Miközben mi szinte lángra kapunk a hőségtől, van, ahol tenyérni jég veri a szőlőt
Váratlan jégeső, égszakadás, 100 km/órás szél borzolja a gazdák idegeit.
A chenin blanc szőlőfajtát és az abból készült bort itthon kevesen ismerik, igaz nem is könnyű hozzájutni egy-egy jó tételhez. Így még nagyobb kíváncsisággal néztünk a Borkollégium mesterkurzusa elé, amely a chenin blanc-t járta körbe a borvilágban.
November 20-án mutatkoztak be a szakmának az első Villányi Franc márkanéven palackba töltött tételek, amelyek mellett a Loire-menti cabernet franc-ok is komoly szerepet kaptak. A nemzetközi kitekintéssel egybekötött konferenciának a Siklósi vár patinás épülete adott otthont.
A régészek folyamatos munkájának köszönhetően egyre több pincészetet fedeznek fel, amelyeknek a történelme akár ezer évre is visszanyúlik. Ezek között a borászatok között akadnak olyanok, amelyek ma is büszkélkedhetnek a középkori múltjukkal, és jelenleg is aktív képviselői a borvilágnak.
Elég merész ötletnek tűnik, de kitalálója, Lucy Shaw állítja, hogy ezek az ételek is megérdemlik azt a pár csepp finom bort. Egy borvacsora alkalmával maga a borász mondta, hogy miért ne ihatnánk meg a legféltettebb borunkat egy hétfő este? Ugyanolyan akkor is az íze, mint vasárnap vagy ünnepekkor, ráadásul így megszépül az amúgy szürke hétköznap.