly megújulás előtt áll a Szeremley Borház

Balaton parti Kerülőutak túránkon Badacsonytomajt és a Szeremley Birtokot is meglátogattuk. A birtokot Szeremley Huba fia, Szeremley László vezeti, vele és kollégájával, Kardos Gáborral beszélgettünk a birtok múltjáról, jelenéről, jövőjéről. 
B

Ilyen a csobánci életérzés

Balatoni kerülőutunk során Gyulakeszire, a Csobánc lábához is ellátogattunk, hogy ne csak borokról, hanem ételekről, hozzáállásról és életérzésről is beszélgessünk Nagy Lászlóval, a Villa Tolnay birtokigazgatójával.
B

Az sem baj, ha beleér a Jóisten kisujja

Balatoni Kerülőutunk alkalmával Bezerics Csabához is ellátogattunk, aki ugyancsak a tó mellett, a Zalai borvidéken dolgozik fiával, Danival. Jöttünk, láttunk, visszamennénk.
V

A dizájn új, de a vendégszeretet 128 éves

Vadiúj borpanzió, Borbarátok étterem és 128 éves múltú borászat. Mi a közös bennük? A badacsonytomaji Fata Pince!
V

Teljesült Garamvári Vencel álma

Megújuló borcsalád, kifinomult Garamvári pezsgők, és a birtok, amit végre minden oldalról saját szőlő vesz körül
B

Akik palackba zárták a balatoni nyarat

Balatoni Kerülőutunk során tettük pár kanyart a Balaton déli partján is. Balatonlellén a Bujdosó Pincészetet sem hagytuk ki, ahol az alapító Feri papa fia, a második generáció legidősebb tagja, Bujdosó Ferenc fogadott bennünket.
B

130 éves történet a vadonatúj badacsonyi pince

Lehet, hogy Fata pince elnevezés még nem mond sokat a badacsonyi borok rajongóinak sem, de hogyha azt mondjuk, hogy Borbarátok, akkor mindenki rögtön tudja, miről beszélünk. Balatoni Kerülőutunk alkalmával Badacsony legpatinásabb fogadóját sem hagytuk ki!
V

Magyarország kedvenc borászata?

Precízek, pozitívak és piacvezetők: a Varga bor számokban
V

Legelhanyagoltabb borvidékünk legismertebb arcai

Zala legismertebb borászcsaládja, illetve a Balaton legmenőbb bisztróinak motorja. Bezerics Csabával a család egyetlen naplopó tagja, Merlot, a lusta macska társaságában beszélgettünk.
B

Megnéztük, honnan jön a 14 millió palack Varga bor

Tavaly 17 millió 400 ezer kiló szőlőt dolgozott fel a Varga Pincészet, és ezzel bőven a legtöbb bort készítette az országban. A hardcore borrajongók egy része tart egy lépés távolságot az ilyen nagyoktól, de mi nagyon vártuk a találkozást.
B

Melyik szőlőből lesz bor, és melyikből pezsgő?

Balatoni Kerülőutunkon igyekeztünk alaposan körbejárni kedvenc tavunkat, és a kemény badacsonyi borok után jól is esett egy kis lazítás a tó déli oldalán, ahol többek között a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtokot is meglátogattuk.
V

Liszkay: Jó lenne még egyszer szabadnak lenni!

Monoszló + vörösborok + zongora + Liszkai Mihály = egy magával ragadó élmény.
V

Borcímkéken a balatoni életérzés

Aki a borvilággal valamelyest képben van, ismeri a Bujdosó Pincészetet a vitorlásos, kötélcsomós, vasmacskás és hajókormányos címkéiről, aki pedig gyakran jár a Balatonon a család gyönyörű vitorláshajójáról is tud.
B

A hegy, amelyet receptre írnánk fel

Ha Balaton-felvidék, akkor kicsit mindig Káptalantóti. Ha pedig Káptalantóti, akkor nemcsak piac és Tóti-hegy, hanem Sabar Borház is, a Sabar-hegyen. Ádám Gábor tulajdonossal és Csizmadia Péter borásszal beszélgettünk a balatoni Kerülőutak alkalmával.
B

Liszkay Mihály: meg volt írva, hogy ide visszatérek

Az ország egyik legszebb borászata szerényen húzódik meg a Hegyestű oldalában. A Liszkay Kúriába nem vezet gondosan aszfaltozott műút, a kapun belépve azonban egy másik világba csöppenünk.
V

A badacsony egyik legszebb kilátása, a lila akácos terasz

A Badacsony egyik leggyönyörűbb kilátását a Nyári Pincénél találjuk – pedig a pincészet mai arculatát maga a Szent György-hegy is alakította.
B

Szentantalfa megragad és nem ereszt!

Kerülőutak sorozatunk Balaton parti körútjának egyik állomásaként a Nivegy-völgyben, Szentantalfán jártunk a Dobosi Pincészetnél. Bor és sajt mellett generációkról, tanulásról és a harmónia fontosságáról beszélgettünk.
B

Nagy változás közepén van a badacsonyi vendéglátás

Egy rögtönzött dűlőtúra keretében mutatta be a pincészet fontosabb ültetvényeit Borbély Tamás, akit a Kerülőutak balatoni kanyarjában látogattunk meg. A Badacsonytomaj és Káptalantóti között található pincészet a badacsonyi vendéglátás változásában sütkérezik.
V

A Villa Tolnay Nagy Lacija: Egy őrült maximalista vagyok

A boeász az őrület határát súroló maximalizmusról, csúcsgasztronómiai élményekről, és arról mesélt, hogyan mentené meg a Csobánc-hegyet.
B

Egy hely, ami beszippant a varázsával

A Nyári borokkal először a Badacsony New Yorkban elnevezésű budapesti kóstolón találkoztam, ahol a pincészet egy pazar szortimenttel kápráztatott el. Majd úgy hozta az élet, hogy május végén csapatunkkal ellátogattunk Nyári Ödönhöz a Szent György-hegyre.  
V

Amikor egy közgazdász elengedi a számokat

"Ilyen ez a vidéki borászkodás, ha egyszer belelép az ember, beleragad" – közgazdásztól ilyen őszinte kifakadást ritkán hallunk, kivéve persze ha egy kezdő lazával van dolgunk.
B

Ilyen lesz idén a balatoni nyár

Verőfényes napsütés, hűvös borok, zöld lankákon futó szőlősorok, finom falatok, és a dűlőkről lenézve, valahol a távolban ott a Balaton kék víztükre. Ki ne cserélt volna velünk a múlt heti Kerülőutakon?
B

Amikor két napig egrinek éreztük magunkat

A Kerülőutak legutóbbi színhelye az Egri borvidék volt. Hat állomásos túrán jártuk be a környék néhány kiemelkedő borászatát és – ahogy azt már a beharangozóban is jeleztük –, bármikor visszamennénk, olyan kedves élményeket szereztünk.
V

Buttler? Akkor Eger, természetesen

A Buttler nevet nem csak a történelemből vagy a szépirodalomból ismerjük. Sőt, ha ez az egri birtok lendületet vesz, akkor egyre inkább a prémium borokra asszociálunk majd róla.
B

Akik a feledésből hozták vissza az érseki szőlőket

Az Almagyar-Érseki Szőlőbirtok története olyan erős felütéssel kezdődik, hogy az már önmagában dokumentumfilmért kiált: három érdekes ember, egy elvadult szőlőterület, amelyben kincsek rejtőznek, szüret a bozótban, borászat, mint régészet.
B

A Szépasszonyvölgytől Kínáig vezet a bikavér útja

Hagymási József kitartó ember. Az egri borkombináttól hosszú út vezetett a saját borászatig és a Kőkút utcai pincéig, majd a borozóig a Szépasszonyvölgyben. Utóbbi ellen sokáig tiltakozott is, de végül jó döntésnek bizonyult belevágni.
B

A mediterrán Eger

A Buttler család nevét Mikszáth Kálmán Különös házasságából ismerhetjük, kastélyuk Erdőtelken még ma is áll. Ugyan a család grófi ága 1845-ben kihalt, de az egri borászat nevében tovább él a történelem. 
B

Gasztropezsgés Eger belvárosában

2014 nyarán nyitotta meg kapuit Eger belvárosában a Gál Tibor Fúzió Pincebár és Bikavér múzeum. Azóta a város egyik lüktető pontjává; a gasztrotúrák kötelező állomásává vált. Mi is meglátogattuk egy ázós-fázós február végi napon. Gál Veronikával beszélgettünk.
V

Az Egri borvidék egyetlen házba sűrítve

Az egri Gál Tibor Fúzió egyszerre borbár, vinotéka, Bikavér Múzeum, borpince, sommelier- és főzőiskola, vendéglátóhely és rendezvényhelyszín.
V

„A lét határozza meg a tudatot – a lét pedig a hordó”

Érkezésünkkor épp a hordókat mossák – gőzborotvával, kívül-belül, aprólékos odafigyeléssel. Vincze Béla pincéjében a prémium vörösborok mind hordós érlelésűek.
B

Vincze Béla, aki a Mész-hegyre hordja a francia aranyat

Vincze Béla szerencsés ember, hiszen vallja: övé a világ legszebb szakmája. Az egyik legismertebb egri borásszal és sommelier kollégájával, Erőss Jánossal a pince fűthető padjaira ültünk le beszélgetni, ami a február végi zimankóban nagyon jó ötletnek tűnt...
V

„A málnás matrica minden várakozásunkat felülmúlta”

A nagyközönség számára a Juhász Pincészet egyet jelent a málnás matricás Rosé-val. De a testvérek prémium boraikkal képesek más fogyasztói csoportokat is megszólítani.
B

Egy egri túrát a legesősebb februári napon sem cserélnénk el semmire!

Hat pincészethez látogattunk el két csúszós, esős február végi napon. Esernyő, csizma, esőkabát és plusz pulóver is kellett, mégis bármikor vállalnánk újra a zimankót! Ez a város egyszerűen mindig szerethető.

A kerülőutakról...

Hogy lehet igazán megismerni egy vidéket? Alaposan be kell járni - sokszor kerülőutakon keresztül - meg kell kóstolni a helyi levegőt, ételeket és italokat, és ami még fontosabb: meg kell hallgatni az ott élőket.

Erről szól a Kerülőutak projekt, a Borászportál és a Vinoport közös túrasorozata, amely során a bor- és a gasztronómia értő rajongói kelnek útra újra és újra. Arra járnak, amerre szívesen látják őket, szőlőtől a borospincéken át az autentikus éttermekig és hangulatos szállodákig haladnak, aztán mindent elmesélnek itt, a két bormagazin közös oldalán. Legvégül feltűznek egy újabb pontot közös térképükre. Tartson velük Ön is!

  • «
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • »